NORMĂ din 21 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.109 din 8 decembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 144 26/06/2018
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ART. 15REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ART. 30REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 144 26/06/2018
ActulREFERIT DEORDIN 117 19/05/2010
ActulREFERIT DEORDIN 89 08/04/2010
ActulREFERIT DEORDIN 21707 14/04/2010
ActulREFERIT DEORDIN 342 24/09/2008
ActulREFERIT DEGHID 24/09/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 356 21/11/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 356 21/11/2005
ART. 28REFERIT DEORDIN 356 21/11/2005

privind sursele orfane şi controlul surselor închise de mare activitate



 + 
Capitolul ISCOP ŞI DOMENIU DE APLICABILITATE + 
Articolul 1Scopul prezentelor norme este de a preveni expunerea lucrătorilor şi a populaţiei la radiaţiile provenind de la sursele orfane şi de la un control inadecvat al surselor închise de mare activitate şi să armonizeze controlul existent cu cel din statele membre ale Uniunii Europene, prin definirea unor cerinţe specifice care să asigure că fiecare sursă închisă de mare activitate este ţinută sub control.
 + 
Articolul 2(1) Prezentele norme se aplică surselor închise de mare activitate aşa cum sunt acestea definite în anexa 1.(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei norme sursele închise a căror activitate a devenit mai mică decât nivelurile de exceptare prevăzute în normele fundamentale de securitate radio logică.
 + 
Articolul 3Prezentele norme completează cerinţele stabilite în normele fundamentale de securitate radiologică.
 + 
Capitolul IIDEFINIŢII + 
Articolul 4Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în anexa 1.
 + 
Capitolul IIIAUTORIZAREA + 
Articolul 5Desfăşurarea oricărei activităţi care implică o sursă închisă de mare activitate, inclusiv luarea acesteia în posesie, necesită autorizarea prealabilă de către CNCAN, în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 republicată cu completările şi modificările ulterioare.
 + 
Articolul 6Înainte de emiterea autorizaţiei, CNCAN trebuie să se asigure că:a) sunt stabilite condiţiile pentru desfăşurarea în siguranţă a practicilor care implică sursele închise de mare activitate şi cele pentru dispunerea acestora ca deşeu radioactiv, inclusiv pentru situaţiile în care vor fi scoase din utilizare;b) există aranjamentele valabile privind transferul surselor închise de mare activitate la furnizor sau la unităţi autorizate pentru depozitare intermediară sau finală ori angajamentul producătorului sau furnizorului pentru primirea acestora;c) există aranjamentele materiale şi financiare sau echivalente necesare şi prevăzute de lege, în situaţia în care acestea sunt scoase din uz şi/sau deţinătorul dă faliment sau îşi încetează activitatea.
 + 
Articolul 7În procesul de autorizare a practicilor care implică sursele închise de mare activitate, CNCAN trebuie să verifice că sunt îndeplinite de solicitantul de autorizaţie, cel puţin, cerinţele privind:a) atribuirea şi definirea responsabilităţilor;b) pregătirea şi autorizarea personalului care este implicat în desfăşurarea practicii:c) sursa închisă de mare activitate, containerul şi echipamentele auxiliare, conform normelor tehnice aplicabile;d) existenţa unui plan pentru intervenţia în caz de urgenţă radiologică şi a mijloacelor de comunicare necesare;e) existenţa procedurilor de lucru;f) capabilitatea de a realiza întreţinerea echipamentului, sursei închise de mare activitate şi a containerului, prin unităţi autorizate, conform Legii nr. 111/1996 republicată cu modificările şi completările ulterioare;g) existenţa unui program pentru situaţia în care sursa închisă de mare activitate va fi scoasă din utilizare, inclusiv a unor aranjamente referitoare la transferul către furnizor, alt titular de autorizaţie sau la unităţi autorizate pentru tratare, depozitare intermediară sau finală.
 + 
Capitolul IVTRANSFERUL + 
Articolul 8CNCAN va organiza un sistem naţional de evidenţa operaţională capabil să înregistreze mişcările surselor închise de mare activitate, inclusiv transferul acestora.
 + 
Capitolul VÎNREGISTRĂRI + 
Articolul 9Titularul de autorizaţie trebuie să menţină înregistrări privind toate sursele închise de mare activitate pe care le deţine, locul deţinerii şi transferul acestora, înregistrările trebuie să includă informaţiile prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele norme. Informaţiile trebuie înregistrate pe formularul prevăzut în anexa nr. 3 a prezentelor norme.
 + 
Articolul 10(1) Titularul de autorizaţie trebuie să pună la dispoziţia CNCAN, înregistrările precizate la art. 9 din prezentele norme, în variantă scrisă şi electronică:a) de îndată ce a fost achiziţionată o sursă închisă de mare activitate;b) în luna ianuarie a fiecărui an, pentru anul precedent:c) ori de câte ori s-au produs modificări faţă de situaţia deja raportată;d) de îndată ce o sursă închisă de mare activitate a fost scoasă din evidenţa sa; în acest caz, vor fi transmise datele de identificare ale noului deţinător sau ale unităţii autorizate pentru depozitare intermediară sau finală;e) de îndată, la încetarea activităţii, conform normelor de securitate radiologică – proceduri de autorizare;f) ori de câte ori sunt solicitate de CNCAN.(2) Înregistrările trebuie să fie puse la dispoziţie reprezentanţilor comisiei în timpul controlului.
 + 
Articolul 11CNCAN trebuie să menţină evidenta titularilor de autorizaţii şi a surselor închise de mare activitate pe care aceştia le au în gestiune. Această evidentă trebuie să conţină informaţii referitoare la:a) activitatea sursei închise de mare activitate, la data producerii sau dacă aceasta nu este cunoscută, activitatea la data punerii pe piaţă sau la data achiziţiei;b) radionuclidul, forma fizică şi chimică, clasificarea sursei de mare activitate şi identificarea capsulei aşa cum sunt acestea definite în formularul din anexa nr. 3 la prezentele norme.
 + 
Articolul 12Evidenţa prevăzută la art. 11 trebuie să ţină cont de transferul surselor închise de mare activitate şi trebuie menţinută la zi.
 + 
Articolul 13CNCAN va pune la dispoziţia titularilor de autorizaţie forma electronică a formularului prevăzut în anexa 3 a prezentelor norme.
 + 
Articolul 14CNCAN va revizui conţinutul formularului prevăzut în anexa 3 a prezentelor norme, la solicitarea Comisiei Europene.
 + 
Capitolul VIOBLIGAŢII ALE TITULARILOR DE AUTORIZAŢII + 
Articolul 15Fiecare deţinător de surse închise de mare activitate trebuie:a) să asigure condiţiile pentru efectuarea periodică a testelor necesare (contaminarea nefixată de suprafaţă, conform standardelor internaţionale) pentru verificarea şi menţinerea integrităţii fiecărei surse închise de mare activitate pe care o are în evidenţă;b) să asigure verificarea zilnică a existentei surselor închise de mare activitate şi, după caz, a echipamentelor care conţin astfel de surse închise la locul de utilizare sau de păstrare precum şi a condiţiilor adecvate de păstrare;c) să instituie, după caz, un sistem de protecţie fizică pentru a preveni accesul neautorizat, pericolul de incendiu, pierderea şi sustragerea oricărei surse închise de mare activitate sau, după caz, a echipamentului cu sursa închisă de mare activitate;d) să anunţe de îndată la CNCAN orice pierdere, sustragere sau utilizare neautorizată a surselor închise de mare activitate şi să asigure verificarea acestora după fiecare eveniment care le-ar putea afecta integritatea, inclusiv după incendiu şi să comunice măsurile care au fost luate;e) să asigure returnarea oricărei surse închise de mare activitate scoasă din utilizare la furnizor sau, după caz, transferul acesteia la unităţi autorizate pentru depozitare intermediară sau finală, de îndată ce s-a hotărât ca aceasta să fie scoasă din utilizare;f) să se asigure, prealabil efectuării transferului, că beneficiarul acestuia este autorizat conform Legii nr. 111/1996 republicată cu modificările şi completările ulterioare;g) să notifice, de îndată la CNCAN, orice incident sau accident care ar implica expunerea neintenţionată a lucrătorilor sau a publicului.
 + 
Capitolul VIIIDENTIFICARE ŞI MARCARE + 
Articolul 16(1) Producătorii sau furnizorii, în cazul surselor închise de mare activitate importate, trebuie să se asigure că fiecare sursă închisă de mare activitate este identificată printr-un număr unic. Acest număr trebuie să fie inscripţionat sau poansonat pe sursa închisă de mare activitate, acolo unde este posibil.(2) Numărul trebuie să fie inscripţionat sau poansonat şi pe containerul sursei închise de mare activitate. În cazul în care acest lucru nu este posibil, sau în cazul containerelor de transport reutilizabile, containerul trebuie să fie însoţit, cel puţin, de informaţii referitoare la natura sursei închise de mare activitate.(3) Producătorii şi, după caz, furnizorii, trebuie să asigure marcarea şi etichetarea containerelor precum şi, în situaţiile în care este posibil, a surselor închise de mare activitate cu simbolul "pericol de radiaţii".(4) Producătorii trebuie să furnizeze o fotografie a fiecărui tip de sursă închisă de mare activitate şi a tipului de container pentru aceasta.
 + 
Articolul 17Deţinătorii trebuie să se asigure că fiecare sursă închisă de mare activitate pe care o deţine este însoţită de informaţii scrise referitoare la identificarea şi marcarea acesteia, în conformitate cu prevederile art. 16 şi să se asigure că etichetele rămân lizibile.
 + 
Articolul 18Informaţiile trebuie să conţină fotografii ale sursei închise de mare activitate şi, după caz, ale containerului sursei închise de mare activitate, coletului de transport, dispozitivului şi echipamentului.
 + 
Capitolul VIIIINFORMAREA ŞI PREGĂTIREA PROFESIONALĂ + 
Articolul 19(1) Deţinătorul de surse închise de mare activitate trebuie să se asigure că informarea şi pregătirea profesională a personajului expus profesional prevăzută de normele fundamentale de securitate radiologică include cerinţele specifice pentru domeniul "Surse închise" din normele privind eliberarea permiselor de exercitare a activităţilor din domeniul nuclear şi desemnarea experţilor acreditaţi în protecţie radiologică.(2) Informarea şi pregătirea profesională trebuie să pună accent pe descrierea cerinţelor de securitate radiologică şi să conţină noţiuni specifice despre posibilele consecinţe ale pierderii de sub control a surselor închise de mare activitate.(3) Informarea şi pregătirea profesională trebuie să se repete la intervale de timp, conform prevederilor normelor fundamentale de securitate radiologică şi să conţină informaţiile necesare pentru pregătirea corespunzătoare a personalului expus profesional în caz de incident.(4) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure participarea tuturor expuşilor profesional la programe de pregătire în radioprotecţie şi securitate radiologică.
 + 
Articolul 20CNCAN trebuie să ia măsurile necesare astfel încât conducerea şi persoanele din unităţile în care există probabilitatea de a fi găsite sau procesate surse orfane (unităţi de colectare sau unităţi de reciclare a deşeurilor metalice) precum şi cele care îşi desfăşoară activitatea în puncte de tranzit vamal să fie:a) informate cu privire la posibilitatea confruntării cu situaţia existentei unei surse închise de mare activitate;b) informate cu privire la necesitatea controlului vizual pentru depistarea surselor închise de mare activitate şi a containerelor acestora;c) informate cu privire la noţiunile de bază despre radiaţii ionizante şi efectele acestora;d) informate şi instruite cu privire la acţiunile care trebuie luate la faţa locului în cazul detectării sau suspectării prezenţei unei surse închise de mare activitate.
 + 
Capitolul IXSURSE ORFANE + 
Articolul 21(1) CNCAN trebuie să stabilească responsabilităţi pentru recuperarea surselor orfane şi să pregătească un plan de intervenţie în caz de urgenţă radiologică, plan de măsuri adecvate şi resurse pentru recuperarea acestora.(2) CNCAN va stabili, după caz, plasarea surselor orfane recuperate sub controlul de garanţii nucleare.
 + 
Articolul 22CNCAN trebuie să ia măsurile necesare pentru ca să poată fi oferită asistenţă tehnică şi de specialitate persoanelor care, în mod normal, nu sunt implicate în operaţiuni supuse cerinţelor de radioprotectie şi care suspectează prezenţa unei surse orfane. Principalul obiectiv al asistenţei tehnice şi de specialitate trebuie să fie protecţia lucrătorilor şi a populaţiei împotriva radiaţiilor şi securitatea surselor închise de mare activitate.
 + 
Articolul 23CNCAN trebuie să stabilească un plan de măsuri cu scopul de a detecta sursele orfane în locuri în care acestea sunt, în general, necunoscute (unităţi de colectare şi unităţi de reciclare a deşeurilor metalice sau în birourile vamale).
 + 
Articolul 24(1) CNCAN dispune acţiuni pentru recuperarea surselor orfane provenite din activităţi din trecut.(2) Actiunile dispuse pot să cuprindă măsuri privind participarea, potrivit prevederilor legale, la finanţarea costurilor necesare pentru recuperarea, managementul şi depozitarea intermediară sau finală a surselor recuperate şi pot include verificarea înregistrărilor din arhivele autorităţilor (ex: vama) şi ale deţinătorilor (ex: institute de cercetare, institute pentru încercarea materialelor sau spitale).
 + 
Capitolul XASIGURAREA FINANŢĂRII PENTRU SURSELE ORFANE + 
Articolul 25Modul de finanţare şi celelalte mijloace necesare pentru acoperirea costurilor legate de acţiunile de recuperare a surselor orfane şi de activităţile necesare pentru implementarea prevederilor de la capitolul IX din prezentele norme se stabilesc în conformitate cu prevederile legale.
 + 
Capitolul XICOOPERAREA INTERNAŢIONALĂ ŞI SCHIMBUL DE INFORMAŢII + 
Articolul 26CNCAN trebuie să ofere informaţii şi să coopereze cu statele membre ale Uniunii Europene, cu celelalte ţări şi cu organismele internaţionale cu privire la pierderea, abandonarea, furtul, sau descoperirea surselor închise de mare activitate şi referitor la investigaţiile şi acţiunile ulterioare, fără a aduce prejudicii cerinţelor legate de confidenţialitate şi reglementărilor naţionale.
 + 
Capitolul XIIINSPECŢII + 
Articolul 27CNCAN trebuie să stabilească şi să menţină un sistem de inspecţii pentru a controla aplicarea prevederilor prezentei norme.
 + 
Capitolul XIIIAUTORITATEA COMPETENTĂ + 
Articolul 28(1) CNCAN este autoritatea naţională competentă cu atribuţii referitoare la aplicarea prevederilor prezentei norme.(2) CNCAN va transmite Comisiei Europene toate informaţiile necesare pentru comunicarea rapidă cu alte autorităţi competente.(3) CNCAN asigură interfaţa cu celelalte autorităţi cu atribuţii în aplicarea prevederilor prezentei norme şi este punct de contact pentru a asigura interfaţa cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană.
 + 
Capitolul XIVRAPORTĂRI + 
Articolul 29La data de 31 decembrie 2010 CNCAN va raporta Comisiei Europene rezultatele implementării prevederilor prezentei norme, raportare care va include consideraţii referitoare la efectele pe care le-au avut prevederile capitolului I, art. 2.
 + 
Capitolul XVSANCŢIUNI + 
Articolul 30Pentru nerespectarea prevederilor prezentei norme se aplică sancţiunile prevăzute de Legea nr. 111/1996 republicată cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul XVIDISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII + 
Articolul 31(1) Prevederile prezentei norme intră în vigoare cu data publicării în Monitorul Oficial.(2) Referitor la sursele închise de mare activitate plasate pe piaţă înainte de data de 31 decembrie 2005:(a) prevederile capitolelor III, IV, V şi VI se aplică începând cu data de 31 decembrie 2007(b) prevederile capitolului VII nu se aplică, cu excepţia următoarelor cerinţe care trebuie îndeplinite până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2007:(i) deţinătorul trebuie să se asigure că fiecare sursă închisă de mare activitate şi fiecare container sunt însoţite de informaţii scrise privind natura şi identificarea acesteia;(îi) deţinătorul trebuie să se asigure că fiecare sursă închisă de mare activitate şi containerul acesteia sunt etichetate cu simbolul "pericol de radiaţii".
 + 
Anexa 1––-la norme–––DEFINIŢIIAutoritatea naţională competentă în domeniul nuclear este autoritatea, stabilită prin lege, cu competenţa legală de a elibera autorizaţii, de a efectua controale şi de a reglementa amplasarea, proiectarea, construcţia, punerea în funcţiune, exploatarea sau dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice.Autorizaţia este documentul emis de autoritatea naţională competentă în domeniul nuclear, în baza unei evaluări de securitate nucleară şi control, către o persoană constituită conform Legii nr. 111/1996 republicată cu completările şi modificările ulterioare, la cererea acesteia pentru desfăşurarea unei activităţi nucleare.Containerul sursei închise de mare activitate reprezintă recipientul în care se află sursa închisă de mare activitate, dar care nu face parte integrantă din aceasta şi care este folosit pentru transportul şi manipularea acesteia.Depozitul final sau intermediar este instalaţia autorizată de CNCAN, conform prevederilor Legii nr. 111/1996 cu modificările şi completările ulterioare pentru depozitarea finală sau pentru dispunerea temporară a surselor închise de mare activitate.Deţinătorul este orice persoană fizică sau persoană constituită conform Legii nr. 111/1996 republicată cu completările şi modificările ulterioare care are responsabilităţi referitoare la surse închise de mare activitate, conform prevederilor legale în vigoare. În această categorie sunt incluşi producătorii, furnizorii şi utilizatorii cu excepţia unităţilor pentru depozitare temporară sau definitivă a deşeurilor.Furnizorul este orice persoană fizica sau persoană constituită conform Legii nr. 111/1996 republicată cu completările şi modificările ulterioare care furnizează sau oferă surse închise de mare activitate.Persoana expusă profesional este definită în normele fundamentale de securitate radiologică.Practica este definită în normele fundamentale de securitate radiologică.Producătorul este orice persoană fizică sau persoană constituită conform Legii nr. 111/1996 republicată cu completările şi modificările ulterioare care produce surse închise de mare activitate.Sursa închisă este definită în normele fundamentale de securitate radiologică şi include, după caz, capsula care este înveliş pentru materialul radioactiv ca parte integrantă a sursei închise.Sursa închisă de mare activitate reprezintă o sursă închisă care conţine un radionuclid a cărui activitate la momentul producerii, sau dacă aceasta nu este cunoscută, la momentul punerii sale pe piaţă, este egală sau depăşeşte nivelurile de activitate definite în anexa 2 a prezentelor norme.Sursa orfană este sursa închisă a cărei activitate, la momentul descoperirii sale este peste nivelul de exceptare precizat în normele fundamentale de securitate radiologică şi care nu se află sub control pentru că, fie nu a fost niciodată sub control, fie a fost abandonată, pierdută, greşit plasată, furată sau transferată unui nou deţinător, fără o notificare corespunzătoare la CNCAN şi o informare corespunzătoare a destinatarului.Sursa scoasă din utilizare este sursa închisă de mare activitate care nu mai este utilizată sau care nu se mai intenţionează a fi utilizată în practica pentru care a fost autorizată.Transferul reprezintă trecerea unei surse închise de mare activitate de la un deţinător la altul
 + 
Anexa 2––-la norme–––NIVELURILE DE ACTIVITATE PENTRU SURSELE ÎNCHISE DE MARE ACTIVITATEPentru radionuclizii care nu sunt listati în tabelul de mai jos, dar care sunt cuprinşi în normele fundamentale de securitate radiologică, se va considera valoarea activităţii egală cu 1/100 din valoarea A1 precizată în reglementările AIEA pentru transportul în siguranţă al materialelor radioactive.

  Elementul (Nr. Atomic) Radionuclidul Activitatea (Bq)
  Fier (26) Fe-55 4 x 1011
  Cobalt (27) Co-60 4 x 109
  Seleniu (34) Se-75 3 x 1010
  Krypton (36) Kr-85 1 x 1011
  Stronţiu (38) Sr-901) 3 x 109
  Paladium (46) Pd-1031) 4 x 1011
  Iod (53) I-125 2 x 1011
  Cesiu (55) Cs-1371) 2 x 1010
  Promeţiu (61) Pm-147 4 x 1011
  Gadoliniu (64) Gd-153 1 x 1011
  Tuliu (69) Tm-170 3 x 1010
  Iridiu (77) Ir-192 1 x 1010
  Taliu (81) Tl-204 1 x 1011
  Radiu (88) Ra-2262) 2 x 109
  Plutoniu (94) Pu-2381) 1 x 1011
  Americiu (95) Am-2412) 1 x 1011
  Californiu (98) Cf-252 5 x 108
  1) – Activitatea include contribuţiile de la nuclizii-descendenţi cu timpul de înjumătăţire mai mic de 10 zile.
  2) – Include surse radioactive care conţin beriliu şi emit neutroni

 + 
Anexa 3––-la norme–––FORMULAR PENTRU ÎNREGISTRAREA SURSELOR ÎNCHISE DE MARE ACTIVITATE

1. Numărul de identificare
al sursei închise de
mare activitate:

2. Identificarea
deţinătorului autorizat:

Nume:
Adresa:
Ţara:
Producător [] Furnizor [] Utilizator []

3. Locaţia sursei
închise de mare
activitate: (utilizare
sau deţinere) dacă
diferă de informaţiile
de la pct. 2
Nume:
Adresa:
Locul de utilizare [] Depozitare []
4. Înregistrare:

Data înregistrării:
Data transferului
înregistrării în
dosarul istoric:

5. Autorizaţia:

Număr:
Data intrării în vigoare:
Data expirării:

6. Controlul operaţional
al sursei de mare
activitate (zz/ll/aa):
Data:………………
Data:………………
Data:………………
Data:………………

7. Caracteristicile sursei
închise de mare
activitate:
8. Recepţia sursei
închise de mare
activitate:
Data:

Data:

Radionuclid:
Activitatea la data
producerii sau la prima
plasare pe piaţa:
……………………

Data producerii/
achizitionarii

Producător/Furnizor*1)

Nume: ………………
Adresa: …………….
Tara: ………………

Data primirii:
Primit de la:
Nume:
Adresa:
Tara:

Producător [] Furnizor [] Utilizator []

Data: …………….
Data: …………….

Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….
Data: …………….

Caracteristici fizice
şi chimice:

identificarea tipului
de sursa:
identificarea capsulei:
Clasificare ISO:

Clasificare ANSI:
Alte menţiuni ale
certificatului:

(Certificatul de
material sub forma
specială):

9. Transferul sursei
închise de mare
activitate:
Data transferului:
…………………
Transferat către:
Nume:
Adresa:
Tara:

Producător [] Furnizor [] Utilizator []

Depozitul final sau
intermediar []

10. Alte informaţii;
…………………
Pierderea:[] Data pierderii []

Furtul: [] Data furtului []

Da [] Nu []

Recuperarea:
Data: ……………..
Locul: …………….
Alte informaţii:

–––*1) În cazul în care producătorul este din exteriorul Uniunii Europene, trebuie precizate datele de identificare ale importatorului sau furnizorului––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x