NORMA din 16 mai 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 128/23 aprilie 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 300/16 mai 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 28 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 521 11/08/2003
ActulABROGAT DENORMA 11/08/2003
ActulABROGAT DEORDIN 832 04/09/2003
ActulABROGAT DENORMA 04/09/2003
ActulABROGAT DEORDIN 321 11/09/2003
ActulABROGAT DENORMA 11/09/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 521 11/08/2003
ActulABROGAT DENORMA 11/08/2003
ActulABROGAT DEORDIN 832 04/09/2003
ActulABROGAT DENORMA 04/09/2003
ActulABROGAT DEORDIN 321 11/09/2003
ActulABROGAT DENORMA 11/09/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 300 16/05/2001

privind natura, conţinutul, fabricarea, compozitia şi etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinat consumului uman



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se referă şi se aplică următoarelor produse:1. lapte conservat, parţial deshidratat;2. lapte conservat, integral deshidratat.
 + 
Articolul 2Produsele enumerate la art. 1 se comercializează numai dacă respecta definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.
 + 
Capitolul 2Natura şi conţinutul + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme produsele menţionate la art. 1 trebuie să corespundă următoarelor definiţii:1. laptele parţial deshidratat reprezintă produsul lichid obţinut prin eliminarea parţială a apei din lapte integral, lapte parţial degresat, lapte degresat sau dintr-un amestec al acestor produse cu adaos de smantana sau lapte integral deshidratat ori ambele, astfel încât procentul de adaugare a laptelui integral deshidratat sa nu depăşească în produsul finit 25% din substanţa uscata totală;2. laptele integral deshidratat reprezintă produsul solid al cărui conţinut de umiditate nu depăşeşte 5% din greutatea produsului finit, obţinut direct prin eliminarea apei din lapte integral, parţial degresat, lapte degresat sau dintr-un amestec al acestor produse şi smantana.
 + 
Articolul 4Sortimentele specifice de lapte parţial sau integral deshidratat sunt prezentate şi definite în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Articolul 5Denumirile utilizate în anexa sunt aplicate doar pentru produsele definite în aceasta şi trebuie folosite în comerţ pentru a denumi produsele respective.
 + 
Capitolul 3Fabricare şi compoziţie + 
Articolul 6Conservarea produselor definite în anexa la prezentele norme este realizată prin următoarele procedee:1. prin sterilizare, pentru produsele prevăzute la lit. A pct. 1-4;2. prin adăugarea de zahăr semialb sau zahăr alb ori zahărul alb de calitate extra pentru produsele prevăzute la lit. A pct. 5-7;3. prin deshidratare, pentru produsele prevăzute la lit. B.
 + 
Articolul 7Materiile prime menţionate la art. 3 sunt supuse unui tratament termic cel puţin echivalent cu pasteurizarea, dacă procesul de fabricare a produselor definite la art. 1 şi 4 nu include un astfel de tratament.
 + 
Articolul 8(1) La fabricarea produselor definite la lit. A pct. 1-4 din anexa la prezentele norme este admisă utilizarea următorilor aditivi alimentari:a) bicarbonatii de sodiu şi de potasiu;b) E 331 citratii de sodiu – sarurile de sodiu ale acidului citric;c) E 332 citratii de potasiu – sarurile de potasiu ale acidului citric;d) E 339 ortofosfatii de sodiu – sarurile de sodiu ale acidului ortofosforic;e) E 340 ortofosfatii de potasiu – sarurile de potasiu ale acidului ortofosforic;f) clorura de calciu;g) E 450 polifosfaţii de sodiu şi potasiu, din care difosfaţii, trifosfatii, în cazul laptelui parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta – UHT, polifosfati liniari care conţin cel mult 8% compuşi ciclici, în cazul laptelui parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta – UHT.(2) Cantitatea totală de polifosfati adăugată în produsul finit trebuie să nu depăşească:a) 0,2% pentru produsele cu un conţinut de până la 28% substanţa uscata totală;b) 0,3% pentru produsele cu un conţinut mai mare de 28% substanţa uscata totală.(3) Conţinutul total de trifosfati şi polifosfati liniari, exprimat ca P(2) O(5), trebuie să nu depăşească 0,1% în laptele parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta – UHT.(4) Conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat ca P(2) O(5), trebuie să nu depăşească 0,1% pentru produsele cu un conţinut de până la 28% substanţa uscata totală şi 0,15%, pentru produsele cu un conţinut mai mare de 28% substanţa uscata totală.
 + 
Articolul 9La fabricarea produselor menţionate la lit. A pct. 5-7 din anexa la prezentele norme este admisă doar utilizarea următoarelor substanţe:a) aditivii enumerati la art. 8 alin. (1) astfel încât cantitatea totală a acestora sa nu depăşească 0,2% şi conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat ca P(2) O(5), sa nu depăşească 0,1% în produs finit;b) o cantitate de lactoza care să nu depăşească 0,02% în produs finit; dacă este cazul se poate adauga fosfat tricalcic, a cărui cantitate sa nu depăşească 10% din cantitatea de lactoza adăugată.
 + 
Articolul 10La fabricarea produselor definite la lit. B din anexa la prezentele norme este admisă doar utilizarea următoarelor substanţe:1. aditivii enumerati la art. 8 alin. (1), în următoarele condiţii:a) cantitatea adăugată sa nu depăşească 0,5% în produs finit, din care conţinutul maxim de bicarbonat de sodiu şi potasiu reprezintă 0,2%. Cantitatea acestuia din urma poate fi de maximum 0,3% în cazul laptelui integral deshidratat sau al tipurilor "Hatmaker" ori "Roller", care sunt diferite de cele destinate comerţului cu amănuntul şi la fabricarea cărora nu este folosită nici una dintre substantele enumerate la art. 8 alin. (1);b) conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat în P(2) O(5), trebuie să nu depăşească 0,25% în produs finit;2. acidul L-ascorbic – E 300, L-ascorbatul de sodiu – E 301 şi palmitatul de ascorbil – E 304, singure sau amestecate, exprimate ca acid ascorbic, trebuie să nu depăşească 0,05% din greutatea produsului finit;3. în cazul în care denumirea produselor definite la lit. B pct. 1, 3 şi 4 din anexa la prezentele norme se referă la solubilitatea imediata, este autorizata pentru producerea lor utilizarea lecitinei – E 322 la un procent maxim de 0,5% în produsul finit;4. în sensul prezentului articol, când se indica procentul unui aditiv, se înţelege substanţa anhidra.
 + 
Articolul 11Pentru a nu aduce prejudicii prevederilor privind sănătatea umană conţinutul de acid lactic al produselor definite în anexa la prezentele norme nu trebuie să depăşească 300 mg/100 g substanţa uscata negrasa a laptelui.
 + 
Capitolul 4Etichetare + 
Articolul 12Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa la prezentele norme care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu următoarele menţiuni specifice:1. produsele menţionate la art. 10 pct. 3 sunt comercializate sub denumirea prezentată, la care se adauga cuvântul "instant";2. cantitatea neta a produselor definite în anexa la prezentele norme este exprimată în unităţi de masa, iar în cazul produselor definite la lit. A pct. 1-4, în unităţi de masa şi volum, dacă sunt ambalate în alte ambalaje decât tuburi sau cutii metalice;3. pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite în anexa la prezentele norme trebuie să apară următoarele menţiuni:a) procentul de grasime din lapte, exprimat prin greutatea raportată la produsul finit, cu excepţia produselor definite la lit. A pct. 2 şi 6 şi la lit. B pct. 2 din anexa, şi procentul de substanţa uscata negrasa a laptelui pentru produsele definite la lit. A;b) recomandări privind metoda de diluare sau de reconstituire pentru produsele definite la lit. A din anexa sau alte informaţii relevante asupra utilizării, când sunt destinate utilizării într-o formă neschimbata;c) recomandări privind metoda de diluare sau reconstituire, inclusiv detalii despre conţinutul de grasime al produsului după diluare sau reconstituire, pentru produsele definite la lit. B din anexa, cu excepţia celor definite la lit. B pct. 2;d) expresia "UHT" sau "tratat la temperatura ultrainalta" pentru produsele definite la lit. A pct. 1-4, în cazul în care sunt obţinute în urma unui astfel de tratament şi sunt ambalate aseptic;4. prevederile pct. 1-3 se aplică în următoarele condiţii:a) menţiunile prevăzute la pct. 2 şi 3 lit. a) trebuie să apară în acelaşi camp vizual cu numele sub care este vândut produsul, cantitatea neta şi data durabilitatii minimale;b) în cazul în care produsele care cantaresc mai puţin de 20 g şi sunt preambalate într-un ambalaj exterior, menţiunile solicitate trebuie să apară doar pe ambalajul exterior, cu excepţia denumirii sub care este comercializat produsul conform pct. 2;c) adăugarea unor vitamine produselor definite în anexa se face cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, menţionându-se natura şi cantitatea acestora.
 + 
Articolul 13(1) Menţiunile obligatorii trecute pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite în anexa la prezentele norme, dar care nu sunt destinate consumatorului final, sunt următoarele:a) denumirea produselor conform art. 5;b) cantitatea neta exprimată în kilograme sau grame;c) denumirea sau denumirea comercială, adresa fabricantului sau a ambalatorului ori a vânzătorului;d) numele tarii de origine în cazul produselor importate;e) data fabricaţiei sau alte informaţii prin care poate fi identificat lotul respectiv.(2) Produsele definite în anexa la prezentele norme pot fi comercializate dacă menţiunile prezentate la pct. 1 lit. a), c) şi e) apar în limba română, nefiind exclusa prezentarea acestora în alte limbi.(3) Menţiunile specificate la lit. b) şi d) trebuie să apară doar pe documentele insotitoare.(4) Toate menţiunile înscrise pe ambalaj, recipient sau etichete trebuie să fie vizibile, lizibile şi scrise cu caractere care nu pot fi şterse.
 + 
Articolul 14Produsele menţionate la art. 4 şi destinate vânzării cu amănuntul sunt ambalate de producător sau ambalator în recipiente etanse care protejeaza produsul de influenţa nefasta şi care sunt livrate intacte către consumator.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 15Prezentele norme nu se aplică:a) produselor destinate exportului în ţările din afară Comunităţii Europene;b) produselor dietetice sau produselor preparate special pentru sugari şi copiii de vârsta mica.
 + 
Articolul 16Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 76/118/1975 privind anumite tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, amendata cu directivele Consiliului 78/630/1978 şi 83/635/1983.
 + 
Anexa 1––-la norme–––DENUMIRILE ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELORA. Lapte parţial deshidratatTipuri de lapte condensat neindulcit:1. Lapte condensat neindulcit este laptele parţial deshidratat care conţine minimum 7,5% grasime şi 25% substanţa uscata totală din greutate.2. Lapte degresat condensat neindulcit este laptele parţial deshidratat care conţine maximum 1% grasime şi minimum 20% substanţa uscata totală din greutate.3. Lapte parţial degresat condensat neindulcit este:a) laptele parţial deshidratat care conţine minimum 1% şi maximum 7,5% grasime şi minimum 20% substanţa uscata totală din greutate;b) laptele parţial deshidratat care conţine între 4 şi 4,5% grasime şi minimum 24% substanţa uscata totală din greutate, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amănuntul sub aceasta denumire.4. Laptele condensat neindulcit cu conţinut ridicat de grasime este laptele parţial deshidratat care conţine minimum 15% grasime şi minimum 26,5% substanţa uscata totală din greutate.Tipuri de lapte condensat indulcit:5. Lapte condensat indulcit este:a) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza – zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb ori zahăr alb extra, care conţine minimum 8% grasime şi 28% substanţa uscata totală din greutate;b) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza – zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb ori zahăr alb extra, care conţine minimum 9% grasime şi 31% substanţa uscata totală, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amănuntul sub aceasta denumire.6. Lapte degresat condensat indulcit este laptele parţial deshidratat cu un amestec de zaharoza – zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb ori zahăr alb extra, care conţine maximum 1% grasime şi minimum 24% substanţa uscata totală din greutate.7. Lapte parţial degresat condensat indulcit este:a) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza – zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb ori zahăr alb extra, care conţine minimum 1% şi maximum 8% grasime şi minimum 24% substanţa uscata totală din greutate;b) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza – zahăr semialb, zahăr sau zahăr alb ori zahăr alb extra, care conţine între 4 şi 4,5% grasime şi minimum 28% substanţa uscata totală din greutate, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amănuntul sub aceasta denumire.B. Lapte integral deshidratat1. Lapte integral deshidratat sau laptele praf integral este laptele deshidratat care conţine minimum 26% grasime din greutate.2. Lapte degresat deshidratat sau laptele praf degresat este laptele deshidratat care conţine maximum 1,5% grasime din greutate.3. Lapte parţial degresat deshidratat sau laptele praf parţial degresat este laptele deshidratat cu un conţinut de grasime de minimum 1,5% şi maximum 26% din greutate.4. Lapte deshidratat cu conţinut ridicat de grasime sau laptele praf cu conţinut ridicat de grasime este laptele deshidratat care conţine minimum 42% grasime din greutate.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x