NORMĂ din 15 decembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 482 din 7 octombrie 2005MINISTERUL SANATATIINr. 1.210 din 14 noiembrie 2005AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 137 din 13 decembrie 2005MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALENr. 1.293 din 15 decembrie 2005
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 27 ianuarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 314 17/05/2004
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 314 17/05/2004
ART. 4REFERIRE LAORDIN 8 04/02/2003
ART. 4REFERIRE LAORDIN 958 29/11/2002
ART. 4REFERIRE LAORDIN 524 12/11/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 1293 15/12/2005

privind autorizarea punerii pe piaţă a grăsimilor galbene tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor tip iaurt şi a sosurilor picante cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi



(Anexa nr. 14 la Ordinul nr. 103/550/314/2004) + 
Articolul 1Pot fi puse pe piaţă alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, aşa cum este specificat la art. 5.
 + 
Articolul 2(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât să poată fi uşor împărţite în părţi care să conţină fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 porţii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli.(2) Sosurile picante se ambalează sub formă de porţii unice.(3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adăugată unui recipient de băuturi nu poate depăşi 3 g.
 + 
Articolul 3Prevederile prezentei norme sunt adresate Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, Fin-02130 Espoo.
 + 
Articolul 4Produsele la care se face referire la art. 1 sunt:a) grăsimile galbene tartinabile, aşa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării, excluzând grăsimea pentru gătit şi prăjit şi grăsimile tartinabile pe bază de unt sau alte grăsimi de origine animală;b) produse tip lapte, precum produse tip lapte semidegresat sau degresat, produse tip iaurt în care grăsimile din lapte au fost reduse sau au fost parţial ori total înlocuite cu grăsimi vegetale;c) sosurile picante.
 + 
Articolul 5(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:(2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se pot prezenta sub formă de steroli şi stanoli liberi sau esterificaţi cu acizi graşi alimentari.(3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentă):<80% â-sitosterol;<15% â-sitostanol;<40% campesterol;<5% campestanol;<30% stigmasterol;<3% brassicasterol;<3% alţi steroli/stanoli.(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalentă): fitosterolii şi fitostanolii extraşi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x