NORMĂ din 22 octombrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL SANATATIIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 391 bis din 9 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 343 24/05/2006
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/10/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 778/1.495/327/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta normă prevede cerințele minime de siguranță alimentară, igienă alimentară, calitate și identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea și/sau comercializarea sparanghelului în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman și este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecția consumatorului. + 
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu și nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează țara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. + 
Articolul 3Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 și 11 nu se aplică produselor fabricate și/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Republica Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European, cu condiția ca cerințele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.(la 22-08-2006,
Articolul 3 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 343 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Capitolul IINatură. Conținut + 
Articolul 4"Sparanghel în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din tije de sparanghel sănătos, proaspăt, din specia Asparagus officinalis L., care îndeplinesc cerințele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, în conținutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. + 
Articolul 5Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului și, pentru aceasta, trebuie să includă cel puțin următoarele informații:(1)denumirea materiei prime: "sparanghel";(2)denumirea formei de prezentare: "lung", "vârfuri", etc., a culorii: "alb", "alb cu vârfuri albastre sau verzi", etc., și, opțional, a diametrului lăstarilor: "mic", "mediu", "mare", etc. și a numărului de bucăți conținute în recipient, ex. "aproximativ x până la y vârfuri", conform definițiilor și descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;(3)mențiunea: "decojit" sau "nedecojit";(4)denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "în sos de unt" sau "cu unt".
 + 
Capitolul IIIFabricare + 
Articolul 6Alimentul "Sparanghel în conservă", definit și descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime și auxiliare sănătoase, fabricat și ambalat în condiții de igienă impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea sparanghelului în conservă, definită și descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 8Ingredientele utilizate la fabricarea sparanghelului în conservă, trebuie să îndeplinească cerințele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare și să nu depășească limitele maxim admise. + 
Articolul 9Lichidul sau mediul în care este conservat sparanghelul trebuie să îndeplinească cerințele din anexa nr. 3 la prezenta normă și cerințele de calitate și siguranță alimentară prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 10Spațiile în care se fabrică sparanghelul în conservă, incluzând instalațiile și echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerințele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerințele de sănătate și calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul IVCalitate. Siguranță alimentară + 
Articolul 11Sparanghelul în conservă trebuie să îndeplinească cerințele organoleptice și fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4 respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe nu pot fi denumite și descrise conform prevederilor prezentei norme. + 
Articolul 12Prezența în produsul finit a microorganismelor, paraziților și substanțelor generate de microorganisme trebuie să nu depășească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 13Se interzice fabricarea și comercializarea sparanghelului în conservă care conține cantități de contaminanți și reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare și transport + 
Articolul 14Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie să fie confecționate din materiale care îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecționate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. + 
Articolul 16Etichetarea și marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informațiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 și Art. 5 din prezenta normă;(2)cantitatea netă;(3)cantitatea netă fără lichid;(4)lista ingredientelor;(5)menționarea tratamentului termic;(6)condițiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicații speciale;.(la 22-08-2006,
Alineatul (6) din Articolul 16 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 343 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
(7)data durabilității minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferință, înainte de …." cu menționarea lunii și anului;(8)"o mențiune care să permită identificarea lotului" (această mențiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilității minimale este indicată prin menționarea clară și necodificată cel puțin a zilei și lunii, în această ordine);(9)numele și adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului, sau ale importatorului;(10)țara de origine a produsului.
 + 
Articolul 17Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informațiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. + 
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheț și cu respectarea condițiilor impuse de producător.(la 22-08-2006,
Articolul 18 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 343 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Articolul 19Transportul produsului definit în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiții care să asigure integritatea ambalajelor, menținerea calității produselor și protecția contra razelor solare și a înghețului. + 
Articolul 20Fiecare transport de sparanghel în conservă trebuie să fie însoțit de documente care să ateste originea, proveniența și securitatea alimentară a produsului.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 21Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 1la normă
Materia primă. Definiții și descriere
(1)Tijele de sparanghel (Asparagus Officinalis L.) trebuie să fie sănătoase, curate, fragede, fără gust și/sau miros străin;(2)Sparanghelul în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:(a)După lungime:(i)sparanghel lung sau lăstari lungi – vârfuri și porțiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 15 cm și maxim 18 cm;(ii)sparanghel semi-lung sau lăstari – vârfuri și porțiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 10,5 cm și maxim 15 cm;(iii)vârfuri sau muguri de sparanghel – extremitatea superioară (muguri) și partea alăturată mugurilor având lungimea de minim 4 cm și maxim 10,5 cm;(iv)sparanghel tăiat, cu vârfuri sau vârfuri tăiate – muguri tăiați transversal în bucăți având lungimea de minim 2 cm și maxim 6 cm;(v)sparanghel tăiat – muguri tăiați transversal în bucăți cu lungimea de maxim 6 cm (pot fi prezente și vârfuri);(vi)orice altă formă de prezentare este admisă dacă:– se deosebește de formele descrise în prezenta normă;– îndeplinește cerințele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, cantitatea de sparanghel în conservă și orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;– este descrisă clar în denumirea produsului și pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.(b)După culoare:(i)sparanghel alb – muguri albi, crem sau alb-gălbui;(ii)sparanghel alb cu vârfuri albastre sau verzi – sparanghel lung, semi-lung și vârfuri de sparanghel alb, crem sau alb-gălbui, ce pot prezenta vârfuri albastre, verzi, verde-deschis sau verde-gălbui;(iii)sparanghel verde-verde, verde-deschis sau verde-gălbui;(iv)amestec – amestec de culori: alb, crem, alb-gălbui, albastru, verde, verde-deschis sau verde-gălbui.(c)După calibru sau diametru: conform tabelului nr. 1:Tabelul nr. 1. Calibrele tijelor de sparanghel

Calibrul sau diametrul Sparanghel decojit Sparanghel nedecojit
"Mic" d*) <8 mm d <10 mm
"Mediu" 8 mm 10 mm
"Mare" 13 mm 15 mm
"Foarte mare" d > 18 mm d > 20 mm
"Mixt" sau "asortate" tije având calibre diferite

*) d – diametrul sparanghelului este diametrul maxim al tijei celei mai mari, măsurat perpendicular pe axa longitudinală a tijei.

 + 
Anexa nr. 2la normă
Ingrediente. Limite admise

Ingredientul Limita admisă
Sparanghel Conform anexei nr. 5
Apă În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Sare
Oțet
Zaharuri: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.
Unt, ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală; Unt, min. 3% m/m raportat la cantitatea netă a produsului din recipient
Aditivi alimentari:
Corectori de aciditate: acid acetic (E260), acid citric (E330), acid malic (E296), acid L-tartric (E334) În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Antioxidanți:
Acid L-ascorbic (E300) În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Clorură stanoasă (E512) (acest aditiv poate fi utilizat doar pentru sparanghelul ambalat în recipiente din sticlă sau recipiente metalice complet vernisate) max. 25 mg/kg (exprimată în Sn)
Potențiatori de arome:Glutamat monosodic (E621) (acesta se utilizează doar în cazul în care în compoziția produsului sunt prezente untul, uleiul vegetal sau grăsimile comestibile de origine animală sau vegetală). În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Agenți stabilizatori, emulgatori și de gelificare:
Gume vegetale: gumă arabică (E414), carragenan (E407), gumă guar (gE412).
Alginat de calciu (E404), alginat de potasiu (E402), alginat de sodiu (E401), alginat de amoniu (E403), alginat de propan 1,2-diol (E405); În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Pectine (E440);
Amidon natural (nemodificat) sau modificat prin procedee fizice sau enzimatice (acest ingredient se utilizează doar în cazul în care în compoziția produsului sunt prezente untul, uleiul sau grăsimi de origine animală sau vegetală).
Este permisă utilizarea următoarelor tipuri de amidon: În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
a) amidon tratat cu acizi
b) amidon tratat cu baze
c) amidon albit
d) fosfat de diamidon (E1412)
e) fosfat de diamidon fosfatat (E1413)
f) fosfat de amidon (E1410)
g) amidon hidroxipropilat (E1440)
h) adipat de diamidon acetilat (E1422)
i) amidon oxidat (1404)
j) fosfat de diamidon acetilat (E1414)

 + 
Anexa nr. 3la normă
Mediul de conservare. Definiții și descriere
(1)Sparanghelul se conservă în apă sau soluție apoasă preparată prin adăugarea ingredientelor prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă, conform rețetei de fabricație.(2)Lichidul de conservare trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară prevăzute în prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 4la normă
Cerințe organoleptice

Caracteristică Condițiile de admisibilitate
Aspectul exterior al recipientului Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori peliculă de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit ușoare deformări la corp, dar nu la falț.
Aspectul conținutului:
(1) Culoarea
(a) sparanghel alb (a) maxim 20% din numărul mugurilor pot prezenta puncte albastre, verzi, verde-deschis sau verde-gălbui;
(b) sparanghel alb cu vârfuri albastre sau verzi (b) maxim 25% din numărul tijelor pot prezenta aceste culori pe mai mult de jumătate din lungimea unității;
(c) sparanghel verde; (c) maxim 20% din numărul tijelor pot să prezinte o culoare albă, crem sau alb-gălbuie la partea inferioară a mugurului, pe mai mult de jumătate din lungimea tijei.
(2) Gust și miros (2) Gustul și mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat și ingredientelor folosite, fără gust și miros străin.
(3) Textură (3) Sparanghelul trebuie să fie fraged, fără elemente fibroase sau lemnoase, cu textură și grad de maturitate uniforme.
(4) Uniformitate dimensională:
(a) Lungime (a) Lungimea cea mai frecventă a unităților eșantionului se înscrie în limitele fixate pentru modul de prezentare respectiv și
(a.1) în cazul sparanghelului lung, semi-lung și vârfurilor de sparanghel cel puțin 75% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 1 cm de la valoarea medie și cel puțin 95% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 2 cm de la valoarea medie și
(a.2) în cazul sparanghelului tăiat cu vârfuri sau a sparanghelului tăiat, cel puțin 75% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 1 cm de la lungimea medie și cel puțin 90% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 2 cm de la lungimea medie.
(b) Calibrul (b.1) Atunci când se declară că produsul este uniform dimensional conform calibrelor din anexa nr. 1 la normă, se admite ca maxim 25% din numărul tijelor sau vârfurilor dintr-un recipient să aparțină grupei sau grupelor de calibre învecinate.
(b.2) Se admite fabricarea produselor din sparanghel din două sau mai multe calibre distincte dacă se declară că produsul este "mixt" sau "asortat".
(5) Lichidul de conservare (5) Limpede, exceptând cazul în care ingredientele sau aditivii alimentari adăugați pot afecta aspectul acestuia. Se admite prezența unui sediment slab sau a unor fragmente de sparanghel.
(6) Defecte admise:
a) Vârfuri sau alte părți de sparanghel zdrobite: bucăți "sparte" sau zdrobite, fragmente de cel puțin 1 cm lungime; (a) lipsă
b) Corpuri străine: pământ, nisip, etc. (b) lipsă
c) Sparanghel cu coajă în cazul sparanghelului prezentat "decojit": tije ce prezintă zone necurățate de coajă; (c) max. 10% din numărul tijelor
d) Sparanghel ce prezintă scobituri; (d) max. 10% din numărul tijelor
e) Sparanghel deformat: muguri sau vârfuri de sparanghel curbate sau tije serios afectate de malformații; (e) max. 10% din numărul mugurilor, vârfurilor sau tijelor
f) Sparanghel ce prezintă defecte de culoare, leziuni mecanice, boli sau alte defecte; (f) max. 10% din numărul mugurilor, vârfurilor sau tijelor
Totalul defectelor de la aliniatele (d), (e) și (f) pentru formele de prezentare următoare:
Sparanghel lung 15% din numărul tijelor
Sparanghel semi-lung 15% din numărul tijelor
Vârfuri de sparanghel 15% din numărul vârfurilor
Sparanghel tăiat cu vârfuri 20% din numărul tijelor
Sparanghel tăiat 25% din numărul tijelor

 + 
Acceptarea lotuluiOrice recipient de sparanghel în conservă care nu îndeplinește condițiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, este considerat necorespunzător.Un lot de sparanghel în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
 + 
Anexa nr. 5la normă
Cerințe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii Condiții de admisibilitate Metode de analiză
Cantitatea de sparanghel conținută într-un recipient sau cantitatea netă fără lichid, (în kg/kg): Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C.
(a) Sparanghel decojit: Sparanghel lung minim 60%
Toate celelalte moduri de prezentare minim 58%
(b) Sparanghel nedecojit Sparanghel lung și tăiat minim 57%
Toate celelalte moduri de prezentare minim 55%
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care este conservat)*1) minim 90% Calculat ca procent din volumul de apă distilată conținut de recipientul complet umplut și închis, măsurat la temperatura de 20°C.

*1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri. + 
Acceptarea lotuluiUn recipient care nu îndeplinește cerințele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.(1)Un lot de "Sparanghel în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.(2)La verificarea prin metoda conținutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerințelor, dacă greutatea medie a conținutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiția ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.
–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x