NORMĂ din 11 august 2003(*actualizată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUINr. 521 din 11 august 2003MINISTERUL SANATATIINr. 832 din 4 septembrie 2003AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 321 din 11 septembrie 2003
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 4ABROGA PEORDIN 300 16/05/2001
ART. 4ABROGA PEORDIN 128 23/04/2001
ART. 4ABROGA PENORMA 23/04/2001
ART. 4ABROGA PENORMA 16/05/2001
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 11/08/2003
ART. 4ABROGA PEORDIN 300 16/05/2001
ART. 4ABROGA PEORDIN 128 23/04/2001
ART. 4ABROGA PENORMA 23/04/2001
ART. 4ABROGA PENORMA 16/05/2001
ART. 6REFERIRE LALEGE 57 16/01/2002
ART. 6REFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 38
ART. 6REFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 41
ART. 6REFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 42
ART. 6REFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 43
ANEXA 1ARE LEGATURA CUORDIN 586 15/09/2008 ART. 1
ANEXA 1ARE LEGATURA CUORDIN 586 15/09/2008 ANEXA 1
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 389 29/08/2002
ANEXA 1REFERIRE LAHG 106 07/02/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 29/08/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind definirea, denumirile sub care se vând, etichetarea şi condiţiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinate consumului uman(actualizată până la data de 27 noiembrie 2008*)



–––- + 
Articolul 1Prezenta normă se aplică sortimentelor de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, definite în anexa nr. 1 la prezenta normă.
 + 
Articolul 2Ministerul Sănătăţii poate autoriza adăugarea unor vitamine în produsele definite în anexa nr. 1 la prezenta normă.
 + 
Articolul 3(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor definite în anexa nr. 1 la prezenta normă se fac cu respectarea reglementărilor în vigoare.(2) Elemente suplimentare de etichetare:1. a) denumirea produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezenta normă se aplică doar în cazul produselor menţionate în această anexa şi se utilizează în cazul comercializării, fără a se aduce atingere prevederilor lit. b) pentru a le desemna;b) ca o alternativă la denumirea produselor menţionate la lit. a), anexa nr. 2 la prezenta normă stabileşte lista cu denumirile speciale ale produselor importate din ţările comunitare. Aceste denumiri pot fi utilizate în limba şi în condiţiile stabilite de aceasta anexa.2. Eticheta trebuie să precizeze conţinutul de grăsime din lapte, exprimat în procente din greutatea produsului finit, cu excepţia produselor definite la pct. 1 lit. d) şi g) şi la pct. 2 lit. d) din anexa nr. 1 la prezenta normă, precum şi conţinutul procentual de substanţă uscată negrasă lactată pentru produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la prezenta normă. Aceste elemente însoţesc denumirile sub care se vând produsele.3. În cazul produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta normă, eticheta trebuie să cuprindă instrucţiunile cu privire la modul de diluare sau de reconstituire, incluzând detaliile privind conţinutul de grăsime al produsului astfel diluat sau reconstituit.4. În cazul produselor preambalate, a căror masă nu depăşeşte 20 g pe unitate şi care au un ambalaj exterior, elementele stabilite în prezentul articol trebuie să apară doar pe ambalajul exterior, cu excepţia precizărilor necesare conform pct. 1.5. Eticheta produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta normă trebuie să precizeze faptul ca produsul "nu este destinat sugarilor cu vârsta sub 12 luni".(3) Toate elementele prezentate prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile şi să nu permită ştergerea.
 + 
Articolul 4(1) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei nr. 128/300/2001 pentru aprobarea Normelor privind natura, conţinutul, fabricarea, compoziţia şi etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, se abroga cu efect de la 1 ianuarie 2004.(2) Trimiterile la normele aprobate prin acest ordin comun se interpretează ca trimiteri la prezenta normă.
 + 
Articolul 5(1) Se autorizează comercializarea produselor definite în anexa nr. 1 la prezenta normă, dacă sunt conforme definiţiilor şi condiţiilor stabilite în prezenta normă, începând cu data de 1 ianuarie 2004.(2) Produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a prezentei norme pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei norme.
 + 
Articolul 6Respectarea prevederilor prezentei norme se verifică de către autorităţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin art. 38 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 pentru reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002, iar sancţiunile pentru nerespectarea normei se aplică conform secţiunii a 4-a, art. 41, 42 şi 43 din aceeaşi ordonanţa de urgenţă.
 + 
Anexa 1––-la normă–––DEFINIREA ŞI DENUMIREA SUB CARE SE VÂND PRODUSELE1. Lapte parţial deshidratat (lapte concentrat) înseamnă produsul lichid, îndulcit sau nu, obţinut prin înlăturarea parţială a apei din lapte, din laptele integral sau parţial degresat sau dintr-un amestec al acestor produse, care poate prezenta un adaos de smântână sau de lapte integral deshidratat ori amândouă, cantitatea în procente de lapte integral deshidratat adăugat nedepăşind, în produsul finit, 25% din totalul de substanţă uscată din lapte.Sortimente de lapte concentrat neândulcit:a) lapte concentrat cu conţinut mare de grăsime: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 15% grăsime şi de minimum 26,5% substanţă uscată totală din lapte;b) lapte concentrat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 7,5% grăsime şi de minimum 25% substanţă uscată totală din lapte;c) lapte concentrat parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 7,5% grăsime şi de minimum 20% substanţă uscată totală din lapte;d) lapte concentrat degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de maximum 1% grăsime şi de minimum 20% substanţă uscată totală din lapte;Sortimente de lapte concentrat îndulcit:e) lapte concentrat îndulcit: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb sau extraalb) şi cu un conţinut masic de minimum 8% grăsime şi de minimum 28% substanţă uscată totală din lapte;f) lapte concentrat îndulcit, parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb sau extraalb) şi cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 8% grăsime şi de minimum 24% substanţă uscată totală din lapte;g) lapte concentrat îndulcit, degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb sau extraalb) şi cu un conţinut masic de maximum 1% grăsime şi de minimum 24% substanţă uscată totală din lapte.2. Lapte complet deshidratat înseamnă produsul solid, în care conţinutul de apă nu depăşeşte 5% din masa produsului finit, obţinut prin îndepărtarea apei din lapte, din lapte integral sau parţial degresat, din smântână sau dintr-un amestec al acestor produse.Sortimente de lapte total deshidratat (lapte praf):a) lapte deshidratat cu conţinut ridicat de grăsimi sau lapte praf cu conţinut mare de grăsimi: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 42% grăsime;b) lapte deshidratat integral sau lapte praf integral: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 26% şi maximum 42% grăsime;c) lapte deshidratat parţial degresat sau lapte praf parţial degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 1,5% şi maximum 26% grăsime;d) lapte deshidratat degresat sau lapte praf degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de maximum 1,5% grăsime.3.Tratamentea) se autorizează o cantitate suplimentară de lactoză de maximum 0,03% din masa produsului finit pentru producerea produselor definite la pct. 1 lit. e)-g);b) fără a se aduce atingere Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 853/2004 din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, conservarea produselor menţionate la pct. 1 şi 2 se realizează prin:– tratament termic (sterilizare, UHT etc.), în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. a)-d);– adaos de zaharoză, în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. e)-g);– deshidratare, în cazul produselor menţionate la pct. 2;c) fără a aduce atingere cerinţelor compoziţionale enunţate la pct. 1 şi 2 din prezenta anexă, conţinutul proteic al laptelui se poate modifica până la un nivel de minimum 34% din greutate (exprimat în substanţă uscată fără grăsimi), prin adăugarea şi/sau extragerea de componente lactice în aşa fel încât raportul dintre proteina din zer şi cazeina din laptele modificat să rămână acelaşi.4. Adaosuri şi materii prime autorizatea) vitamine şi minerale în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare;b) materiile prime autorizate în scopul ajustării conţinutului proteic menţionat la pct. 3 lit. c) sunt următoarele:(i) concentratul (retentatul) din lapte. Concentratul (retentatul) din lapte este produsul obţinut prin concentrarea proteinelor lactice prin ultrafiltrarea laptelui, a laptelui parţial degresat sau a laptelui degresat;(ii) permeatul din lapte. Permeatul din lapte este produsul obţinut prin eliminarea proteinelor lactice şi a grăsimilor lactate din lapte, din lapte parţial degresat sau din lapte degresat prin ultrafiltrare;(iii) lactoză. Lactoză este o componentă naturală a laptelui, obţinută în mod normal din zer, cu un conţinut de lactoză anhidră de cel puţin 99,0% m/m în substanţa uscată. Lactoză poate fi anhidră, poate să conţină o moleculă de apă de cristalizare sau poate să fie un amestec al ambelor forme.–––-Anexa 1 a fost înlocuită cu anexa din ORDINUL nr. 586 din 15 septembrie 2008 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 797 din 27 noiembrie 2008 conform modificării aduse de art. I din acelaşi act normativ.
 + 
Anexa 2––-la normă–––LISTAdenumirilor speciale pentru anumite produse din anexa nr. 1 la normăa) Termenul în limba engleză "evaporated milk" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 1 lit. b), cu un conţinut masic de minimum 9% grăsime şi de 31% substanţă uscată totală din lapte.b) Termenii în limba franceză "lait demi-ecreme" şi "lait demi-ecreme concentre non sucre", termenul în limba spaniolă "leche evaporada semidesnatada", termenii în limba olandeza "geOvaporeerde halfvolle melk" şi "halfvolle koffie-melk", precum şi termenul în limba engleza "evaporated semi-skimmed milk" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 1 lit. c), cu un conţinut masic între 4% şi 4,5% grăsime şi de minimum 24% substanţă uscată totală.c) Termenul în limba daneză "kondenseret kaffeflyrde" şi termenul în limba germană "kondensierte Keffeesahne" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 1 lit. a).d) Termenul în limba daneză "fly rdepulver", termenii în limba germană "Rahmpulver" şi "Sahnepulver", termenul în limba franceza "crAme en poudre", termenul în limba daneză "roompoeder", termenul în limba suedeza "greddpul-ver", termenul în limba finlandeza "kermajauhe" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 2 lit. a).e) Termenul în limba franceză "lait demi-ecreme concentre sucre", termenul în limba spaniola "leche condensada semidesnatada" şi termenul în limba olandeză "gecondenseerde halfvolle melk met suiker" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 1 lit. f), cu un conţinut masic între 4% şi 4,5% grăsime şi de minimum 28% substanţă uscată totală.f) Termenul în limba franceză "lait demi-ecreme en poudre", termenul în limba olandeză "halfvolle melkpoeder" şi termenii în limba engleza "semi-skimmed milk powder" şi "dried semi-skimmed milk" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grăsime cuprins între 14% şi 16%.g) Termenul în limba portugheză "leite em po meio gordo" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grăsime cuprins între 13% şi 26%.h) Termenul în limba olandeză "koffiemelk" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 1 lit. b).i) Termenul în limba finlandeză "rasvaton maitojuahe" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 2 lit. d).j) Termenul în limba spaniolă "leche en polvo semidesnatada" se referă la produsul definit în anexa nr. 1 la normă, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grăsime cuprins între 10% şi 16%.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x