NORMA din 14 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 174 din 4 martie 2003MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 207 din 14 martie 2003
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 27 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 638 08/09/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 207 14/03/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 207 14/03/2003

privind condiţiile tehnice de calitate ale orzului pentru fabricarea berii



 + 
Capitolul 1Domeniu de utilizare + 
Articolul 1(1) Prezenta norma se aplică orzului care se livreaza în vederea fabricării berii.(2) În sensul prezentei norme, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:1. corpuri străine – suma următoarelor categorii:a) corpuri inerte minerale – praf, pământ, nisip, pietriş etc.;b) corpuri inerte organice – paie, frunze, ariste, larve, insecte moarte;c) seminţe de alte plante de cultura;d) seminţe de buruieni;e) seminţe cu defecte: atacate, incoltite, mucegaite, putrezite;f) sparturi mai mici decât jumătatea semintei şi seminţele la care lipseşte embrionul;g) seminţe golase;2. seminţe cu defecte:2.1. atacate de boli – seminţe întregi sau fragmente de seminţe care prezintă semne vizibile de vătămare datorită atacului bolilor în perioada de vegetaţie;2.2. atacate de daunatori – seminţe întregi sau fragmente ale acestora, care prezintă orificii, rosaturi sau galerii produse de insecte, acarieni, rozatoare, nematozi sau oricare alţi daunatori animali;2.3. atacate de Fusarium – seminţe vătămate, având tegumentul de culoare alba, roz-cenusiu, uneori cu aspectul de sistavire, la care endospermul este transformat parţial sau total într-o masa de micelii de Fusarium; au aspect cretos şi se sfarama;3. seminţe incoltite – seminţe care prezintă tegumentul plesnit în zona embrionului şi coltul ieşit din invelis, uneori acesta fiind rupt; nu se considera incoltite seminţele la care zona din dreptul embrionului este proeminenta sau are tegumentul plesnit, dar coltul nu a ieşit; de asemenea, nu se considera incoltite seminţele la care embrionul lipseşte ca urmare a faptului ca a fost consumat de daunatori;4. seminţe mucegaite – seminţe sau fragmente de seminţe care prezintă semne vizibile de mucegaire;5. seminţe putrezite – seminţe întregi sau fragmente de seminţe degradate complet, având culoarea şi structura modificate datorită unor procese de alterare;6. seminţe golase – seminţe la care lipseşte mai mult de un sfert din invelisul semintei în zona embrionului;7. seminţe nedezvoltate – seminţe întregi care trec prin ciurul indicat în standardele de produs.
 + 
Capitolul 2Condiţii tehnice de calitate + 
Articolul 2(1) Orzul folosit la fabricarea berii trebuie să corespundă normelor sanitare în vigoare şi să prezinte siguranţa alimentara.(2) Orzul trebuie să corespundă indicilor calitativi prezentaţi în tabelele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta norma.(3) Condiţiile microbiologice pentru orz trebuie să corespundă reglementărilor sanitare în vigoare.(4) Conţinutul de substanţe toxice, reziduuri de pesticide sau alţi contaminanti care pot afecta sănătatea umană trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
 + 
Capitolul 3Depozitare, păstrare, transport + 
Articolul 3(1) Depozitarea orzului se face în încăperi curate, uscate, la temperatura de maximum 20°C şi umiditatea relativă a aerului de maximum 75%.(2) Celelalte condiţii privind depozitarea, păstrarea şi transportul orzului pentru fabricarea berii trebuie să corespundă STAS 6534-91 Seminţe pentru consum. Depozitare, păstrare şi transport.
 + 
Capitolul 4Esantionare şi metode de analiza + 
Articolul 4(1) Esantionarea se face conform SR ISO 13690-2000 Cereale şi produse de macinis. Esantionare pentru loturi statice.(2) Terminologia defectelor – conform STAS 7522-89 Seminţe pentru consum. Defecte. Terminologie.(3) Metodele de analiza sunt:1. examenul organoleptic – conform STAS 6253/80 Seminţe agricole pentru consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice;2. determinarea corpurilor străine – conform STAS 1069/77 RS 3/86 Seminţe agricole pentru consum. Determinarea conţinutului de corpuri străine şi de seminţe cu defecte;3. determinarea proteinei – conform STAS 6283/4-84 Cereale. Determinarea conţinutului de proteina bruta;4. determinarea germinatiei – conform SR 1634:1999 Seminţe pentru însămânţare. Determinarea germinatiei;5. determinarea umiditatii – conform SR ISO 712:99 Cereale şi produse cerealiere. Determinarea umiditatii;6. determinarea stării sanitare – conform SR 6280:1995 Seminţe pentru însămânţare. Determinarea stării sanitare;7. determinarea viabilitatii – conform SR 12511:1999 Determinarea viabilitatii cu saruri de tetrazoliu;8. determinarea puritatii soiului – conform SR 7713:1999 Seminţe pentru însămânţare. Determinarea puritatii fizice şi a componentei botanice.
 + 
Anexa 1––-la norma–––    Tabelul Nr. 1                            PROPRIETĂŢI ORGANOLEPTICE

     
  Caracteristici Condiţii de admisibilitate
  Aspect Boabe mari, pline, înveliş subţire
  Culoare Galben ca paiul, fără pete sau vârfuri negre
  Miros Specific, plăcut, proaspăt
  Gust Specific dulceag

    Tabelul Nr. 2                          PROPRIETĂŢI FIZICE ŞI CHIMICE

     
  Caracteristici Condiţii de admisibilitate
  Corpuri străine, % maximum 4
  Umiditate, % maximum 14
  Boabe mai mari de 2,5 mm, % minimum 82
  Energia de germinare (după 72 de ore), % minimum*) 92
  Viabilitate, % minimum 95
  Substanţe proteice, % maximum 12
  Infestare cu dăunătorii depozitelor (exemplare adulte vii) nu se admite
  Puritatea soiului, % minimum**) 90

––––-Notă *) Determinarea energiei de germinare se face după cel puţin 45 de zile de la recoltare; se poate utiliza şi metoda Schonfeld.Notă **) Puritatea soiului se determina la cerere.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x