Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 482 din 7 octombrie 2005MINISTERUL SANATATIINr. 1.210 din 14 noiembrie 2005AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 137 din 13 decembrie 2005MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALENr. 1.293 din 15 decembrie 2005 Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 27 ianuarie 2006
privind autorizarea punerii pe piaţă a grăsimilor galbene tartinabile, a sosurilor pentru salate, a produselor tip lapte, a produselor tip lapte fermentat, a băuturilor cu soia şi a produselor tip brânză cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi
(Anexa nr. 13 la Ordinul nr. 103/550/314/2004) + Articolul 1Pot fi puse pe piaţă alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, aşa cum este specificat la art. 5. + Articolul 2(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât să poată fi uşor împărţite în părţi care să conţină fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 porţii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli. … (2) Sosurile pentru salate se ambalează sub formă de porţii unice. … (3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adăugată unui recipient de băuturi nu poate depăşi 3g. … + Articolul 3Prevederile prezentei norme sunt adresate Companiei Archer Daniels Midland, 4666 Faries Parkway, Decatur. IL. 62526-5666, USA. + Articolul 4Produsele la care se face referire la art. 1 sunt:a) grăsimile galbene tartinabile, aşa cum sunt definite în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/ 2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării, excluzând grăsimea pentru gătit şi prăjit şi grăsimile tartinabile pe bază de unt sau alte grăsimi de origine animală; … b) sosurile pentru salată incluzând maioneză; … c) produse tip lapte, precum produse tip lapte semidegresat sau degresat, cu sau fără adaos de fructe şi/sau cereale, produse tip lapte fermentat, precum iaurtul, băuturi din soia şi produse tip brânzeturi (conţinut de grăsime ≤ 12g/100g), în care grăsimea şi/sau proteinele din lapte au fost parţial ori total înlocuite cu grăsimi sau proteine vegetale. … + Articolul 5(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel: … (2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se pot prezenta sub formă de steroli şi stanoli liberi sau esterificaţi cu acizi graşi care pot fi folosiţi în alimentaţia umană. … (3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentă): … <80% â-sitosterol;<15% â-sitostanol;<40% campesterol;<5% campestanol;<30% stigmasterol;<3% brassicasterol;<3% alţi steroli/stanoli.(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalentă): fitosterolii şi fitostanolii extraşi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli. … ––-
Când vă conectați pentru prima dată folosind un buton de conectare socială, colectăm informațiile de profil public ale contului dvs. partajate de furnizorul de conectare socială, pe baza setărilor dvs. de confidențialitate. De asemenea, primim adresa dvs. de e-mail pentru a vă crea automat un cont pe site-ul nostru web. Odată ce contul dvs. este creat, veți fi conectat la acest cont.
DezacordDe acord
Conectat cu
Permit crearea unui cont
Când vă conectați pentru prima dată folosind un buton de conectare socială, colectăm informațiile de profil public ale contului dvs. partajate de furnizorul de conectare socială, pe baza setărilor dvs. de confidențialitate. De asemenea, primim adresa dvs. de e-mail pentru a vă crea automat un cont pe site-ul nostru web. Odată ce contul dvs. este creat, veți fi conectat la acest cont.
Pentru a oferi cea mai buna experiența, utilizăm tehnologii cookie. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta în mod negativ anumite caracteristici și funcții ale siteului.
Functional
Mereu activ
Stocarea sau accesul tehnic este strict necesar în scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de abonat sau utilizator sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări prin intermediul unei rețele de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistii
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Stocarea sau accesul tehnic care este utilizat exclusiv în scopuri statistice anonime. În lipsa unei citații, a unei conformări voluntare din partea furnizorului dvs. de servicii de internet sau a unor înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi utilizate, de obicei, pentru a vă identifica.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic care este utilizat exclusiv în scopuri statistice anonime. În lipsa unei citații, a unei conformări voluntare din partea furnizorului dvs. de servicii de internet sau a unor înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi utilizate, de obicei, pentru a vă identifica.
A apărut o problemă la raportarea acestei postări.
Blocare membru?
Vă rugăm să confirmați că doriți să blocați acest membru.
Nu vei mai putea:
Vedeți postările membrilor blocați
Menționați acest membru în postări
Invitați acest membru în grupuri
Trimite mesaj acestui membru
Adăugați acest membru ca conexiune
Vă rugăm să rețineți:
Această acțiune va elimina și acest membru din conexiunile dvs. și va trimite un raport administratorului site-ului.
Vă rugăm să acordați câteva minute pentru finalizarea acestui proces.