NORMA din 18 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 963 din 28 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 1494 18/12/2002
ActulCONTINUT DEHG 1494 18/12/2002

privind regimul de export al tesaturilor şi produselor textile româneşti în Statele Unite ale Americii şi Canada



 + 
Secţiunea 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Exportul de tesaturi şi produse textile româneşti în Statele Unite ale Americii (S.U.A.) şi Canada se efectuează, fără eliberarea de licenţe de export, cu încadrarea în cotele acordate României de către aceste tari.(2) Încadrarea în cotele acordate României se realizează prin acordarea de către Departamentul de Comerţ Exterior a unei vize textile pentru S.U.A., respectiv a unui certificat de licentiere pentru Canada, sub semnatura persoanelor autorizate în acest sens din cadrul departamentului, ale căror specimene de semnatura sunt notificate autorităţilor competente din ţările respective, prin grija Departamentului de Comerţ Exterior.
 + 
Secţiunea a 2-aCriterii şi mecanismul de alocare a cotelor pentru exportul de produse textile româneşti în S.U.A. şi Canada + 
Articolul 2Cererile de alocare a cotelor pentru anul următor se depun la Departamentul de Comerţ Exterior în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I. Cererile trebuie să conţină precizările necesare pentru susţinerea solicitării (comenzile de la partenerii externi).
 + 
Articolul 3Fiecărui operator economic îi sunt alocate cote de export pentru S.U.A. şi Canada cu luarea în considerare a performantelor de export anterioare, a gradului de solicitare pentru categoria textila respectiva şi a nivelului global al cotei, urmărindu-se în acelaşi timp asigurarea unor cantităţi transportabile.
 + 
Articolul 4Un procent de 15% din totalul cotelor existente este rezervat societăţilor nou-intrate pe cele doua pieţe.
 + 
Articolul 5(1) Pe baza cererilor, exclusiv pentru produsele textile de origine română, se vor aloca solicitanţilor cantităţi din cotele anuale aferente fiecărei categorii, ţinându-se cont de următoarele criterii:a) utilizarea cu preponderenta de materiale româneşti la realizarea produselor;b) preţul de export. Preţul mediu de export per produs trebuie să fie precizat în cererea de alocare şi trebuie să fie respectat pe întreaga durata de derulare a contractului. Departamentul de Comerţ Exterior asigura confidenţialitatea cu privire la preţurile precizate în cererile de alocare;c) gradul de utilizare a cantităţilor alocate în anul anterior (acolo unde este cazul).(2) În situaţia în care preţul comunicat nu este respectat, din facturi reiesind preţuri mai mici, Departamentul de Comerţ Exterior va proceda la anularea cotelor alocate agentului economic respectiv şi la realocarea acestora altor agenţi economici. Anularea cotelor se comunică, de îndată, agentului economic în cauza.
 + 
Articolul 6În cazul în care cota alocata unei societăţi rămâne neutilizata, iar disponibilizarea nu se face în timp util pentru a permite realocarea acesteia, Departamentul de Comerţ Exterior va penaliza agentul economic în cauza, prin nealocarea de cote în anul calendaristic următor.
 + 
Articolul 7Se pot face alocari suplimentare, în limita cotelor rămase disponibile, numai în condiţiile realizării a cel puţin 85% din cantitatea alocata iniţial.
 + 
Articolul 8Pentru S.U.A. mostrele marcate corect (mutilate sau stampilate), cu valoare de până la 800 dolari S.U.A., pot fi exportate fără a afecta cantităţile acordate şi fără a fi necesară viza textila.
 + 
Articolul 9Se interzice, sub sancţiunea excluderii pentru o perioadă de un an şi, după caz, a angajării răspunderii în conformitate cu normele legale în vigoare, transferarea către alt agent economic a cotelor obţinute.
 + 
Articolul 10(1) În conformitate cu Memorandumul de înţelegere privind programul de prelucrare în afară S.U.A., începând cu data de 1 ianuarie 2001, se aplică următoarele reglementări:a) Procedura 807aProdusele textile confectionate din tesaturi de lana de origine S.U.A., tăiate şi croite în S.U.A. (categoriile 433/434, 435, 442, 443, 444, 447/448), beneficiază de următoarele facilităţi:1. livrarea produsului respectiv se face în afară cotei aprobate pentru România;2. taxa vamală pentru produsul final livrat se aplică la valoarea produsului final, diminuată cu valoarea tesaturii de provenienţă S.U.A.b) Procedura 809Produsele textile confectionate din tesaturi de lana de origine S.U.A. (categoriile 433/434, 435, 442, 443, 444, 447/448), care nu sunt tăiate în S.U.A., beneficiază numai de următoarea facilitate:– livrarea produsului respectiv se face în afară cotelor aprobate pentru România.(2) Fiecare livrare de produse textile şi confecţii care au fost asamblate în România din componente de provenienţă S.U.A., tăiate şi croite în S.U.A., eligibile pentru programul de prelucrare în afară S.U.A., va fi, în mod obligatoriu, certificată în acest sens de către Departamentul de Comerţ Exterior. Aceasta certificare va fi prezentată Serviciului vamal al S.U.A. înaintea intrării mărfii în S.U.A. sau înaintea retragerii din depozitul vamal, în scopul consumarii în interiorul teritoriului vamal al S.U.A. (cele 50 de state, Districtul Columbia şi Porto Rico). Fiecare livrare va fi certificată prin imprimarea pe faţa originalului facturii comerciale a unei ştampile de forma patrata, cu cerneala albastra.(3) La intrarea pe teritoriul S.U.A. importatorul va trebui să prezinte organului vamal o declaraţie de asamblare întocmită de exportatorul român, referitoare la operaţiile efectuate, şi andorsata de către importatorul american.
 + 
Secţiunea a 3-aMetodologia de acordare a vizei textile pentru S.U.A. + 
Articolul 11(1) În conformitate cu Acordul textil bilateral dintre S.U.A. şi România, viza textila se acordă pe originalul facturii externe, pe care sunt înscrise următoarele menţiuni: numărul şi data facturii, data expedierii, denumirea mărfii, cantitatea şi valoarea acesteia, ţara de origine şi de destinaţie.(2) Documentele necesare obţinerii vizei textile sunt:a) factura externa;b) document de transport (copie) din care să reiasă faptul ca destinaţia finala a mărfii este S.U.A.;c) pentru produsele textile exportate în cadrul procedurilor 807a şi 809 agenţii economici trebuie să prezinte la Departamentul de Comerţ Exterior documentul care să ateste originea S.U.A. a componentelor inglobate în produsul finit.(3) Pe copia facturii se vor menţiona, sub semnatura: categoria (cu 3 cifre) de încadrare în Acordul textil bilateral, cantitatea livrata din fiecare categorie, exprimată în unitatea de măsura prevăzută de tariful vamal al S.U.A., şi valoarea pentru fiecare categorie, exprimată în dolari S.U.A.(4) Originalul documentului semnat şi stampilat de persoana autorizata din cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, cuprinzând numărul de înregistrare, se returnează agentului economic în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii.(5) Declaraţiile false ale agenţilor economici cu privire la originea produsului conduc la descalificarea agenţilor economici respectivi în exportul pe piaţa S.U.A. pe o perioadă de 5 ani.(6) Exportul fără alocarea prealabilă de cote şi fără viza textila se face pe riscul exportatorului.
 + 
Secţiunea a 4-aMetodologia de acordare a certificatului de licenţă pentru Canada + 
Articolul 12(1) Agenţii economici vor prezenta certificatul de licenţă conform modelului prezentat în anexa nr. 5.1 la prezentele norme, completat în limba engleza şi cuprinzând următoarele menţiuni:a) numele şi adresa importatorului şi exportatorului;b) denumirea produsului, folosind descrierea exactă din anexa nr. 1 la Memorandumul de înţelegere semnat cu Canada, denumit în continuare MOU (MOU – coloana A – Agreement Item No.);c) cantitatea exprimată în unităţile de măsura indicate în anexa nr. 1 la MOU;d) numărul categoriei în care se încadrează produsul, conform anexei nr. 1 la MOU, perioada de limitare (anul), ţara de origine şi cea de destinaţie.(2) La certificatul de licenţă se anexează copii ale facturii externe şi ale documentului de transport, care atesta ca destinaţia finala a mărfii este Canada.(3) Originalul documentului, semnat şi stampilat de persoana autorizata din cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, cuprinzând numărul de înregistrare, se returnează agentului economic în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii.
 + 
Secţiunea a 5-aDispoziţii finale + 
Articolul 13(1) În cazul în care marfa este livrata unui agent economic dintr-o alta ţara care o livreaza ulterior în S.U.A. sau Canada, pentru eliberarea vizei textile sunt necesare următoarele documente:a) în cazul livrării în S.U.A.:– factura externa, exportatorul fiind agentul economic din România şi importatorul agentul economic din S.U.A. (se va indica cantitatea efectivă care pătrunde pe teritoriul vamal al S.U.A.);– copie de pe documentul de transport care atesta ca agentul economic intermediar a livrat marfa în S.U.A.;b) în cazul livrării în Canada:– certificatul de licenţă, exportatorul fiind agentul economic din România, şi importatorul agentul economic din Canada (se va indica cantitatea efectivă care pătrunde pe teritoriul vamal al Canadei);– copie de pe documentul de transport care atesta ca agentul economic intermediar a livrat marfa în Canada.(2) În cazul în care o cantitate pentru care a fost emisă viza textila pentru S.U.A. sau certificat de licenţă pentru Canada nu este expediată sau o parte din marfa este returnată, indiferent din ce motiv, agentul economic va notifica aceasta emitentului vizei, în termen de maximum o luna.(3) Omisiunea notificării se sancţionează cu neeliberarea unor noi vize textile.
 + 
Articolul 14Anexa nr. 5.1 face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa 5.1

la normele metodologice
────────────────────────
    Modelul certificatului de licenţă
1. Importer

Category no.

Quota:

Year:

LICENCE CERTIFICATE

N o

1.Exporter

Country of
origin:

Country of
destination:

Suplimentary details:

3.Description of product:

4.Quantity:

We certify that this quantity has been debitted against ceiling for
export to Canada

Competent authority, At on

ROMANIAN
DEPARTMENT OF FOERIGN
TRADE (signature) (stamp)

─────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x