cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor în conservă(actualizată până la data de 22 august 2006*)
–––- +
Capitolul IDispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea morcovilor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceştia nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului. +
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică morcovilor în conservă preparaţi în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. +
Articolul 3Prevederile art. 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.–––-Art. 3 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 206 din 5 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006. +
Capitolul IINatură. Conţinut +
Articolul 4Morcovi în conservă este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din morcovi din soiurile de cultură ale speciei Daucus carota L., conservaţi în apă sau alt mediu lichid în care se pot adăuga diferite ingrediente sau în vid, introduşi în ambalaje care se închid ermetic, supuşi unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. +
Articolul 5Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:a) denumirea materiei prime: "Morcovi"; … b) denumirea formei de prezentare: "Întregi", "Tăiaţi", "Sferturi" etc., conform specificaţiilor din anexa nr. 1; … c) descrierea mediului fluid în care sunt conservaţi, de exemplu "În X", "Cu X": "În sos de margarină", "Cu (sau În) sos de unt etc.; … d) dacă produsul este conservat în vid, se menţionează aceasta în denumire: "Ambalat sub vid". … +
Capitolul IIIFabricare +
Articolul 6Alimentul "Morcovi în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare. +
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea morcovilor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete, prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 8Morcovii pot fi conservaţi:a) în mediu lichid, când ambalarea se face la presiune atmosferică, iar cantitatea de lichid corespunde cerinţelor privind dozarea produsului în ambalaj, aşa cum sunt prevăzute în anexa nr. 4; sau … b) în vid, atunci când ambalarea se face sub vid, iar mediul lichid din ambalaj nu depăşeşte 20% (m/m) din masa netă a produsului. … +
Articolul 9Ingredientele utilizate la fabricarea morcovilor în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise. +
Articolul 10Spaţiile în care se fabrică morcovii în conservă, incluzând aici instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul trebuie să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare stabilite prin reglementările în vigoare. +
Capitolul IVCalitate. Siguranţă alimentară +
Articolul 11Produsul finit "Morcovi în conservă" trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme. +
Articolul 12Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 13Se interzic fabricarea şi comercializarea morcovilor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevăzute prin reglementările în vigoare. +
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport +
Articolul 14Ambalajele care intră în contact cu alimentele definite prin prezenta normă trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produselor, să fie curate, uscate şi în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilă sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. +
Articolul 16Etichetarea şi marcarea produselor definite prin prezenta normă trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;2. cantitatea netă;3. cantitatea netă fără lichid;4. lista ingredientelor;5. condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;–––-Pct. 5 al art. 16 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 206 din 5 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006.6. data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "A se consuma, de preferinţă, înainte de …", cu menţionarea lunii şi anului;7. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);8. numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;9. ţara de origine a produsului.10. menţionarea tratamentului termic.–––-Pct. 10 al art. 16 a fost introdus de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 206 din 5 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006. +
Articolul 17Pentru morcovii în conservă care se comercializează pe teritoriul României, informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. +
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.–––-Art. 18 a fost modificat de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 206 din 5 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006. +
Articolul 19Transportul produselor definite prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului. +
Articolul 20Fiecare transport de morcovi în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară. +
Capitolul VIDispoziţii finale +
Articolul 21Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă. +
Anexa 1la normăMATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE(1) Morcovii trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, neramificaţi, netezi, curaţi, fără lovituri mecanice, netrecuţi în tijă florală, nelemnificaţi, necrăpaţi, fără gust şi/sau miros străin. … (2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat. … (3) Înainte de conservare morcovii trebuie bine spălaţi, depelaţi, trebuie îndepărtate frunzele şi coletul. … (4) Morcovii în conservă se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală: … a) întregi: … – soiuri de morcovi conici sau cilindrici (de exemplu: Chantenay şi Amsterdam) cu diametrul maxim de 50 mm (raportul dintre diametrul celui mai mare şi celui mai mic morcov trebuie să fie maximum 3:1;– soiuri de morcovi sferici ("morcovi de Paris") cu diametrul maxim de 45 mm;b) "baby whole" întregi: … – soiuri de "morcovi tineri" sferici cu diametrul maxim de 18 mm;– soiuri de "morcovi tineri" conici sau cilindrici, având diametrul şi lungimea maxime de 23 mm şi, respectiv, 100 mm;c) jumătăţi – morcovi tăiaţi în două părţi aproximativ egale, de-a lungul axei longitudinale; … d) sferturi – morcovi tăiaţi în patru părţi aproximativ egale; … e) tăiaţi longitudinal – morcovi tăiaţi longitudinal (sub formă netedă sau ondulată) în patru bucăţi sau mai mult, de dimensiuni aproximativ egale de 20 mm; … f) rondele – morcovi tăiaţi rondele cu diametrul şi grosimea maxime de 50 şi, respectiv, 10 mm; … g) cuburi – morcovi tăiaţi cuburi cu latura de maximum 12,5 mm; … h) "julienne" – morcovi tăiaţi longitudinal sub formă de batoane netede sau ondulate; secţiunea batoanelor trebuie să fie de maximum 5 mm; … i) cuburi duble – bucăţi de formă regulată şi secţiune pătrată, având dimensiunea cea mai lungă aproape egală cu dublul celei mai scurte, care trebuie să aibă maximum 12,5 mm; … j) bucăţi – morcovi întregi tăiaţi transversal în secţiuni cu o grosime de 10 mm; bucăţi de morcovi având forme neregulate şi dimensiuni superioare rondelelor sau cuburilor, întregi, tăiaţi în jumătăţi şi apoi divizaţi transversal în secţiuni; … k) "finger cut" – bucăţi de morcovi întregi, având lungimea de cel puţin 40 mm şi diametrul mai mic sau egal cu 23 mm; … l) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele de mai sus, să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile de calitate şi siguranţă alimentară cuprinse în prezentele norme. … +
Anexa 2la normă INGREDIENTE. LIMITE MAXIME┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐│ Ingredientul │ Limita admisă │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Morcovi │conform anexei nr. 1 la normă │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Apă │stabilită prin tehnologia de fabri- ││ │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Sare (clorură de sodiu) │stabilită prin tehnologia de fabri- ││ │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Zahăr, sirop de zahăr invertit, │ ││dextroză, sirop de glucoză, fructoză │stabilită prin tehnologia de fabri- ││şi sirop de fructoză │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Plante aromatice uscate şi condimente │stabilită prin tehnologia de fabri- ││ │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Concentrat sau suc de legume şi plante │stabilită prin tehnologia de fabri- ││aromatice uscate (laptucă, ceapă, etc) │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Legume simple sau în amestec (lăptucă, │ ││ceapă, bucăţi ardei verde sau roşu) ce │de maximum 10% m/m din cantitatea ││pot fi adăugate până la maximum 10% │netă fără lichid ││(m/m) │ │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Unt, margarină sau alte uleiuri şi │untul sau margarina cel puţin 3% m/m ││grăsimi de origine vegetală ori animală│din cantitatea netă a produsului │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Sos de brânză │stabilită prin tehnologia de fabri- ││ │caţie │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Aditivi alimentari: │stabilită prin tehnologia de fabri- ││Agenţi de îngroşare: │caţie ││Amidon natural sau modificat prin pro- │ ││cedee fizice ori enzimatice: amidon │ ││tratat cu acizi, amidon tratat cu baze,│ ││amidon albit, fosfat de diamidon – │ ││E 1412, fosfat de diamidon fosfatat – │ ││E 1413, fosfat monoamidonic – E 1410, │ ││amidon hidroxipropilic – E 1440, adipat│ ││de diamidon acetilat – E 1442, fosfat │ ││de diamidon acetilat E 1414, amidon │ ││oxidat – E 1404, fosfat de diamidon │ ││hidroxipropilic – E 1442 │ │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Agenţi de îngroşare │stabilită prin tehnologia de fabri- ││Gume vegetale: gumă arabică – E 414, │caţie ││caragen – E 407, gumă guar – E 412, │ ││gumă Karaya – E 416, gumă tara – E 417,│ ││gumă Xantan – E 415 │ │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Alginat de calciu – E 404, alginat de │maximum 8 g/kg ││amoniu – E 403, alginat de potasiu – │ ││E 402, alginat de sodiu – E 401 şi │ ││alginat de propilenglicol – E 405 │ │├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│Pectine – E 440 │stabilită prin tehnologia de fabri- ││ │caţie │└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘ +
Anexa 3la normă CERINŢE ORGANOLEPTICE┌──────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐│ Caracteristica │ Condiţiile de admisibilitate │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Aspectul exterior al recipien-│Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezin-││tului │te fisuri, să nu prezinte pete de rugină la ││ │exteriorul sau în interiorul recipientelor ori││ │peliculă de lac desprinsă de pe interiorul ││ │cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată ││ │cu toate elementele de identificare, lipită ││ │simetric în planul recipientului; la cutiile ││ │metalice se admit uşoare deformări la corp, ││ │dar nu la falţ │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Aspectul conţinutului │ │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Culoare │Culoarea trebuie să fie caracteristică ames- ││ │tecului alcătuit din morcovi şi mediul de con-││ │servare. │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Gust şi miros │Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, ││ │specifice combinaţiei dintre morcovi fierţi şi││ │mediul de conservare, fără mirosuri străine de││ │mucegai, rânced etc. │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Textura │Morcovii nu trebuie să fie duri şi fibroşi. │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Corpuri străine │Se admite maximum o bucată de materie vegetală││ │provenită de la curăţarea morcovilor sau orice││ │altă materie vegetală inofensivă care nu a ││ │fost adăugată ca ingredient la 1.000 g morcovi││ │care reprezintă media eşantionului realizat ││ │din recipientele cu produs supuse analizei. │├──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤│Alte defecte │Conform specificaţiilor din tabelele 1 şi 2, ││ │iar mărimea eşantionului pentru care se deter-││ │mină limitele de admisibilitate este: ││ │1. morcovi întregi – 40 de bucăţi ││ │2. morcovi "baby whole", jumătăţi, sferturi, ││ │tăiaţi în lung, bucăţi, "finger cuts" – 80 de ││ │bucăţi; ││ │3. morcovi cuburi, cuburi duble, "julienne", ││ │rondele – 400 g produs net │└──────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘ Tabelul nr. 1┌────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐│ │ Categoria ││ Defectul ├───────┬───────┬────────┤│ │ minor │ major │ grav │├────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────┤│a) Morcovi pătaţi (zone pătate sau decolorate) │ │ │ ││ – până la 30 mmp │ X │ │ ││ – în intervalul 30-200 mmp │ │ X │ ││ – mai mult de 200 mmp sau orice pată brună ori │ │ │ ││ neagră ce depăşeşte 30 mmp │ │ │ X ││b) Vătămări mecanice (morcovi striviţi sau zgâriaţi │ │ │ ││în cursul introducerii lor în recipiente): │ │ │ ││ – morcovi zgâriaţi uşor │ X │ │ ││ – morcovi striviţi, fisuraţi sau sparţi │ │ X │ │├────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────┤│c) Malformaţii (deformări sau crăpături survenite │ │ │ ││în perioada creşterii): │ │ │ ││ – malformaţii uşoare │ X │ │ ││ – malformaţii importante │ │ X │ │├────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────┤│d) Morcovi necurăţaţi (porţiuni necurăţate): │ │ │ ││ – imperfecţiuni uşoare │ X │ │ ││ – imperfecţiuni importante │ │ X │ │├────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────┤│e) Morcovi fibroşi (morcovi duri şi lemnoşi) │ │ │ ││ – imperfecţiuni uşoare │ X │ │ ││ – imperfecţiuni sensibile │ │ X │ ││ – imperfecţiuni importante (morcovi cu structură │ │ │ ││ lemnoasă) │ │ │ X │├────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────┤│f) Extremităţi verzi (morcovi a căror extremitate │ │ │ ││superioară este verde; fac excepţie "morcovii ti- │ │ │ ││neri" întregi şi morcovii întregi): │ │ │ ││ – imperfecţiuni uşoare │ X │ │ ││ – imperfecţiuni importante │ │ X │ ││Morcovi întregi │ X │ │ ││ – imperfecţiuni importante │ │ │ │└────────────────────────────────────────────────────┴───────┴───────┴────────┘ Defecte admise: În cazul "baby whole" întregi, morcovilor jumătăţi, sferturi, bucăţi şi"finger cut", la un eşantion de 80 de unităţi numărul total al defectelor ad-mise este 13, cu menţiunea că dintre acestea numărul total al defectelor majoreşi grave admise este 10 (în această sumă se admite cel mult un defect grav). În cazul morcovilor întregi, la un eşantion de 40 de unităţi numărul totalal defectelor admise este 13, cu menţiunea că dintre acestea numărul total aldefectelor majore şi grave admise este 5 (în această sumă se admite cel mult undefect grav). Tabelul nr. 2┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│Morcovi divizaţi în cuburi, cuburi duble, rondele sau "julienne": │├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│a) unitate dezintegrată – unitate deformată sau dezintegrată, astfel încât ││forma iniţială a morcovului a dispărut sau nu se mai poate recunoaşte; │├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│b) unitate pătată – unitate care prezintă pete brune sau verzi, cu porţiuni ││necurăţate, astfel încât aspectul şi comestibilitatea sunt grav afectate; │├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│c) unitate lemnoasă – unitate cu textură lemnoasă, astfel încât comestibi- ││litatea este serios afectată. │└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ La un eşantion de 400 g morcovi divizaţi masa totală a defectelor admiseeste 50 g, cu menţiunea că nici o categorie de defecte nu trebuie să depă-şească 25 g. Acceptarea lotului O probă de morcovi în conservă care nu îndeplineşte una sau mai multedintre cerinţele organoleptice, exceptându-le pe cele care se bazează pevalori medii, este considerată "necorespunzătoare". Un lot de morcovi înconservă va fi considerat corespunzător calitativ dacă: a) numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul deacceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în Planurile deeşantionare pentru produse alimentare preambalate Nivel de calitate acceptabil(NCA) = 6,5, din Codex alimentarius; şi b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor suntîndeplinite. +
Anexa 4la normă CERINŢE FIZICO – CHIMICE┌────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────────────┐│ Denumirea caracteristicii │ Condiţii de │ Metode de analiză ││ │ admisibilitate │ │├────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────┤│Conţinutul de morcovi sau │ Tabelul nr. 4 │calculată ca procent din ││masa netă fără lichid într- │ │volumul total al recipien- ││un recipient*1), exceptând │ │tului ││cazul morcovilor "în sos" │ │ │├────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────┤│Gradul de umplere admis pen-│ minimum 90% │calculată ca procent din ││tru un recipient cu produs │ │volumul de apă distilată ││(inclusiv lichidul de aco- │ │conţinut de recipientul ││perire) │ │complet umplut şi închis, ││ │ │măsurat la temperatura de ││ │ │20°C. │└────────────────────────────┴───────────────────┴───────────────────────────┘––– *1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apădistilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată latemperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri. Tabelul nr. 4 (valori în % m/m) ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐ │ Modul de prezentare │ Recipient cu capac │ │ │ 850 ml │ 850 ml │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Întregi (tip "Paris") │ 50 │ 55 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Întregi │ 53 │ 57 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Jumătăţi, "Morcovi │ │ │ │tineri" întregi │ 55 │ 57 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Bucăţi tăiate longitu- │ │ │ │dinal │ 58 │ 57 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Cuburi, cuburi duble │ 58 │ 57 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Batoane ("julienne") │ 53 │ 57 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │Sferturi, bucăţi, rondele│ 58 │ 60 │ ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤ │"Finger cut" │ 62 │ 65 │ └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘Acceptarea lotului(1) Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră "necorespunzător". Un lot de morcovi în conservă va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil (NCA) = 6,5, din Codex alimentarius. … (2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de morcovi din recipient (masa netă fără lichid) după îndepărtarea lichidului, se consideră că produsul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică. … –––