NORMĂ din 22 octombrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL SANATATIIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 391 bis din 9 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 340 24/05/2006
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/10/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 777/1.494/321/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta normă prevede cerințele minime de siguranță alimentară, igiena alimentară, calitate și identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea și/sau comercializarea amestecului de fructe în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman și sunt descrise corect, conform principiilor de bază privind protecția consumatorului. + 
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică amestecurilor de fructe în conservă produse în gospodării individuale pentru consumul propriu și nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează țara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. + 
Articolul 3Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 și 11 nu se aplică produselor fabricate și/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European, cu condiția ca cerințele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.(la 22-08-2006,
Articolul 3 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 340 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Capitolul IINatură. Conținut + 
Articolul 4"Amestec de fructe în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din patru sau cinci specii de fructe sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructelor specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conținutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. + 
Articolul 5Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului și pentru aceasta trebuie să includă cel puțin următoarele informații:(1)denumirea materiei prime: "5 (4) fructe" sau "cinci (patru) fructe"; fructele se vor menționa în lista ingredientelor;(2)denumirea mediului fluid în care sunt conservate fructele, conform definițiilor și descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: „în apă”, „în suc”, „în sirop slab îndulcit”, „în sirop cu mult zahăr”, etc.(3)denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X";
 + 
Capitolul IIIFabricarea + 
Articolul 6Alimentul "Amestec de fructe în conservă", definit și descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime și auxiliare sănătoase, fabricat și ambalat în condiții de igienă impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea amestecului de fructe în conservă, definită și descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 8Ingredientele utilizate la fabricarea amestecului de fructe în conservă, trebuie să îndeplinească cerințele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare și să nu depășească limitele maxim admise. + 
Articolul 9Lichidul sau mediul în care este conservat amestecul de fructe trebuie să îndeplinească cerințele din anexa nr. 3 la prezenta normă și cerințele de calitate și siguranță alimentară prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 10Spațiile în care se fabrică amestecul de fructe în conservă, incluzând instalațiile și echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerințele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerințele de sănătate și calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul IVCalitate. Siguranță alimentară + 
Articolul 11Amestecul de fructe în conservă trebuie să îndeplinească cerințele organoleptice și fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe nu pot fi denumite și descrise conform prevederilor prezentei norme. + 
Articolul 12Prezența în produsul finit a microorganismelor, paraziților și substanțelor generate de microorganisme trebuie să nu depășească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 13Se interzice fabricarea și comercializarea amestecului de fructe în conservă care conține cantități de contaminanți și reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare și transport + 
Articolul 14Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie să fie confecționate din materiale care îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecționate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. + 
Articolul 16Etichetarea și marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informațiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 și Art. 5 din prezenta normă;(2)cantitatea netă;(3)cantitatea netă fără lichid;(4)lista ingredientelor;(5)menționarea tratamentului termic;(6)condițiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicații speciale;(la 22-08-2006,
Alineatul (6) din Articolul 16 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 340 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
(7)data durabilității minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferință, înainte de …." cu menționarea lunii și anului;(8)"o mențiune care să permită identificarea lotului" (această mențiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilității minimale este indicată prin menționarea clară și necodificată cel puțin a zilei și lunii, în această ordine);(9)numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;(10)țara de origine a produsului.
 + 
Articolul 17Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informațiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. + 
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheț și cu respectarea condițiilor impuse de producător.(la 22-08-2006,
Articolul 18 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 340 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Articolul 19Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiții care să asigure integritatea ambalajelor, menținerea calității produselor și protecția contra razelor solare sau a înghețului. + 
Articolul 20Fiecare transport de amestec de fructe în conservă trebuie să fie însoțit de documente care să ateste originea, proveniența și securitatea alimentară a produsului.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 21Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 1la normăMateria primă. Definiții și descriere(1)Fructele utilizate la prepararea amestecului de fructe în conservă trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codițe, tije și frunze, fără gust și/sau miros străin.(2)Amestecul de fructe în conservă se fabrică din următoarele specii de fructe:

(1) Piersici Orice soi de piersici aparținând specia Prunus persica L. de culoare galbenă, cu pulpa fermă cu sâmbure detașabil sau aderent la pulpă, depelate, fără sâmburi și divizate în cuburi;
(2) Pere Orice soi de pere aparținând speciei Pyrus sinensis L., depelate, fără casă seminală și divizate în cuburi;
(3) Ananas Orice soi de ananas aparținând speciei Ananas comosus L. depelat, fără zona dură și fibroasă și divizat în felii având forma unui sector de cerc sau cuburi;
(4) Cireșe Orice soi de cireșe din specia Prunus cerasus întregi cu sau fără sâmburi, sau jumătăți; cireșele pot fi colorate în roșu și aromatizate utilizând arome naturale sau identic naturale;
(5) Struguri Orice soi de struguri din speciile Vitis vinifera L. sau Vitis labrusca L., întregi.

(3)La prepararea amestecului din patru fructe se pot omite cireșele sau strugurii.

 + 
Anexa nr. 2la normă
Ingrediente. Limite admise

Ingredientul Limita admisă
Fructe Conform tabelului nr. 1
Apă În cantități stabilite prin tehnologia de fabricație cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă
Suc de fructe
Apă și suc de fructe
Amestec de sucuri de fructe
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză. În cantități stabilite prin tehnologia de fabricație
Plante aromatice În cantități stabilite prin tehnologia de fabricație
Mentă În cantități stabilite prin tehnologia de fabricație
Aromatizanți:
(a) esențe naturale de fructe; (a) și (b) concentrația maximă se stabilește prin tehnologia de fabricație
(b) alți aromatizanți naturali sau identic naturali;
(c) ulei de prunus laurocerasus (doar pentru aromatizarea cireșelor); (c) 10 mg/kg de produs
(d) ulei de migdale amare (doar pentru aromatizarea cireșelor) (d) 40 mg/kg de produs
Coloranți:
Eritrozina (E 127), opțional pentru colorarea cireșelor; În cantitate stabilită prin tehnologia de fabricație
Antioxidanți:
Acidul ascorbic (E) 500 mg/kg de produs

 + 
Tabelul nr. 1. Cantitatea de fructe în amestec (raportată la cantitatea netă fără lichid)

Fructul Amestec sau cocteil de 5 fructe Amestec sau cocteil de 4 fructe
Piersici 30% – 50% 30% – 50%
Pere 25% – 45% 25% – 45%
Ananas 6% – 16% 6% – 25%
Struguri 6% – 20% Opțional; 6% – 20%
Cireșe 2% – 6% Opțional; 2% – 15%

 + 
Anexa nr. 3la normăLichidul de conservare. Definiții și descriere(1)Amestecul de fructe se conservă în mediu lichid, după cum urmează:a)Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomina apă. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "în apă" sau "conservat în apă";b)Amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, în care sucul sau sucurile dețin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: „în suc de X (numele fructului) cu apă” sau „în suc de fructe cu apă”;c)Sucul unui fruct sau un amestec de sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: „în suc de X (numele fructului)”, sau „în suc de fructe”;(2)În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză.(3)Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 2, spre ex. "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat", etc.(4)Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menționează: "fără adaos de zaharuri".Tabelul nr. 2. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

Lichid de conservare Conținutul în substanță uscată solubilă (în ° Brix)
Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul unui fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14° Brix și se definește după cum urmează:
a) Suc de fructe cu puțin zahăr, sau slab îndulcit min. 14
b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit min. 18
Dacă lichidul de conservare îndulcit este apă sau un amestec de apă cu unul sau mai multe sucuri din fructe, lichidul final se definește după cum urmează:
c) Sirop cu puțin zahăr, slab îndulcit, sirop subțire min. 14 – max. 18
d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat min. 18 – max. 22
Opțional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite:
e) Apă îndulcită, apă slab îndulcită, apă cu puțin zahăr min. 10 – max. 14
f) Sirop foarte concentrat min. 22

(5)Densitatea finală a sucului de fructe sau siropului se determină ca valoare medie a probelor prelevate, dar nici o probă nu trebuie să prezinte o densitate exprimată în ° Brix mai mică decât densitatea minimă a categoriei imediat inferioare. + 
Anexa nr. 4la normă
Cerințe organoleptice

Caracteristică Condiții de admisibilitate
Aspectul exterior al recipientului Curat, ermetic închis, nebombat, fără fisuri, fără pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori peliculă de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu etichetă curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit ușoare deformări la corp, dar nu la falț.
Aspectul conținutului:
(1) Culoare (1) Caracteristică soiului, tipului de conservă și sortimentului fabricat.
(2) Gust și miros (2) Gustul și mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat și ingredientelor folosite, fără gust și miros străin.
(3) Textură (3) Amestecul de fructe în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase.
(4) Uniformitate dimensională (4) Conform tabelului nr. 3 din prezenta anexă.
(5) Defecte admise: (5) Conform tabelului nr. 4 din prezenta anexă.

 + 
Tabelul nr. 3. Mărimi și forme admise

Fructul Forma și mărimea Condiții de admisibilitate
Piersici Cuburi a căror latură este mai mică de 20 mm și nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm. min. 75%
Pere Cuburi a căror latură este mai mică de 20 mm și nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm. min. 75%
Ananas
(a) cuburi (a) Cu latura mai mică de 20 mm și nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm. min. 75%
(b) sectoare (b) lungimea arcului exterior:
10 mm – 25 mm
grosimea sectorului: min. 80%
10 mm – 15 mm
lățimea sectorului:
20 mm – 40 mm
Cireșe (a) întregi: formă normală, fără exemplare zdrobite, rupte în două sau mai multe bucăți. min. 90%
(b) jumătăți: fără exemplare rupte, sau zdrobite (a) și (b) se determină ca valoare medie a probelor prelevate min. 80%
Struguri Întregi, având formă normală, fără exemplare zdrobite, rupte în două sau mai multe bucăți; se determină ca valoare medie a probelor prelevate min 90%

 + 
Tabelul nr. 4. Defecte admise

Defectul Limita maximă admisă (raportată la cantitatea netă fără lichid)
(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, lovite, crăpate, cu pete, sau fructe a căror culoare este modificată. 20% m/m
(2) Pielițe, se stabilesc pentru media probelor prelevate. 25 cm2 suprafață însumată la 1 kg
(3) Sâmburi sau fragmente de sâmburi care depășesc 5 mm sau prezintă vârfuri sau muchii ascuțite; (se stabilesc pentru media probelor prelevate). 1 sâmbure sau fragmente de sâmburi la 2 kg.
(4) Pedunculi mici, de mărimea celor proveniți la de struguri (se stabilesc pentru media probelor prelevate) 5 pedunculi la 1 kg
(5) Pedunculi mari, de mărimea celor proveniți de la piersici, pere sau cireșe (se stabilesc pentru media probelor prelevate) 1 peduncul mare sau echivalentul lui în fragmente, la 1 kg

Acceptarea lotuluiOrice recipient de amestec de fructe în conservă care nu îndeplinește condițiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (2), (3), (4) și (5) din tabelul nr. 4, este considerat necorespunzător.Un lot de amestec de fructe în conservă va fi considerat corespunzător:(a)dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, și(b)cerințele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 4, sunt îndeplinite. + 
Anexa nr. 5la normă
Cerințe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii Limita de admisibilitate Metode de analiză
Cantitatea de fructe conținută într-un recipient cu produs sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg) min. 60% Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C.
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1) minim 90% Calculat ca procent din volumul de apă distilată conținut de recipientul complet umplut și închis, măsurat la temperatura de 20°C.

*1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.Acceptarea lotuluiUn recipient cu produs care nu îndeplinește cerințele minime pentru criteriul gradului de umplere se consideră "necorespunzător".(1)Un lot de amestec de fructe în conservă va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" – Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.(2)La verificarea prin metoda conținutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerințelor, dacă greutatea medie a conținutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiția ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x