NORMA din 16 mai 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 124 din 23 aprilie 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 297 din 16 mai 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 27 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 297 16/05/2001

cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se referă şi se aplică următoarelor produse:1. zahăr semialb;2. zahăr sau zahăr alb;3. zahăr extra alb;4. soluţie de zahăr;5. soluţie de zahăr invertit;6. sirop de zahăr invertit;7. sirop de glucoza;8. sirop de glucoza concentrat;9. dextroza monohidratata;10. dextroza anhidra.
 + 
Articolul 2Produsele enumerate la art. 1 se comercializează numai dacă respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme.
 + 
Capitolul 2Natura, conţinutul şi originea unor zaharuri + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie să corespundă următoarelor definiţii şi caracteristici:1. Zahăr semialb – zaharoza purificata şi cristalizata de calitate corespunzătoare şi care se comercializează, având următoarele caracteristici:

       
  a) polarizaţie minimum 99,5°;
  b) conţinut de zahăr invertit maximum 0,10% din masă;
  c) umiditate maximum 0,10% din masă;
  d) conţinutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg.

2. Zahar sau zahăr alb – zaharoza purificata şi cristalizata de calitate corespunzătoare şi care se comercializează, având următoarele caracteristici:

       
  a) polarizaţie minimum 99,7°;
  b) conţinut de zahăr invertit maximum 0,04% din masă;
  c) umiditate maximum 0,10% din masă;
  d) conţinutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg;
  e) tipul culorii maximum 12 puncte determinate conform lit. a) din anexă.

3. Zahar extra alb – produsul care are caracteristicile prevăzute la pct. 2 lit. a)-d), la care numărul total de puncte determinate în conformitate cu prevederile anexei care face parte integrantă din prezentele norme nu depăşeşte totalul de 8 sau mai mult de:a) 4 pentru tipul culorii;b) 6 pentru conţinutul de cenusa;c) 3 pentru culoarea în soluţie.4. Soluţie de zahăr – soluţia apoasa de zaharoza cu următoarele caracteristici:

       
  a) substanţa uscată minimum 62% din masă;
  b) conţinutul de zahăr invertit – raportul de fructoză / dextroză: 1,0 ± 0,2- maximum 3% din masa substanţei uscate;
  c) cenuşa conductometrică maximum 0,1% din masa substanţei uscate, determinată în conformitate cu lit. b) din anexă;
  d) culoarea în soluţie maximum 45 de unităţi ICUMSA determinate în conformitate cu lit. c) din anexă;
  e) conţinutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg din substanţa uscată.

5. Soluţie de zahăr invertit – soluţia apoasa de zaharoza parţial invertita prin hidroliza, în care raportul de zahăr invertit nu predomina, având următoarele caracteristici:

       
  a) substanţa uscată minimum 62% din masă;
  b) conţinutul de zahăr invertit – raportul de fructoză/dextroză: 1,0 ± 0,2- mai mult de 3% din masa substanţei uscate, dar maximum 50%;
  c) cenuşa conductometrică maximum 0,4% din masa substanţei uscate, determinată în conformitate cu lit. b) din anexă;
  d) conţinutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg din substanţa uscată.

6. Sirop de zahar invertit – soluţia apoasa, posibil cristalizata, de zaharoza parţial invertita prin hidroliza, în care proporţia de zahăr invertit – raportul de fructoza/dextroza: 1,0±0,1- este mai mare de 50% din masa substanţei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 5 lit. a), b) şi d).7. Sirop de glucoza – soluţia apoasa purificata şi concentrata a zaharidelor obţinute din amidon, având următoarele caracteristici:

       
  a) substanţa uscată minimum 70% din masă;
  b) echivalentul de dextroză minimum 20% din masa substanţei uscate şi exprimat ca glucoză-D;
  c) cenuşa sulfatată maximum 1% din masa substanţei uscate;
  d) conţinutul total de dioxid de sulf din substanţa uscată este în general de maximum 15 mg/kg, pentru utilizarea exclusivă în produsele de cofetărie pe bază de zahăr este de 20-400 mg/kg, iar pentru utilizare în alte produse alimentare care au în compoziţie sirop de glucoză este de 20-400 mg/kg.

8. Sirop de glucoza concentrat – siropul de glucoza parţial concentrat, având următoarele caracteristici:

       
  a) substanţa uscată minimum 93% din masă;
  b) echivalentul de dextroză minimum 20% din masa substanţei uscate şi exprimat ca glucoză-D;
  c) cenuşa sulfatată maximum 1% din masa substanţei uscate;
  d) conţinutul total de dioxid de sulf este în general de maximum 20 mg/kg, pentru utilizarea exclusivă în produsele de cofetărie pe bază de zahăr este de maximum 150 mg/kg, iar pentru utilizare în alte produse alimentare care au în compoziţie sirop de glucoză este de 20-150 mg/kg.

9. Dextroza monohidratata – glucoza-D purificata şi cristalizata, conţinând o molecula de apa de cristalizare, având următoarele caracteristici:

       
  a) dextroza-glucoza-D minimum 99,5% din masa substanţei uscate;
  b) substanţa uscată minimum 90,0% din masă;
  c) cenuşa sulfatată maximum 0,25% din masa substanţei uscate;
  d) conţinutul total de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg.

10. Dextroza anhidra – glucoza-D purificata şi cristalizata, care nu conţine apa de cristalizare cu un conţinut de substanţa uscata de minimum 98% din masa, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a), c) şi d). + 
Articolul 4(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplică numai produselor definite în acesta şi trebuie utilizate în comerţ pentru desemnarea acestora.(2) Descrierea menţionată la art. 3 pct. 2 poate fi utilizata, de asemenea, la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.(3) Descrierea "alb" este folosită pentru:a) soluţia de zahăr în care culoarea nu depăşeşte 25 de unităţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda specificată la lit. c) din anexa;b) soluţia de zahăr invertit şi siropul de zahăr invertit pentru care conţinutul de cenusa conductometrica nu depăşeşte 0,1% şi culoarea în soluţie nu depăşeşte 25 de unităţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevăzută la lit. c) din anexa.(4) Prevederile alin. (1) nu afectează procedurile prin care aceste denumiri se utilizează suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 3.(5) În ceea ce priveşte utilizarea cuvantului "zahăr" fără o alta limitare calificativa, prevederile alin. (1) se aplică numai comerţului direct cu zaharuri destinate consumului uman ca atare şi nu produselor în care sunt utilizate astfel de zaharuri.
 + 
Articolul 5Produsele menţionate la art. 3 pct. 7 şi 8, care conţin o cantitate de dioxid de sulf ce depăşeşte 20 mg/kg, nu pot fi oferite spre vânzarea cu amănuntul.
 + 
Articolul 6În conformitate cu prevederile aplicabile alimentelor amintite şi utilizării agenţilor de colorare pentru acestea, produsele definite la art. 3 nu sunt supuse proceselor de rafinare şi conţin coloranti în măsura în care sunt destinaţi utilizării în alte alimente.
 + 
Capitolul 3Etichetare şi marcare + 
Articolul 7(1) Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite, care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu următoarele menţiuni specifice:a) descrierea prin care sunt definite produsele la art. 3, cu excepţia celor de la pct. 9 şi 10, respectiv dextroza monohidratata şi dextroza anhidra, în cazul cărora la vânzarea cu amănuntul cuvintele "monohidratata" şi "anhidra" au caracter optional. Exprimarea restrictiva "include agenţi de colorare" este obligatorie la descrierea produselor ce conţin agenţi de colorare în conformitate cu art. 6, iar termenul "alb" este interzis în acest caz;b) masa neta, cu excepţia produselor care cantaresc mai puţin de 50 g; aceasta excepţie nu se aplică produselor care cantaresc mai puţin de 50 g fiecare, aflate în ambalaje ce conţin doua sau mai multe produse de acest fel a căror masă neta, inclusiv cea a ambalajului, este mai mare de 50 g. În acest caz se indica masa neta totală a produselor continuta în ambalajul exterior; pentru produsele definite la art. 3 pct. 1-3, 9 şi 10, indicarea masei nete poate fi înlocuită cu cea a masei nete minime, dacă produsele sunt oferite spre vânzare la bucata sau în pachetele;c) denumirea sau denumirea comercială şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzătorului;d) indicarea conţinutului real de substanţa uscata şi de zahăr invertit în cazul soluţiilor de zahăr, al soluţiei de zahăr invertit sau al siropului de zahăr invertit;e) termenul restrictiv "cristalizat" pentru siropul de zahăr invertit ce incorporeaza cristale în soluţie;f) descrierea siropului de glucoza sau a siropului de glucoza concentrat, al cărui conţinut de dioxid de sulf depăşeşte 20 mg/kg, este urmată de o trimitere la alimentul pentru fabricarea căruia este destinat, conţinutul maxim de dioxid de sulf al produsului este indicat pe documentele insotitoare.(2) Specificaţiile menţionate în alin. (1) trebuie să fie evidente, lizibile şi de nesters.(3) Prevederile alin. (1) nu împiedica produsele definite la art. 3 sa poarte în plus faţă de descrierea obligatorie alte descrieri, cu menţiunea ca acestea din urma sa nu induca în eroare consumatorii.(4) În cazul în care produsele definite la art. 3 sunt puse în ambalaje sau recipiente cu o masa neta egala cu sau care depăşeşte 10 kg şi nu sunt oferite spre vânzarea cu amănuntul, descrierile menţionate la alin. (1) lit. b), d), e) şi f) apar numai pe documentele insotitoare.(5) Se interzice comercializarea produselor definite la art. 3 dacă marcajele stabilite la alin. (1) lit. a), d), e) şi f) nu sunt în limba română pe una dintre părţile ambalajului sau ale recipientului ori, conform alin. (4), pe documentele insotitoare.
 + 
Articolul 8Prezentele norme nu se aplică:a) produselor definite la art. 3, când acestea sunt sub forma de zaharuri pudra, zaharuri candel, zaharuri în forma rafinata;b) produselor destinate exportului în ţările din afară Comunităţii Europene.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 9Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/437/1973.
 + 
Anexa ───────la norme────────METODAde determinare a tipului de culoare, a conţinutului de cenusa şi a culorii în soluţia de zahăr (alb) şi a zahărului extraalb definite la art. 3 pct. 2 şi 3Un "punct" corespunde cu:a) în cazul tipului de culoare, cu 0,5 unităţi calculate prin metoda Institutului Brunswick pentru Tehnologia Agricolă şi a Industriei Zahărului;b) în cazul conţinutului de cenusa, până la 0,0018% calculat prin metoda Comisiei Internaţionale pentru Metode Uniforme de Analiza a Zahărului (ICUMSA);c) în cazul culorii în soluţie, până la 7,5 unităţi calculate prin metoda ICUMSA.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x