NORMA din 14 martie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 856 din 23 noiembrie 2001MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 112 din 12 martie 2002COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARENr. 91 din 14 martie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 297 din 7 mai 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 314 06/11/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 314 06/11/2006
ActulREFERIT DEORDIN 147 23/12/2005
ActulREFERIT DEPROGRAM 23/12/2005
ActulREFERIT DEORDIN 381 05/04/2004
ActulREFERIT DENORMA 05/04/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 91 14/03/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 91 14/03/2002

privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv după un accident nuclear sau alta situaţie de urgenta radiologica



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale şi definiţii + 
Articolul 1(1) Prezentele norme stabilesc:a) procedura prin care se determina nivelurile maxime permise de contaminare radioactiva a alimentelor şi a furajelor care pot fi comercializate după producerea unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica, care ar putea conduce sau a condus la o contaminare radioactiva semnificativă a alimentelor şi furajelor;b) nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor după un accident nuclear sau alta situaţie de urgenta radiologica;c) condiţiile de import;d) condiţiile de export;e) alimente considerate ca fiind de mica importanţa.(2) În înţelesul prezentelor norme se definesc următorii termeni:a) alimente – produse destinate consumului uman, ca atare sau prelucrate;b) furaje – produse destinate în exclusivitate hranirii animalelor;c) contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor – prezenta în alimente şi furaje a unor substanţe radioactive ca urmare a unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica.
 + 
Capitolul 2Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor după un accident nuclear sau alta situaţie de urgenta radiologica + 
Articolul 2(1) Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor sunt stabilite şi aprobate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi de Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi sunt prezentate în anexa nr. 1.(2) Pentru alimentele de mica importanţa prezentate în anexa nr. 4 nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva sunt de 10 ori mai mari decât cele admise pentru alimentele prevăzute în anexa nr. 1.(3) În cazul unor accidente nucleare sau în alte cazuri de urgente radiologice în care este posibil să se atinga nivelurile maxime admise specificate în anexa nr. 1 sau aceste niveluri au fost deja atinse, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, împreună cu Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în cadrul Comisiei Centrale pentru Accident Nuclear şi Caderi de Obiecte Cosmice, trebuie să adopte de urgenta reglementări care să precizeze condiţiile de aplicabilitate a nivelurilor maxime admise, limitand perioada de aplicabilitate la maximum 3 luni.(4) Nivelurile maxime admise stabilite în anexa nr. 1 trebuie să respecte informaţiile ştiinţifice recente, disponibile şi să fie revizuite sau suplimentate periodic de către autorităţile care le-au elaborat, cu respectarea principiului reducerii expunerii la valorile cele mai mici rezonabil posibile, luându-se în considerare aspectul protejării sănătăţii publicului în general, precum şi factorii economici şi sociali.
 + 
Articolul 3Alimentele sau furajele la care nivelul de contaminare nu se încadrează în nivelurile maxime admise stabilite prin reglementările adoptate în conformitate cu art. 2 nu se pot comercializa.
 + 
Articolul 4Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor asigura monitorizarea nivelurilor de radioactivitate ale alimentelor şi furajelor.
 + 
Capitolul 3Condiţii privind importul alimentelor şi furajelor + 
Articolul 5(1) Alimentele şi furajele din import trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în cap. II.(2) Produsele prevăzute în anexa nr. 2, provenind din ţările afectate major de accidentul de la Cernobal, sunt interzise importului până la noi precizări.(3) Alimentele şi furajele importate se verifica privind nivelul de radioactivitate la intrarea în ţara, prin controlul datelor înscrise în certificatele de export şi, după caz, prin analiza nivelului de radioactivitate în laboratoare specializate desemnate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi de Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare.(4) Lista cuprinzând laboratoarele desemnate la care se face referire la alin. (3) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(5) Alimentele şi furajele importate la care nivelul de contaminare nu se încadrează în nivelurile maxime admise de radioactivitate se analizează pentru un anumit produs, după caz, şi se interzic pentru comercializare.
 + 
Articolul 6Ministerul Sănătăţii şi Familiei împreună cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi cu Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare pot stabili şi aproba o lista cuprinzând produsele destinate consumului uman, care sunt excluse de la prevederile prezentelor norme.
 + 
Articolul 7(1) Verificarea contaminarii se efectuează înainte de lansarea produselor pentru libera circulaţie, pentru a se asigura ca nivelurile maxime admise stabilite în prezentele norme sunt respectate.(2) Verificările se efectuează prin sondaj, prin prelevare de probe şi analiza în laboratoare specializate desemnate, cu respectarea următoarelor condiţii minimale:a) frecventa controalelor trebuie să aibă în vedere gradul de contaminare al tarii de origine, caracteristicile produsului în cauza, rezultatele verificărilor anterioare şi datele precizate în certificatele de export;b) în cazul în care un produs este înregistrat ca depăşeşte nivelurile de radioactivitate maxime admise, se intensifica verificările pentru toate produsele de acelaşi tip provenind din ţara respectiva.(3) Verificările unor produse specifice se efectuează în conformitate cu următoarele reguli:a) pentru animalele destinate sacrificarii verificările se efectuează fără a se aduce prejudicii regulilor vamale şi cerinţelor referitoare la sănătatea animalelor. Vamuirea în vederea lansării pentru libera circulaţie consta în verificarea unui certificat emis de autorităţile competente responsabile cu controlul, care să dovedească faptul ca acea carne a trecut prin sistemul de verificări impuse de reglementările legale în vigoare şi ca nivelurile de radioactivitate maxime admise nu au fost depăşite;b) pentru produsele enumerate în anexa nr. 2 se efectuează verificări ale documentelor în baza certificatelor de export care însoţesc fiecare lot. Fiecare lot de marfa care depăşeşte 10 kg de produs proaspăt sau echivalentul acestora face obiectul prelevarilor sistematice de probe şi al efectuării de analize, având în vedere informaţia cuprinsă în certificatul de export.(4) În situaţia în care se constata nerespectarea nivelurilor maxime admise pentru un anumit produs, autorităţile competente din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor pot cere distrugerea sau returnarea în ţara de origine a produsului importat.(5) Pentru produsele menţionate în anexa nr. 2 autorităţile competente pot să aplice taxe importatorului, conform reglementărilor în vigoare, pentru prelevarea de probe şi efectuarea de analize ale produsului, în vederea respectării prezentelor norme. Pentru loturile care depăşesc nivelurile maxime admise autorităţile competente pot recupera de la importatorul în cauza şi costurile asociate cu distrugerea lotului sau cu returnarea acestuia în ţara de origine.
 + 
Articolul 8Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor vor publică de îndată în Monitorul Oficial al României cazurile înregistrate de nerespectare a prevederilor privind nivelurile maxime admise stabilite în prezentele norme, precizând ţara de origine, descrierea şi gradul de contaminare ale bunurilor, mijlocul de transport, exportatorul şi decizia luată în ceea ce priveşte loturile respective, pe baza raportarilor operative ale laboratoarelor de specialitate desemnate.
 + 
Articolul 9Alimentele şi furajele importate trebuie să fie însoţite de certificate de export emise de autorităţile din ţara de origine, conform anexei nr. 3.
 + 
Capitolul 4Condiţii privind exportul alimentelor şi furajelor din punct de vedere al nivelului de radioactivitate + 
Articolul 10(1) Alimentele şi furajele oferite la export trebuie să fie însoţite de certificate de export conform anexei nr. 3.(2) Autorităţile competente vor fi desemnate în termen de 90 de zile de la publicarea prezentelor norme, de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, conform atribuţiilor specifice stabilite în reglementările în vigoare, şi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.(3) Autorităţile menţionate la alin. (2) vor completa pct. 18 din anexa nr. 3.
 + 
Capitolul 5Nivelurile radiologice ale alimentelor de mica importanţa + 
Articolul 11Lista cuprinzând alimentele de mica importanţa este prezentată în anexa nr. 4, iar nivelurile maxime admise de contaminare ale acestora sunt în concordanta cu art. 2 alin. (2).
 + 
Capitolul 6Dispoziţii finale + 
Articolul 12Procedurile privind prelevarea probelor de produs, efectuarea analizelor, distrugerea sau returnarea loturilor necorespunzătoare în ţara de origine, recuperarea costurilor privind prelevarea probelor şi efectuarea analizelor, precum şi a costurilor determinate de returnarea sau distrugerea produselor necorespunzătoare se stabilesc şi se aproba prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, până la data de 1 ianuarie 2003.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa 1    ────────la norme──────────                         NIVELURILE MAXIME ADMISE                      pentru alimente şi furaje (Bq/kg)

             
    Alimente1)
  Alimente pentru sugari3) Produse lactate4) Alte alimente, cu excepţia alimentelor de mică importanţă5) Alimente lichide6) Furaje2)
  Izotopi ai stronţiului, în special Sr-90 75 125 750 125  
  Izotopi ai iodului, în special I-131 150 500 2.000 500  
  Izotopi ai plutoniului şi ai elementelor de transplutoniu alfaemiţători, în special Pu-239, Am-241 1 20 80 20  
  Toţi ceilalţi nuclizi cu timp de înjumătăţire mai mare de 10 zile, în special Cs-134, Cs-1377) 370 370 600 370 1250

*1) Nivelul aplicabil produselor concentrate sau uscate este calculat în funcţie de produsul reconstituit preparat pentru consum.*2) Nivelurile maxime admise pentru furaje vor fi definite în conformitate cu art. 2 din norme, avându-se în vedere ca nivelurile respective influenţează respectarea nivelurilor maxime admise pentru alimente. Controlul radioactivitatii furajului nu garantează singur în toate situaţiile aceasta respectare şi nu micşorează importanţa cerinței de monitorizare a produselor de origine animala destinate consumului uman.*3) Alimentele pentru sugari sunt acele alimente destinate hranirii sugarilor în timpul primelor 4 până la 6 luni de viaţa, care îndeplinesc prin ele însele cerinţele nutritive ale acestei categorii de persoane şi care sunt introduse spre vânzare cu amănuntul în ambalaje care sunt în mod clar identificate şi etichetate "preparat alimentar pentru sugari".*4) Produsele lactate sunt acele produse care corespund următoarelor coduri CN, inclusiv, dacă este necesar, oricăror modificări care pot fi efectuate ulterior acestora: 0401, 0402 (excepţie 0402 29 11).*5) Alimentele de mica importanţa prevăzute în anexa nr. 4 şi nivelurile corespunzătoare ce vor fi aplicate acestora vor fi definite în conformitate cu art. 2 alin. (2) din norme.*6) Alimentele lichide definite în rubrica 2009 şi în cap. 22 al nomenclatorului combinat. Valorile sunt calculate avându-se în vedere consumul de apa de robinet şi aceleaşi valori trebuie aplicate şi surselor de apa de baut.*7) Carbon 14, tritiu şi potasiu 40 nu sunt incluse în aceasta grupa. + 
Anexa 2────────la norme──────────LISTAcuprinzând produsele care fac obiectul prezentelor norme

     
  Codul CN Descriere
  0101 19 10 (Cai, măgari, catâri şi catârce vii): (cai): pentru sacrificare
  0102 90 (Animale vii din specia bovinelor): (altele): specii domestice
  0103 91 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cântăresc mai puţin de 50 kg
  0103 92 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cântăresc 50 kg sau mai mult
  0104 10 (Animale vii din specia ovinelor şi caprinelor): (ovine) (cu excepţia animalelor de reproducere de rasă pură, cod CN 0104 10 10)
  0104 20 90 (Animale vii din specia ovinelor şi caprinelor): (caprine): altele
  0105 Păsări vii, adică păsări de curte din specia Gallus domesticus, raţe, gâşte, curcani şi bibilici
  0106 00 Alte animale vii
  Capitolul 2 Carne şi subproduse din carne comestibile
  Capitolul 4 Produse lactate; ouă de păsări; miere naturală; produse comestibile de origine animală, care nu sunt specificate sau incluse în altă parte (cu excepţia produselor aferente codurilor CN 0408 11 20, 0408 19 20 şi 0408 99 20)
  0709 51 (Alte legume, proaspete sau refrigerate): ciuperci (cu excepţia genului Agaricus, cod CN 0709 51 10)
  0710 80 69 [Legume (negătite sau gătite în apă prin fierbere sau aburi), congelate]: (alte legume): (ciuperci): altele
  0711 90 60 [Legume provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului de dioxid de sulf, în saramură, în apă cu sulf sau în orice alte soluţii de conservare), dar care în starea respectivă nu sunt proprii pentru consum imediat]
  0712 30 00 (Legume deshidratate, întregi, tăiate în bucăţi, în felii, sfărâmate sau pudră, dar care nu sunt altfel preparate): ciuperci şi trufe
  0810 40 (Alte fructe, proaspete): merişoare, afine şi alte fructe din genul Vaccinium
  0811 90 50 (Fructe şi nuci, negătite sau gătite în apă prin fierbere sau aburi, congelate, cu sau fără conţinut adăugat de zahăr sau de alte substanţe de îndulcire): (altele): fructe din speciile Vaccinium myrtillus
  0811 90 70 (Fructe şi nuci, negătite sau gătite în apă prin fierbere sau aburi, congelate, cu sau fără conţinut adăugat de zahăr sau de alte substanţe de îndulcire): (altele): fructe din speciile Vaccinium myrtilloides şi Vaccinium angustifolium
  0812 90 40 [Fructe şi nuci, provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului de dioxid de sulf, în saramură, în apă cu sulf sau în orice alte soluţii de conservare), dar care în starea respectivă nu sunt proprii pentru consum imediat]: (altele): fructe din speciile Vaccinium myrtillus
  0902 Ceai, aromatizat sau nearomatizat
  0910 40 [Ghimbir, şofran, şofran de India (curcuma), cimbru, frunze de laur, curry şi alte condimente]: cimbru; frunze de laur
  1601 00 Cârnaţi şi produse similare din carne, subproduse din carne sau sânge; preparate alimentare pe baza acestor produse
  1602 Alte cărnuri preparate sau conservate, subproduse din carne sau sânge
  1603 00 Extracte şi sucuri din carne, peşte sau crustacee, moluşte sau alte nevertebrate acvatice
  2001 90 50 (Legume, fructe, nuci şi alte părţi comestibile vegetale, preparate sau conservate cu oţet sau acid acetic): (altele): ciuperci
  2003 10 80 (Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate în alt mod decât cu oţet sau acid acetic): altele: (ciuperci)
  2101 20 (Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, ceai sau mate şi preparate pe baza acestor produse sau pe bază de cafea, ceai sau mate; cicoare prăjită sau alţi substituenţi prăjiţi de cafea şi extracte, esenţe şi concentrate aferente acestora): extracte, esenţe şi concentrate de ceai sau mate şi preparate pe baza acestor extracte, esenţe sau concentrate sau pe bază de ceai sau mate
  ex 0709 51 Ciuperci, proaspete sau refrigerate, altele decât ciupercile de cultură
  ex 0710 80 69 Ciuperci (negătite sau gătite în apă prin fierbere sau aburi), congelate, altele decât ciupercile de cultură
  ex 0711 90 60 Ciuperci provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului de dioxid de sulf, în saramură, în apă cu sulf sau în orice alte soluţii de conservare), dar care în starea respectivă nu sunt proprii pentru consum imediat, altele decât ciupercile de cultură
  ex 0712 30 00 Ciuperci deshidratate, întregi, tăiate în bucăţi, în felii, sfărâmate sau pudră, dar care nu sunt altfel preparate, altele decât ciupercile de cultură
  ex 2001 90 50 Ciuperci, preparate sau conservate cu oţet sau acid acetic, altele decât ciupercile de cultură
  ex 2003 10 80 Ciuperci, preparate sau conservate în alt mod decât cu oţet sau acid acetic, altele decât ciupercile de cultură

 + 
Anexa 3    ────────la norme────────                  CERTIFICAT DE EXPORT PENTRU PRODUSELE AGRICOLE                            (un certificat per produs)    Acest certificat trebuie depus în trei exemplare şi păstrat de organele    vamale.    Declaraţia exportatorului

1. Exportator (numele, adresa :
completa, ţara)
5. Ţara de origine:

6. Ţara de
destinaţie:
2. Destinatar (numele, adresa
completa, ţara):
7. Numărul/numerele facturii/facturilor:

3. Identitatea mijlocului de
transport:

8. Numărul şi natura
ambalajelor:

9. Mărcile şi
numerele
loturilor:
4. Descrierea produselor: 10. Masa bruta (kg): 11. Masa neta (kg):
12. Subsemnatul, responsabil cu aceste exporturi,
certific informaţia de mai sus.

Data: Locul: Numele şi prenumele (cu majuscule): Semnatura*2):

        Certificatul emis de laborator

13. Numărul de probe analizate pentru produsele
de mai sus:

14. Nivelurile de radioactivitate înregistrate
pentru fiecare proba (Bq/kg)
(se specifică numărul lotului
pentru fiecare proba):

Raport
Nr. ……….. data ………………

Acest raport trebuie prezentat imediat
la cererea autorităţilor
de control.

15. Identitatea laboratorului
(numele, adresa completa,
ţara):

16. Acreditat de (numele şi
adresa organismului):

17.Data, numele (cu majuscule)
semnatura şi ştampila
laboratorului*2):

    Certificatul emis de autoritatea competentă

18. Subsemnatul certific ca nivelul de radioactivitate exprimat în cesiu
-134 şi -137 pentru produsele descrise mai sus nu depăşeşte:
370 Bq/kg pentru lapte şi produsele din lapte şi pentru alimentele
destinate hranirii speciale a sugarilor şi 600 Bq/kg pentru toate
celelalte produse enumerate în Normele privind alimentele şi furajele
contaminate radioactiv după un accident nuclear sau alta situaţie
de urgenta radiologica/1.250 Bq/kg pentru furaje*1).

Locul: Data: Numele şi prenumele (cu majuscule): Semnatura*2):

Ştampila*2):

*1) A se şterge menţiunile inutile.*2) Semnăturile şi stampilele trebuie să fie într-o culoare diferita de culoarea textului. + 
Anexa 4────────la norme──────────LISTAcuprinzând alimentele de mica importanţa

     
  Codul CN Descriere
  0703 20 00 Usturoi (proaspăt sau refrigerat)
  0709 52 00 Trufe (proaspete sau refrigerate)
  0709 90 40 Capere (proaspete sau refrigerate)
  0711 30 00 Capere (conservate provizoriu, dar neindicate pentru consumul imediat în acea stare)
  0712 30 00 Trufe (uscate, întregi, tăiate, feliate, bucăţi sau pulbere, dar nepreparate ulterior)
  0714 Manioc, arorut, salep, anghinare de Ierusalim, cartofi dulci şi alte rădăcinoase şi tuberculi similari cu conţinut ridicat de amidon sau inulină, proaspeţi sau uscaţi, feliaţi sau pelete, măduvă din arbore de pâine
  0814 00 00 Coajă de citrice sau pepeni (inclusiv pepenii verzi), proaspătă, congelată, uscată sau conservată temporar în saramură, apă sulfuroasă sau în alte soluţii conservante
  0903 00 00 Mate
  0904 Ardei tip Piper; fructe uscate sau zdrobite tip Capsicum sau Pimenta
  0905 00 00 Vanilia
  0906 Scorţişoară şi flori de scorţişoară
  0907 00 00 Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi tulpini)
  0908 Nucşoară, condiment de nucşoară şi cardamon (nucşoară)
  0909 Seminţe de anason, anason, anason mare, coriandru, chimen sau chimion; ienupăr
  0910 Ghimbir, şofran, şofran de India (curcuma), cimbru, frunze de dafin, curry şi alte arome
  1106 20 Făină şi făină de sagotier, rădăcinoase sau tuberculi de tipul celor de la nr. 0714
  1108 14 00 Amidon de manioc (cassava)
  1210 Conuri de hamei, proaspete sau uscate, măcinate sau nu, pudră sau în formă de pelete; lupulină
  1211 Plante şi părţi din plante (inclusiv seminţe şi fructe), din specii utilizate în parfumerie, farmacie sau ca insecticide, fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate, tăiate sau netăiate, zdrobite sau pudră
  1301 Lac; cauciucuri naturale, răşini, cauciucuri-răşini şi balsamuri
  1302 Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinate şi pectate; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de îngroşare, modificaţi sau nu, derivaţi din produse vegetale
  1504 Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile lor, din peşte sau mamifere marine, rafinate sau nu, dar nemodificate chimic
  1604 30 Caviar şi substituenţi ai caviarului
  1801 00 00 Boabe de cacao, întregi sau sfărâmate, crude sau prăjite
  1802 00 00 Coji, tegumente, membrane şi alte reziduuri de cacao
  1803 Pastă de cacao, degresată sau nu
  2003 20 00 Trufe (preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic)
  2006 00 Fructe, nuci, pieliţă de fructe şi alte părţi din plante, conservate în zahăr (drained, glasat sau cristalizat)
  2102 Drojdie (activă sau inactivă); alte microorganisme unicelulare, moarte (neincluzând vaccinurile de la poz. nr. 3002); prafuri de copt preparate
  2936 Provitamine şi vitamine, naturale sau reproduse prin sinteză (inclusiv concentratele naturale), derivatele acestora utilizate în speţă ca vitamine şi amestecurile acestora, fie că sunt în solvent sau nu
  3301 Uleiuri esenţiale (terpenice sau neterpenice), incluzând concretes şi absolutes; răşini; concentratele de uleiuri esenţiale în grăsimi, în uleiuri saturate, în tipuri de ceară sau produse similare, obţinute prin extracţie sau macerare; subproduse terpenice ale deterpenării uleiurilor esenţiale; distilate apoase şi soluţii apoase ale uleiurilor esenţiale

────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x