NORMĂ din 22 octombrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL SANATATIIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 391 bis din 9 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 335 24/05/2006
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/10/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 780/1.497/323/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta normă prevede cerințele minime de siguranță alimentară, igienă alimentară, calitate și identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea și/sau comercializarea perelor în conservă pe teritoriul României, pentru ca acestea să nu prezinte nici un risc pentru consumul uman și să fie descrise corect, conform principiilor de bază privind protecția consumatorului. + 
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică perelor în conservă produse în gospodării individuale pentru consumul propriu și nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează țara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. + 
Articolul 3Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 și 11 nu se aplică produselor fabricate și/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European, cu condiția ca cerințele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.(la 18-08-2006,
Articolul 3 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 335 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006
)
 + 
Capitolul IINatură. Conținut + 
Articolul 4"Pere în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din soiurile de pere aparținând speciei Pyrus communis sau Pyrus sinensis, ajunse la maturitatea industrială, proaspete sau preconservate, prezentate într-una din formele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conținutul căruia se poate adauga unul sau mai multe dintre ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. + 
Articolul 5Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului și pentru aceasta trebuie să includă cel puțin următoarele informații:(1)denumirea materiei prime "Pere";(2)dacă perele sunt colorate artificial, descrierea culorii respective, ex. "Pere verzi, colorate artificial";(3)dacă perele sunt descojite, se va menționa "descojite" în denumirea produsului;(4)forma de prezentare a perelor în conservă: "întregi", "jumătăți", "felii", "bucăți", "amestec", "fără miez" sau alte forme, după caz, conform specificației din anexa nr. 1 la prezenta normă;(5)descrierea lichidului în care sunt conservate, conform definițiilor și descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă;(6)denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă specifică: ex. "cu X".
 + 
Capitolul IIIFabricarea + 
Articolul 6Alimentul "Pere în conservă" trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime și auxiliare sănătoase, fabricat și ambalat în condiții de igienă impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea perelor în conservă, descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară pentru legume și fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 8Ingredientele utilizate la fabricarea perelor în conservă, descrise în anexa nr. 2 la prezenta normă, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare și să nu depășească limitele maxim admise. + 
Articolul 9Lichidul sau mediul în care sunt conservate perele trebuie să corespundă definițiilor și descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă. + 
Articolul 10Spațiile în care se fabrică perele în conservă, incluzând instalațiile și echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerințele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerințele de sănătate și calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul IVCalitate. Siguranță alimentară + 
Articolul 11Alimentul "Pere în conservă" trebuie să îndeplinească cerințele organoleptice și fizico-chimice stipulate în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe nu pot fi denumite și încadrate calitativ conform prevederilor prezentei norme. + 
Articolul 12Prezența în produsul finit a microorganismelor, paraziților și substanțelor generate de microorganisme trebuie să nu depășească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 13Se interzice comercializarea alimentelor care conțin cantități de contaminanți și reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare și transport + 
Articolul 14Ambalajele care intră în contact cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecționate din materiale care îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecționate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. + 
Articolul 16Etichetarea și marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informațiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 și Art. 5 din prezenta normă;(2)cantitatea netă;(3)cantitatea netă fără lichid;(4)lista completă a ingredientelor, enumerate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs;(5)menționarea tratamentului termic;(6)condițiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicații speciale;(la 18-08-2006,
Punctul (6) din Articolul 16 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 335 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006
)
(7)data durabilității minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferință, înainte de …." cu menționarea lunii și anului;(8)"o mențiune care să permită identificarea lotului" (această mențiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilității minimale este indicată prin menționarea clară și necodificată cel puțin a zilei și lunii, în această ordine);(9)numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului, după caz;(10)țara de origine a produsului.
 + 
Articolul 17Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informațiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. + 
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheț și cu respectarea condițiilor impuse de producător.(la 18-08-2006,
Articolul 18 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 335 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006
)
 + 
Articolul 19Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiții care să asigure integritatea ambalajelor și menținerea calității produselor, ferite de razele solare și de îngheț. + 
Articolul 20Fiecare transport de pere în conservă trebuie să fie însoțit de documente care să ateste originea, proveniența și securitatea alimentară a produsului.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 21Anexele nr. 1 până la nr. 5 fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 1la normăMateria primă. Definiții și descriere(1)Perele proaspete destinate conservării trebuie să fie curate, ajunse la maturitate industrială, fără codițe și frunze.(2)Se admit următoarele forme de prezentare a perelor în conservă:

(a) întregi Pere întregi descojite sau nedescojite, cu sau fără miez
(b) jumătăți Pere descojite sau nedescojite, fără miez, tăiate în două părți aproximativ egale
(c) sferturi Pere descojite fără miez, tăiate în patru părți aproximativ egale
(d) felii Pere descojite fără miez, tăiate în sectoare egale
(e) cuburi Pere descojite, fără miez, tăiate în cuburi
(f) bucăți Pere descojite, fără miez, tăiate în bucăți de dimensiuni și forme inegale
(g) alte forme Orice alte forme sau combinații de forme, dacă nu se pot confunda cu formele prevăzute în normă, sunt prezentate corect în denumirea produsului și pe etichetă și respectă prevederile prezentei norme

 + 
Anexa nr. 2la normă
Ingrediente. Limite admise

Ingredientul Limita admisă
Pere Anexa nr. 5
Apă fixată prin tehnologia de fabricație cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă
Suc de fructe
Apă și suc de fructe
Amestec de sucuri de fructe
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză. fixată prin tehnologia de fabricație
Plante aromatice, uleiuri aromate, mentă, suc de lămâie fixată prin tehnologia de fabricație
Aromatizanți: arome naturale și artificiale cu excepția celor care reproduc aroma de pere. fixată prin tehnologia de fabricație
Acidifianți:
Acid Lactic (E270)
Acid Malic (E296) fixată prin tehnologia de fabricație. 1300 mg/kg
Acid Citric (E330)
Acid L-Tartric (E334)
Coloranți (admiși doar în produsele speciale pentru sărbători)
Tartrazină (E102) 200 mg/kg separat sau în combinație
Roșu Allura AC (E129)
Amaranth (E123)
Roșu Ponceau 4R (E124)

 + 
Anexa nr. 3la normăLichidul de conservare. Definiții și descriere(1)Următoarele lichide de conservare sunt admise:a)Apă sau amestec al apei cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "În apă" sau "Conservat în apă";b)Un amestec al apei cu suc de pere, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile dețin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "În suc de pere cu apă", "În suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "În suc de fructe cu apă", după caz;c)Suc de pere, sucul unui fruct compatibil cu perele sau un amestec de sucuri de fructe. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "în suc de pere", "în suc de X (numele fructului)" sau "în suc de fructe", după caz;d)Nectarul de pere sau al unui alt fruct sau un amestec de nectaruri. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "În nectar", "În nectar de pere", "În nectar de (numele fructului sau fructelor)", "În nectar de fructe", după caz.(2)În oricare dintre lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau o combinație din următorii zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.(3)Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharurile de la aliniatul (2), denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. „În suc de X (numele fructului) slab îndulcit”, „În apă slab îndulcită”, „În sirop concentrat”, etc., după caz.(4)Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menționează: "fără adaus de zaharuri". + 
Tabelul nr. 1. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

Lichid de conservare Conținutul în substanță uscată solubilă (în ° Brix)
(1) Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul de pere sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri de fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14° Brix și se definește după cum urmează:
a) Suc de fructe cu puțin zahăr, sau slab îndulcit min. 14
b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit min. 18
(2) Dacă lichidul de conservare îndulcit este apă sau amestecul de apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe, mediul final se definește după cum urmează:
c) Sirop cu puțin zahăr, slab îndulcit, sirop subțire min. 14 – max. 18
d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop gros min. 18 – max. 22
(3) Opțional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite:
e) Apă îndulcită, apă slab îndulcită, apă cu puțin zahăr min. 10 – max. 14
f) Sirop foarte concentrat min. 22

 + 
Anexa nr. 4la normă
Cerințe organoleptice. Verificarea calității

Caracteristică Condiții de admisibilitate
Aspectul exterior Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori peliculă de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu etichetă curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit ușoare deformări la corp, dar nu la falț.
Aspectul conținutului:
(1) Culoare (1) Perele în conservă trebuie să aibă culoarea caracteristică soiului, exceptând perele colorate artificial conform anexei nr. 2.(c). O decolorare slabă în roz nu se consideră defect.
(2) Gust și miros (2) Perele în conservă trebuie să prezinte gust și miros caracteristic perelor fierte, fără gusturi și mirosuri străine.
(3) Textură (3) Perele trebuie să aibă o textură uniformă caracteristică fructului.
(4) Uniformitate dimensională (la pere întregi" și "jumătăți" "sferturi") (4) 95% din numărul de unități (întregi, jumătăți, sferturi) trebuie să fie aproximativ egale ca mărime,cea mai mare unitate trebuie să nu fie mai grea decât dublul celei mai mici unități, iar dacă sunt mai puțin de 20 de unități, o unitate se poate neglija. Dacă o unitate este sfărâmată în ambalaj, bucățile asamblate pot fi considerate o unitate.
(5) Defecte admise Conform tabelului nr. 1

 + 
Tabelul nr. 1. Defecte admise

Defectul Limite maxime
(1) Fructe cu aspect modificat: cu pete, lovituri, leziuni, care contrastează puternic cu restul fructului (valabil pentru sortimentele cu pere întregi, jumătăți și sferturi) (a) pentru totalul defectelor max. 30% din numărul fructelor dintr-un recipient prin numărare sau 3 unități dacă numărul perelor este maxim 10 și numai dacă media probelor este sub 30%; dar limitat de: (b) numărul fructelor cu pete, lovituri, leziuni, decolorări din total defecte de max. 20% sau 2 unități dacă numărul perelor este max. 10 și numai dacă media probelor este sub 20%.
(2) Fructe zdrobite sau bucăți de fructe ( la sortimentele "întregi", "jumătăți" și "sferturi", o unitate (întreg, jumătate, sfert) zdrobită în mai multe bucăți va fi considerată o unitate întreagă dacă bucățile reunite au aproximativ mărimea întregului) 20% din numărul total de unități dintr-un recipient sau 2 unități pe recipient dacă numărul lor este sub 10 și numai dacă media probelor este sub 10%.
(3) Părți din casa seminală sau sâmburi. Se consideră bucăți de sâmburi, sâmburi, coji sau porțiuni din casa seminală. Dacă bucățile reunite formează aproximativ o jumătate de casă seminală, se consideră o unitate. Se stabilește pentru media probelor. 3 unități la 1 kg de produs integral
(Se face excepție la sortimentul cu fructe întregi la care casa seminală nu a fost îndepărtată)
(4) Pielițe, la perele depelate (bucăți de pieliță aderente la pere sau libere în lichid; se stabilesc pentru media probelor prelevate) max. 10 cm2 suprafață agregată la 1 kg de produs integral
(5) Sâmburi sau fragmente de sâmburi (se stabilesc pentru media probelor prelevate, se consideră fiecare sâmbure sau bucăți care reunite formează echivalentul unui sâmbure) 8 sâmburi1) (sau echivalentul) la 1 kg de produs integral
(6) Materii vegetale străine:
(a) Pedunculi sau tije (fac excepție de la acest defect fructele în al căror mod de prezentare este acceptat pedunculul); 1 bucată la 3 kg de produs integral; 2 cm2 per kg de produs integral;
(b) Frunze (sau alte materii vegetale asemănătoare)

*1) "un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăți mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăți de sâmbure.Acceptarea lotului(1)O probă de pere în conservă care nu îndeplinește una sau mai multe din cerințele organoleptice, exceptându-le pe cele de la punctele (3), (4) și (5) din tabelul nr. 1, este considerată "necorespunzătoare".(2)Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă:(a)numărul probelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare "c" al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate". Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) (Codex Alimentarius Volume 13), și(b)cerințele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 1, sunt îndeplinite. + 
Anexa nr. 5la normă
Cerințe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii Condiții de admisibilitate Metode de analiză
Conținutul total de pere, în kg, sau cantitatea netă fără lichid: Calculat ca procent din masa volumului de apă distilată
(a) pere "întregi" (a) min. 50% conținută de recipientul
(b) pere "jumătăți", "sferturi", "felii" și "bucăți" (b) min. 53% complet umplut și închis, măsurată la temperatura de
(c) pere "cuburi" (c) min. 56% 20°C.2)
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv, lichidul de acoperire)2) minim 90% Calculat ca procent din volumul de apă distilată conținut de recipientul complet umplut și închis, măsurat la temperatura de 20°C.

*2) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.Acceptarea lotului(1)O probă de pere în conservă care nu îndeplinește cerințele minime pentru gradul de umplere se consideră "necorespunzătoare".(2)Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul probelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare "c" al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) (Codex Alimentarius Volume 13).(3)La verificarea conținutului de fructe din recipient după ce a fost îndepărtat lichidul, se consideră că lotul corespunde cerințelor dacă greutatea medie a conținutului recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiția ca nici un recipient să nu prezinte o valoare mai mică decât valoarea minimă cerută.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x