cu privire la anumite lactoproteine – cazeine şi cazeinaţi – destinate consumului uman
+
Articolul 1(1) Prezenta normă se aplică pentru lactoproteinele destinate consumului uman, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezenta normă, precum şi la amestecurile din acestea. … (2) În sensul prezentei norme, se aplică următoarele definiţii: … a) cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spălat şi uscat, insolubil în apă. Se obţine prin precipitarea laptelui degresat, utilizându-se unul dintre următoarele procedee: adăugarea de acid, acidifiere microbiană, utilizarea unui cheag sau a altor enzime de coagulare a laptelui, fără a afecta posibilitatea folosirii anterioare a proceselor de schimb de ioni şi a proceselor de concentrare; … b) cazeinaţii sunt produsele obţinute din cazeina uscată, tratată cu agenţi de neutralizare; … c) laptele degresat este laptele care provine de la una sau mai multe vaci, la care nu s-a adăugat nimic şi la care s-a redus doar conţinutul de grăsime. … +
Articolul 2(1) Produsele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă pot fi comercializate numai dacă respectă definiţiile şi regulile stabilite de prezenta normă. … (2) Produsele care nu îndeplinesc aceste criterii sunt denumite şi etichetate astfel încât cumpărătorul să nu fie indus în eroare în ceea ce priveşte natura lor, calitatea sau utilizarea lor. … +
Articolul 3Denumirile menţionate în anexele la prezenta normă sunt rezervate produselor definite şi trebuie utilizate din punct de vedere comercial la desemnarea produselor respective. +
Articolul 4(1) Fără a se aduce atingere prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2000/13/CE , şi prevederilor care urmează să fie adoptate de Comunitatea Europeană privind etichetarea alimentelor care nu sunt destinate consumatorului final, singurele menţiuni obligatorii care trebuie marcate vizibil, clar, lizibil şi indelebil pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă sunt următoarele: … a) denumirea, conform art. 3, urmată de indicarea cationului sau a cationilor, în cazul cazeinaţilor; … b) menţiunea "amestec de …", urmată de denumirile diverselor produse care alcătuiesc amestecul, înscrise în ordine descrescătoare, după greutate; … c) o indicaţie privind cationul sau cationii în cazul cazeinatului sau cazeinaţilor; … d) conţinutul în proteină, în cazul amestecurilor care conţin cazeinaţi; … e) cantitatea netă exprimată în următoarele unităţi de măsură: kilograme sau grame; … f) denumirea sau denumirea comercială, adresa fabricantului sau a unităţii de reambalare ori a vânzătorului stabilit în România; … g) numele ţării de provenienţă, în cazul produselor importate din ţări terţe; … h) data fabricaţiei sau alte informaţii de identificare a lotului. … (2) Menţiunile prevăzute la lit. b), c) şi d) se aplică în cazul produselor comercializate sub formă de amestec. … (3) Este interzisă comercializarea de cazeine şi cazeinaţi comestibili pe teritoriul României dacă menţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), d), g) şi h) nu apar traduse în limba română, cu excepţia cazului în care cumpărătorului nu i s-au furnizat astfel de informaţii prin alte mijloace. Această dispoziţie nu trebuie să excludă prezentarea menţiunilor în cauză în mai multe limbi. Menţiunile prevăzute la alin. (1) lit. d), e), f) şi g) trebuie să apară numai într-un document de însoţire a produsului. Pentru transportul în vrac, această derogare poate fi extinsă şi la alin. (1) lit. c) şi h). … +
Articolul 5Produsele definite în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă trebuie să se supună unor tratamente termice astfel încât în produsul finit să se obţină o reacţie negativă la testul fosfatazei. +
Articolul 6(1) Aplicarea dispoziţiilor actelor normative naţionale în vigoare nearmonizate cu legislaţia comunitară privind compoziţia, specificaţiile privind fabricarea, ambalarea ori etichetarea acestor produse sau a alimentelor în general nu poate împiedica comercializarea produselor prevăzute în art. 1 care respectă definiţiile şi regulile stabilite în prezenta normă şi în anexele la aceasta. … (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică în cazurile justificate în baza următoarelor motive: … a) protecţia sănătăţii publice; … b) prevenirea fraudei, cu excepţia cazului în care aceste prevederi pot împiedica aplicarea definiţiilor şi regulilor stabilite în prezenta normă; … c) protejarea proprietăţii industriale şi comerciale, indicaţiile privind sursa, denumirea înregistrată a provenienţei şi prevenirea concurenţei neloiale. … +
Articolul 7În cazul în care, în urma unor informaţii noi sau a unei reevaluări a informaţiei existente, efectuate după adoptarea prezentei norme, se consideră că există probe suficiente că utilizarea în produsele menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă a uneia dintre substanţele menţionate în acestea sau a cantităţii maxime din această substanţă, care poate fi utilizată, constituie un pericol pentru sănătatea publică, chiar dacă respectă dispoziţiile din prezenta normă, România poate suspenda temporar sau poate impune restricţii aplicării prevederii respective pe teritoriul său. Aceasta informează imediat Comisia Europeană şi celelalte state membre şi precizează motivele ce justifică această decizie. +
Articolul 8Prezenta normă nu se aplică produselor prevăzute în art. 1, destinate exportului în ţări terţe. +
Articolul 9Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele normative emise şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme. +
Anexa 1la normăCAZEINA COMESTIBILĂI. Denumiri şi definiţiia) Cazeină acidă comestibilă este cazeina comestibilă obţinută prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici şi culturile de bacterii enumerate la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II. … b) Cazeină cheag comestibilă este cazeina obţinută prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici enumeraţi la pct. III lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. III. … II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibilea) Factori esenţiali privind compoziţia: … 1. conţinutul de umiditate – maximum 10% din masa produsului;2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat – minimum 90% din masa produsului, din care conţinutul de cazeină – minimum 95% din masa produsului;3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe extractul uscat – maximum 2,25% din masa produsului;4. aciditatea titrabilă, exprimată în ml de soluţie decinormal de hidroxid de sodiu per gram – maximum 0,27%;5. conţinutul de cenuşă [P(2)O(5) inclus] – maximum 2,5% din masa produsului;6. conţinutul de lactoză anhidră – maximum 1% din masa produsului;7. conţinutul de sediment (particule arse) – maximum 22,5 mg în 25 g.b) Contaminanţi: … – conţinutul de plumb – maximum 1 mg/kg.c) Impurităţi: … – corpuri străine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte – 0 în 25 g.d) Adjuvanţi tehnologici şi culturi de bacterii inofensive, corespunzătoare pentru consumul uman: … 1. acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;2. zer, culturi bacteriene care produc acidul lactic.e) Caracteristici organoleptice: … 1. miros – lipsit de mirosuri străine;2. aspect – gamă de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară.III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibilea) Factori esenţiali privind compoziţia: … 1. conţinutul de umiditate – maximum 10% m/m;2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat – minimum 84% din masa produsului, din care, conţinutul de cazeină – minimum 95% din masa produsului;3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe extractul uscat – maximum 2% din masa produsului;4. conţinutul de cenuşă [P(2)O(5) inclus] – minimum 7,50% din masa produsului;5. conţinutul de lactoză anhidră – maximum 1% din masa produsului;6. conţinutul de sediment (particule arse) – maximum 22,5 mg în 25 g.b) Contaminanţi: … – conţinutul de plumb – maximum 1 mg/kg.c) Impurităţi: … – corpuri străine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de păr sau de insecte – 0 în 25 g.d) Adjuvanţi tehnologici inofensivi, corespunzători pentru consumul uman: … 1. cheag;2. alte enzime de coagulare a laptelui.e) Caracteristici organoleptice: … 1. miros – lipsit de mirosuri străine;2. aspect – gamă de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară. +
Anexa 2la normăCAZEINAŢI COMESTIBILII. Denumiri şi definiţiiCazeinaţi comestibili sunt cazeinaţii obţinuţi din cazeina comestibilă, utilizându-se agenţi de neutralizare de calitate comestibilă enumeraţi la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II.II. Standarde aplicabile cazeinaţilor comestibilia) Factori esenţiali privind compoziţia: … 1. conţinutul de umiditate – maximum 8% din masa produsului;2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat – minimum 88% din masa produsului;3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe extractul uscat – maximum 2,0% din masa produsului;4. conţinutul de lactoză anhidră – maximum 1,0% din masa produsului;5. valoarea pH – 6,0 – 8,0;6. conţinutul de sediment (particule arse) – maximum 22,5 mg în 25 g.b) Contaminanţi: … – conţinutul de plumb – maximum 1 mg/kg.c) Impurităţi: … – corpuri străine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte – 0 în 25 g.d) Adjuvanţi tehnologici comestibili (facultativ neutralizanţi şi agenţi de tamponare): … ┌ hidroxizi │ sodiu carbonaţi │ potasiu fosfaţi de citraţi │ amoniu │ magneziu └e) Caracteristici: … 1. miros: arome şi mirosuri străine foarte slabe;2. aspect: culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea uşoară;3. solubilitate: solubili aproape în totalitate în apă distilată, cu excepţia cazeinatului de calciu.––