NORMA din 19 mai 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORMINISTERUL SANATATII SI FAMILIEIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 18 iunie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 78 19/05/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 78 19/05/2003

cu privire la metodele de analiza pentru testarea unor zaharuri destinate consumului uman



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentele norme cuprind metodele de analiza pentru testarea unor zaharuri destinate consumului uman, şi anume: zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb, zahăr extraalb, soluţie de zahăr, soluţie de zahăr invertit, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza, sirop de glucoza concentrat, dextroza monohidrata, dextroza anhidra.(2) Metodele de analiza pentru produsele enumerate în alin. (1) sunt recomandate şi descrise în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Capitolul IIDomeniu de aplicare + 
Articolul 2Analizele necesare pentru verificarea criteriilor stabilite în anexa nr. 1 sunt realizate în conformitate cu metodele descrise în anexa nr. 2 la prezentele norme.
 + 
Articolul 3(1) Metoda Luff-Schoorl din anexa nr. 2, metoda 6, este utilizata la determinarea zaharurilor reducatoare din următoarele zaharuri:a) soluţie de zahăr;b) soluţie de zahăr alb;c) soluţie de zahăr invertit;d) soluţie de zahăr invertit alb;e) sirop de zahăr invertit;f) sirop de glucoza;g) sirop de glucoza concentrat;h) dextroza monohidrata;i) dextroza anhidra.(2) România în comerţul cu ţările din Comunitatea Europeană, la cererea acestora, utilizează metoda Lane şi Eynon din anexa nr. 2, metoda 7 şi/sau 8, după caz, pentru determinarea zaharurilor reducatoare din unul sau mai multe dintre zaharurile prevăzute la alin. (1).
 + 
Capitolul IIIDispoziţii finale + 
Articolul 4Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei 79/796/1979.
 + 
Anexa 1───────la norme─────────OBIECTULmetodelor de analiza pentru unele zaharuridestinate consumului uman

     
  I. Determinarea pierderii de masă la uscare din:
  ▪ Zahăr semialb (se utilizează metoda 1 din anexa nr. 2)
  ▪ Zahăr sau zahăr alb
  ▪ Zahăr alb rafinat
  II. Determinarea substanţei uscate din:
  II. 1.
  ▪ Sirop de glucoză (se utilizează metoda 2 din anexa nr. 2)
  ▪ Sirop de glucoză concentrat
  ▪ Dextroză monohidrată
  ▪ Dextroză anhidră
  II. 2.
  ▪ Soluţie de zahăr sau soluţie de zahăr alb (se utilizează metoda 3 din anexa nr. 2)
  ▪ Soluţie de zahăr invertit sau soluţie de zahăr invertit alb
  ▪ Sirop de zahăr invertit sau sirop de zahăr invertit alb
  Determinarea zaharurilor reducătoare din:
  III.1
  ▪ Zahăr semialb (se utilizează metoda 4 din anexa nr. 2)
  III. 2
  ▪ Zahăr sau zahăr alb (se utilizează metoda 5 din anexa nr. 2)
  ▪ Zahăr alb rafinat
  III. 3.
  ▪ Soluţie de zahăr (se utilizează metoda 6 sau 7 din anexa nr. 2)
  ▪ Soluţie de zahăr alb
  ▪ Soluţie de zahăr invertit
  ▪ Soluţie de zahăr invertit alb
  ▪ Sirop de zahăr invertit
  ▪ Sirop de zahăr invertit alb
  III. 4.
  ▪ Sirop de glucoză (se utilizează metoda 6 sau 8 din anexa nr. 2)
  ▪ Sirop de glucoză concentrat
  ▪ Dextroză monohidrată
  ▪ Dextroză anhidră
  IV. Determinarea cenuşii sulfatate din:
  ▪ Sirop de glucoză (se utilizează metoda 9 din anexa nr. 2)
  ▪ Sirop de glucoză concentrat
  ▪ Dextroză monohidrată
  ▪ Dextroză anhidră
  V. Determinarea polarizaţiei din:
  ▪ Zahăr semialb (se utilizează metoda 10 din anexa nr. 2)
  ▪ Zahăr sau zahăr alb
  ▪ Zahăr alb rafinat

 + 
Anexa 2──────la norme────────METODE DE ANALIZAprivind controlul compoziţiei unor zaharuridestinate consumului uman + 
INTRODUCERE1. Pregătirea probei pentru analizaSe amesteca bine proba primită de la laborator.Se preleveaza o subproba de cel puţin 200 g şi se introduce imediat într-un recipient curat, uscat, etans la aer şi umiditate.2. Reactivi şi aparaturaLa descrierea aparaturii sunt precizate numai instrumentele şi aparatura specială sau cele care necesita standarde speciale.Când se menţionează apa, se face referire la apa distilata sau apa demineralizata de puritate cel puţin echivalenta.Toţi reactivii trebuie să fie de calitate analitica, cu excepţia altor specificaţii.Când se menţionează o soluţie reactiva fără alte specificaţii, se face referire la o soluţie apoasa.3. Prezentarea rezultatelorRezultatul prezentat în buletinul de analiza reprezintă valoarea medie obţinută din cel puţin două determinări a căror reproductibilitate este satisfăcătoare.Cu excepţia unor prevederi speciale, rezultatele sunt exprimate în procente de proba originala sub forma primită de laborator.Rezultatul comporta un număr de cifre semnificative în funcţie de precizia metodei.
 + 
METODA 1Determinarea pierderii de masa la uscare1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea pierderii de masa la uscare din:● zahăr semialb;● zahăr sau zahăr alb;● zahăr alb rafinat.2. DefiniţieValoarea pierderii de masa la uscare se determina prin metoda descrisă mai jos.3. PrincipiuPierderea de masa la uscare se determina prin uscare la o temperatura de 103±2°C.4. Aparatura4.1. Balanţa analitica, cu o precizie de 0,1 mg4.2. Cuptor ventilat în mod corespunzător, controlat termostatic la o temperatura de 103±2°C4.3. Platan de cantarire din metal, cu fund plat, rezistent la atacul probelor sau în condiţii de testare, cu diametrul de cel puţin 100 mm şi înălţimea de cel puţin 30 mm4.4. Exsicator conţinând silicagel proaspăt activat sau un deshidratant echivalent cu un indicator de umiditate.5. Mod de operareN.B.: Operaţiile descrise la pct. 5.3-5.7 trebuie efectuate imediat după deschiderea recipientului care conţine proba.5.1. Se usucă platanul (4.3) în cuptor (4.2) la 103±2°C până la greutate constanta.5.2. Se lasă platanul la racit în exsicator (4.4) cel puţin 30-35 de minute şi apoi se cantareste cu o precizie de 0,1 mg.5.3. Se cantaresc cu o precizie de 0,1 mg aproximativ 20-30 g de proba în platan.5.4. Se introduce platanul în cuptor (4.2) la o temperatura de 103±2°C timp de 3 ore.5.5. Se raceste platanul într-un exsicator (4.4) şi se cantareste cu o precizie de 0,1 mg.5.6. Se reintroduce platanul în cuptor la 103±2°C timp de 30 de minute.Se lasă la racit în exsicator (4.4) şi se cantareste cu o precizie de 0,1 mg. Se repeta operatia dacă diferenţa între doua cantariri succesive este mai mare de 1 mg. Dacă are loc o creştere a masei, se utilizează pentru calcul valoarea cea mai mica înregistrată.5.7. Timpul total de uscare nu trebuie să depăşească 4 ore.6. Prezentarea rezultatelor6.1. Formula şi modul de calculPierderea de masa la uscare, exprimată în procent de proba, este data de următoarea formula:          m(0) – m(1)          ─────────── x 100,             m(0)în care:m(0) = masa iniţială a probei prelevate, exprimată în grame;m(1) = masa părţii de proba după uscare, exprimată în grame.6.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,02 g pentru 100 g proba.
 + 
METODA 2Determinarea substanţei uscate(prin uscare în vid)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea conţinutului de substanţa uscata din:● sirop de glucoza;● sirop de glucoza concentrat;● dextroza monohidrata;● dextroza anhidra.2. DefiniţieConţinutul de substanţa uscata se determina prin metoda specificată mai jos.3. PrincipiuSubstanţa uscata se determina la o temperatura de 70±1°C, utilizând un cuptor în vid cu o presiune care să nu depăşească 3,3 kPa (34 mbar). Probele de testare în cazul siropului de glucoza sau al siropurilor de glucoza concentrate sunt preparate prin diluare şi amestecare cu diatomit înainte de uscare.4. Reactivi4.1. Diatomit: se introduce într-o palnie Buchner şi se purifica prin spalari repetate cu acid clorhidric diluat (1 ml acid concentrat, densitate la 20°C = 1,19 g/ml pentru un litru de apa). Tratarea este completa când spalarile rămân definitiv acide. Se spala cu apa până ce pH-ul apei filtrate depăşeşte valoarea 4. Se usucă într-un cuptor la 103±2°C şi se păstrează într-un recipient etans la aer.5. Aparatura5.1. Cuptor de uscare în vid, etans, controlat termostatic şi prevăzut cu un termometru şi un manometru în vid. Cuptorul este conceput astfel încât să asigure transferul rapid al caldurii spre platanele de cantarire aşezate pe suporturi.5.2. Tren de uscare cu aer constând dintr-un turn de sticlă umplut cu gel de siliciu uscat proaspăt activat sau un deshidratant echivalent cu un indicator de umiditate. Acest turn este montat în serie cu un epurator de gaze conţinând acid sulfuric concentrat, racordat la intrarea aerului în cuptor.5.3. Pompa de vid capabilă sa menţină presiunea din cuptor la cel mult 3,3 kPa (34 mbar)5.4. Platan de cantarire din metal, cu fundul plat, rezistent la atacul probei şi în condiţiile testului, cu diametrul de cel puţin 100 mm şi înălţimea de cel puţin 300 mm5.5. Tija de sticlă cu lungimea mai mare decât înălţimea recipientului5.6. Exsicator conţinând gel de siliciu uscat proaspăt activat sau un deshidratant echivalent, cu un indicator de umiditate5.7. Balanţa analitica, cu o precizie de 0,1 mg.6. Mod de operare6.1. Se pun aproximativ 30 g diatomit (4.1) într-un platan de cantarire (5.4) prevăzut cu o tija de sticlă (5.5).Se introduc în cuptor (5.1) la 70±1°C şi se reduce presiunea la 3,3 kPa (34 mbar) sau mai puţin.Se usucă cel puţin 5 ore, lăsând sa pătrundă un uşor curent de aer în cuptor prin trenul de uscare. Se verifica presiunea din când în când şi se corecteaza dacă este cazul.6.2. Se restabileste presiunea atmosferica în cuptor, marind cu atenţie debitul curentului de aer uscat. Platanul se introduce imediat cu tija de sticlă în exsicator (5.6). Se lasă la racit şi apoi se cantareste.6.3. Se cantaresc cu o precizie de 1 mg aproximativ 10 g de proba de analizat într-un pahar de laborator de 100 ml.6.4. Se dilueaza portia de testare cu 10 ml de apa calda şi se transfera cantitativ soluţia în platanul de cantarire, utilizând tija de sticlă (5.5).6.5. Se introduce platanul ce conţine proba şi tija de sticlă în cuptor şi se reduce presiunea la 3,3 kPa (34 mbar) sau mai puţin. Se usucă la 70±1°C, lăsând sa pătrundă un uşor curent de aer uscat prin cuptor. Uscarea trebuie să aibă loc timp de 20 de ore, astfel încât să fie deja foarte avansată până la sfârşitul primei zile. Trebuie să se menţină pompa de vid la o presiune prestabilita, lăsând sa pătrundă un uşor curent de aer uscat în cuptor, astfel încât să se menţină o presiune de aproximativ 3,3 kPa (34 mbar) sau mai puţin în timpul nopţii.6.6. Se restabileste presiunea atmosferica în cuptor marind cu atenţie debitul curentului de aer uscat. Platanul se introduce imediat cu tija de sticlă în exsicator (5.6). Se lasă la racit şi apoi se cantareste cu o precizie de 1 mg.6.7. Se continua operatia (6.5) încă 4 ore. Se restabileste presiunea atmosferica în cuptor şi se introduce imediat platanul în exsicator. Se raceste şi se cantareste. Se verifica constanta masei obţinute. Aceasta se considera satisfăcătoare dacă diferenţa dintre cele doua cantariri ale aceluiaşi platan nu depăşeşte 2 mg. Dacă diferenţa este mai mare, se repeta operatia.6.8. Pentru determinarea conţinutului de substanţa uscata din probele de dextroza anhidra sau dextroza monohidrata nu este necesară utilizarea diatomitului şi a apei.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculConţinutul de substanţa uscata, exprimat în procent din masa probei, este dat de următoarea formula:                      ┌ ┐                      │100 │      [m(1) – m(2)] x │──── │,                      │m(0) │                      └ ┘în care:m(0) = masa iniţială a probei prelevate, exprimată în grame;m(1) = masa platanului de cantarire, exprimată în grame, plus diatomit, tija din sticlă şi reziduul probei după uscare;m(2) = masa platanului de cantarire, exprimată în grame, plus diatomit şi tija de sticlă.7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,12 g pentru 100 g proba.
 + 
METODA 3Determinarea substanţei uscate totalMetoda refractometrica1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea conţinutului de substanţa uscata din:● soluţie de zahăr;● soluţie de zahăr alb;● soluţie de zahăr invertit;● soluţie de zahăr invertit alb;● sirop de zahăr invertit;● sirop de zahăr invertit alb.2. DefiniţieConţinutul de substanţa uscata se determina prin metoda specificată mai jos.3. PrincipiuIndicele de refractie al probei se determina la 20°C şi se transforma în substanţa uscata cu ajutorul tabelelor ce indica concentraţia în funcţie de indicele de refractie.4. Aparatura4.1. Refractometru ce permite citirea indicelui de refractie cu 4 zecimale şi este prevăzut cu un termometru şi o pompa de circulaţie a apei racordata la o baie controlată termostatic la 20±0,5°C.4.2. Sursa de lumina constând dintr-o lampa cu vapori de sodiu.5. Mod de operare5.1. Dacă sunt prezente cristale în proba, se redizolva prin diluarea probei în raport de 1:1 (m/m).5.2. Se măsoară indicele de refractie al probei la 20°C cu refractometrul (4.1).6. Prezentarea şi calcularea rezultatelor6.1. Se calculează conţinutul de substanţa uscata utilizând indicii de refractie ai soluţiilor de zaharoza la 20°C prezentaţi în tabelul de mai jos şi se corecteaza prezenta zaharurilor invertite prin adăugarea la rezultatul obţinut din tabele a valorii de 0,022 pentru fiecare cota de 1% zahăr invertit prezent în proba.6.2. Dacă proba a fost diluata cu apa în raport de 1:1 (m/m), conţinutul de substanţa uscata calculat se înmulţeşte cu 2.6.3. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleiaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,2 g substanţa uscata pentru 100 g proba.                       TABELE DE REFERINŢA*)             Indici de refractie (n) ai soluţiilor de zaharoza la 20°C*1)

                     
  n Sucrose (20°C) (%) n Sucrose (20°C) (%) n Sucrose (20°C) (%) n Sucrose (20°C) (%) n Sucrose (20°C) (%)
  1,3330 0,009 1,3365 2,436 1,3400 4,821 1,3435 7,164 1,3470 9,466
  1,3331 0,078 1,3366 2,505 1,3401 4,888 1,3436 7,230 1,3471 9,531
  1,3332 0,149 1,3367 2,574 1,3402 4,956 1,3437 7,296 1,3472 9,596
  1,3333 0,218 1,3368 2,642 1,3403 5,023 1,3438 7,362 1,3473 9,661
  1,3334 0,288 1,3369 2,711 1,3404 5,091 1,3439 7,429 1,3474 9,726
  1,3335 0,358 1,3370 2,779 1,3405 5,158 1,3440 7,495 1,3475 9,791
  1,3336 0,428 1,3371 2,848 1,3406 5,225 1,3441 7,561 1,3476 9,856
  1,3337 0,498 1,3372 2,917 1,3407 5,293 1,3442 7,627 1,3477 9,921
  1,3338 0,567 1,3373 2,985 1,3408 5,360 1,3443 7,693 1,3478 9,986
  1,3339 0,637 1,3374 3,053 1,3409 5,427 1,3444 7,759 1,3479 10,051
  1,3340 0,707 1,3375 3,122 1,3410 5,494 1,3445 7,825 1,3480 10,116
  1,3341 0,776 1,3376 3,190 1,3411 5,562 1,3446 7,891 1,3481 10,181
  1,3342 0,846 1,3377 3,259 1,3412 5,629 1,3447 7,957 1,3482 10,246
  1,3343 0,915 1,3378 3,327 1,3413 5,696 1,3448 8,023 1,3483 10,311
  1,3344 0,985 1,3379 3,395 1,3414 5,763 1,3449 8,089 1,3484 10,375
  1,3345 1,054 1,3380 3,463 1,3415 5,830 1,3450 8,155 1,3485 10,440
  1,3346 1,124 1,3381 3,532 1,3416 5,897 1,3451 8,221 1,3486 10,505
  1,3347 1,193 1,3382 3,600 1,3417 5,964 1,3452 8,287 1,3487 10,570
  1,3348 1,263 1,3383 3,668 1,3418 6,031 1,3453 8,352 1,3488 10,634
  1,3349 1,332 1,3384 3,736 1,3419 6,098 1,3454 8,418 1,3489 10,699
  1,3350 1,401 1,3385 3,804 1,3420 6,165 1,3455 8,484 1,3490 10,763
  1,3351 1,470 1,3386 3,872 1,3421 6,231 1,3456 8,550 1,3491 10,828
  1,3352 1,540 1,3387 3,940 1,3422 6,298 1,3457 8,615 1,3492 10,892
  1,3353 1,609 1,3388 4,008 1,3423 6,365 1,3458 8,681 1,3493 10,957
  1,3354 1,678 1,3389 4,076 1,3424 6,432 1,3459 8,746 1,3494 11,021
  1,3355 1,747 1,3390 4,144 1,3425 6,498 1,3460 8,812 1,3495 11,086
  1,3356 1,816 1,3391 4,212 1,3426 6,565 1,3461 8,878 1,3496 11,150
  1,3357 1,885 1,3392 4,279 1,3427 6,632 1,3462 8,943 1,3497 11,215
  1,3358 1,954 1,3393 4,347 1,3428 6,698 1,3463 9,008 1,3498 11,279
  1,3359 2,023 1,3394 4,415 1,3429 6,765 1,3464 9,074 1,3499 11,343
  1,3360 2,092 1,3395 4,483 1,3430 6,831 1,3465 9,139 1,3500 11,407
  1,3361 2,161 1,3396 4,550 1,3431 6,898 1,3466 9,205 1,3501 11,472
  1,3362 2,230 1,3397 4,618 1,3432 6,964 1,3467 9,270 1,3502 11,536
  1,3363 2,299 1,3398 4,686 1,3433 7,031 1,3468 9,335 1,3503 11,600
  1,3364 2,367 1,3399 4,753 1,3434 7,097 1,3469 9,400 1,3504 11,664
   
  1,3505 11,728 1,3560 15,207 1,3615 18,595 1,3670 21,896 1,3725 25,114
  1,3506 11,792 1,3561 15,269 1,3616 18,655 1,3671 21,955 1,3726 25,172
  1,3507 11,856 1,3562 15,332 1,3617 18,716 1,3672 22,014 1,3727 25,230
  1,3508 11,920 1,3563 15,394 1,3618 18,777 1,3673 22,073 1,3728 25,287
  1,3509 11,984 1,3564 15,456 1,3619 18,837 1,3674 22,132 1,3729 25,345
  1,3510 12,048 1,3565 15,518 1,3620 18,898 1,3675 22,192 1,3730 25,403
  1,3511 12,112 1,3566 15,581 1,3621 18,959 1,3676 22,251 1,3731 25,460
  1,3512 12,176 1,3567 15,643 1,3622 19,019 1,3677 22,310 1,3732 25,518
  1,3513 12,240 1,3568 15,705 1,3623 19,080 1,3678 22,369 1,3733 25,576
  1,3514 12,304 1,3569 15,767 1,3624 19,141 1,3679 22,428 1,3734 25,633
  1,3515 12,368 1,3570 15,829 1,3625 19,201 1,3680 22,487 1,3735 25,691
  1,3516 12,431 1,3571 15,891 1,3626 19,262 1,3681 22,546 1,3736 25,748
  1,3517 12,495 1,3572 15,953 1,3627 19,322 1,3682 22,605 1,3737 25,806
  1,3518 12,559 1,3573 16,016 1,3628 19,382 1,3683 22,664 1,3738 25,863
  1,3519 12,623 1,3574 16,078 1,3629 19,443 1,3684 22,723 1,3739 25,921
  1,3520 12,686 1,3575 16,140 1,3630 19,503 1,3685 22,781 1,3740 25,978
  1,3521 12,750 1,3576 16,201 1,3631 19,564 1,3686 22,840 1,3741 26,035
  1,3522 12,813 1,3577 16,263 1,3632 19,624 1,3687 22,899 1,3742 26,093
  1,3523 12,877 1,3578 16,325 1,3633 19,684 1,3688 22,958 1,3743 26,150
  1,3524 12,940 1,3579 16,387 1,3634 19,745 1,3689 23,017 1,3744 26,207
  1,3525 13,004 1,3580 16,449 1,3635 19,805 1,3690 23,075 1,3745 26,265
  1,3526 13,067 1,3581 16,511 1,3636 19,865 1,3691 23,134 1,3746 26,322
  1,3527 13,131 1,3582 16,573 1,3637 19,925 1,3692 23,193 1,3747 26,379
  1,3528 13,194 1,3583 16,634 1,3638 19,985 1,3693 23,251 1,3748 26,436
  1,3529 13,258 1,3584 16,696 1,3639 20,045 1,3694 23,310 1,3749 26,493
  1,3530 13,321 1,3585 16,758 1,3640 20,106 1,3695 23,369 1,3750 26,551
  1,3531 13,384 1,3586 16,819 1,3641 20,166 1,3696 23,427 1,3751 26,608
  1,3532 13,448 1,3587 16,881 1,3642 20,226 1,3697 23,486 1,3752 26,665
  1,3533 13,511 1,3588 16,943 1,3643 20,286 1,3698 23,544 1,3753 26,722
  1,3534 13,574 1,3589 17,004 1,3644 20,346 1,3699 23,603 1,3754 26,779
  1,3535 13,637 1,3590 17,066 1,3645 20,406 1,3700 23,661 1,3755 26,836
  1,3536 13,700 1,3591 17,127 1,3646 20,466 1,3701 23,720 1,3756 26,893
  1,3537 13,763 1,3592 17,189 1,3647 20,525 1,3702 23,778 1,3757 26,950
  1,3538 13,826 1,3593 17,250 1,3648 20,585 1,3703 23,836 1,3758 27,007
  1,3539 13,890 1,3594 17,311 1,3649 20,645 1,3704 23,895 1,3759 27,064
  1,3540 13,953 1,3595 17,373 1,3650 20,705 1,3705 23,953 1,3760 27,121
  1,3541 14,016 1,3596 17,434 1,3651 20,765 1,3706 24,011 1,3761 27,178
  1,3542 14,079 1,3597 17,496 1,3652 20,825 1,3707 24,070 1,3762 27,234
  1,3543 14,141 1,3598 17,557 1,3653 20,884 1,3708 24,128 1,3763 27,291
  1,3544 14,204 1,3599 17,618 1,3654 20,944 1,3709 24,186 1,3764 27,348
  1,3545 14,267 1,3600 17,679 1,3655 21,004 1,3710 24,244 1,3765 27,405
  1,3546 14,330 1,3601 17,741 1,3656 21,063 1,3711 24,302 1,3766 27,462
  1,3547 14,393 1,3602 17,802 1,3657 21,123 1,3712 24,361 1,3767 27,518
  1,3548 14,456 1,3603 17,863 1,3658 21,183 1,3713 24,419 1,3768 27,575
  1,3549 14,518 1,3604 17,924 1,3659 21,242 1,3714 24,477 1,3769 27,632
  1,3550 14,581 1,3605 17,985 1,3660 21,302 1,3715 24,535 1,3770 27,688
  1,3551 14,644 1,3606 18,046 1,3661 21,361 1,3716 24,593 1,3771 27,745
  1,3552 14,707 1,3607 18,107 1,3662 21,421 1,3717 24,651 1,3772 27,802
  1,3553 14,769 1,3608 18,168 1,3663 21,480 1,3718 24,709 1,3773 27,858
  1,3554 14,832 1,3609 18,229 1,3664 21,540 1,3719 24,767 1,3774 27,915
  1,3555 14,894 1,3610 18,290 1,3665 21,599 1,3720 24,825 1,3775 27,971
  1,3556 14,957 1,3611 18,351 1,3666 21,658 1,3721 24,883 1,3776 28,028
  1,3557 15,019 1,3612 18,412 1,3667 21,718 1,3722 24,941 1,3777 28,084
  1,3558 15,082 1,3613 18,473 1,3668 21,777 1,3723 24,998 1,3778 28,141
  1,3559 15,144 1,3614 18,534 1,3669 21,836 1,3724 25,056 1,3779 28,197
   
  1,3780 28,253 1,3835 31,317 1,3890 34,310 1,3945 37,233 1,4000 40,091
  1,3781 28,310 1,3836 31,372 1,3891 34,363 1,3946 37,286 1,4001 40,142
  1,3782 28,366 1,3837 31,428 1,3892 34,417 1,3947 37,338 1,4002 40,194
  1,3783 28,422 1,3838 31,482 1,3893 34,471 1,3948 37,391 1,4003 40,245
  1,3784 28,479 1,3839 31,537 1,3894 34,524 1,3949 37,443 1,4004 40,296
  1,3785 28,535 1,3840 31,592 1,3895 34,578 1,3950 37,495 1,4005 40,348
  1,3786 28,591 1,3841 31,647 1,3896 34,632 1,3951 37,548 1,4006 40,399
  1,3787 28,648 1,3842 31,702 1,3897 34,685 1,3952 37,600 1,4007 40,450
  1,3788 28,704 1,3843 31,757 1,3898 34,739 1,3953 37,653 1,4008 40,501
  1,3789 28,760 1,3844 31,812 1,3899 34,793 1,3954 37,705 1,4009 40,553
  1,3790 28,816 1,3845 31,867 1,3900 34,846 1,3955 37,757 1,4010 40,604
  1,3791 28,872 1,3846 31,922 1,3901 34,900 1,3956 37,810 1,4011 40,655
  1,3791 28,928 1,3847 31,976 1,3902 34,953 1,3957 37,862 1,4012 40,706
  1,3793 28,984 1,3848 32,031 1,3903 35,007 1,3958 37,914 1,4013 40,757
  1,3794 29,040 1,3849 32,086 1,3904 35,060 1,3959 37,967 1,4014 40,808
  1,3795 29,096 1,3850 32,140 1,3905 35,114 1,3960 38,019 1,4015 40,860
  1,3796 29,152 1,3851 32,195 1,3906 35,167 1,3961 38,071 1,4016 40,911
  1,3797 29,208 1,3852 32,250 1,3907 35,220 1,3962 38,123 1,4017 40,962
  1,3798 29,264 1,3853 32,304 1,3908 35,274 1,3963 38,175 1,4018 41,013
  1,3799 29,320 1,3854 32,359 1,3909 35,327 1,3964 38,228 1,4019 41,064
  1,3800 29,376 1,3855 32,414 1,3910 35,380 1,3965 38,280 1,4020 41,115
  1,3801 29,432 1,3856 32,468 1,3911 35,434 1,3966 38,332 1,4021 41,166
  1,3802 29,488 1,3857 32,523 1,3912 35,487 1,3967 38,384 1,4022 41,217
  1,3803 29,544 1,3858 32,577 1,3913 35,540 1,3968 38,436 1,4023 41,268
  1,3804 29,600 1,3859 32,632 1,3914 35,593 1,3969 38,488 1,4024 41,318
  1,3805 29,655 1,3860 32,686 1,3915 35,647 1,3970 38,540 1,4025 41,369
  1,3806 29,711 1,3861 32,741 1,3916 35,700 1,3971 38,592 1,4026 41,420
  1,3807 29,767 1,3862 32,795 1,3917 35,753 1,3972 38,644 1,4027 41,471
  1,3808 29,823 1,3863 32,849 1,3918 35,806 1,3973 38,696 1,4028 41,522
  1,3809 29,878 1,3864 32,904 1,3919 35,859 1,3974 38,748 1,4029 41,573
  1,3810 29,934 1,3865 32,958 1,3920 35,912 1,3975 38,800 1,4030 41,623
  1,3811 29,989 1,3866 33,013 1,3921 35,966 1,3976 38,852 1,4031 41,674
  1,3812 30,045 1,3867 33,067 1,3922 36,019 1,3977 38,904 1,4032 41,725
  1,3813 30,101 1,3868 33,121 1,3923 36,072 1,3978 38,955 1,4033 41,776
  1,3814 30,156 1,3869 33,175 1,3924 36,125 1,3979 39,007 1,4034 41,826
  1,3815 30,212 1,3870 33,230 1,3925 36,178 1,3980 39,059 1,4035 41,877
  1,3816 30,267 1,3871 33,284 1,3926 36,231 1,3981 39,111 1,4036 41,928
  1,3817 30,323 1,3872 33,338 1,3927 36,284 1,3982 39,163 1,4037 41,978
  1,3818 30,378 1,3873 33,392 1,3928 36,337 1,3983 39,214 1,4038 42,029
  1,3819 30,434 1,3874 33,446 1,3929 36,389 1,3984 39,266 1,4039 42,080
  1,3820 30,489 1,3875 33,500 1,3930 36,442 1,3985 39,318 1,4040 42,130
  1,3821 30,544 1,3876 33,555 1,3931 36,495 1,3986 39,370 1,4041 42,181
  1,3822 30,600 1,3877 33,609 1,3932 36,548 1,3987 39,421 1,4042 42,231
  1,3823 30,655 1,3878 33,663 1,3933 36,601 1,3988 39,473 1,4043 42,282
  1,3824 30,711 1,3879 33,717 1,3934 36,654 1,3989 39,525 1,4044 42,332
  1,3825 30,766 1,3880 33,771 1,3935 36,706 1,3990 39,576 1,4045 42,383
  1,3826 30,821 1,3881 33,825 1,3936 36,759 1,3991 39,628 1,4046 42,433
  1,3827 30,876 1,3882 33,879 1,3937 36,812 1,3992 39,679 1,4047 42,484
  1,3828 30,932 1,3883 33,933 1,3938 36,865 1,3993 39,731 1,4048 42,534
  1,3829 30,987 1,3884 33,987 1,3939 36,917 1,3994 39,782 1,4049 42,585
  1,3830 31,042 1,3885 34,040 1,3940 36,970 1,3995 39,834 1,4050 42,635
  1,3831 31,097 1,3886 34,094 1,3941 37,023 1,3996 39,885 1,4051 42,685
  1,3832 31,152 1,3887 34,148 1,3942 37,075 1,3997 39,937 1,4052 42,736
  1,3833 31,207 1,3888 34,202 1,3943 37,128 1,3998 39,988 1,4053 42,786
  1,3834 31,262 1,3889 34,256 1,3944 37,180 1,3999 40,040 1,4054 42,836
   
  1,4055 42,887 1,4110 45,623 1,4165 48,302 1,4220 50,928 1,4275 53,501
  1,4056 42,937 1,4111 45,672 1,4166 48,350 1,4221 50,975 1,4276 53,548
  1,4057 42,987 1,4112 45,721 1,4167 48,399 1,4222 51,022 1,4277 53,594
  1,4058 43,037 1,4113 45,770 1,4168 48,447 1,4223 51,069 1,4278 53,640
  1,4059 43,088 1,4114 45,820 1,4169 48,495 1,4224 51,116 1,4279 53,686
  1,4060 43,138 1,4115 45,869 1,4170 48,543 1,4225 51,164 1,4280 53,733
  1,4061 43,188 1,4116 45,918 1,4171 48,591 1,4226 51,211 1,4281 53,779
  1,4062 43,238 1,4117 46,967 1,4172 48,639 1,4227 51,258 1,4282 53,825
  1,4063 43,288 1,4118 46,016 1,4173 48,687 1,4228 51,305 1,4283 53,871
  1,4064 43,338 1,4119 46,065 1,4174 48,735 1,4229 51,352 1,4284 53,918
  1,4065 43,388 1,4120 46,114 1,4175 48,784 1,4230 51,399 1,4285 53,964
  1,4066 43,439 1,4121 46,163 1,4176 48,832 1,4231 51,446 1,4286 54,010
  1,4067 43,489 1,4122 46,212 1,4177 48,880 1,4232 51,493 1,4287 54,056
  1,4068 43,539 1,4123 46,261 1,4178 48,928 1,4233 51,540 1,4288 54,102
  1,4069 43,589 1,4124 46,310 1,4179 48,976 1,4234 51,587 1,4289 54,148
  1,4070 43,639 1,4125 46,359 1,4180 49,023 1,4235 51,634 1,4290 54,194
  1,4071 43,689 1,4126 46,408 1,4181 49,071 1,4236 51,681 1,4291 54,241
  1,4072 43,739 1,4127 46,457 1,4182 49,119 1,4237 51,728 1,4292 54,287
  1,4073 43,789 1,4128 46,506 1,4183 49,167 1,4238 51,775 1,4293 54,333
  1,4074 43,838 1,4129 46,555 1,4184 49,215 1,4239 51,822 1,4294 54,379
  1,4075 43,888 1,4130 46,604 1,4185 49,263 1,4240 51,869 1,4295 54,425
  1,4076 43,938 1,4131 46,652 1,4186 49,311 1,4241 51,916 1,4296 54,471
  1,4077 43,988 1,4132 46,701 1,4187 49,359 1,4242 51,963 1,4297 54,517
  1,4078 44,038 1,4133 46,750 1,4188 49,407 1,4243 52,010 1,4298 54,563
  1,4079 44,088 1,4134 46,799 1,4189 49,454 1,4244 52,057 1,4299 54,609
  1,4080 44,138 1,4135 46,848 1,4190 49,502 1,4245 52,104 1,4300 54,655
  1,4081 44,187 1,4136 46,896 1,4191 49,550 1,4246 52,150 1,4301 54,701
  1,4082 44,237 1,4137 46,945 1,4192 49,598 1,4247 52,197 1,4302 54,746
  1,4083 44,287 1,4138 46,994 1,4193 49,645 1,4248 52,244 1,4303 54,792
  1,4084 44,337 1,4139 47,043 1,4194 49,693 1,4249 52,291 1,4304 54,838
  1,4085 44,386 1,4140 47,091 1,4195 49,741 1,4250 52,338 1,4305 54,884
  1,4086 44,436 1,4141 47,140 1,4196 49,788 1,4251 52,384 1,4306 54,930
  1,4087 44,486 1,4142 47,188 1,4197 49,836 1,4252 52,431 1,4307 54,976
  1,4088 44,535 1,4143 47,237 1,4198 49,884 1,4253 52,478 1,4308 55,022
  1,4089 44,585 1,4144 47,286 1,4199 49,931 1,4254 52,524 1,4309 55,067
  1,4090 44,635 1,4145 47,334 1,4200 49,979 1,4255 52,571 1,4310 55,113
  1,4091 44,684 1,4146 47,383 1,4201 50,027 1,4256 52,618 1,4311 55,159
  1,4092 44,734 1,4147 47,431 1,4202 50,074 1,4257 52,664 1,4312 55,205
  1,4093 44,783 1,4148 47,480 1,4203 50,122 1,4258 52,711 1,4313 55,250
  1,4094 44,833 1,4149 47,528 1,4204 50,169 1,4259 52,758 1,4314 55,296
  1,4095 44,882 1,4150 47,577 1,4205 50,217 1,4260 52,804 1,4315 55,342
  1,4096 44,932 1,4151 47,625 1,4206 50,264 1,4261 52,851 1,4316 55,388
  1,4097 44,981 1,4152 47,674 1,4207 50,312 1,4262 52,897 1,4317 55,433
  1,4098 45,031 1,4153 47,722 1,4208 50,359 1,4263 52,944 1,4318 55,479
  1,4099 45,080 1,4154 47,771 1,4209 50,407 1,4264 52,990 1,4319 55,524
  1,4100 45,130 1,4155 47,819 1,4210 50,454 1,4265 53,037 1,4320 55,570
  1,4101 45,179 1,4156 47,868 1,4211 50,502 1,4266 53,083 1,4321 55,616
  1,4102 45,228 1,4157 47,916 1,4212 50,549 1,4267 53,130 1,4322 55,661
  1,4103 45,278 1,4158 47,964 1,4213 50,596 1,4268 53,176 1,4323 55,707
  1,4104 45,327 1,4159 48,013 1,4214 50,644 1,4269 53,223 1,4324 55,752
  1,4105 45,376 1,4160 48,061 1,4215 50,691 1,4270 53,269 1,4325 55,798
  1,4106 45,426 1,4161 48,109 1,4216 50,738 1,4271 53,316 1,4326 55,844
  1,4107 45,475 1,4162 48,158 1,4217 50,786 1,4272 53,362 1,4327 55,889
  1,4108 45,524 1,4163 48,206 1,4218 50,833 1,4273 53,408 1,4328 55,935
  1,4109 45,574 1,4164 48,254 1,4219 50,880 1,4274 53,455 1,4329 55,980
   
  1,4330 56,026 1,4385 58,503 1,4440 60,935 1,4495 63,324 1,4550 65,672
  1,4331 56,071 1,4386 58,547 1,4441 60,979 1,4496 63,367 1,4551 65,714
  1,4332 56,116 1,4387 58,592 1,4442 61,023 1,4497 63,410 1,4552 65,756
  1,4333 56,162 1,4388 58,637 1,4443 61,066 1,4498 63,453 1,4553 65,798
  1,4334 56,207 1,4389 58,681 1,4444 61,110 1,4499 63,496 1,4554 65,841
  1,4335 56,253 1,4390 58,726 1,4445 61,154 1,4500 63,539 1,4555 65,883
  1,4336 56,298 1,4391 58,770 1,4446 61,198 1,4501 63,582 1,4556 65,925
  1,4337 56,343 1,4392 58,815 1,4447 61,241 1,4502 63,625 1,4557 65,967
  1,4338 56,389 1,4393 58,859 1,4448 61,285 1,4503 63,668 1,4558 66,010
  1,4339 56,434 1,4394 58,904 1,4449 61,329 1,4504 63,711 1,4559 66,052
  1,4340 56,479 1,4395 58,948 1,4450 61,372 1,4505 63,754 1,4560 66,094
  1,4341 56,525 1,4396 58,993 1,4451 61,416 1,4506 63,797 1,4561 66,136
  1,4342 56,570 1,4397 59,037 1,4452 61,460 1,4507 63,840 1,4562 66,178
  1,4343 56,615 1,4398 59,082 1,4453 61,503 1,4508 63,882 1,4563 66,221
  1,4344 56,660 1,4399 59,126 1,4454 61,547 1,4509 63,925 1,4564 66,263
  1,4345 56,706 1,4400 59,170 1,4455 61,591 1,4510 63,968 1,4565 66,305
  1,4346 56,751 1,4401 59,215 1,4456 61,634 1,4511 64,011 1,4566 66,347
  1,4347 56,796 1,4402 59,259 1,4457 61,678 1,4512 64,054 1,4567 66,389
  1,4348 56,841 1,4403 59,304 1,4458 61,721 1,4513 64,097 1,4568 66,431
  1,4349 56,887 1,4404 59,348 1,4459 61,765 1,4514 64,139 1,4569 66,473
  1,4350 56,932 1,4405 59,392 1,4460 61,809 1,4515 64,182 1,4570 66,515
  1,4351 56,977 1,4406 59,437 1,4461 61,852 1,4516 64,225 1,4571 66,557
  1,4352 57,022 1,4407 59,481 1,4462 61,896 1,4517 64,268 1,4572 66,599
  1,4353 57,067 1,4408 59,525 1,4463 61,939 1,4518 64,311 1,4573 66,641
  1,4354 57,112 1,4409 59,569 1,4464 61,983 1,4519 64,353 1,4574 66,683
  1,4355 57,157 1,4410 59,614 1,4465 62,026 1,4520 64,396 1,4575 66,725
  1,4356 57,202 1,4411 59,658 1,4466 62,070 1,4521 64,439 1,4576 66,767
  1,4357 57,247 1,4412 59,702 1,4467 62,113 1,4522 64,481 1,4577 66,809
  1,4358 57,292 1,4413 59,746 1,4468 62,156 1,4523 64,524 1,4578 66,851
  1,4359 57,337 1,4414 59,791 1,4469 62,200 1,4524 64,567 1,4579 66,893
  1,4360 57,382 1,4415 59,835 1,4470 62,243 1,4525 64,609 1,4580 66,935
  1,4361 57,427 1,4416 59,879 1,4471 62,287 1,4526 64,652 1,4581 66,977
  1,4362 57,472 1,4417 59,923 1,4472 62,330 1,4527 64,695 1,4582 67,019
  1,4363 57,517 1,4418 59,967 1,4473 62,373 1,4528 64,737 1,4583 67,061
  1,4364 57,562 1,4419 60,011 1,4474 62,417 1,4529 64,780 1,4584 67,103
  1,4365 57,607 1,4420 60,056 1,4475 62,460 1,4530 64,823 1,4585 67,145
  1,4366 57,652 1,4421 60,100 1,4476 62,503 1,4531 64,865 1,4586 67,186
  1,4367 57,697 1,4422 60,144 1,4477 62,547 1,4532 64,908 1,4587 67,228
  1,4368 57,742 1,4423 60,188 1,4478 62,590 1,4533 64,950 1,4588 67,270
  1,4369 57,787 1,4424 60,232 1,4479 62,633 1,4534 64,993 1,4589 67,312
  1,4370 57,832 1,4425 60,276 1,4480 62,677 1,4535 65,035 1,4590 67,354
  1,4371 57,877 1,4426 60,320 1,4481 62,720 1,4536 65,078 1,4591 67,396
  1,4372 57,921 1,4427 60,364 1,4482 62,763 1,4537 65,120 1,4592 67,437
  1,4373 57,966 1,4428 60,408 1,4483 62,806 1,4538 65,163 1,4593 67,479
  1,4374 58,011 1,4429 60,452 1,4484 62,849 1,4539 65,205 1,4594 67,521
  1,4375 58,056 1,4430 60,496 1,4485 62,893 1,4540 65,248 1,4595 67,563
  1,4376 58,101 1,4431 60,540 1,4486 62,936 1,4541 65,290 1,4596 67,604
  1,4377 58,145 1,4432 60,584 1,4487 62,979 1,4542 65,333 1,4597 67,646
  1,4378 58,190 1,4433 60,628 1,4488 63,022 1,4543 65,375 1,4598 67,688
  1,4379 58,235 1,4434 60,672 1,4489 63,065 1,4544 65,417 1,4599 67,729
  1,4380 58,279 1,4435 60,716 1,4490 63,108 1,4545 65,460 1,4600 67,771
  1,4381 58,324 1,4436 60,759 1,4491 63,152 1,4546 65,502 1,4601 67,813
  1,4382 58,369 1,4437 60,803 1,4492 63,195 1,4547 65,544 1,4602 67,854
  1,4383 58,413 1,4438 60,847 1,4493 63,238 1,4548 65,587 1,4603 67,896
  1,4384 58,458 1,4439 60,891 1,4494 63,281 1,4549 65,629 1,4604 67,938
   
  1,4605 67,979 1,4660 70,249 1,4715 72,482 1,4770 74,678 1,4825 76,841
  1,4606 68,021 1,4661 70,290 1,4716 72,522 1,4771 74,718 1,4826 76,880
  1,4607 68,063 1,4662 70,331 1,4717 72,562 1,4772 74,758 1,4827 76,919
  1,4608 68,104 1,4663 70,372 1,4718 72,602 1,4773 74,797 1,4828 76,958
  1,4609 68,146 1,4664 70,413 1,4719 72,643 1,4774 74,837 1,4829 76,997
  1,4610 68,187 1,4665 70,453 1,4720 72,683 1,4775 74,876 1,4830 77,036
  1,4611 68,229 1,4666 70,494 1,4721 72,723 1,4776 74,916 1,4831 77,075
  1,4612 68,270 1,4667 70,535 1,4722 72,763 1,4777 74,956 1,4832 77,113
  1,4613 68,312 1,4668 70,576 1,4723 72,803 1,4778 74,995 1,4833 77,152
  1,4614 68,353 1,4669 70,617 1,4724 72,843 1,4779 75,035 1,4834 77,191
  1,4615 68,395 1,4670 70,658 1,4725 72,884 1,4780 75,074 1,4835 77,230
  1,4616 68,436 1,4671 70,698 1,4726 72,924 1,4781 75,114 1,4836 77,269
  1,4617 68,478 1,4672 70,739 1,4727 72,964 1,4782 75,153 1,4837 77,308
  1,4618 68,519 1,4673 70,780 1,4728 73,004 1,4783 75,193 1,4838 77,347
  1,4619 68,561 1,4674 70,821 1,4729 73,044 1,4784 75,232 1,4839 77,386
  1,4620 68,602 1,4675 70,861 1,4730 73,084 1,4785 75,272 1,4840 77,425
  1,4621 68,643 1,4676 70,902 1,4731 73,124 1,4786 75,311 1,4841 77,463
  1,4622 68,685 1,4677 70,943 1,4732 73,164 1,4787 75,350 1,4842 77,502
  1,4623 68,726 1,4678 70,984 1,4733 73,204 1,4788 75,390 1,4843 77,541
  1,4624 68,768 1,4679 71,024 1,4734 73,244 1,4789 75,429 1,4844 77,580
  1,4625 68,809 1,4680 71,065 1,4735 73,285 1,4790 75,469 1,4845 77,619
  1,4626 68,850 1,4681 71,106 1,4736 73,325 1,4791 75,508 1,4846 77,657
  1,4627 68,892 1,4682 71,146 1,4737 73,365 1,4792 75,547 1,4847 77,696
  1,4628 68,933 1,4683 71,187 1,4738 73,405 1,4793 75,587 1,4848 77,735
  1,4629 68,974 1,4684 71,228 1,4739 73,445 1,4794 75,626 1,4849 77,774
  1,4630 69,016 1,4685 71,268 1,4740 73,485 1,4795 75,666 1,4850 77,812
  1,4631 69,057 1,4686 71,309 1,4741 73,524 1,4796 75,705 1,4851 77,851
  1,4632 69,098 1,4687 71,349 1,4742 73,564 1,4797 75,744 1,4852 77,890
  1,4633 69,139 1,4688 71,390 1,4743 73,604 1,4798 75,784 1,4853 77,928
  1,4634 69,181 1,4689 71,431 1,4744 73,644 1,4799 75,823 1,4854 77,967
  1,4635 69,222 1,4690 71,471 1,4745 73,684 1,4800 75,862 1,4855 78,006
  1,4636 69,263 1,4691 71,512 1,4746 73,724 1,4801 75,901 1,4856 78,045
  1,4637 69,304 1,4692 71,552 1,4747 73,764 1,4802 75,941 1,4857 78,083
  1,4638 69,346 1,4693 71,593 1,4748 73,804 1,4803 75,980 1,4858 78,122
  1,4639 69,387 1,4694 71,633 1,4749 73,844 1,4804 76,019 1,4859 78,160
  1,4640 69,428 1,4695 71,674 1,4750 73,884 1,4805 76,058 1,4860 78,199
  1,4641 69,469 1,4696 71,714 1,4751 73,924 1,4806 76,098 1,4861 78,238
  1,4642 69,510 1,4697 71,755 1,4752 73,963 1,4807 76,137 1,4862 78,276
  1,4643 69,551 1,4698 71,795 1,4753 74,003 1,4808 76,176 1,4863 78,315
  1,4644 69,593 1,4699 71,836 1,4754 74,043 1,4809 76,215 1,4864 78,353
  1,4645 69,634 1,4700 71,876 1,4755 74,083 1,4810 76,254 1,4865 78,392
  1,4646 69,675 1,4701 71,917 1,4756 74,123 1,4811 76,294 1,4866 78,431
  1,4647 69,716 1,4702 71,957 1,4757 74,162 1,4812 76,333 1,4867 78,469
  1,4648 69,757 1,4703 71,998 1,4758 74,202 1,4813 76,372 1,4868 78,508
  1,4649 69,798 1,4704 72,038 1,4759 74,242 1,4814 76,411 1,4869 78,546
  1,4650 69,839 1,4705 72,078 1,4760 74,282 1,4815 76,450 1,4870 78,585
  1,4651 69,880 1,4706 72,119 1,4761 74,321 1,4816 76,489 1,4871 78,623
  1,4652 69,921 1,4707 72,159 1,4762 74,361 1,4817 76,528 1,4872 78,662
  1,4653 69,962 1,4708 72,199 1,4763 74,401 1,4818 76,567 1,4873 78,700
  1,4654 70,003 1,4709 72,240 1,4764 74,441 1,4819 76,607 1,4874 78,739
  1,4655 70,044 1,4710 72,280 1,4765 74,480 1,4820 76,646 1,4875 78,777
  1,4656 70,085 1,4711 72,320 1,4766 74,520 1,4821 76,685 1,4876 78,816
  1,4657 70,126 1,4712 72,361 1,4767 74,560 1,4822 76,724 1,4877 78,854
  1,4658 70,167 1,4713 72,401 1,4768 74,599 1,4823 76,763 1,4878 78,892
  1,4659 70,208 1,4714 72,441 1,4769 74,639 1,4824 76,802 1,4879 78,931
   
  1,4880 78,969 1,4920 80,497 1,4960 82,007 1,5000 83,500 1,5040 84,976
  1,4881 79,008 1,4921 80,534 1,4961 82,044 1,5001 83,537 1,5041 85,013
  1,4882 79,046 1,4922 80,572 1,4962 82,082 1,5002 83,574 1,5042 85,049
  1,4883 79,084 1,4923 80,610 1,4963 82,119 1,5003 83,611 1,5043 85,086
  1,4884 79,123 1,4924 80,648 1,4964 82,157 1,5004 83,648 1,5044 85,123
  1,4885 79,161 1,4925 80,686 1,4965 82,194 1,5005 83,685 1,5045 85,159
  1,4886 79,199 1,4926 80,724 1,4966 82,232 1,5006 83,722 1,5046 85,196
  1,4887 79,238 1,4927 80,762 1,4967 82,269 1,5007 83,759 1,5047 85,233
  1,4888 79,276 1,4928 80,800 1,4968 82,307 1,5008 83,796 1,5048 85,269
  1,4889 79,314 1,4929 80,838 1,4969 82,344 1,5009 83,833 1,5049 85,306
  1,4890 79,353 1,4930 80,876 1,4970 82,381 1,5010 83,870 1,5050 85,343
  1,4891 79,391 1,4931 80,913 1,4971 82,419 1,5011 83,907 1,5051 85,379
  1,4892 79,429 1,4932 80,951 1,4972 82,456 1,5012 83,944 1,5052 85,416
  1,4893 79,468 1,4933 80,989 1,4973 82,494 1,5013 83,981 1,5053 85,452
  1,4894 79,506 1,4934 81,027 1,4974 82,531 1,5014 84,018 1,5054 85,489
  1,4895 79,544 1,4935 81,065 1,4975 82,569 1,5015 84,055 1,5055 85,525
  1,4896 79,582 1,4936 81,103 1,4976 82,606 1,5016 84,092 1,5056 85,562
  1,4897 79,620 1,4937 81,140 1,4977 82,643 1,5017 84,129 1,5057 85,598
  1,4898 79,659 1,4938 81,178 1,4978 82,681 1,5018 84,166 1,5058 85,635
  1,4899 79,697 1,4939 81,216 1,4979 82,718 1,5019 84,203 1,5059 85,672
  1,4900 79,735 1,4940 81,254 1,4980 82,755 1,5020 84,240 1,5060 85,708
  1,4901 79,773 1,4941 81,291 1,4981 82,793 1,5021 84,277 1,5061 85,744
  1,4902 79,811 1,4942 81,329 1,4982 82,830 1,5022 84,314 1,5062 85,781
  1,4903 79,850 1,4943 81,367 1,4983 82,867 1,5023 84,351 1,5063 85,817
  1,4904 79,888 1,4944 81,405 1,4984 82,905 1,5024 84,388 1,5064 85,854
  1,4905 79,926 1,4945 81,442 1,4985 82,942 1,5025 84,424 1,5065 85,890
  1,4906 79,964 1,4946 81,480 1,4986 82,979 1,5026 84,461 1,5066 85,927
  1,4907 80,002 1,4947 81,518 1,4987 83,016 1,5027 84,498 1,5067 85,963
  1,4908 80,040 1,4948 81,555 1,4988 83,054 1,5028 84,535 1,5068 86,000
  1,4909 80,078 1,4949 81,593 1,4989 83,091 1,5029 84,572 1,5069 86,036
  1,4910 80,116 1,4950 81,631 1,4990 83,128 1,5030 84,609 1,5070 86,072
  1,4911 80,154 1,4951 81,668 1,4991 83,165 1,5031 84,645 1,5071 86,109
  1,4912 80,192 1,4952 81,706 1,4992 83,202 1,5032 84,682 1,5072 86,145
  1,4913 80,231 1,5953 81,744 1,4993 83,240 1,5033 84,719 1,5073 86,182
  1,4914 80,269 1,4954 81,781 1,4994 83,277 1,5034 84,756 1,5074 86,218
  1,4915 80,307 1,4955 81,819 1,4995 83,314 1,5035 84,792 1,5075 86,254
  1,4916 80,345 1,4956 81,856 1,4996 83,351 1,5036 84,829 1,5076 86,291
  1,4917 80,383 1,4957 81,894 1,4997 83,388 1,5037 84,866 1,5077 86,327
  1,4918 80,421 1,4958 81,932 1,4998 83,425 1,5038 84,903 1,5078 86,363
  1,4919 80,459 1,4959 81,969 1,4999 83,463 1,5039 84,939 1,5079 86,3

 + 
METODA 4Măsurarea zaharurilor reducatoare exprimate ca zaharuri invertite(metoda Institutului Berlin)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea conţinutului de zaharuri reducatoare exprimate ca zaharuri invertite în zahăr semialb.2. DefiniţieConţinutul de zaharuri reducatoare exprimate ca zaharuri invertite se determina prin metoda descrisă mai jos.3. PrincipiuSoluţia de zaharuri reducatoare este utilizata pentru reducerea unei soluţii de complexe de cupru II. Oxidul de cupru I format se oxideaza cu o soluţie etalon de iod al carei exces se determina prin titrare inversa cu soluţie etalonata de tiosulfat de sodiu.4. Reactivi4.1. Soluţie de cupru II (soluţia lui Muller)4.1.1. Se dizolva 35 g sulfat de cupru II pentahidrat [CuSO(4)5H(2)O] în 400 ml apa fiarta. Se lasă la racit.4.1.2. Se dizolva 173 g tartrat de potasiu şi sodiu tetrahidrat (sare de Rochelle sau sare de Seignette, KNaC(4)H(4)O(6)4H(2)O) şi 68 g carbonat de sodiu anhidru în 500 ml apa fiarta. Se lasă la racit.4.1.3. Se transfera ambele soluţii (4.1.1 şi 4.1.2) într-un balon gradat de un litru şi se completează cu apa până la un litru. Se adauga 2 g carbon activ, se agita, se lasă în repaus câteva ore şi se filtreaza printr-o hârtie de filtru groasa sau printr-o membrana filtranta.Dacă în timpul conservării apar mici cantităţi de oxid de cupru I, soluţia trebuie refiltrata.4.2. Soluţie de acid acetic 5 mol/l4.3. Soluţie de iod 0,016665 mol/l (de exemplu: 0,0333 N, 4,2258 g/l)4.4. Soluţie de tiosulfat de sodiu 0,0333 mol/l4.5. Soluţie de amidon: se adauga un amestec de 5 g amidon solubil în 30 ml apa la un litru de apa fiarta. Se fierbe timp de 3 minute, se lasă la racit şi se adauga eventual 10 mg iodura de mercur II ca agent de conservare.5. Aparatura5.1. Balon conic cu capacitatea de 300 ml; biurete şi pipete de precizie5.2. Baie de apa fierbinte.6. Mod de operare6.1. Se cantareste într-un balon conic de 300 ml o parte de proba (10 g sau mai puţin) conţinând cel mult 30 mg zahăr invertit şi se dizolva în aproximativ 100 ml apa.Se introduc 10 ml soluţie de cupru II (4.1) cu ajutorul unei pipete în balonul ce conţine proba. Se amesteca conţinutul balonului prin agitare şi se introduce în baia de apa fierbinte (5.2) exact 10 minute.Nivelul soluţiei din balonul conic trebuie să fie de cel puţin 20 mm sub nivelul apei din baia de apa. Se raceste rapid balonul într-un jet de apa rece. În timpul acestei operaţii soluţia nu trebuie agitata deoarece oxigenul atmosferic va reoxida o parte din precipitatul de oxid de cupru I.Se adauga o soluţie de 5 ml acid acetic 5 mol/l (4.2) cu ajutorul unei pipete, fără a agita, şi se adauga imediat un exces (între 20 şi 40 ml) de soluţie de iod 0,016665 mol/l (4.3) cu ajutorul unei biurete.Se agita precipitatul de cupru până se dizolva. Se titreaza excesul de iod cu soluţia de tiosulfat de sodiu 0,0333 mol/l (4.4) utilizând ca indicator soluţia de amidon (4.5) ce se adauga spre finalul titrarii.6.2. Se efectuează testarea oarba cu apa. Aceasta corectie se efectuează cu orice noua soluţie de cupru II (4.1). Titrarea nu trebuie să depăşească 0,1 ml.6.3. Se efectuează un test de control la rece cu soluţie de zahăr. Se lasă în repaus la temperatura ambianta timp de 10 minute pentru a permite producerea unei reactii a agenţilor reducatori, eventual prezenţi, cum ar fi dioxidul de sulf.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculVolumul de iod utilizat = ml soluţie de iod 0,016665 mol/l adăugată în exces minus soluţie de tiosulfat de sodiu 0,0333 mol/l utilizata la titrare.Volumul (exprimat în ml) soluţiei de iod 0,016665 mol/l utilizat este corectat scăzând:7.1.1. numărul de ml utilizaţi la testarea oarba efectuată cu apa (6.2);7.1.2. numărul de ml utilizaţi la testarea la rece cu soluţia de zahăr (6.3);7.1.3. 2 ml pentru fiecare 10 g zaharoza prezenta în proba utilizata sau o cantitate proporţională, dacă proba conţine cel mult 10 g zaharoza (corectare pentru zaharoza).După efectuarea acestor corectii fiecare ml soluţie de iod (4.3) consumată corespunde unui mg de zahăr invertit. Conţinutul de zahăr invertit, exprimat în procent din proba, este dat de următoarea formula:    V(1)───────── ,  10 x m(0)în care: V(1) = numărul de ml soluţie de iod (4.3) după corectare;m(0) = masa probei prelevate, exprimată în grame.7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,02 g pentru 100 g proba.
 + 
METODA 5Determinarea zaharurilor reducatoare exprimate ca zaharuri invertite(metoda Knight şi Allen)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea conţinutului de zaharuri invertite din:● zahăr sau zahăr alb;● zahăr alb rafinat.2. DefiniţieZaharurile reducatoare exprimate ca zaharuri invertite se determina prin metoda descrisă mai jos.3. PrincipiuReactivul de cupru II se adauga în exces la soluţia de proba, redusă; cantitatea care nu a fost redusă se titreaza invers cu soluţie de EDTA.4. Reactivi4.1. Soluţie acid de etilenă-diamina-tetra-acetică (sare disodica) (EDTA) 0,0025 mol/l: se dizolva 0,930 g soluţie de EDTA în apa şi se completează cu apa până la un litru.4.2. Soluţie de indicator murexid: se adauga 0,25 g murexid la 50 ml apa şi se amesteca cu 20 ml soluţie apoasa de albastru de metil 0,2 g/100 l.4.3. Reactiv alcalin de cupru: se dizolva 25 g carbonat de sodiu anhidru şi 25 g tartrat de sodiu şi potasiu tetrahidrat în aproximativ 600 ml apa conţinând 40 ml hidroxid de sodiu 1 mol/l. Se dizolva 6 g sulfat de cupru II pentahidrat [CuSO(4) 5H(2)O] în aproximativ 100 ml apa şi se adauga la soluţia de tartrat. Se dilueaza cu apa până la un litru.N.B. Soluţia are o durată de conservare limitată (o săptămâna).4.4. Soluţie etalon de zahăr invertit: se dizolva 23,750 g zaharoza pura (4.5) în aproximativ 120 ml apa, într-un balon gradat cu capacitatea de 250 ml, la care se adauga 9 ml acid clorhidric(Xi = 1,16)*) şi se lasă în repaus 8 zile la temperatura ambianta. Se completează soluţia cu 250 ml şi se verifica finalizarea hidrolizei cu un polarimetru sau zaharimetru într-o eprubeta de 20 mm. Valoarea trebuie să fie următoarea: 11,80° ± 0,05°S (vezi nota de la pct. 8). Se introduc cu pipeta din aceasta soluţie 200 ml într-un balon gradat de 2.000 ml. Se dilueaza cu apa şi în timpul agitarii (pentru a se evita producerea alcalinitatii locale excesive) se adauga 71,4 ml soluţie hidroxid de sodiu (1 mol/l) în care s-au dizolvat 4 g acid benzoic. Se completează până la 2.000 ml pentru a se obţine o soluţie de zahăr invertit 1 g/100 ml. pH-ul soluţiei trebuie să fie aproximativ 3.───────────Notă *) Am notat cu Xi litera greceasca cu acest numeAceasta soluţie concentrata stabilă trebuie diluata imediat înainte de utilizare.4.5. Zaharoza pura: o proba de zaharoza pura cu un conţinut de zahăr invertit mai mic de 0,001 g/100 g.5. Aparatura5.1. Eprubete, 150 x 20 mm5.2. Platan de portelan alb5.3. Balanţa analitica, cu o precizie de 0,1 mg.6. Mod de operare6.1. Se dizolva în eprubeta (5.1) 5 g proba de zahăr în 5 ml apa rece. Se adauga 2 ml reactiv de cupru (4.3) şi se amesteca. Se introduce eprubeta într-o baie de apa fierbinte timp de 5 minute şi apoi se raceste în apa rece.6.2. Se transfera cantitativ soluţia din eprubeta în platanul de portelan alb (5.2) clatind eprubeta cu cativa ml apa. Se adauga trei picaturi de indicator (4.2) şi se titreaza cu soluţie de EDTA (4.1). V(0) reprezintă numărul de ml soluţie de EDTA utilizaţi pentru titrare.Înainte de punctul final soluţia trece din verde în cenusiu, având culoarea purpurie la punctul final. Culoarea purpurie dispare lent deoarece se produce oxidarea oxidului de cupru I în oxid de cupru II la o viteză dependenta de concentraţia cuprului redus prezent. Punctul final al titrarii trebuie atins rapid.6.3. Se traseaza o curba de etalonare prin adăugarea cantităţilor cunoscute de zahăr invertit (soluţia 4.4 diluata în mod corespunzător) la 5 g zaharoza pura (4.5) şi se adauga apa suficient de rece astfel încât să se adauge în total 5 ml soluţie. Se traseaza valorile de titrare (în ml) în funcţie de procentul de zahăr invertit adăugat la 5 g zaharoza: graficul rezultat reprezintă o linie dreapta ce corespunde intervalului 0,001-0,019 g/100 g zahăr invertit pentru 100 g proba.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Metoda de calculSe citeşte pe curba de etalonare procentul de zahăr invertit ce corespunde valorii V(0) ml soluţie de EDTA determinata la analizarea probei.7.2. Pentru concentratii de zahăr invertit mai mari de 0,017 g la 100 g proba, dimensiunea probei prelevate la secţiunea "Mod de operare" (6.1) trebuie să se reducă în mod corespunzător; totuşi proba de analizat trebuie completată cu 5 g zaharoza pura (4.5).7.3. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,005 g pentru 100 g proba.8. Notă:Pentru transformarea °S în grade polarimetrice de arc, se împarte la 2,889 (eprubete cu precizia de 200 mm; sursa de lumina consta dintr-o lampa cu vapori de sodiu; aparatul trebuie instalat într-o încăpere unde temperatura trebuie menţinută în jur de 20°C).
 + 
METODA 6Determinarea zaharurilor reducatoare în zahăr invertit sau echivalent dextroza(metoda Luff-Schoorl)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea:1.1. conţinutului de zaharuri reducatoare exprimate în zahăr invertit din:● soluţie de zahăr;● soluţie de zahăr alb;● soluţie de zahăr invertit;● soluţie de zahăr invertit alb;● sirop de zahăr invertit;● sirop de zahăr invertit alb;1.2. conţinutului de zaharuri reducatoare, exprimat şi calculat (pe bază de substanţa uscata) în echivalent dextroza din:● sirop de glucoza;● sirop de glucoza concentrat;1.3. conţinutului de zaharuri reducatoare exprimat în D-glucoza din:● dextroza monohidrata;● dextroza anhidra.2. DefiniţieConţinutul de zaharuri reducatoare exprimate sau calculate în zahăr invertit, D-glucoza sau echivalent dextroza se determina prin metoda de mai jos.3. PrincipiuZaharurile reducatoare din proba (se limpezeste eventual) se incalzesc până la punctul de fierbere în condiţii standardizate în prezenta unei soluţii de cupru II, parţial redusă în cupru I. Excesul de cupru II se determina ulterior prin iodometrie.4. Reactivi4.1. Soluţie Carrez I: se dizolva în apa 21,95 g acetat de zinc dihidrat (Zn[CH(3)COO](2) 2H(2)O) sau 24 g acetat de zinc trihidrat (Zn[CH(3)COO](2) 3H(2)O) şi 3 ml acid acetic glacial şi se completează cu apa până la 100 ml.4.2. Soluţie Carrez II: se dizolva în apa 10,6 g hexacianoferat II de potasiu trihidrat K(4) (Fe[CN(6)]) 3H(2) O şi se completează cu apa până la 100 ml.4.3. Reactiv Luff-Schoorl: se prepara următoarele soluţii:4.3.1. Soluţie sulfat de cupru II: se dizolva 25 g sulfat de cupru II pentahidrat [CuSO(4) 5H(2)O] neferos în 100 ml apa.4.3.2. Soluţie de acid citric: se dizolva 50 g acid citric monohidrat [C(6)H(8)O(7)H(2)O] în 50 ml apa.4.3.3. Soluţie carbonat de sodiu: se dizolva 143,8 g soluţie de carbonat de sodiu anhidru în aproximativ 300 ml apa calda şi se lasă la racit.4.3.4. Se adauga soluţie de acid citric (4.3.2) în soluţie de carbonat de sodiu (4.3.3) într-un balon gradat cu capacitatea de un litru, agitand incet până la dispariţia degajarilor gazoase şi apoi se adauga soluţie de sulfat de cupru II (4.3.1) şi se completează cu apa până la 1.000 ml. Se lasă soluţia în repaus peste noapte şi apoi se filtreaza dacă este necesar. Se verifica molaritatea reactivului astfel obţinut prin metoda descrisă la pct. 6.1 (0,1 mol/l Cu; Na(2)CO(3) 1 mol/l).4.4. Soluţie tiosulfat de sodiu, 0,1 mol/l4.5. Soluţie de amidon: la un litru de apa fiarta se adauga un amestec de 5 g soluţie de amidon solubil în 30 ml apa. Se fierbe timp de 3 minute, se lasă la racit şi se adauga eventual 10 mg iodura de mercur II ca agent de conservare.4.6. Acid sulfuric, 3 mol/l4.7. Soluţie iodura de potasiu, 30% (m/v)4.8. Granule de piatra ponce fierte în acid clorhidric, spalate până la dispariţia aciditatii cu apa şi apoi uscate4.9. Izopentanol4.10. Hidroxid de sodiu, 0,1 mol/l4.11. Acid clorhidric, 0,1 mol/l4.12. Soluţie de fenolftaleina, 1% (m/v) în etanol.5. Aparatura5.1. Balon conic, 300 ml, prevăzut cu un condensator cu reflux5.2. Cronometru.6. Mod de operare6.1. Controlul reactivului Luff-Schoorl (4.3)6.1.1. Se adauga la 25 ml reactiv Luff-Schoorl (4.3) 3 g iodura de potasiu şi 25 ml acid sulfuric 3 mol/l (4.6).Se titreaza cu tiosulfat de sodiu 0,1 mol/l (4.4) utilizând soluţie de amidon (4.5) ca indicator adăugat spre finalul titrarii. Dacă cantitatea de tiosulfat de sodiu 0,1 mol/l utilizata nu este de 25 ml, trebuie preparat un reactiv nou.6.1.2. Se introduc cu pipeta 10 ml reactiv într-un balon gradat de 1.000 ml şi se completează cu apa.Se introduc cu pipeta 10 ml reactiv diluat în 25 ml acid clorhidric 0,1 mol/l (4.11) într-un balon conic şi se incalzeste timp de o ora într-o baie de apa fierbinte. Se raceste, se completează până la volumul iniţial cu apa proaspăt fiarta şi se titreaza cu hidroxid de sodiu 0,1 mol/l (4.10) utilizând fenolftaleina (4.12) ca indicator. Volumul de hidroxid de sodiu 0,1 mol/l (4.10) utilizat trebuie să fie între 5,5 şi 6,5 ml.6.1.3. Se titreaza 10 ml reactiv diluat (6.1.2) cu acid clorhidric 0,1 mol/l (4.11) utilizând fenolftaleina (4.12) ca indicator. Punctul final se caracterizează prin dispariţia culorii violet.Volumul de acid clorhidric 0,1 mol/l (4.11) utilizat trebuie să fie între 6 şi 7,5 ml.6.1.4. pH-ul reactivului Luff-Schoorl trebuie să fie între 9,3 şi 9,4 la 20°C.6.2. Prepararea soluţiei6.2.1. Se măsoară cu o precizie de 1 mg, 5 g proba şi se transfera cantitativ într-un balon gradat de 250 ml, se adauga 200 ml apa. Se limpezeste optional prin adăugarea a 5 ml soluţie Carrez I (4.1), 5 m soluţie Carrez II (4.2). Se agita după fiecare adaugare. Se completează până la 250 ml cu apa. Se amesteca bine. Optional se filtreaza.6.2.2. Se dilueaza o soluţie (6.2.1) astfel încât 25 ml soluţie sa conţină cel puţin 15 mg şi cel mult 60 mg zaharuri reducatoare exprimate ca glucoza.6.3. Titrare prin metoda Luff-SchoorlSe introduc cu pipeta 25 ml reactiv Luff-Schoorl (4.3) într-un balon conic de 300 ml (5.1). Se adauga cu pipeta 25 ml soluţie de zahăr (6.2.2) în balonul conic şi se introduc doua granule de piatra ponce (4.8). Se potriveste un condensator cu reflux la balonul conic (5.1) şi se plaseaza imediat aparatul pe o panza de sarma prevăzută cu o placa de azbest deasupra unei flacari Bunsen. Panza va avea o deschidere în partea de azbest al carei diametru corespunde diametrului părţii inferioare a balonului conic. Se incalzeste fluidul până la atingerea punctului de fierbere timp de aproximativ doua minute şi începând din acel moment se fierbe uşor exact 10 minute. Se raceste imediat în apa rece şi după 5 minute se titreaza după cum urmează:Se adauga 10 ml soluţie iodura de potasiu (4.7) apoi se adauga imediat, cu atenţie (datorită riscului formării unei spume abundente), 25 ml acid sulfuric 3 mol/l (4.6). Se titreaza cu soluţie de tiosulfat de sodiu 0,1 mol/l (4.4) până când soluţia devine aproape incolora, apoi se adauga cativa ml soluţie de amidon (4.5) ca indicator şi se continua titrarea până la dispariţia culorii albastre.Se efectuează un test de control utilizând 25 ml apa în loc de 25 ml soluţie de zahăr (6.2.2).7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculDin tabelul de mai jos se stabileşte (optional) cantitatea de glucoza sau zahăr invertit în mg, corespunzând diferenţei dintre valorile a doua titrari succesive, exprimate în ml de tiosulfat de sodiu 0,1 mol/l.Se exprima rezultatul în procent (m/m) de zahăr invertit sau D-glucoza în raport cu substanţa uscata.7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,2 ml.8. Notă:Este recomandabila adăugarea, înainte de acidifiere cu acid sulfuric, a aproximativ 1 ml izopentanol (4.9) pentru evitarea formării spumei.      Tabel de valori în funcţie de reactivul Luff-Schoorl

       
  0,1 mol/l Glucoză, fructoză, zahăr invertit
  Na2S2O3 C6H12O6
  ml mg diferenţă
  1 2,4  
  2 4,8 2,4
  3 7,2 2,4
  4 9,7 2,5
  5 12,2 2,5
  6 14,7 2,5
  7 17,2 2,5
  8 19,8 2,6
  9 22,4 2,6
  10 25,0 2,6
  11 27,6 2,6
  12 30,3 2,7
  13 33,0 2,7
  14 35,7 2,7
  15 38,5 2,8
  16 41,3 2,8
  17 44,2 2,9
  18 47,1 2,9
  19 50,0 2,9
  20 53,0 3,0
  21 56,0 3,0
  22 59,1 3,1
  23 62,2 3,1

 + 
METODA 7Determinarea zaharurilor reducatoare exprimate ca zahar invertit(modificarea volumului constant Lane şi Eynon)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea zaharurilor reducatoare, exprimate ca zahăr invertit, din:● soluţie de zahăr;● soluţie de zahăr alb;● soluţie de zahăr invertit;● soluţie de zahăr invertit alb;● sirop de zahăr invertit;● sirop de zahăr invertit alb.2. DefiniţieConţinutul de zaharuri reducatoare exprimate ca zahăr invertit se determina prin metoda descrisă mai jos.3. PrincipiuProba se titreaza la punctul de fierbere în funcţie de un volum specificat din soluţia Fehling, utilizând albastru de metil ca indicator intern.4. Reactivi4.1. Soluţia Fehling:4.1.1. Soluţie A:Se dizolva 69,3 g sulfat de cupru II pentahidrat [CuSO(4) 5H(2)O] în apa şi se completează cu apa până la 1.000 ml.4.1.2. Soluţie B:Se dizolva 346 g tartrat dublu de potasiu şi sodiu tetrahidrat [KNaC(4)H(4)O(6) 4H(2)O] cu 100 g hidroxid de sodiu în apa şi se completează cu apa până la 1.000 ml. Soluţia limpede trebuie decantata de sedimentele care se pot forma din când în când.NOTĂ:Aceste doua soluţii trebuie păstrate în sticle de culoare bruna sau portocalie.4.2. Soluţie de hidroxid de sodiu, 1 mol/l.4.3. Soluţie etalon de zahăr invertit: se dizolva 23,750 g zaharoza pura în aproximativ 120 ml apa într-un balon gradat de 250 ml, la care se adauga 9 ml acid clorhidric (Xi = 1,16), şi se lasă în repaus 8 zile la temperatura ambianta. Se completează soluţia cu 250 ml şi se verifica finalizarea hidrolizei cu un polarimetru sau zaharimetru într-o eprubeta de 200 mm. Valoarea trebuie să fie următoarea: 11,80°±0,05°S (vezi nota de la pct. 8). Se introduc cu ajutorul pipetei 200 ml din aceasta soluţie într-un balon gradat de 2.000 ml. Se dilueaza cu apa şi în timpul agitarii (pentru a se evita producerea alcalinitatii locale excesive) se adauga 71,4 ml soluţie hidroxid de sodiu (1 mol/l) în care s-au dizolvat 4 g acid benzoic. Se completează cu apa până la 2.000 ml pentru a se obţine o soluţie de zahăr invertit 1 g/100 ml. pH-ul soluţiei trebuie să fie aproximativ 3.───────────Notă *) Am notat cu Xi litera greceasca cu acest numeAceasta soluţie concentrata stabilă ar trebui diluata chiar înainte de utilizare.Pentru obţinerea unei soluţii de zahăr invertit de 0,25 g/100 ml se umple un balon gradat de 250 ml până la reper cu o soluţie invertita de 1 g/100 ml la 20°C. Se spala conţinutul balonului, se vărsa într-un balon gradat de 1.000 ml şi se dilueaza din nou până la reper cu apa la 20°C.4.4. Soluţie albastru de metil, 1 g/100 ml.5. Aparatura5.1. Baloane de fierbere cu gatul ingust, 500 ml5.2. Biureta de 50 ml cu robinet, gradata la 0,05 ml5.3. Pipete gradate la 20, 25 şi 50 ml5.4. Baloane gradate cu un reper de 250, 1.000 şi 2.000 ml5.5. Un dispozitiv de încălzire care permite menţinerea fierberii conform condiţiilor descrise la pct. 6.1, permitand observarea modificării culorii la punctul final fără a necesita îndepărtarea balonului de fierbere (5.1) de la sursa de căldură.5.6. Cronometru.6. Mod de operare6.1. Standardizarea soluţiei Fehling6.1.1. Se introduc cu pipeta 50 ml soluţie B (4.1.2) şi apoi 50 ml soluţie A (4.1.1) într-un pahar de laborator curat şi se amesteca bine.6.1.2. Se clateste biureta şi se umple cu 0,25% (0,25 g/100 ml) soluţie etalon de zahăr invertit (4.3).6.1.3. Se introduce cu pipeta cotata de 20 ml amestec de soluţii A şi B (6.1.1) într-un balon de fierbere de 500 ml (5.1). Se adauga 15 ml apa în balon. Se vărsa din biureta 39 ml soluţie de zahăr invertit, se adauga o cantitate mica de granule de piatra ponce şi se amesteca conţinutul balonului agitand uşor.6.1.4. Se incalzesc balonul şi conţinutul până la fierbere şi se lasă sa fiarba exact doua minute; balonul nu trebuie îndepărtat de la sursa de căldură până la finalul operaţiei şi nici fierberea nu trebuie oprită.Se adauga 3 sau 4 picaturi de soluţie de albastru de metil (4.4) la finalul celor 2-3 minute din perioada de fierbere; soluţia trebuie să aibă o culoare albastra definită.6.1.5. Se continua standardizarea golind din biureta o soluţie etalon de zahăr invertit în picaturi mici, iniţial de 0,2 ml, apoi de 0,1 ml şi în final în picaturi, până se atinge punctul final, adică până la dispariţia culorii rosiatice asociate unei suspensii de oxid de cupru I.6.1.6. Punctul final trebuie atins după 3 minute de la începerea fierberii soluţiei. Titrul final V(0) se va situa între 39 şi 41 ml. Dacă V(0) depăşeşte aceste limite, se ajusteaza concentraţia de cupru a soluţiei A (4.1.1) şi se repeta procesul de standardizare.6.2. Prepararea probeiProba trebuie concentrata astfel încât sa conţină între 250 şi 400 mg zaharuri invertite la 100 ml.6.3. Test preliminar6.3.1. Trebuie efectuat un test preliminar astfel încât cantitatea de apa ce trebuie adăugată la 20 ml amestec de soluţii A şi B să fie suficienta pentru obţinerea volumului final de 75 ml după titrare.Se efectuează aceeaşi procedura descrisă la pct. 6.1.4, cu condiţia ca proba să fie utilizata în locul soluţiei etalon de zahăr invertit, de exemplu se introduc 25 ml de proba din biureta în balon, se adauga 15 ml apa şi soluţia se lasă sa fiarba exact doua minute, apoi se titreaza până ce se atinge punctul final conform pct. 6.1.5.6.3.2. Dacă persista culoarea rosiatica după adăugarea soluţiei albastru de metil, proba devine prea concentrata. În acest caz se abandoneaza testul şi se începe unul nou, utilizând o proba mai puţin concentrata.Dacă sunt necesari mai mult de 50 ml soluţie de analizat pentru obţinerea culorii rosiatice, trebuie utilizata o soluţie mai concentrata.Se calculează cantitatea de apa ce trebuie adăugată, scăzând din 75 ml volumele de soluţie Fehling amestecate (20 ml) şi cele de proba.6.4. Analiza finala a probei6.4.1. Se introduc cu ajutorul unei pipete într-un balon de fierbere 20 ml soluţie Fehling amestecata şi o cantitate de apa determinata conform pct. 6.3.6.4.2. Se adauga din biureta titrul observat al probei (conform pct. 6.3), mai puţin 1 ml. Se adauga câteva granule de piatra ponce, se amesteca conţinutul balonului prin agitare, se fierb balonul şi conţinutul sau şi se titreaza conform descrierii de la pct. 6.3. Punctul final trebuie atins într-un minut din momentul adaugarii soluţiei de albastru de metil. Titrul final = V(1).7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculConţinutul de zaharuri reducatoare exprimate ca zahăr invertit este dat de următoarea formula:    % zaharuri reducatoare V(0) x 25 x f   (exprimate ca zahar invertit) = ──────────────── ,                                    C(0) x V(1)în care:C(0) = concentraţia probei exprimată în g/100 ml;V(0) = volumul exprimat în ml al soluţiei titrate de zaharuri invertite, utilizata în etalonare;V(1) = volumul exprimat în ml al soluţiei de proba, utilizata pentru analiza precisa descrisă la pct. 6.4.2;f = factorul de corectie utilizat la stabilirea concentratiei de zaharoza din soluţia de proba.Valorile sunt prezentate în tabelul de mai jos:

     
  Zaharoză (g în amestecul la fierbere) Factorul de corecţie f
  0 1,000
  0,5 0,982
  1 0,971
  1,5 0,962
  2 0,954
  2,5 0,946
  3 0,939
  3,5 0,932
  4 0,926
  4,5 0,920
  5 0,915
  5,5 0,910
  6 0,904
  6,5 0,898
  7 0,893
  7,5 0,888
  8 0,883
  8,5 0,878
  9 0,874
  9,5 0,869
  10 0,864

Corectiile pentru diferite continuturi de zaharoza din soluţia de proba pot fi calculate din tabel prin interpolare.NOTĂ:Concentraţia aproximativă de zaharoza poate fi determinata prin scăderea concentratiei de solide dizolvate datorită zahărului invertit (se estimeaza pentru acest calcul ca f = 1) din concentraţia totală de solide dizolvate, exprimată ca zaharoza, obţinută din indicele de refractie al soluţiei cu ajutorul metodei 3.7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 1,0% din media lor aritmetica.8. Notă:Pentru transformarea °S în grade polarimetrice de arc, se împarte la 2,889 (eprubete cu precizia de 200 mm; sursa de lumina consta dintr-o lampa cu vapori de sodiu; aparatul trebuie instalat într-o încăpere unde temperatura trebuie menţinută în jur de 20°C). + 
METODA 8Determinarea echivalentului în dextroza(constanta Lane şi Eynon)1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea echivalentului în dextroza din:● sirop de glucoza;● sirop de glucoza concentrat;● dextroza monohidrata;● dextroza anhidra.2. Definiţie2.1. Puterea reducatoare – conţinutul de zaharuri reducatoare exprimate ca dextroza anhidra (D-glucoza) şi calculate în procent din masa probei se obţine prin metoda descrisă mai jos.2.2. Echivalent în dextroza – puterea reducatoare calculată în procent raportat la masa substanţei uscate.3. PrincipiuSoluţia de analizat se titreaza la punctul de fierbere în raport cu un volum determinat de soluţie Fehling, utilizând albastru de metil ca indicator intern.4. Reactivi4.1. Soluţia Fehling:4.1.1. Soluţia A:Se dizolva 69,3 g sulfat de cupru II pentahidrat [CuSO(4) 5H(2)O] în apa şi se completează cu apa până la 1.000 ml într-un balon gradat.4.1.2. Soluţie B:Se dizolva 346 g tartrat dublu de potasiu şi sodiu tetrahidrat [KNaC(4)H(4)O(6) 4H(2)O] cu 100 g hidroxid de sodiu în apa şi se completează cu apa până la 1.000 ml. Soluţia limpede trebuie decantata de toate sedimentele care se pot forma din când în când.NOTĂ:Cele doua soluţii (4.1.1 şi 4.1.2) trebuie conservate în sticle de culoare bruna sau portocalie.4.1.3. Prepararea soluţiei FehlingSe introduc cu pipeta 50 ml soluţie B (4.1.2) şi apoi 50 ml soluţie A (4.1.1) într-un pahar de laborator curat şi se amesteca bine.NOTĂ:Soluţia Fehling nu se conserva, ci se improspateaza zilnic şi se etaloneaza conform pct. 6.1.4.2. Dextroza anhidra (D-glucoza) [C(6)H(12)O(6)]Înainte de utilizare produsul se va usca într-un cuptor în vid timp de 4 ore la 100±1°C sau mai puţin şi la o presiune interna de aproximativ 10 kPa (103 mbar).4.3. Soluţie etalon de dextroza, 0,600 g/100 mlSe cantaresc cu o precizie de 0,1 mg 0,6 g dextroza anhidra (4.2), se dizolva în apa, se transfera soluţia cantitativ într-un balon gradat de 100 ml (5.4), se dilueaza până la reper şi se amesteca.Soluţia trebuie să fie proaspăt preparata în fiecare zi de utilizare.4.4. Soluţie albastru de metil, 0,1 g/100 mlSe dizolva 0,1 g albastru de metil în 100 ml apa.5. Aparatura5.1. Baloane de fierbere cu gatul ingust, 250 ml5.2. Biureta de 50 ml cu robinet, gradata la 0,05 ml5.3. Pipete gradate de 25 şi 50 ml5.4. Baloane gradate de 100 ml şi 500 ml5.5. Un dispozitiv de încălzire care permite menţinerea fierberii conform condiţiilor descrise la pct. 6.1, permitand observarea modificării culorii la punctul final fără necesitatea indepartarii balonului de fierbere (5.1) de la sursa de căldură (vezi pct. 6.1, nota 3).5.6. Cronometru.6. Mod de operare6.1. Etalonarea soluţiei Fehling6.1.1. Se introduc cu ajutorul unei pipete 25 ml soluţie Fehling (4.1.3) într-un balon de fierbere curat şi uscat (5.1).6.1.2. Se umple biureta (5.2) cu soluţie etalon de dextroza (4.3) şi se regleaza meniscul la diviziunea zero.6.1.3. Se transfera din biureta în balonul de fierbere (5.1) 18 ml soluţie etalon de dextroza (4.3). Se agita balonul până se amesteca conţinutul.6.1.4. Se plaseaza balonul de fierbere pe dispozitivul de încălzire (5.5), în prealabil reglat astfel încât fierberea sa înceapă în 120±15 secunde.Dispozitivul de încălzire nu trebuie reglat în timpul întregului proces de titrare (vezi nota 1).6.1.5. La începerea fierberii se porneşte cronometrul de la zero.6.1.6. Se fierbe conţinutul balonului timp de 120 de secunde, urmărind cronometrul.Se adauga 1 ml soluţie albastru de metil (4.4) spre finalul acestei perioade.6.1.7. După continuarea fierberii timp de 120 de secunde (după cronometru) se adauga soluţia etalon de dextroza din biureta (6.1.2) în balonul de fierbere (5.1), în picaturi de 0,5 ml, până ce dispare culoarea soluţiei albastru de metil (vezi notele 2 şi 3). Se noteaza volumul total al soluţiei etalon de dextroza adăugate, inclusiv adaosul anterior de 0,5 ml picaturi (X ml).6.1.8. Se repeta operaţiile de la pct. 6.1.1 şi 6.1.2.6.1.9. Se introduce din biureta într-un balon de fierbere (5.1) un volum de soluţie etalon de dextroza egal cu (X-0,3) ml.6.1.10. Se repeta operaţiile de la pct. 6.1.4, 6.1.5 şi 6.1.6.6.1.11. După continuarea fierberii timp de 120 de secunde (după cronometru) se adauga soluţia etalon de dextroza din biureta în balonul de fierbere (5.1), iniţial în 0,2 ml picaturi şi în final picatura cu picatura, până dispare culoarea soluţiei albastru de metil.Spre finalul acestui proces timpul dintre doua adaugari succesive de soluţie etalon de dextroza trebuie să fie între 10 şi 15 secunde.Aceste adaugari se efectuează în 60 de secunde, astfel încât timpul total de fierbere sa nu depăşească 180 de secunde. Poate fi necesară o a treia titrare cu un adaos iniţial de soluţie etalon de dextroza (6.1.9) în cantitate puţin mai mare şi stabilită în mod corespunzător pentru obţinerea rezultatului dorit.6.1.12. Se noteaza volumul (V(0) ml) soluţiei etalon de dextroza utilizat până la punctul final al titrarii (vezi nota 4).6.1.13. V(0) trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 9 şi 21 ml soluţie etalon de dextroza (4.3).Dacă V(0) depăşeşte aceste limite, se stabileşte concentraţia soluţiei Fehling A (4.1.1) în mod corespunzător şi se repeta procesul de titrare.6.1.14. Pentru titrarea zilnica a soluţiei Fehling, dat fiind ca volumul V(0) se cunoaşte cu precizie, este necesară o singura titrare, utilizând un adaos iniţial de (V(0) -0,5) ml soluţie etalon de dextroza.NOTA 1:Este necesar ca o dată începută fierberea, degajarea vaporilor să fie vie şi continua în timpul întregului proces de titrare, ceea ce permite evitarea pe cat posibil a patrunderii aerului în balonul de titrare, având drept consecinţa reoxidarea conţinutului sau.NOTA 2:Trecerea culorii albastru de metil în alta culoare este mai uşor de observat în straturile superioare şi în meniscul conţinutului balonului de titrare, care sunt relativ fără precipitat de oxid de cupru I roşu. Trecerea din aceasta culoare este mai vizibila la lumina indirecta. Este utila plasarea unui ecran alb în spatele balonului de titrare.NOTA 3:Biureta gradata trebuie izolata cat mai mult posibil de sursa de căldură în timpul procesului de determinare.NOTA 4:Având în vedere ca întotdeauna trebuie ţinut cont de factorul individual, fiecare operator va efectua propria titrare de standardizare şi va utiliza propria valoare V(0) în calcul (7.1).6.2. Examinarea preliminară a probei preparate6.2.1. Cu excepţia cazului în care puterea reducatoare (2.1) a probei preparate se cunoaşte cu aproximatie, este necesară efectuarea unei operaţii preliminare în vederea obţinerii valorii sale aproximative pentru calcularea masei părţii de proba (6.3).Aceasta operaţie se efectuează după cum urmează:6.2.2. Se prepara o soluţie de 2% m/v, Z având o valoare estimativă.6.2.3. Se repeta operatia de la pct. 6.1.2, utilizând soluţia proba (6.2.2) în locul soluţiei etalon de dextroza.6.2.4. Se repeta operatia de la pct. 6.1.1.6.2.5. Se repeta operatia de la pct. 6.1.3, utilizând 10 ml soluţie proba în loc de 18 ml soluţie etalon de dextroza.6.2.6. Se repeta operatia de la pct. 6.1.4.6.2.7. Se incalzeste conţinutul balonului până la fierbere. Se adauga 1 ml soluţie albastru de metil (4.4).6.2.8. Imediat după începerea fierberii, se porneşte cronometrul (5.6) de la zero şi se începe adăugarea unui ml de soluţie proba la intervale de aproximativ 10 secunde din biureta în balon până la dispariţia culorii de albastru de metil.Se noteaza volumul total al soluţiei proba adăugate, inclusiv adaosul anterior (Y ml).6.2.9. Y nu trebuie să depăşească 50 ml. Dacă depăşeşte valoarea respectiva, se măreşte concentraţia soluţiei proba şi se repeta procesul de titrare.6.2.10. Puterea reducatoare aproximativă a probei preparate, exprimată în procent raportat la masa, este data de următoarea formula:    60 x V(0)    ────────     Y x Z6.3. ProbaSe cantareste cu o precizie de 0,1 mg o cantitate de proba preparata (mg) care conţine între 2,85 şi 3,15 g zaharuri reducatoare, exprimate ca dextroza anhidra (D-glucoza), utilizând în calcul fie cifra aproximativ cunoscută pentru puterea reducatoare (2.1), fie cifra aproximativă obţinută la pct. 6.2.10.6.4. Soluţia probeiSe dizolva proba în apa şi se completează cu apa până la 500 ml într-un balon gradat.6.5. Determinare6.5.1. Se repeta operatia de la pct. 6.1.1.6.5.2. Se umple biureta (5.2) cu soluţia proba (6.4) şi se regleaza meniscul până la diviziunea zero.6.5.3. Se introduc 18,5 ml proba din biureta în balonul de fierbere. Se agita balonul pentru amestecarea conţinutului.6.5.4. Se repeta operatia de la pct. 6.1.4.6.5.5. Se repeta operatia de la pct. 6.1.5.6.5.6. Se repeta operatia de la pct. 6.1.6.6.5.7. Se repeta operatia de la pct. 6.1.7, utilizând proba în locul soluţiei etalon de dextroza.6.5.8. Se repeta operatia de la pct. 6.1.8.6.5.9. Se repeta operatia de la pct. 6.1.9, utilizând proba în locul soluţiei etalon de dextroza.6.5.10. Se repeta operatia de la pct. 6.1.10.6.5.11. Se repeta operatia de la pct. 6.1.11, utilizând proba în locul soluţiei etalon de dextroza.6.5.12. Se noteaza volumul [V(1)] probei utilizate la punctul final al titrarii.6.5.13. V(1) trebuie să aibă valorile cuprinse între 19 şi 21 ml soluţie proba.Dacă V(1) depăşeşte aceste limite, se stabileşte concentraţia probei în mod corespunzător şi se repeta operatia de la pct. 6.5.1-6.5.12.6.5.14. Se efectuează doua determinări ale aceleiaşi probe.6.6. Conţinutul de substanţa uscataSe determina conţinutul de substanţa uscata al probei, utilizând metoda 2.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calcul7.1.1. Puterea reducatoarePuterea reducatoare, exprimată în procent în raport cu masa probei, este data de următoarea formula:    300 x V(0)    ────────── ,    M x V(1)în care:V(0) = volumul exprimat în ml al soluţiei etalon de dextroza (4.3) utilizate în titrarea de standardizare (6.1);V(1) = volumul exprimat în ml al soluţiei proba utilizate în titrare (6.5);M = masa exprimată în grame a părţii de proba (6.3) utilizate în formarea unei soluţii de 500 ml.7.1.2. Echivalent în dextrozaEchivalentul în dextroza, calculat în procent în raport cu masa substanţei uscate din proba preparata, este dat de următoarea formula:    RP x 100    ──────── ,      Dîn care:RP = puterea reducatoare, calculată în procent în raport cu masa probei preparate (7.1.1);D = conţinutul de substanţa uscata al probei preparate, exprimat în procent în raport cu masa.7.1.3. Se ia ca rezultat media aritmetica a doua determinări succesive, astfel încât să fie satisfăcătoare cerinţele privind repetabilitatea (7.2).7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 1,0% din media lor aritmetica.
 + 
METODA 9Determinarea cenusii sulfatate1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea conţinutului de cenusa sulfatata din:● sirop de glucoza;● sirop de glucoza concentrat;● dextroza monohidrata;● dextroza anhidra.2. DefiniţieConţinutul de cenusa sulfatata se determina prin aplicarea metodei de mai jos.3. PrincipiuMasa reziduala a probei se determina în mediu oxidant după incinerare la 525°C în prezenta acidului sulfuric şi se exprima în procent de masa.4. Reactivi4.1. Acid sulfuric, soluţie diluata: se adauga incet şi cu precautie 100 ml acid sulfuric concentrat (densitate la 20°C = 1,84 g/ml; 96% m/m) la 300 ml apa prin agitare şi răcire.5. Aparatura5.1. Cuptor electric cu retorta, prevăzut cu un pirometru şi capabil sa funcţioneze la o temperatura de 525 ± 25°C5.2. Balanţa analitica, cu o precizie de 0,1 mg5.3. Creuzete de incinerare, din platina cu cuart, cu un volum corespunzător.5.4. Exsicator conţinând gel de siliciu proaspăt activat sau un deshidratant echivalent cu un indicator de umiditate.6. Mod de operareSe incalzeste un creuzet (5.3) la temperatura de incinerare, se raceste într-un exsicator şi se cantareste. Se măsoară cu o precizie de 0,1 mg 5 g sirop de glucoza sau sirop de glucoza concentrat ori aproximativ 10 g dextroza monohidrata sau anhidra în creuzet.Se adauga 5 ml soluţie de acid sulfuric (4.1) (vezi pct. 8.1) şi se incalzeste cu grija proba din creuzet la o flacara sau pe o placa fierbinte până se carbonizeaza complet. Acest proces de carbonizare, în cursul căruia vaporii sunt eliminati prin ardere din proba (vezi pct. 8.2), trebuie efectuat într-o hota de tiraj.Se introduce creuzetul (5.3) în cuptorul cu retorta (5.1) încălzit la 525 ± 25°C până se obţine cenusa sulfatata. În mod normal sunt necesare doua ore pentru efectuarea operaţiei (vezi pct. 8.3).Se lasă proba la racit într-un exsicator (5.4) timp de 30 de minute şi apoi se cantareste.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculConţinutul de cenusa sulfatata, exprimat în procente din masa probei, este dat de următoarea formula:         m(1)    S = ───── x 100,         m(0)în care:m(1) = masa cenusii sulfatate, exprimată în grame;m(0) = masa probei, exprimată în grame.7.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 2,0% din media lor aritmetica.8. Observaţii8.1. Acidul sulfuric se adauga în cantităţi mici pentru prevenirea formării spumei în mod excesiv.8.2. Trebuie luate măsuri de precautie în timpul primei carbonizari pentru prevenirea pierderilor de proba sau ale cenusii prin umflarea excesiva a masei probei.8.3. Dacă este dificila transformarea în totalitate a probei în cenusa (de exemplu, rămân particule negre), trebuie îndepărtat creuzetul din cuptorul cu retorta şi reziduul umezit, după răcire, cu câteva picaturi de apa înainte de a fi reintrodus în cuptor.
 + 
METODA 10Determinarea polarizatiei1. Obiectul şi domeniul de aplicareMetoda permite determinarea polarizatiei din:● zahăr semialb;● zahăr sau zahăr alb;● zahăr alb rafinat.2. DefiniţiePolarizatia reprezintă rotatia planului de lumina polarizata printr-o soluţie de zahăr ce conţine 26 g zahăr/100 ml, aflată într-o eprubeta de 200 mm lungime.3. PrincipiuPolarizatia se determina cu ajutorul zaharimetrului sau al polarimetrului, conform condiţiilor descrise în metoda de mai jos.4. Reactivi4.1. Agent de limpezire: soluţie acetat de plumb bazicSe adauga 560 g acetat de plumb bazic uscat în aproximativ 1.000 ml apa proaspăt fiarta. Se fierbe amestecul timp de 30 de minute şi apoi se lasă în repaus peste noapte.Se decanteaza lichidul de deasupra şi se dilueaza cu apa proaspăt fiarta pentru obţinerea unei soluţii cu o densitate de 1,25 g/ml, la 20°C.Se fereste soluţia de contactul cu aerul.4.2. Eter dietilic.5. Aparatura5.1. Zaharimetru gradat pentru greutate normală de 26 g zaharoza sau polarimetruAcest aparat trebuie instalat într-o încăpere unde temperatura trebuie menţinută în jur de 20°C. Se etaloneaza aparatul cu ajutorul unor plăci etalon de cuart.5.2. Sursa de lumina constând dintr-o lampa cu vapori de sodiu5.3. Tuburi de precizie pentru polarimetru, cu lungimea de 200 mm şi eroare care să nu depăşească ± 0,02 mm5.4. Balanţa analitica, cu o precizie de 0,1 mg5.5. Baloane gradate cu închidere şi cu o capacitate de 100 ml calibrate individual. Baloanele a căror capacitate reală se situeaza între 100 ± 0,01 ml pot fi utilizate fără corectie. Baloanele a căror capacitate se situeaza în afară acestor limite trebuie utilizate printr-o corectie corespunzătoare pentru ajustarea capacităţii până la 100 ml.5.6. Baie de apa prevăzută cu un termostat reglat la 20 ± 0,1°C.6. Mod de operare6.1. Prepararea soluţieiSe cantaresc 26 ± 0,002 g proba cat mai repede posibil şi se transfera cantitativ într-un balon gradat de 100 ml (5.5) cu aproximativ 60 ml apa.Se dizolva prin agitare fără a se incalzi.Dacă este necesară limpezirea, se adauga 0,5 ml reactiv cu acetat de plumb (4.1).Se amesteca soluţia rotind balonul şi se spala pereţii balonului aducând volumul la aproximativ 10 mm sub reperul de etalonare.Se introduce balonul în baia de apa controlată (5.6) la o temperatura de 20 ± 0,1°C până ce temperatura soluţiei de zahăr devine constanta.Se elimina bulele care se formează la suprafaţa lichidului cu o picatura de eter dietilic (4.2).Se completează cu apa până la reper.Se amesteca cu atenţie, rasturnand balonul de cel puţin 3 ori.Se lasă în repaus timp de 5 minute.6.2. PolarizareSe menţine temperatura de 20 ± 0,1°C pentru toate operaţiile ulterioare.6.2.1. Se verifica dacă aparatul este la punctul zero.6.2.2. Se filtreaza soluţia printr-o hârtie de filtru. Se elimina primii 10 ml de filtrat. Se aduna următorii 50 ml de filtrat.6.2.3. Se spala tubul polarimetric clatind de doua ori cu soluţia proba ce trebuie examinata (6.2.2).6.2.4. Se umple tubul cu atenţie cu soluţia de zaharoza ce trebuie examinata la 20 ± 0,1°C.Se elimina toate bulele de aer în momentul în care obturatorul gliseaza. Se introduce tubul plin în jgheabul sustinator al aparatului.6.2.5. Se citeşte rotatia în jur de 0,05°S sau 0,02 grade unghiulare. Se efectuează 5 determinări. Se calculează media celor 5 determinări.7. Prezentarea rezultatelor7.1. Formula şi modul de calculRezultatele sunt exprimate în °S cu o precizie de 0,1°S. Transformarea gradelor polarimetrice în grade zaharimetrice se realizează cu ajutorul următoarei formule:°S = grad arc x 2,8897.2. RepetabilitateDiferenţa dintre rezultatele celor două determinări ale aceleiaşi probe, efectuate simultan sau în succesiune rapida, în aceleaşi condiţii, de către acelaşi analist, nu trebuie să depăşească 0,1°S.────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x