NORMA din 20 mai 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 29 septembrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 347 20/05/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 347 20/05/2003

privind limitele maxime de perisabilitate admise, pe categorii de produse de uz veterinar, în timpul transportului, depozitarii şi desfacerii acestora



 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1Prezenta norma stabileşte limitele legale de perisabilitate maxima admisă, ca urmare a unor procese naturale pe categorii de produse biologice, medicamente, dezinfectante, antiseptice, insecticide, raticide şi alte asemenea produse, denumite produse de uz veterinar, în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii.
 + 
Capitolul IIDefiniţii + 
Articolul 2Următorii termeni se definesc după cum urmează:a) perisabilitate: scazamintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi al desfacerii produselor biologice, a medicamentelor, a dezinfectantelor, a raticidelor, a insecticidelor şi a altor asemenea produse, denumite produse de uz veterinar;b) produse de uz veterinar:1. medicamente de uz veterinar: orice substanţa sau amestec de substanţe chimice ori produse de origine vegetala sau animala, destinate combaterii bolilor la animale, apărării sănătăţii şi refacerii funcţiilor deficitare organismului animal;2. produse biologice de uz veterinar: vaccinuri, seruri terapeutice, reagenti, seturi de diagnostic şi altele, utilizate în medicina veterinara în scopul introducerii unei imunităţi active sau pasive, precum şi cele utilizate în scop de diagnostic;3. antiseptice şi dezinfectante: substanţe sau produse chimice care au acţiune distructiva ori neutralizanta asupra germenilor infectiosi;4. insecticide: substanţe chimice cu efect de distrugere a insectelor dăunătoare şi de combatere a ectoparazitilor la animale;5. raticide sau deratizante: substanţe chimice anorganice, vegetale sau de sinteza, cu acţiune toxica lenta ori rapida, folosite în scopul distrugerii rozatoarelor dăunătoare.
 + 
Capitolul IIIProcedura de aplicare a scazamintelor + 
Articolul 3Scazamintele la produsele de uz veterinar ca urmare a pierderilor care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii sunt determinate de procesele naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, inghetare, topire, oxidare, aderare la pereţii vaselor, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, spargere, faramitare etc.
 + 
Articolul 4Limitele maxime de perisabilitate admise în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii, prevăzute în anexa la prezenta norma, se stabilesc pe total instituţie sanitară veterinara, prin aplicarea coeficientului pentru categoria sau grupa de produse de uz veterinar la preţul de înregistrare la intrarea acestora în magazie.
 + 
Articolul 5Limitele maxime de perisabilitate pentru produsele de uz veterinar ambalate în recipiente din sticlă se aplică şi pentru ambalajele respective.
 + 
Articolul 6Lipsurile de produse de uz veterinar care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii şi care provin din vina furnizorului, a persoanei care le transporta, le depozitează sau le foloseşte, precum şi a altor persoane nu sunt considerate perisabilitati şi se recuperează de la cei vinovaţi.
 + 
Articolul 7Scazamintele cantitative care depăşesc normele de perisabilitate nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
 + 
Articolul 8Scazamintele produse în condiţiile menţionate la art. 3 se aproba de către directorul instituţiei sanitare veterinare la nivelul cantităţilor admise, pe bază de proces-verbal de constatare, cu ocazia receptionarii produselor de uz veterinar transportate, a inventarierii, a predării gestiunii sau, după utilizare, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 9Pentru produsele de uz veterinar la care perisabilitatea se produce prin spargere sau faramitare, acordarea de scăzăminte este condiţionată în mod expres de prezentarea de către cei care le utilizează a procesului-verbal de constatare aprobat de către directorul instituţiei sanitare veterinare.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 10Limitele legale de perisabilitate pentru produsele biologice, medicamente, dezinfectante, antiseptice, raticide, denumite produse de uz veterinar, în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii în practica medicală veterinara, sunt prevăzute în anexa la prezenta norma.
 + 
Anexă

    ––
la norma
–––
                                TABEL
              privind limitele de perisabilitate maxime admise pe
         categorii de produse de uz veterinar în timpul transportului,
                       depozitarii şi desfacerii acestora
Nr.
crt.
Denumirea grupei,
subgrupei sau produsului
Felul ambalajului

Norma maxima de
perisabilitate %
Tran-
sport
Depozi-
tare
Desfa-
cere
I.

1.
2.
3.

4.
5.
6.
7.

Vaccinuri vii
Vaccinuri inactivate
Vaccinuri inactivate
uleioase
Produse revelatoare
Seruri
Medii de cultura
Seturi de diagnostic
Flacoane sticlă
Flacoane sticlă, plastic
Flacoane sticlă, plastic

Flacoane sticlă
Flacoane sticlă
Flacoane sticlă
Cutii

O,3
O,3
O,3

O,3
O,3
O,3
O,3

0,5
0,5
0,5

0,5
0,5
0,5
0,5

12,0
9,0
11,0

12,
7,0
12,0
6,0

II.

1.

Medicamente
Injectabile:
a) Soluţii apoase
b) Soluţii uleioase
c) Suspensii apoase
Flacoane sticlă, plastic
Flacoane sticlă, plastic
Flacoane sticlă, plastic
O,3
O,3
O,3
0,5
0,5
0,5
10,0
12,0
10,0
2.

Pulberi

Pungi
Saci
Cutii
O,3
P,3
O,3
0,5
0,5
0,5
7,0
6,0
5,0
3.

Bujiuri, ovule,
supozitoare
Cutii plastic

O,3

0,5

4,0

4.

Antiparazitare:
a) Externe sub forma
de emulsie apoasa
b) Externe sub forma
de emulsie uleioasa
c) Interne (per os)
d) Injectabile
Bidoane plastic

Bidoane plastic

Cutii plastic
Flacoane sticlă, plastic

O,3

O,3

O,3
O,3

0,5

0,5

0,5
0,5

14,0

12,0

7,0
6,0

III. Dezinfectante Bidoane, butoaie plastic O,3 0,5 10,0
IV. Antiseptice Bidoane plastic O,3 0,5 8,0
V.

Insecticide

Pungi, cutii, saci,
butoaie
O,3

0,5

7,0

––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x