NORMĂ din 14 februarie 2017

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 06/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORMINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 205 din 24 martie 2017
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 13 14/02/2017
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 13 14/02/2017
ActulCONTINUT DEORDIN 13 14/02/2017
ActulREFERIT DEORDIN 13 14/02/2017





Notă
Aprobată de Ordinul nr. 13/201/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2017.
 + 
Articolul 1Prezenta normă pentru siguranța alimentelor reglementează cazeinele și cazeinații destinați consumului uman, precum și amestecurile din acestea. + 
Articolul 2În sensul prezentei norme pentru siguranța alimentelor se aplică următoarele definiții:a)cazeină acidă comestibilă înseamnă un produs lactat obținut prin separarea, spălarea și uscarea coagulului acid precipitat din lapte degresat și/sau din alte produse obținute din lapte;b)cazeină cheag comestibilă înseamnă un produs lactat obținut prin separarea, spălarea și uscarea coagulului din lapte degresat și/sau din alte produse obținute din lapte; coagulul se obține prin reacția cheagului sau a altor enzime de coagulare;c)cazeinați comestibili înseamnă un produs lactat obținut prin reacția cazeinei comestibile sau a coagulului de cazeină comestibilă granulată cu agenți de neutralizare, urmată de uscare.
 + 
Articolul 3(1)Produsele lactate definite la art. 2 pot fi comercializate sub denumirile menționate la articolul respectiv numai dacă respectă prevederile prezentei norme pentru siguranța alimentelor și standardele stabilite în anexele nr. 1 și 2 la prezenta normă pentru siguranța alimentelor.(2)Cazeinele și cazeinații care nu respectă standardele stabilite în anexa nr. 1 pct. I lit. b) și c), în anexa nr. 1 pct. II lit. b) și c) sau în anexa nr. 2 lit. b) și c) la prezenta normă pentru siguranța alimentelor nu sunt folosiți la prepararea alimentelor și, atunci când sunt comercializați în mod legal cu altă destinație, sunt denumiți și etichetați astfel încât cumpărătorul să nu fie indus în eroare privind natura, calitatea sau destinația prevăzută pentru utilizarea lor.
 + 
Articolul 4(1)Mențiunile următoare sunt marcate pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor lactate menționate la art. 2 cu caractere ușor vizibile, lizibile clar și indelebile:a)denumirea produselor lactate astfel cum este stabilită la art. 2, în cazul cazeinaților comestibili împreună cu o indicație privind cationul sau cationii, astfel cum se prevede în anexa nr. 2 pct. d) la prezenta normă pentru siguranța alimentelor;b)cantitatea netă a produselor, exprimată în kilograme sau grame;c)numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar sub a cărui denumire ori denumire comercială se comercializează produsul sau, dacă operatorul din sectorul alimentar respectiv nu are sediul în Uniunea Europeană, ale importatorului pe piața Uniunii Europene;d)în cazul produselor importate din țări terțe, denumirea țării de proveniență;e)identificarea lotului produselor sau data de producție.(2)Denumirea produselor lactate, în cazul produselor comercializate sub formă de amestec:a)mențiunea „amestec de…“ urmată de denumirile diverselor produse care alcătuiesc amestecul, în ordine descrescătoare după greutate;b)o indicație privind cationul sau cationii, astfel cum sunt enumerați în anexa nr. 2 lit. d), în cazul cazeinaților comestibili;c)conținutul de proteine, în cazul amestecurilor conținând cazeinați comestibili.(3)Prin derogare de la prevederile alin. (2), mențiunile pot fi marcate numai într-un document de însoțire.(4)Este interzisă comercializarea pe teritoriul României a produselor lactate definite la art. 2 dacă informațiile menționate la alin. (1) din prezentul articol nu sunt marcate în limba română, cu excepția cazului în care astfel de informații sunt furnizate de către operatorul din sectorul alimentar prin alte mijloace. Mențiunile în cauză pot fi marcate în mai multe limbi.(5)În cazul în care conținutul minim de grăsimi din lapte stabilite în anexa nr. 1 pct. I lit. a) pct. 2, pct. II lit. a) pct. 2 și în anexa nr. 2 lit. a) pct. 2 la prezenta normă pentru siguranța alimentelor este depășit în produsele lactate definite la art. 2, acest lucru poate fi marcat în mod corespunzător pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor, fără a se aduce atingere altor prevederi ale dreptului Uniunii Europene. + 
Anexa nr. 1la norma pentru siguranța alimentelor
CAZEINE COMESTIBILE
I.Standarde aplicabile cazeinelor acide comestibila)Factori importanți privind compoziția:

1. conținut maxim de apă 12% din greutate
2. conținutul minim de proteină de lapte calculat pe extractul uscat, 90% din greutate
din care conținut minim de cazeină 95% din greutate
3. conținutul maxim de grăsime din lapte 2% din greutate
4. aciditatea titrabilă maximă exprimată în ml de soluție decinormală de hidroxid de sodiu per g 0,27
5. conținutul maxim de cenușă (inclusiv P2O5) 2,5% din greutate
6. conținutul maxim de lactoză anhidră 1% din greutate
7. conținutul maxim de sedimente (particule arse) 22,5 mg în 25 g

b)Contaminanți:

conținutul maxim de plumb 0,75 mg/kg

c)Impurități:

corpuri străine (precum particulele de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte) lipsă în 25 g

d)Adjuvanți tehnologici, culturi de bacterii și ingrediente autorizate:1.acizi:(i)acid lactic; (ii)acid clorhidric;(iii)acid sulfuric;(iv)acid citric;(v)acid acetic;(vi)acid ortofosforic; 2.culturi de bacterii care produc acid lactic;3.zer.e)Caracteristici organoleptice1.miros: lipsit de mirosuri străine; 2.aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conțină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea ușoară.II.Standarde aplicabile cazeinelor cheag comestibilea)Factori importanți privind compoziția:

1. conținut maxim de apă 12% din greutate
2. conținutul minim de proteină de lapte calculat pe extractul uscat, 84% din greutate
din care conținutul minim de cazeină 95% din greutate
3. conținutul maxim de grăsime din lapte 2% din greutate
4. conținutul maxim de cenușă (inclusiv P2O5) 7,5% din greutate
5. conținutul maxim de lactoză anhidră 1% din greutate
6. conținutul maxim de sedimente (particule arse) 15 mg în 25 g

b)Contaminanți:

conținutul maxim de plumb 0,75 mg/kg

c)Impurități:

corpuri străine (precum particulele de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte) lipsă în 25 g

d)Adjuvanți tehnologici:1.cheag care îndeplinește cerințele Regulamentului (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare și de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 258/97;2.alte enzime de coagulare a laptelui care îndeplinesc cerințele Regulamentului (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.

e)Caracteristici organoleptice:1.miros: lipsit de mirosuri străine;2.aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conțină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea ușoară. + 
Anexa nr. 2la norma pentru siguranța alimentelor
CAZEINAȚI COMESTIBILI
Standarde aplicabile cazeinaților comestibilia)Factori importanți privind compoziția:

1. conținut maxim de apă 8% din greutate
2. conținutul minim de proteină din lapte calculat pe extract uscat, 88% din greutate
din care conținut minim de cazeină 95% din greutate
3. conținutul maxim de grăsime din lapte 2% din greutate
4. conținutul maxim de lactoză anhidră 1% din greutate
5. valoare pH 6,0 la 8,0
6. conținutul maxim de sedimente (particule arse) 22,5 mg în 25 g

b)Contaminanți:

conținutul maxim de plumb 0,75 mg/kg

c)Impurități Corpuri străine – precum particulele de lemn, metal, fragmente de păr sau insecte – lipsă în 25 g

d)Aditivi alimentari – agenți neutralizanți și de tamponare facultativi

hidroxizi carbonați fosfați citrați } de sodiu potasiu calciu amoniu magneziu

e)Caracteristici1.miros: arome și mirosuri străine foarte slabe;2.aspect: culoarea variază de la alb la crem; produsul nu trebuie să conțină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea ușoară;3.solubilitate: solubil aproape în totalitate în apă distilată, cu excepția cazeinatului de calciu.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x