NORMĂ din 1 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 118 din 7 februarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 61 10/04/2014
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 9
ART. 2REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ART. 13REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 2
ART. 13REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 5
ART. 73REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 12
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 61 10/04/2014
ActulREFERIT DEORDIN 342 24/09/2008
ActulREFERIT DEGHID 24/09/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 368 01/11/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 368 01/11/2004

privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactorii de cercetare şi din alte instalaţii nucleare



 + 
Capitolul IDomeniu şi scop + 
Articolul 1(1) Prezentele norme definesc condiţiile privind eliberarea permisului de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de instruire specifică, care desfăşoară activităţi nucleare specifice într-o centrală nuclearoelectrică, într-un reactor de cercetare sau într-o altă instalaţie nucleară autorizată, conform prevederilor art. 9 alin. (3) din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(2) În vederea înscrierii unui candidat în procesul de autorizare, prezentele norme stabilesc:a) cerinţele de calificare pentru personalul operator din camera de comandă, începând cu faza de punere în funcţiune până la înlăturarea completă a combustibilului nuclear din zona activă;b) cerinţele de calificare pentru personalul de conducere, începând cu faza de punere în funcţiune până la înlăturarea completă a combustibilului nuclear de pe amplasament;c) cerinţele de calificare pentru personalul de instruire specifică pentru pregătirea personalului operator din instalaţia nucleară;d) etapele pentru fiecare proces de autorizare prevăzut în prezentele norme;e) metodologia de emitere a permiselor de exercitare pentru personalul menţionat mai sus.
 + 
Capitolul IIDefiniţii + 
Articolul 2Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi în anexa nr. 1.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii generalePermisul de exercitare – generalităţi + 
Articolul 3(1) Permisul de exercitare, eliberat conform prezentelor norme, dă dreptul posesorului să desfăşoare:a) activităţi de operare în camera de comandă a instalaţiei nucleare pentru care acest permis a fost emis;b) activităţi de conducere în instalaţia nucleară pentru care acest permis a fost emis;c) activităţi de instruire specifică pentru personalul operator din instalaţia nucleară, pentru care acest permis a fost emis.(2) Permisul de exercitare se eliberează după finalizarea procesului de autorizare/reautorizare, conform prezentelor norme.(3) Examinarea solicitanţilor în vederea emiterii permiselor de exercitare pentru activităţile specificate la alin. (1) se realizează de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN.(4) Permisul de exercitare sau orice drept acordat de acesta nu poate fi cedat sau transferat altei persoane.
Tipuri de PE + 
Articolul 4Permisele de exercitare prevăzute pentru activităţile specificate la art. 3 alin. (1) sunt clasificate astfel:a) permis de exercitare pentru operator cameră de comandă, care dă dreptul să se execute activităţi de operare în camera de comandă a instalaţiei nucleare;b) permis de exercitare pentru operator principal cameră de comandă, care dă dreptul să se execute activităţi decizionale de operare şi control în camera de comandă a instalaţiei nucleare, în condiţiile prevăzute de autorizaţia de funcţionare;c) permis de exercitare pentru funcţii de conducere, în conformitate cu reglementările specifice elaborate de CNCAN pentru instalaţiile nucleare;d) permis de exercitare pentru instructor pregătire specifică teoretică şi/sau practică, care dă dreptul posesorului să desfăşoare activitate de pregătire specifică teoretică şi/sau practică în cadrul programelor de pregătire în vederea autorizării/reautorizării de către CNCAN a personalului de operare din camera de comandă.
Categorii de personal din obiectivul nuclear, posesor al permiselor de exercitare + 
Articolul 5(1) Categoriile de personal care trebuie să deţină permis de exercitare, conform prevederilor art. 4, sunt următoarele:(i) a) personal de operare din centralele nuclearo-electrice, autorizat pentru activităţi de operare din camera de comandă:1. operator cameră de comandă;2. operator principal cameră de comandă (dispecer şef de tură);b) personal de conducere din centralele nuclearo-electrice, autorizat pentru activităţile de management aferente poziţiilor următoare sau asimilate:1. director de centrală;2. director de producţie;3. director tehnic/director securitate nucleară;4. director radioprotecţie;5. inginer şef exploatare;6. dispecer pe centrală;7. director/inginer şef Departament pregătire şi autorizare personal;8. director/şef serviciu asigurarea calităţii;9. inginer şef securitate nucleară şi autorizare;c) instructori autorizaţi pentru activităţi de pregătire specifică pentru personal de operare;(îi) a) personal operator din camera de comandă de la reactorii nucleari de cercetare, autorizat pentru activităţi de operare:1. operator cameră de comandă;2. operator principal cameră de comandă;b) personal de conducere de la reactorii nucleari de cercetare, autorizat pentru activităţi de management:1. director;2. responsabil reactor de cercetare sau altă instalaţie nucleară;3. director tehnic;4. director securitate nucleară sau funcţie echivalentă;5. responsabil radioprotecţie;6. responsabil pregătire pentru personalul operator;c) instructori pentru pregătirea specifică a personalului operator ce urmează a fi autorizat de către CNCAN;(iii) personal pentru ansambluri critice şi subcritice:a) personal de operare pentru ansambluri critice şi subcritice;b) personal de conducere: responsabil al instalaţiei nucleare, responsabil protecţia împotriva radiaţiilor şi securitatea nucleară;c) personal de instruire autorizat pentru realizarea pregătirii personalului operator în vederea autorizării de către CNCAN.(2) Responsabilităţile personalului menţionat la alin. (1) pct. (i)-(iii) trebuie să fie descrise în documentele specifice ale instalaţiei nucleare.
Prevederi generale privind valabilitatea PE + 
Articolul 6(1) Permisul de exercitare pentru activităţi de operare, obţinut conform prezentelor norme, este valabil o perioadă de 2 ani de la autorizarea iniţială şi 3 ani de la prima reautorizare.(2) Termenele de valabilitate se aplică numai în cazul continuităţii în activitatea de operare, conform art. 65 alin. (1).(3) Aceste criterii de stabilire a validităţii permiselor de exercitare sunt aplicabile pentru permisele de exercitare obţinute conform prezentelor norme sau unei modificări a acestora.(4) Valabilitatea unui permis de exercitare pentru personalul de conducere este de 2 ani.(5) Valabilitatea unui permis de exercitare pentru personalul de instruire specifică pentru personalul operator este de 2 ani.
Prevederi generale privind reînnoirea permiselor de exercitare + 
Articolul 7La expirarea valabilităţii permisului de exercitare, titularul de autorizaţie, denumit în continuare titular, poate solicita înscrierea pentru participare la procesul de reautorizare a personalului respectiv, conform art. 65 alin. (2).
Prevederi generale privind modificarea, suspendarea sau retragerea de către CNCAN a permisului de exercitare + 
Articolul 8Orice permis de exercitare poate fi modificat, suspendat sau retras de către CNCAN, potrivit cap. XII şi XIII, din proprie iniţiativă sau la sesizarea altor instituţii cu atribuţii de control ori a persoanelor de specialitate, dacă se constată că activitatea nucleară prevăzută în permisul de exercitare nu este desfăşurată în condiţii de securitate nucleară, de protecţie a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietăţii.
Prevederi generale privind limita de vârstă pentru solicitanţii şi posesorii PE + 
Articolul 9(1) Solicitarea iniţială a permisului de exercitare pentru operator cameră de comandă a unei instalaţii nucleare poate fi efectuată de un candidat cu vârsta maximă de 50 de ani.(2) Un operator nuclear sau operator principal poate desfăşura activitate de operare în camera de comandă a instalaţiei nucleare până la vârsta maximă de 60 de ani.
Structura unei ture de serviciu în camera principală de comandă + 
Articolul 10Componenţa minimă a unei echipe de operatori ce formează o tură în camera de comandă a unei instalaţii nucleare este stabilită de titular, cu aprobarea CNCAN, în procesul de autorizare a instalaţiei nucleare respective.
 + 
Capitolul IVCerinţe de pregătire pentru obţinerea permisului de exercitare pentru activităţi de operarePrograme de pregătire – condiţii de organizare + 
Articolul 11(1) Candidaţii care solicită să înceapă procesul de examinare în vederea autorizării iniţiale trebuie să îndeplinească cerinţele de pregătire teoretică şi practică, potrivit prezentelor norme.(2) Pregătirea candidaţilor pentru susţinerea probelor de examinare în vederea autorizării iniţiale sau reautorizării este responsabilitatea titularului.
Programe de pregătire – criterii de evaluare + 
Articolul 12(1) Pregătirea candidaţilor trebuie să aibă la bază principiul abordării sistematice a pregătirii şi să se identifice următoarele faze:a) analiza educaţiei iniţiale a candidatului şi a necesarului de pregătire, în concordanţă cu cerinţele de pregătire pentru poziţia solicitată, actualizate conform alin. (2);b) proiectarea programelor de pregătire ca rezultat al fazei de analiză;c) dezvoltarea şi implementarea programelor de pregătire;d) evaluarea cunoştinţelor, a îndemânărilor şi atitudinilor candidaţilor, obţinute prin pregătire, evaluarea eficienţei cursurilor de pregătire şi a capabilităţilor instructorilor.(2) Titularul trebuie să identifice conţinutul pregătirii specifice teoretice şi practice prin analize sistematice ale necesarului de pregătire şi ale activităţilor/sarcinilor efectuate de operatorii autorizaţi.(3) Titularul trebuie să stabilească nivelul de calificare ce acoperă necesarul de cunoştinţe, îndemânări şi atitudini reprezentative ale solicitanţilor permiselor de exercitare, denumiţi în continuare solicitanţi.
Programe de pregătire-dezvoltare şi implementare; criterii de acceptare; revizuire + 
Articolul 13(1) Programele de pregătire specifică pot fi organizate de compartimentele specializate ale titularului sau de alte instituţii specializate în colaborare cu titularul.(2) Pentru organizarea şi desfăşurarea programelor de pregătire specifică de către compartimente specializate ale titularului sau de alte instituţii specializate în colaborare cu titularul, este necesară atestarea de către CNCAN a centrului/organismului care realizează pregătirea personalului din domeniul nuclear, în conformitate cu prevederile art. 2 lit. g) şi ale art. 5 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Prin excepţie de la alin. (2), se pot organiza cursuri susţinute şi organizate de experţi internaţionali, cu aprobarea CNCAN.(4) În vederea atestării de către CNCAN a centrului/organismului care realizează cursuri/programe de pregătire pentru personalul operator din domeniul nuclear, titularul trebuie să desemneze personalul de instruire specifică care îndeplineşte cerinţele specificate în prezentele norme.(5) Orice program sau, după caz, curs de pregătire specifică necesar în vederea autorizării iniţiale/reautorizării sau a postautorizării, ce urmează a fi efectuat de către solicitanţi sau de posesori ai permiselor de exercitare, trebuie evaluat de către CNCAN şi acceptat/aprobat înainte de începere, dacă îndeplineşte criteriile de acceptare generale şi specifice.(6) Orice program sau, după caz, curs de pregătire specifică necesar în vederea autorizării iniţiale/reautorizării sau a postautorizării trebuie să fie revizuit, dacă au fost identificate:a) modificări în instalaţia nucleară;b) necesitatea implementării bunelor practici pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate nucleară.(7) Orice modificare/revizie a unui program sau, după caz, curs de pregătire specifică necesar în vederea autorizării iniţiale/reautorizării sau a postautorizării trebuie transmisă la CNCAN spre evaluare şi aprobare înainte de începerea acestuia.(8) Revizia periodică a unui program/curs de pregătire se realizează la începutul fiecărui ciclu de pregătire, dacă nu au fost efectuate revizii parţiale.
Programe de pregătire specifică pentru personalul de operare – criterii de acceptare, implementare şi criterii de finalizare + 
Articolul 14(1) Pentru evaluarea în vederea acceptării aprobării unui program de pregătire specifică a personalului operator, titularul trebuie să transmită la CNCAN, cu 30 de zile înaintea începerii programului de pregătire, un document de referinţă care trebuie să cuprindă:a) planul detaliat al programului de pregătire respectiv;b) principiile şi structura acestui program;c) denumirea, obiectivele, conţinutul şi numărul de ore pentru fiecare curs;d) nominalizarea personalului de instruire pentru fiecare curs de pregătire teoretică specifică din programul de pregătire pentru personalul operator, personalului de instruire fiindu-i necesar permis de exercitare sau atestat emis de CNCAN, valabil pentru activitatea de instruire teoretică;e) nominalizarea instructorilor coordonatori de pregătire practică, care trebuie să posede permise de exercitare pentru activităţi de operare, în conformitate cu prevederile art. 5 şi 36.(2) În vederea monitorizării implementării unui program de pregătire, organismul atestat de către CNCAN, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (2), va prezenta periodic, anual sau lunar, în funcţie de durata totală a programului de pregătire sau la solicitarea CNCAN, rapoarte de activitate cu identificarea deficienţelor întâmpinate.(3) Orice modificare a conţinutului unui program de pregătire specifică a personalului operator se efectuează cu justificare documentată şi cu aprobarea scrisă a CNCAN, înainte de începerea implementării acestei modificări.(4) Fiecare etapă a unui program de pregătire trebuie să fie verificată şi să se desfăşoare în conformitate cu proceduri aprobate de CNCAN.(5) Abaterile de la cerinţele prezentelor norme şi nerespectarea dispoziţiilor CNCAN legate de un program de pregătire conduc la suspendarea sau anularea acestuia.(6) La finalizarea unui program de pregătire specifică, titularul va transmite la CNCAN, în termen de 10 zile, copiile înregistrărilor evaluărilor finale interne pentru fiecare cursant.(7) Pregătirea practică a candidatului se realizează în obiectivul nuclear, conform programului de pregătire practică aprobat de CNCAN, sub responsabilitatea unui coordonator de pregătire practică specifică, posesor al unui permis de exercitare conform prevederilor art. 5, numit de împuternicitul titularului de autorizaţie.(8) Pentru centralele nuclearoelectrice, pregătirea practică specifică se realizează pe simulatorul dedicat acestui tip de pregătire, a cărui configuraţie software şi hardware trebuie să corespundă configuraţiei curente a centralei.(9) Pregătirea practică pe simulator include manevre de diagnoză şi de operare pe scenarii validate, lucru în echipă, abilităţi de comunicare, corespunzător programului de pregătire practică aprobat de CNCAN.(10) La încheierea stagiului de pregătire practică, candidatul trebuie să posede acele cunoştinţe, îndemânări practice şi atitudini reprezentative, specifice activităţii de operare în obiectivul nuclear în care s-a pregătit, în conformitate cu cerinţele din fişa postului, descrisă în documentele specifice ale instalaţiei nucleare.(11) La absolvirea oricărui program de pregătire specifică, departamentul/organismul de pregătire atestat de CNCAN, în colaborare cu titularul, acordă cursanţilor, în funcţie de criteriile de succes stabilite, certificate de absolvire corespunzătoare.(12) Certificatul de absolvire a unui program de pregătire sau de perfecţionare trebuie să menţioneze numărul avizului CNCAN acordat la acceptarea programului de pregătire respectiv şi calificativul obţinut de cursant în urma examinării interne finale.(13) Programele de pregătire nu au valabilitate în următoarele cazuri:a) programe de pregătire neevaluate şi neacceptate de CNCAN;b) programe de pregătire care au fost finalizate fără certificate de absolvire;c) programe de pregătire absolvite de către un cursant cu un rezultat la examinările interne finale sub 75% din punctajul maxim al probei de evaluare.
Banca de subiecte şi întrebări + 
Articolul 15(1) În vederea evaluării cursanţilor şi a cursurilor, titularul va întocmi banca de subiecte, întrebări şi răspunsuri, care va acoperi domeniile specificate în anexele nr. 5-8.(2) Banca de subiecte folosită pentru evaluarea teoretică şi practică a cursanţilor va cuprinde subiecte pentru a acoperi cerinţele de pregătire teoretică şi practică, din domeniile specificate în anexele nr. 5-8:a) întrebări cu răspunsuri multiple, tip grilă;b) întrebări cu răspunsuri scurte elaborate de candidat;c) subiecte tip eseu;d) timpul acordat pentru elaborarea răspunsului;e) punctajul detaliat acordat răspunsului corect.(3) Banca de subiecte va fi redactată în limba română şi în limba străină în care este redactată documentaţia de operare a instalaţiei nucleare.(4) Titularul va trimite la CNCAN, în vederea evaluării şi aprobării, banca de subiecte în două exemplare, un exemplar pe suport hârtie şi o copie în format electronic.(5) Circulaţia celor două exemplare ale băncii de subiecte va fi controlată pentru asigurarea confidenţialităţii şi a unei protecţii fizice adecvate.
Programe de pregătire – condiţie de finalizare + 
Articolul 16Programul de pregătire specifică efectuat de cursanţi în vederea autorizării/reautorizării personalului operator de către CNCAN trebuie să fie finalizat cu 10 zile lucrătoare înaintea datei solicitate pentru desfăşurarea sesiunii de examinare.
 + 
Capitolul VCerinţe de înscriere şi criterii de acceptare în procesul de examinare pentru obţinerea unui permis de exercitare pentru activităţi de operareDosarul individual de înscriere + 
Articolul 17(1) Dosarul individual al unui candidat pentru înscrierea în procesul de examinare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru activităţi de operare trebuie să cuprindă:a) cerere de înscriere-tip conform anexei nr. 2;b) copii ale actelor de studii şi ale actelor ce atestă vechimea în muncă şi experienţa dobândită;c) copii ale permisului de exercitare nivel 2, pentru personal care desfăşoară activităţi cu risc radiologic semnificativ;d) certificat de cazier judiciar;e) avizul organelor competente privind siguranţa naţională, solicitantul având acces la documente cu caracter secret şi activitatea profesională permanentă fiind desfăşurată în camera de comandă a instalaţiei nucleare;f) certificat medical, conform anexei nr. 3, emis de către medici de medicina muncii atestaţi de Ministerul Sănătăţii pentru examinarea medicală a solicitanţilor şi stabilirea îndeplinirii criteriilor de acceptare pentru poziţia solicitată;g) certificat psihologic emis de personal specializat al unui centru psihologic autorizat de către CNCAN pentru efectuarea serviciilor de testare psihologică;h) notificarea scrisă a împuternicitului autorizat al titularului, conform anexei nr. 4;i) copie a certificatului de cunoaştere a limbii străine în care este redactată documentaţia de operare a instalaţiei nucleare respective, emis de o unitate specializată;j) declaraţia titularului care certifică faptul că solicitantul a fost pregătit şi a finalizat în mod corespunzător programele de pregătire teoretică şi practică, aprobate de CNCAN;k) copii ale ordinelor de plată sau ale chitanţelor care dovedesc achitarea taxelor şi a tarifelor de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.(2) Dosarul individual conţinând documentaţia de înscriere cerută conform alin. (1) trebuie depus la CNCAN de către împuternicitul titularului de autorizaţie, cu cel puţin 10 zile înainte de data propusă pentru sesiunea de examinare teoretică.
Cerinţe privind starea de sănătate + 
Articolul 18(1) Condiţiile de acceptare de către CNCAN a cererii de înscriere, determinate de starea de sănătate, sunt următoarele:a) starea generală de sănătate fizică şi psihică a solicitantului nu este de natură să producă în activitatea de operare în obiectivul nuclear erori periculoase pentru securitatea nucleară a instalaţiei, a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietăţii. Orice condiţie fizică sau mintală care poate diminua coordonarea motorie sau judecata constituie o cauză suficientă pentru respingerea cererii;b) documentele care certifică starea de sănătate, certificatul medical emis de unitatea medicală atestată de Ministerul Sănătăţii, rezultatele testelor medicale şi psihologice sunt în perioada de valabilitate;c) în cazul în care unitatea medicală sau CNCAN solicită examinări medicale suplimentare, efectuarea acestora şi transmiterea rezultatelor acestor teste suplimentare devin o condiţie obligatorie pentru acceptarea în procesul de examinare;d) examinările medicale suplimentare trebuie să fie efectuate în unităţi medicale special autorizate de Ministerul Sănătăţii, sub controlul direct al unităţii care avizează certificatul medical.(2) O cerere de înscriere neacceptată datorită stării de sănătate a solicitantului poate fi reconsiderată numai după transmiterea la CNCAN a unor certificate medicale suplimentare cerute de unitatea medicală sau de CNCAN.(3) Certificatul medical are o valabilitate de:a) 6 luni pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activităţi de operare;b) un an pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activităţi de management şi de instruire.(4) Certificatul psihologic are o valabilitate de:a) un an pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activităţi de operare;b) 2 ani pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activităţi de management şi de instruire.
Cerinţe de studii, experienţă şi vechime în muncă + 
Articolul 19(1) Condiţiile de acceptare a cererii de înscriere, determinate de cerinţele de pregătire/studii, experienţă şi vechime în muncă pentru solicitantul unui permis de exercitare pentru operator în camera de comandă, sunt următoarele:a) absolvent al unei facultăţi de ştiinţe exacte sau de inginerie ori de şcoală tehnică postliceală, cu diplomă;b) vechime minimă în muncă de 4 ani, din care experienţă minimă de 2 ani în obiectivul nuclear pentru care solicită autorizarea de operare sau în unul similar;c) posesor al permisului de exercitare nivel 2;d) absolvent al programului de pregătire specifică pentru operator, corespunzător prevederilor cap. IV şi anexelor nr. 5 şi 7.(2) Condiţiile de acceptare a cererii de înscriere, determinate de cerinţele de pregătire/studii, experienţă şi vechime în muncă pentru solicitantul unui permis de exercitare pentru operator principal în camera de comandă, sunt următoarele:a) absolvent al unei facultăţi de ştiinţe exacte sau inginereşti, cu diplomă de licenţă;b) vechime minimă în muncă de 6 ani, din care experienţă minimă de 4 ani în obiectivul nuclear pentru care solicită autorizarea de operare sau în unul similar, cu permis de exercitare pentru poziţia de operator nuclear în cameră de comandă valabil, cu o vechime neîntreruptă ca operator nuclear în cameră de comandă de minimum 2 ani, conform prevederilor art. 65;c) posesor al permisului de exercitare nivel 2;d) absolvent al programului de pregătire specifică pentru operator principal, cu respectarea prevederilor cap. IV şi anexelor nr. 6 şi 8.
Notificarea împuternicitului autorizat al titularului + 
Articolul 20(1) Evaluarea nivelului de pregătire al candidatului şi a experienţei acestuia în domeniul nuclear trebuie certificată prin notificarea scrisă a împuternicitului autorizat al titularului, în conformitate cu cerinţele anexei nr. 4.(2) La notificarea scrisă vor fi anexate copii ale certificatelor de absolvire a cursurilor de pregătire urmate de candidat, copii ale înregistrărilor testărilor finale cu calificativele obţinute privind pregătirea specifică teoretică, practică sau pe simulator, după caz, şi alte înregistrări privind experienţa nucleară obţinută.
Acceptarea dosarului individual + 
Articolul 21(1) La verificarea dosarelor individuale în vederea acceptării cererii de înscriere, CNCAN poate solicita, după caz, informaţii suplimentare.(2) Completările solicitate de CNCAN conform alin. (1) trebuie transmise de către titular şi înregistrate la CNCAN cu cel puţin 5 zile înainte de data propusă pentru examinare. În caz contrar, solicitantul se poate înscrie la o altă sesiune de examinare, după completarea dosarului individual.(3) Confirmarea de către CNCAN privind acceptarea cererii de înscriere va fi comunicată titularului de autorizaţie cu cel puţin 5 zile înainte de data examinării.(4) Împuternicitul titularului poate solicita, în cazuri justificate, amânarea participării la sesiunea de examinare a unui solicitant cu cel puţin 5 zile înaintea datei de examinare, prezentând la CNCAN documentele care atestă motivele amânării.(5) Neprezentarea la sesiunea de examinare, neanunţată cu cel puţin 5 zile înaintea datei de examinare propusă, este considerată absenţă nemotivată. Candidatul are dreptul să se reînscrie la o nouă sesiune de examinare, dacă prezintă o cerere în care precizează motivele neprezentării şi face dovada reachitării taxelor şi a tarifelor respective, conform regulamentului în vigoare.
 + 
Capitolul VIExaminarea CNCAN în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru activităţi de operare în camera de comandă a obiectivelor nucleareConţinutul şi condiţiile examinării + 
Articolul 22(1) Examinarea CNCAN în vederea eliberării permiselor de exercitare pentru activităţi de operare în camera de comandă constă din:a) examinare teoretică, probă scrisă şi orală, fiecare probă fiind eliminatorie;b) examinare practică în camera de comandă sau pe simulator, după caz, şi examinare practică pe amplasament, pentru candidaţii declaraţi admişi la probele teoretice;c) evaluarea pregătirii prin copilotare pentru candidaţii care au fost declaraţi admişi la probele precizate la lit. a) şi b).(2) CNCAN organizează sesiuni de examinare pentru:a) susţinerea probelor de examinare de către candidaţi în vederea autorizării/reautorizării operatorilor şi operatorilor principali în camera de comandă a instalaţiei nucleare;b) susţinerea probelor de examinare de către candidaţi în vederea autorizării/reautorizării instructorilor pentru pregătirea practică specifică a personalului operator în camera de comandă a instalaţiei nucleare;c) modificarea permisului de exercitare, conform prevederilor art. 69.(3) Sesiunile de examinare sunt organizate de către CNCAN la solicitarea titularului, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.(4) Planificarea sesiunilor de examinare pentru candidaţii ale căror cereri de înscriere au fost acceptate se realizează de către CNCAN, pe baza propunerilor titularului.(5) CNCAN poate modifica/amâna data unei sesiuni de examinare cu un interval maxim de 30 de zile.(6) Examinarea se desfăşoară în limba română. În cazuri justificate, cu aprobarea CNCAN, examinarea se poate desfăşura în limba străină în care este redactată documentaţia de operare a instalaţiei nucleare respective.
Proba teoretică + 
Articolul 23(1) Prin proba teoretică se verifică cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile necesare în activitatea de operare, identificate prin analize sistematice ale obligaţiilor specifice activităţii de operare cuprinse în obiectivele examinabile identificate din programele de pregătire în care vor fi incluse şi informaţii conţinute în următoarele documente:a) autorizaţia şi amendamentele la autorizaţie, obţinute de titularul de autorizaţie;b) raportul final de securitate nucleară pentru obiectivul nuclear respectiv;c) principiile şi politicile de exploatare, limitele şi condiţiile tehnice de exploatare;d) reglementările din domeniul nuclear;e) manualele de descriere a instalaţiilor;f) procedurile şi manualele de exploatare;g) rapoartele evenimentelor;h) pregătirea în managementul accidentelor;i) reglementările de securitate nucleară, radioprotecţie şi protecţie fizică;j) alte documente tehnice, specificate de către CNCAN.(2) Titularul trebuie să transmită la CNCAN documentaţia de referinţă necesară pentru desfăşurarea procesului de examinare, cu respectarea condiţiilor de confidenţialitate şi de integritate morală.(3) Conţinutul programelor de examinare şi documentaţia de referinţă sunt detaliate în anexele nr. 5-8.(4) Actualizarea programelor de examinare se va efectua înaintea fiecărei sesiuni de examinare.
Examinarea scrisă + 
Articolul 24(1) Prin examinarea scrisă sunt verificate:a) cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile candidatului, prin modul de rezolvare a unor situaţii-problemă ce pot apărea în activitatea de operare;b) puterea de concentrare în orice condiţii, capacitatea de sinteză şi de transfer pentru realizarea corectă a diagnozelor;c) timpul şi viteza de reacţie a candidatului.(2) Subiectele pentru examinarea scrisă vor cuprinde:a) selecţie reprezentativă de întrebări cu răspunsuri scurte, conform anexelor nr. 5a)-8a);b) selecţie reprezentativă de întrebări cu răspunsuri multiple;c) subiecte de sinteză tip eseu, prin a căror rezolvare se verifică cunoaşterea instalaţiilor, principiilor şi comenzilor de funcţionare, politicilor şi procedurilor de operare, cerinţelor de reglementare, a scenariilor şi evenimentelor, noţiuni necesare operării în siguranţă a instalaţiei nucleare.
Examinarea orală + 
Articolul 25(1) Examinarea orală verifică modul de însuşire şi de înţelegere a cunoştinţelor teoretice, capabilitatea de argumentare tehnică, promptitudinea şi abilitatea în comunicare, stăpânirea de sine a solicitantului.(2) În cadrul probei orale se pot solicita explicaţii detaliate în legătură cu anumite subiecte din lucrarea scrisă.
Subiectele pentru examinarea teoretică + 
Articolul 26(1) Subiectele pentru examinarea teoretică, proba scrisă şi proba orală trebuie să acopere toate domeniile prezentate în anexele nr. 5a)-8a), în funcţie de tipul obiectivului nuclear.(2) Subiectele pentru examinarea teoretică vor fi selecţionate din programa de examinare aprobată de CNCAN, cu respectarea documentaţiei de referinţă transmise la CNCAN de către titular.
Examinarea practică + 
Articolul 27(1) CNCAN organizează sesiuni de examinare pentru susţinerea probei practice, la solicitarea titularului, după un interval de 7-45 de zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor obţinute de candidaţi la examinarea teoretică.(2) La proba practică participă numai candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică.(3) Proba practică constă într-un test de operare pe simulator pentru operatorii în camera de comandă a unei centrale nuclearoelectrice sau pe instalaţia nucleară pentru operatorii reactoarelor de cercetare sau ai ansamblurilor critice şi subcritice.
Testul de operare – selecţionarea subiectelor + 
Articolul 28(1) Prin testul de operare trebuie verificate cunoştinţele, îndemânările, abilitatea de diagnoză, lucrul în echipă şi abilităţile de comunicare, capacitatea de acţiune a fiecărui candidat în timpul manevrelor de operare.(2) Testul de operare pe simulator cuprinde subiecte pentru examinarea statică – ferestre de alarmă, panouri de control, parametri critici de securitate şi examinare dinamică – tranzienţi şi proceduri de operare în situaţii anormale pentru scenarii validate, selecţionate din programa de examinare practică, bazate pe analiza sarcinilor de lucru, conform cerinţelor prevăzute în anexele nr. 5b) şi 6b). În completare cu examinarea pe simulator sau în camera de comandă a instalaţiei nucleare, comisia de examinare poate decide şi examinarea pe amplasament, care este realizată prin utilizarea metodei "evaluările performanţei pentru o poziţie dată".(3) Testul de operare pe instalaţia nucleară cuprinde manevre de operare, măsurare şi control, identificarea şi supravegherea panourilor şi aparatelor de comandă şi control, gestionarea documentelor şi înregistrărilor în camera de comandă, conform conţinutului programelor de examinare prezentate în anexele nr. 7b) şi 8b)(4) Topicele şi scopul cunoştinţelor şi îndemânărilor sunt identificate din analizele sarcinilor de muncă şi poziţiei solicitate, analiza competenţelor pentru poziţia solicitată, cerinţe ale organismului de reglementare, analize probabilistice de securitate etc. şi selectate de către comisia de examinare.(5) Toate sarcinile de serviciu identificate în evaluările performanţei pentru o poziţie dată trebuie să fie realizate corect de către candidat în vederea trecerii cu succes a probei de examinare; stabilirea criteriilor de succes este realizată de comisia de examinare.(6) Durata probei practice este fixată de comisia de examinare.
Evaluarea candidaţilor la probele de examinare + 
Articolul 29(1) Evaluarea răspunsurilor candidaţilor la probele de examinare este realizată de comisia de examinare a CNCAN pe baza grilei de corectare, ce cuprinde răspunsurile corecte şi complete, punctajul acordat pentru fiecare răspuns şi timpul necesar elaborării şi redactării răspunsului complet; grila de corectare se elaborează de către comisia de examinare în acelaşi timp cu elaborarea subiectelor pentru proba respectivă de examinare.(2) Rezultatul fiecărei probe de examinare este evaluat cu procente 1-100%, punctajul maxim al probei reprezentând 100%.(3) Punctajul final al unei probe de examinare trebuie calculat ca media aritmetică a punctajelor acordate de fiecare evaluator.(4) Un candidat se consideră admis la proba teoretică în următoarele condiţii:a) obţinerea a cel puţin 70% din punctajul maxim acordat, pentru fiecare subiect de examinare al probei scrise şi al probei orale;b) obţinerea a cel puţin 80% din punctajul maxim acordat, pentru fiecare probă teoretică.(5) Un candidat se consideră admis la proba practică dacă a obţinut pentru fiecare subiect al probei cel puţin 90%.(6) Un candidat care printr-un singur răspuns sau acţiune ar fi pus în pericol operarea în siguranţă a instalaţiei nucleare este declarat respins.
Pregătirea prin copilotare + 
Articolul 30(1) Candidaţii aflaţi în procesul de autorizare iniţială, care au fost declaraţi admişi la proba practică, încep pregătirea prin copilotare în condiţiile îndeplinirii cerinţelor art. 22 alin. (1) lit. c).(2) Durata stagiului de pregătire prin copilotare, obligatoriu pentru candidaţii autorizaţi iniţial, este stabilită de titular conform procedurii interne, în funcţie de pregătirea, receptivitatea şi de capabilitatea de învăţare a fiecărui candidat.(3) Durata minimă a stagiului de pregătire prin copilotare este de 6 luni pentru operator camera de comandă, respectiv de 3 luni pentru operatori principali camera de comandă din centralele nuclearoelectrice şi de 3 luni pentru operatori/operatori principali camera de comandă de la reactorii de cercetare sau de la ansambluri critice şi subcritice.(4) Titularul trebuie să întocmească şi să transmită la CNCAN programul de pregătire prin copilotare pentru fiecare candidat, program ce va cuprinde lista activităţilor obligatorii cu obiective determinate, durata stagiului, coordonatorul autorizat al pregătirii.(5) Fiecare candidat trebuie evaluat periodic de către operatorul principal în camera de comandă şi de coordonatorul programului de copilotare desemnat de titular, responsabil de pregătirea acestuia.(6) Titularul trebuie să transmită la CNCAN pe perioada de copilotare, la intervale de maximum două luni, rezultatele testelor parţiale şi fişele de monitorizare a pregătirii, pe măsură ce sunt finalizate.(7) La încheierea programului de pregătire prin copilotare, coordonatorul acestui stagiu de pregătire trebuie să întocmească fişa de evaluare finală prin care să confirme capabilitatea candidatului de a desfăşura în siguranţă activităţi de operare în camera de comandă a instalaţiei nucleare.(8) În urma evaluării interne a pregătirii practice prin copilotare a candidatului, instructorul coordonator desemnat ca responsabil pentru pregătirea practică prin copilotare poate solicita, argumentat, suplimentarea duratei acestui stagiu de pregătire a candidatului cu maximum 3 intervale de 1-2 luni.(9) Dacă coordonatorul constată că pregătirea candidatului nu este corespunzătoare după perioada suplimentară acordată, candidatul este respins şi va relua întregul program de autorizare, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.(10) Programul de pregătire prin copilotare trebuie să se desfăşoare conform unor proceduri specifice pentru a asigura emiterea înregistrărilor, auditarea şi evaluarea pregătirii candidaţilor.
 + 
Capitolul VIIEliberarea permiselor de exercitare pentru funcţii de conducere în obiective nuclearePersonalul de conducere care necesită permise de exercitare emise de CNCAN + 
Articolul 31(1) Funcţiile de conducere dintr-un obiectiv nuclear care au implicaţie asupra desfăşurării în siguranţă a activităţilor nucleare pot fi exercitate numai de personal care deţine permise de exercitare emise de CNCAN.(2) Funcţiile de conducere pentru care sunt necesare permise de exercitare la centrale nuclearoelectrice sunt prezentate la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b), poziţii denumite astfel sau echivalentul acestora.(3) Funcţiile de conducere de la reactorii de cercetare şi alte instalaţii nucleare pentru care sunt necesare permise de exercitare sunt prezentate la art. 5 alin. (1) pct. (îi) lit. b) şi alin. (1) pct. (iii) lit. b), poziţii denumite astfel sau echivalentul acestora.(4) Funcţia de conducere pentru care este necesar permis de exercitare în cazul ansamblurilor critice şi subcritice este funcţia de responsabil ansamblu critic sau subcritic.
Cerinţe pentru obţinerea permiselor de exercitare de către personalul de conducere + 
Articolul 32(1) Solicitantul unui permis de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nucleară, conform prevederilor art. 31 alin. (2) şi (3), trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de studii, experienţă şi vechime:a) absolvent cu diplomă de licenţă al unei facultăţi de ştiinţe exacte sau inginereşti;b) vechime minimă în muncă de 8 ani, din care minimum 4 ani în obiectivul nuclear pentru care solicită funcţia respectivă sau în unul similar;c) pregătire şi experienţă corespunzătoare postului solicitat, în conformitate cu cerinţele rezultate din analiza fişei postului;d) să nu fi primit nici o sancţiune pentru activitatea depusă în ultimii 2 ani.(2) Solicitantul unui permis de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nucleară, conform prevederilor art. 31 alin. (2) şi (3), trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de pregătire:a) absolvent al unui program de pregătire echivalent cu programul de pregătire pentru autorizare iniţială pentru operator principal, cu excepţia pregătirii practice şi de copilotare pentru poziţiile 1, 2, 3, 5, 6 şi 9 de la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b);b) să fie sau să fi fost posesor al unui permis de exercitare pentru operator principal, emis de CNCAN, poziţiile 2, 5 şi 6 de la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b);c) cursuri de specialitate specifice instalaţiei nucleare, lucrări, studii sau comunicări ştiinţifice publicate sau prezentate, participare la conferinţe şi seminarii interne şi internaţionale, participări la programe externe de pregătire în domeniul instalaţiei nucleare;d) experienţă şi calităţi manageriale.(3) Solicitanţii permiselor de exercitare pentru funcţia de responsabil de reactor nuclear trebuie să fi posedat cel puţin un permis de exercitare valabil, emis de CNCAN, pentru operator principal şi să nu fi primit nici o sancţiune în ultimii 2 ani.
Dosarul individual de înscriere + 
Articolul 33(1) Dosarul individual de înscriere pentru evaluare în vederea eliberării permisului iniţial de exercitare pentru funcţii de conducere trebuie să conţină documentele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. a)-l).(2) Titularul trebuie să depună la CNCAN dosarul individual de înscriere al solicitantului cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru evaluare.
Evaluarea personalului de conducere + 
Articolul 34(1) Prin evaluarea personalului de conducere, comisia de examinare a CNCAN trebuie să aprecieze pregătirea tehnică, experienţa profesională dobândită, abilităţile de conducere şi coordonare, cunoaşterea reglementărilor din domeniu, concepţia privind securitatea nucleară a instalaţiei nucleare, capabilitatea de lucru în echipă şi de comunicare.(2) Evaluarea scrisă şi/sau orală constă în interviu-chestionar.
Reînnoirea permiselor de exercitare pentru funcţii de conducere + 
Articolul 35(1) Permisul de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nucleară are o valabilitate de maximum 2 ani.(2) Reînnoirea permisului de exercitare se realizează de către CNCAN în urma evaluării pregătirii şi experienţei acumulate, procesul de reînnoire fiind similar cu procesul de autorizare iniţială.(3) Dosarul individual de înscriere a unui candidat în procesul de reînnoire a permisului de exercitare pentru funcţia de conducere solicitată trebuie să conţină documentele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi un raport detaliat al solicitantului care să identifice principalele realizări şi deficienţe în activitatea de management desfăşurată pe perioada de valabilitate a permisului anterior. Dosarul individual de înscriere trebuie depus la CNCAN cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea permisului de exercitare deţinut pentru funcţia solicitată.(4) Pe perioada de valabilitate a unui permis de exercitare, personalul de conducere are obligaţia de a participa la programe de perfecţionare specifice funcţiei.(5) Permisul de exercitare se eliberează în termen de 5 zile de la data susţinerii interviului.
 + 
Capitolul VIIIEliberarea permiselor de exercitare pentru instructori de pregătire specifică din instalaţiile nucleareCondiţii şi activităţi desfăşurate de către personalul de instruire autorizat de către CNCAN + 
Articolul 36(1) Personalul de instruire care trebuie să posede permise de exercitare emise de CNCAN este autorizat să desfăşoare următoarele activităţi de instruire a personalului operator:a) activitatea de instructor coordonator pentru pregătirea în vederea autorizării/reautorizării unui grup de pregătire pentru personal operator;b) activitatea de instructor pentru pregătirea teoretică pentru domeniile care includ obiective selectate în programa de examinare în vederea autorizării/reautorizării, cuprinse în anexele nr. 5-8;c) activitatea de instructor de pregătire practică specifică pe simulator pentru centralele nuclearoelectrice (CNE) şi activitatea de pregătire practică specifică pentru reactorii de cercetare.(2) Pentru a desfăşura activitatea de instructor de pregătire practică specifică pe simulator în CNE solicitantul trebuie să posede sau să fi posedat permis de exercitare pentru operator în camera de comandă în CNE cu proiect similar.(3) Pentru activitatea de instructor de pregătire practică specifică pentru reactorii de cercetare, solicitantul trebuie să posede permis de exercitare valid pentru operator principal în camera de comandă.
Cerinţe pentru obţinerea permiselor de exercitare de către personalul de instruire specifică + 
Articolul 37(1) Solicitantul unui permis de exercitare pentru activitatea de instructor de pregătire specifică pentru personalul operator, conform prevederilor art. 36, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de studii, experienţă şi vechime:a) absolvent cu diplomă de licenţă al unei facultăţi de ştiinţe exacte sau inginereşti, pentru instructor de pregătire teoretică specifică;b) vechime minimă în muncă de 6 ani, din care minimum 4 ani în instalaţia nucleară în care îşi va desfăşura activitatea pentru care solicită funcţia respectivă sau într-o instalaţie nucleară similară;c) permis de exercitare în radioprotecţie nivel 2.(2) Solicitantul unui permis de exercitare pentru instructor de pregătire specifică într-o instalaţie nucleară trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de pregătire:a) absolvent al unui program de pregătire similar cu programul de pregătire pentru autorizare iniţială pentru operator principal, cu excepţia perioadei de copilotare;b) absolvent al unor cursuri de psihopedagogie.(3) Condiţiile de acceptare a solicitantului în procesul de evaluare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru personal de instruire practică specifică a personalului operator sunt:a) să deţină experienţă în domeniul obiectivului nuclear respectiv sau al unuia similar;b) să fi fost posesorul unui permis de exercitare valabil pentru operator cameră de comandă şi să fi desfăşurat activitate continuă în camera de comandă cel puţin un an;c) să nu fi primit nici o sancţiune pentru activitatea depusă în ultimii 2 ani;d) să posede capabilităţi de predare, abilităţi de comunicare verificate în activitatea de predare a altor cursuri de pregătire generală.(4) În vederea autorizării iniţiale ca instructor de pregătire specifică, permisul de exercitare valabil pentru activităţi de operare trebuie să nu fi expirat de un interval mai mare de 2 ani.
Dosarul individual de înscriere + 
Articolul 38(1) Dosarul individual de înscriere în procesul de autorizare a instructorilor de pregătire specifică trebuie să cuprindă documentele cerute conform art. 17.(2) Împuternicitul titularului de autorizaţie va depune la CNCAN dosarul de înscriere cu cel puţin 30 de zile înainte de data propusă pentru începerea evaluării.
Examinarea personalului de instruire + 
Articolul 39(1) Prin procesul de examinare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru instructor, conform cerinţei art. 36 alin. (1), CNCAN urmăreşte identificarea experienţei tehnice şi profesionale dobândite, a abilităţilor de predare şi de evaluare a cursanţilor.(2) Procesul de examinare constă în:a) proba practică de verificare a capabilităţilor de predare, de comunicare, de analiză şi sinteză, de evaluare a cursanţilor, de elaborare a materialelor suport în vederea implementării cursului respectiv;b) proba practică pe simulator susţinută numai de instructorii care realizează pregătirea practică;c) interviu-chestionar scris şi/sau oral, conform programei de examinare stabilite în concordanţă cu conţinutul cursului.
Reînnoirea permisului de exercitare + 
Articolul 40(1) Permisul de exercitare pentru instructor de pregătire specifică pentru operatori/operatori principali dintr-o instalaţie nucleară are o valabilitate de maximum 2 ani.(2) Reînnoirea permisului de exercitare se realizează în urma unui proces de reautorizare, care este similar cu procesul de autorizare iniţială. Solicitantul are obligaţia de a participa la programe de perfecţionare specifice, acceptate de CNCAN.(3) Dosarul individual cu documentele cerute în vederea reînnoirii permisului de exercitare, conform art. 68, va fi transmis cu 30 de zile înainte de expirarea permisului de exercitare deţinut anterior.(4) Permisul de exercitare pentru personalul de instruire specifică se eliberează în termen de 5 zile de la data susţinerii examinării teoretice şi practice.
 + 
Capitolul IXMetodologia procesului de examinare. ResponsabilităţiComisia de examinare + 
Articolul 41(1) Pentru desfăşurarea procesului de examinare, preşedintele CNCAN numeşte prin ordin comisia de examinare în vederea autorizării operatorilor cameră de comandă/operatorilor principali cameră de comandă de la reactorii CNE, reactorii de cercetare şi de la alte instalaţii obiective.(2) Comisia de examinare este constituită din cel puţin 7 membri, dintre care sunt numiţi: un preşedinte de comisie – membru examinator, un vicepreşedinte de comisie – membru examinator, un secretar de comisie şi 2 supraveghetori la proba scrisă.(3) În comisia de examinare pot fi cooptaţi ca membri examinatori sau consultanţi specialişti externi CNCAN cu experienţă în domeniu.
Obligaţiile membrilor comisiei de examinare + 
Articolul 42(1) Membrii comisiei de examinare sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor din dosarele candidaţilor, a tuturor documentelor de lucru şi a deciziilor comisiei, în toate etapele de desfăşurare a procesului de examinare.(2) Membrii comisiei de examinare trebuie să semneze declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei nr. 9a), documentele şi discuţiile din cadrul comisiei de examinare fiind considerate confidenţiale.
Responsabilităţile membrilor comisiei de examinare + 
Articolul 43(1) Membrii examinatori ai comisiei de examinare au următoarele responsabilităţi:a) asigură corectitudinea desfăşurării procesului de examinare;b) elaborează subiectele şi grilele de corectare pentru probele de examinare, respectând conţinutul actualizat al programelor de examinare obligatoriu, conform anexelor nr. 5-8;c) evaluează independent răspunsurile candidaţilor, conform grilei de corectare; dacă apar diferenţe mai mari de 15% între punctajele acordate pentru un subiect al unei probe de examinare, membrii corectori ai comisiei vor recorecta subiectul respectiv în plenul comisiei de examinare.(2) Membrii consultanţi ai comisiei de examinare trebuie să asigure asistenţa tehnică la elaborarea subiectelor, a grilei de corectare şi la evaluarea răspunsurilor, făcând aprecieri şi recomandări asupra completitudinii şi corectitudinii răspunsurilor candidaţilor.
Responsabilităţile preşedintelui şi ale vicepreşedintelui comisiei de examinare + 
Articolul 44(1) Preşedintele comisiei de examinare are următoarele obligaţii:a) coordonează şi răspunde de corectitudinea desfăşurării sesiunii de examinare;b) semnalează preşedintelui CNCAN orice neconcordanţă şi abateri constatate, luând măsuri de corectare a acestora;c) verifică îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor legale de participare la sesiunea de examinare;d) numeşte supraveghetori dintre membrii comisiei de examinare, dacă cei numiţi iniţial nu sunt disponibili.(2) Vicepreşedintele comisiei de examinare poate prelua atribuţiile preşedintelui comisiei de examinare, dacă acesta nu este disponibil.
Responsabilităţile secretarului comisiei de examinare + 
Articolul 45Secretarul comisiei de examinare are următoarele responsabilităţi şi atribuţii:a) asigură confidenţialitatea desfăşurării procesului de examinare;b) editează, manipulează şi arhivează toate documentele de lucru ale comisiei de examinare;c) verifică condiţiile de desfăşurare a sesiunii de examinare;d) informează candidaţii asupra obligaţiilor pe care le au în timpul desfăşurării examinării scrise, conform anexei nr. 10b);e) asigură întocmirea corespondenţei şi transmiterea acesteia.
Responsabilităţile supraveghetorilor la proba scrisă + 
Articolul 46Supraveghetorii CNCAN la proba scrisă asigură supravegherea desfăşurării probei scrise, în condiţii corespunzătoare de corectitudine, în conformitate cu atribuţiile specificate în anexa nr. 10a).
Responsabilităţile observatorilor titularului + 
Articolul 47(1) Titularul poate solicita în scris CNCAN, cu cel puţin 5 zile înainte de data examinării, participarea la sesiunea de examinare a unor reprezentanţi, maximum 2, în calitate de observatori.(2) Persoanele propuse ca observatori trebuie să îndeplinească următoarele criterii de acceptare:a) să fie familiarizate cu procesul de pregătire a operatorilor;b) să aibă experienţă şi atribuţii în privinţa evaluării personalului operator;c) să deţină calitatea de salariat al obiectivului nuclear, cu o vechime de minimum 5 ani în unitate;d) să fi deţinut sau să deţină permis de exercitare eliberat de CNCAN;e) să posede cunoştinţe corespunzătoare de limba străină în care este prezentată documentaţia tehnică iniţială a instalaţiei nucleare respective.(3) Titularul trebuie să trimită la CNCAN cel puţin două nominalizări, care vor include:a) funcţiile observatorilor în cadrul unităţii nucleare;b) responsabilităţile observatorilor în programul de pregătire a candidaţilor.(4) Acceptarea sau neacceptarea argumentată a observatorilor propuşi de titularul de autorizaţie va fi comunicată de către CNCAN titularului de autorizaţie în termen de cel mult două zile de la data primirii propunerilor pentru observatori.(5) Observatorii acceptaţi de CNCAN au obligaţia să respecte cerinţele formulate în declaraţia de confidenţialitate prezentată în anexa nr. 9b); în cazul nerespectării acestor cerinţe, aceştia îşi pierd calitatea de observatori ai procesului de autorizare/reautorizare.
Condiţii de organizare a sesiunii de examinare + 
Articolul 48Numărul maxim al candidaţilor care se pot prezenta la o sesiune de examinare este de 8; dacă numărul candidaţilor este mai mare decât acest număr maxim, se organizează mai multe sesiuni de examinare.
Metodologia stabilirii subiectelor pentru probele de examinare + 
Articolul 49(1) Pentru fiecare probă de examinare, cu cel mult 3 zile înainte de data planificată pentru examinare, comisia de examinare elaborează subiectele de examinare, stabileşte grila de corectare şi numărul de subiecte.(2) La sfârşitul sesiunii de lucru, pentru alegerea subiectelor se întocmeşte un proces-verbal semnat de toţi membrii comisiei de examinare, în conformitate cu formatul-cadru prezentat în anexa nr. 12.(3) Subiectele selecţionate pentru proba scrisă vor fi trecute în formularul de examinare prezentat în anexa nr. 11a), fiecare formular fiind ştampilat şi semnat de către preşedintele comisiei de examinare.(4) Toate documentele vor fi păstrate în condiţii de confidenţialitate, verificate de preşedintele comisiei de examinare a CNCAN.
Metodologia desfăşurării examinării scrise + 
Articolul 50(1) Examinarea teoretică se desfăşoară la sediul CNCAN din Bucureşti.(2) Dacă numărul candidaţilor la sesiunea de examinare este mai mare de 5, cu acordul CNCAN, examinarea teoretică se poate desfăşura la sediul obiectivului nuclear; în această situaţie titularul va transmite la CNCAN, cu cel puţin 5 zile înainte de data programată pentru sesiunea de examinare, o declaraţie prin care certifică asigurarea tuturor condiţiilor de desfăşurare a examinării.
Cerinţe pentru identificare + 
Articolul 51(1) La fiecare probă de examinare candidaţii trebuie să deţină asupra lor pentru a se legitima un document personal de identificare, buletin de identitate sau, în cazuri justificate, paşaport.(2) Candidaţii vor lua cunoştinţă, sub semnătură, de regulile şi îndrumările ce trebuie respectate de aceştia în timpul desfăşurării lucrării scrise, prezentate în anexa nr. 10b).(3) Abaterile de la aceste reguli vor fi sancţionate de comisia de examinare cu anularea sesiunii de examinare pentru candidatul respectiv.
Cerinţele pentru elaborarea lucrării scrise + 
Articolul 52(1) Redactarea de către candidaţi a lucrărilor scrise se realizează pe coli albe ştampilate, cu antet, conform anexei nr. 11b).(2) Durata lucrării scrise, de maximum 4 ore, este indicată pe prima pagină a documentelor de examinare, include timpul necesar candidaţilor pentru citirea subiectelor, pregătirea, redactarea şi verificarea răspunsurilor şi nu poate fi depăşită.(3) În timpul examinării candidaţii nu au voie să deţină sau să utilizeze alte documente decât cele care conţin subiectele de examinare şi materialele de referinţă acceptate de CNCAN.(4) La finalizarea probei scrise candidaţii predau lucrarea scrisă supraveghetorilor CNCAN.(5) După finalizarea probei scrise, la solicitarea observatorilor titularului, preşedintele comisiei de examinare aprobă furnizarea unei copii a lucrărilor scrise ale candidaţilor pentru verificare paralelă la solicitarea observatorilor titularului, predarea făcându-se pe bază de proces-verbal.
Metodologia desfăşurării examinării orale + 
Articolul 53(1) Proba orală se desfăşoară după susţinerea probei scrise, în aceeaşi zi, durata examinării fiind de aproximativ o oră pentru fiecare candidat, susţinerea probei orale nefiind condiţionată de promovarea probei scrise.(2) Dacă numărul candidaţilor este mare, examinarea orală va continua, după caz, a doua şi a treia zi.(3) Subiectele de examinare la proba orală sunt prezentate fiecărui candidat sau pot fi alese de acesta într-un număr de subiecte selecţionate de comisia de examinare.(4) În timpul examinării orale orice examinator poate solicita candidaţilor explicaţii suplimentare sau detalii pentru subiectele propuse iniţial.(5) Proba orală poate fi înregistrată audio şi/sau video.
Evaluarea probei teoretice + 
Articolul 54(1) Proba teoretică este evaluată de către fiecare membru examinator al comisiei de examinare, independent, notându-se fiecare răspuns, conform grilei de corectare.(2) Nota finală la proba teoretică se va calcula ca medie aritmetică între notele finale obţinute la proba scrisă şi orală.
Metodologia desfăşurării probei practice + 
Articolul 55(1) Candidaţii care au obţinut calificativul "admis" la proba teoretică susţin proba practică, după caz, pe simulator sau pe instalaţia nucleară la sediul titularului.(2) Desfăşurarea probei practice pe instalaţia nucleară se realizează sub supravegherea şi responsabilitatea turei de serviciu, în prezenţa şefului reactorului, încheindu-se protocolul privind desfăşurarea probei practice conform anexei nr. 13.
Evaluarea probei practice + 
Articolul 56(1) Evaluarea probei practice se realizează de comisia de examinare, numită prin ordin al preşedintelui CNCAN conform prevederilor art. 41, în care pot fi cooptaţi şi membri consultanţi, operatori principali cu permis de exercitare valabil, cu funcţii în programul de pregătire practică şi cu experienţă ca evaluator.(2) Desfăşurarea probei practice se poate înregistra audio şi/sau video.(3) Rezultatele probei practice se transmit de către comisia de examinare în interval de 5 zile lucrătoare de la data examinării.
Pregătirea prin copilotare + 
Articolul 57(1) Pregătirea prin copilotare se efectuează conform procedurii elaborate de titular şi aprobate de CNCAN.(2) CNCAN verifică modul de pregătire în perioada de copilotare şi poate suplimenta această perioadă dacă constată deficienţe în aplicarea procedurii şi a pregătirii candidaţilor.(3) După finalizarea perioadei de copilotare, titularul trebuie să transmită la CNCAN o declaraţie care certifică îndeplinirea criteriilor de acceptare de către fiecare candidat pentru această perioadă de pregătire, cu confirmarea directorului obiectivului nuclear.
 + 
Capitolul XRezultate, contestaţii, reexaminări, reînscrieriRezultatele examinărilor + 
Articolul 58(1) După finalizarea fiecărei sesiuni de examinare, preşedintele comisiei de examinare înaintează spre aprobare preşedintelui CNCAN procesul-verbal privind desfăşurarea şi rezultatele probei de examinare pentru fiecare candidat, conform anexei nr. 14.(2) Rezultatul final al procesului de evaluare este determinat de media notelor finale obţinute de candidat pentru fiecare etapă a procesului de examinare, conform art. 29.(3) Rezultatele finale ale procesului de autorizare, conform anexei nr. 15, vor fi anunţate în cel mult 10 zile de la finalizarea cu succes a perioadei de copilotare.
Aprobarea documentelor de examinare + 
Articolul 59Preşedintele CNCAN verifică şi aprobă documentele fiecărei sesiuni de examinare.
Contestaţii + 
Articolul 60(1) Titularul poate contesta argumentat modul de aplicare a grilelor de corelare, în termen de 3-5 zile de la data comunicării rezultatelor examenului.(2) Observatorii titularului, acceptaţi de CNCAN la procesul de examinare, pot solicita comisiei de examinare, în intervalul de timp specificat la alin. (1), consultări pentru a clarifica modul de aplicare a grilelor de corectare în evaluarea răspunsurilor candidaţilor.(3) Comisia de examinare va analiza contestaţiile şi va prezenta rezultatele finale în interval de 3-5 zile lucrătoare de la data primirii acestora la sediul CNCAN; după aprobarea acestora de către preşedintele CNCAN, vor fi transmise titularului.(4) Contestaţiile transmise la CNCAN într-un interval mai mare de două zile de la data comunicării rezultatelor nu vor fi luate în considerare.
Reexaminări + 
Articolul 61(1) Un candidat poate solicita reexaminarea parţială pentru un domeniu conform anexelor nr. 5-8, în următoarele condiţii:a) punctajul obţinut pentru un singur subiect al unei probe teoretice este cuprins între 65-70%;b) punctajul obţinut pentru un singur subiect al probei practice este cuprins între 80-85%, celelalte subiecte fiind evaluate cu cel puţin 90%.(2) Un candidat poate solicita reexaminarea pentru toate domeniile pentru o singură probă de examinare, dacă a obţinut un rezultat cu cel mult 5% sub limita necesară pentru a fi declarat admis de către comisia de examinare pentru proba respectivă, conform art. 29 alin. (4), (5) şi (6).(3) Un candidat poate solicita reexaminarea parţială după minimum o lună şi maximum două luni de la sesiunea de examinare, dacă a absolvit un program suplimentar de pregătire pentru domeniul supus reexaminării; înregistrările evaluărilor interne trebuie transmise la CNCAN cu 10 zile înaintea datei de reexaminare.(4) Un candidat poate solicita reexaminarea unei probe de examinare după minimum 3 luni şi maximum 6 luni de la sesiunea de examinare, dacă a absolvit un program suplimentar de pregătire complet şi a transmis la CNCAN înregistrări ale testărilor interne finale ale candidaţilor pentru aceste programe de pregătire, cu cel puţin 10 zile înaintea datei de reexaminare.(5) În cazul neprezentării la reexaminare în intervalul maxim acordat, candidatul pierde acest drept.
Reînscrieri + 
Articolul 62(1) Candidaţii care au fost declaraţi respinşi la o sesiune de examinare au dreptul să solicite o nouă înscriere în vederea unei noi examinări după cel puţin 90 de zile de la data ultimului examen susţinut cu CNCAN, dacă au finalizat cu succes un program de pregătire suplimentar care îndeplineşte cerinţele art. 14 şi au achitat taxele şi tarifele de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.(2) Candidaţii respinşi a doua oară vor putea solicita o nouă înscriere în vederea examinării, după 6 luni de la data comunicării rezultatelor oficiale ale sesiunii precedente, respectând condiţiile prevăzute la alin. (1).(3) Candidaţii respinşi a treia oară pot solicita reînscrierea la o sesiune de examinare după un interval de un an de la ultima sesiune de examinare, respectând condiţiile prevăzute la alin. (1).(4) Candidaţii respinşi consecutiv la 4 sesiuni de examinare nu mai au dreptul la o altă reînscriere în vederea examinării.(5) Un candidat care a fost respins din cauza unei fraude comise în timpul examinării, prin nerespectarea regulilor şi îndrumărilor conform anexei nr. 10 b), are voie să se reînscrie după un interval de 6 luni, achitând taxele şi tarifele aferente.(6) Un candidat respins de două ori din cauza unei fraude comise în timpul examinării, prin nerespectarea regulilor şi îndrumărilor prezentate în anexa 10b), nu mai are dreptul la o altă reînscriere.
Reînscrierea candidaţilor neprezentaţi + 
Articolul 63(1) În cazul neprezentării motivate a unui candidat la o sesiune de examinare, acesta poate solicita reînscrierea la prima sesiune de examinare organizată de CNCAN pentru obiectivul nuclear respectiv.(2) În cazul absenţei nemotivate a unui candidat la o sesiune de examinare, solicitantul are dreptul să se reînscrie la o nouă sesiune de examinare, potrivit alin. (1), după achitarea taxelor şi tarifelor de examinare şi autorizare, conform Regulamentului privind taxele şi tarifele, în vigoare.
 + 
Capitolul XIEliberarea, menţionarea şi reînnoirea permiselor de exercitareEliberarea permiselor de exercitare + 
Articolul 64(1) La finalizarea procesului de examinare, după aprobarea de către preşedintele CNCAN a documentelor de examinare, se confirmă eliberarea permiselor de exercitare.(2) Permisele de exercitare se eliberează în original şi două exemplare în copie, în conformitate cu prevederile anexei nr. 16.(3) Exemplarele vor avea următoarea distribuţie:a) exemplarul original pentru candidat;b) o copie pentru titularul de autorizaţie;c) o copie pentru CNCAN.(4) Pe permisul de exercitare se vor consemna condiţiile şi limitele de valabilitate.(5) Valabilitatea permisului de exercitare este limitată, pentru instalaţia nucleară pentru care a fost emis, la acele activităţi specificate în autorizaţia de funcţionare a acesteia.
Obligaţiile posesorului unui permis de exercitare + 
Articolul 65(1) Posesorii permiselor de exercitare au obligaţia să respecte toate reglementările, regulamentele şi ordinele CNCAN.(2) Valabilitatea permisului de exercitare se menţine în următoarele condiţii:a) posesorul permisului de exercitare pentru operator în camera de comandă (OCC) sau operator principal în camera de comandă (OPCC) din centralele nuclearoelectrice trebuie să efectueze activitate de operare în camera de comandă minimum 7 ture a 8 ore sau 5 ture a 12 ore în fiecare trimestru;b) posesorul permisului de exercitare pentru OCC sau OPCC din reactorii de cercetare trebuie să efectueze activitate de operare în camera de comandă minimum 4 ore în fiecare trimestru.(3) Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, înainte de a fi reluată activitatea de operare autorizată de permisul de exercitare deţinut, titularul notifică următoarele:a) actualizarea şi validarea calificărilor operatorului;b) pregătirea practică a operatorului autorizat a fost completată cu o perioadă de copilotare de minimum 40 de ore pentru centralele nuclearoelectrice sau de minimum 6 ore în cazul reactorilor de cercetare.(4) Programele de pregătire suplimentare dezvoltate în aceste cazuri de titular sunt aprobate de CNCAN înainte de aplicare.(5) Titularul va transmite la CNCAN copii ale înregistrărilor evaluărilor finale interne ale operatorilor participanţi la programele de pregătire.(6) Operatorul îşi poate relua activitatea de operare pentru care are permis de exercitare numai cu acceptul CNCAN.
Condiţii de menţinere a permisului de exercitare + 
Articolul 66(1) Posesorul permisului de exercitare trebuie să posede starea de sănătate fizică şi mentală corespunzătoare pentru a desfăşura în siguranţă activităţile pentru care a fost emis permisul respectiv. Titularul are obligaţia de a informa CNCAN, în termen de 5 zile, despre orice incapacitate ce depăşeşte 15 zile lucrătoare de inabilitate sau boală a unui OCC ori OPCC care nu poate desfăşura temporar activitate de operare în camera de comandă.(2) Posesorul permisului de exercitare trebuie să posede certificat medical valabil pentru desfăşurarea activităţilor pentru care este emis permisul respectiv. Titularul are obligaţia să asigure posesorilor permiselor de exercitare efectuarea examenelor medicale periodice semestriale/ anuale pentru stabilirea stării fizice şi psihice.(3) Posesorul permisului de exercitare nu va folosi, nu va poseda sau nu va vinde substanţe ilegale.(4) Este interzis posesorului unui permis de exercitare să efectueze activităţile autorizate atâta timp cât se află sub influenţa alcoolului, drogurilor sau a unor medicamente cu efecte secundare care ar afecta capacitatea fizică şi mentală a operatorului de a efectua activităţile de operare competent şi în siguranţă.(5) Posesorul permisului de exercitare trebuie să participe la testările de determinare a alcoolemiei şi a consumului de droguri şi să îndeplinească şi alte cerinţe sau condiţii pe care le poate impune CNCAN prin dispoziţii de reglementare, pentru a reduce la minimum apariţia erorilor umane şi riscul de expunere la pericole a persoanelor expuse profesional, a populaţiei, mediului şi proprietăţii.(6) Posesorii permiselor de exercitare pentru activităţi de operare nu au dreptul să participe la greve, mitinguri de protest sau la alte mişcări sociale.(7) Permisul de exercitare îşi pierde valabilitatea la cererea titularului sau la încetarea relaţiilor de muncă dintre persoana angajată şi unitatea respectivă.
Condiţii de reînscriere în vederea reautorizării + 
Articolul 67(1) La expirarea valabilităţii permisului de exercitare conform art. 6 alin. (1), titularul poate solicita CNCAN înscrierea în procesul de examinare în vederea reautorizării.(2) În situaţiile în care documentaţia de înscriere în procesul de reautorizare este transmisă cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea permisului de exercitare, valabilitatea acestuia se prelungeşte până când se finalizează procesul de reautorizare.
Reînnoirea permiselor de exercitare + 
Articolul 68(1) Pentru reînnoirea permiselor de exercitare operatorul trebuie să se înscrie şi să participe la procesul de reautorizare.(2) Dosarul de înscriere pentru participare la reautorizare cuprinde următoarele:a) cerere de înscriere-tip conform anexei nr. 2;b) certificat medical valabil, conform anexei nr. 3, emis de comisia medicală agreată de CNCAN;c) notificarea scrisă a împuternicitului autorizat al unităţii nucleare, titulară de autorizaţie, conform anexei nr. 4;d) copii ale permisului de exercitare de radioprotecţie;e) certificat de cazier judiciar;f) copii ale ordinelor de plată sau chitanţelor care dovedesc achitarea în contul CNCAN a taxelor şi tarifelor de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare;g) copii ale înregistrărilor examinărilor interne ale programelor de pregătire la care a participat solicitantul;h) declaraţia de confirmare a directorului obiectivului nuclear privind îndeplinirea criteriilor de pregătire de către fiecare candidat.(3) Dosarul de înscriere în vederea reautorizării va fi trimis la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării permisului de exercitare, dar nu mai mult de 60 de zile.(4) Procesul de reautorizare se desfăşoară în conformitate cu prevederile cap. VI-VIII privind eliberarea permiselor de exercitare şi ale cap. IX privind metodologia desfăşurării examinării.(5) Dacă un operator nu începe procesul de reautorizare conform prevederilor art. 64 alin. (2), acesta este considerat proces de autorizare iniţială.
 + 
Capitolul XIIModificarea permiselor de exercitare şi transferul personalului operatorModificarea permiselor de exercitare + 
Articolul 69Se consideră modificare a permisului de exercitare solicitarea de către un posesor al unui permis de exercitare valabil pentru anumite activităţi autorizate a unui alt permis de exercitare în următoarele situaţii:a) posesorul unui permis de exercitare valabil OCC solicită permis de exercitare OPCC;b) posesorul unui permis de exercitare valabil pentru o instalaţie nucleară solicită permis de exercitare pentru o instalaţie nucleară similară.
Cerinţe pentru modificarea permiselor de exercitare + 
Articolul 70Pentru a solicita modificarea unui permis de exercitare se transmite la CNCAN o cerere de modificare, având ataşate actele necesare înscrierii în vederea autorizării pentru poziţia solicitată, în conformitate cu cerinţele prezentelor norme, inclusiv dovada achitării taxelor şi tarifelor prevăzute de Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.
Cerinţe de pregătire în vederea modificării permiselor de exercitare + 
Articolul 71(1) Orice schimbare a activităţii nucleare desfăşurate de operator va fi anunţată la CNCAN, pentru a se cunoaşte cerinţele de pregătire şi evaluare în vederea obţinerii unui permis de exercitare valabil pentru activitatea respectivă, conform art. 4 şi 5.(2) Un permis de exercitare poate fi modificat dacă sunt respectate condiţiile de acceptare a cererii de înscriere în procesul de autorizare în vederea obţinerii permisului de exercitare necesar pentru desfăşurarea activităţii respective, conform art. 17.(3) Solicitantul modificării permisului de exercitare participă la un program de pregătire şi examinare, conform prezentelor norme.(4) Dacă cererea de modificare a permisului de exercitare de la OCC la OPCC este efectuată în 6 luni de la reînnoirea permisului de exercitare a OCC, cu respectarea prevederilor art. 16, procesul este considerat proces de reautorizare, obţinându-se valabilitate conform art. 6 alin. (1).(5) O persoană poate deţine în acelaşi timp permis de exercitare valabil pentru OCC/OPCC şi permis de exercitare pentru activitatea de instructor de pregătire specifică a operatorilor în programul de pregătire teoretică şi practică sau pentru funcţii de conducere în obiectivul nuclear.(6) Un posesor al permisului de exercitare valabil OCC poate solicita permis de exercitare pentru activitatea de instructor coordonator de pregătire specifică a operatorilor, cu îndeplinirea cerinţelor de pregătire şi examinare specifice personalului de instruire.
Transferul personalului operator + 
Articolul 72(1) Un operator poate solicita transferul într-o unitate nucleară similară, cu modificarea permisului de exercitare, conform prevederilor art. 69-72.(2) Unitatea nucleară la care s-a realizat transferul operatorului prezintă la CNCAN pentru aprobare programul de pregătire identificat din analiza sarcinilor ce trebuie îndeplinite.(3) Operatorul poate desfăşura activitate de operare în camera de comandă a unităţii nucleare în care s-a transferat numai după finalizarea procesului de examinare de către CNCAN din programul suplimentar de pregătire, conform prevederilor cap. VI.(4) Procesul de examinare din programul suplimentar nu modifică perioada de valabilitate a permisului de exercitare deţinut de operator în momentul transferului.
 + 
Capitolul XIIISancţiuni + 
Articolul 73În conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, permisul de exercitare se suspendă sau se retrage de către CNCAN în toate cazurile în care se constată că posesorul permisului de exercitare nu a respectat cerinţele prevăzute la art. 5 din aceeaşi lege şi reglementările în vigoare.
Suspendarea permiselor de exercitare + 
Articolul 74CNCAN dispune, fără a prejudicia alte sancţiuni prevăzute de lege, suspendarea pe o durată de cel mult 6 luni a permisului de exercitare valabil în următoarele situaţii:1. nerespectarea prevederilor art. 65 şi 66;2. lipsa unor cunoştinţe, îndemânări şi abilităţi în activitatea de operare, ce ar putea genera erori de funcţionare/exploatare a unităţii nucleare, periculoase pentru securitatea nucleară a instalaţiei, a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietăţii, ca urmare a controlului şi constatărilor din procesele-verbale de control ale inspectorilor CNCAN;3. abateri disciplinare grave în activitatea de operare a operatorului, erori de decizie, nerespectarea limitelor şi condiţiilor de autorizare, ce ar pune în pericol exploatarea în siguranţă a centralei nuclearoelectrice.
Acţiuni impuse de suspendarea permisului de exercitare + 
Articolul 75Suspendarea permisului de exercitare presupune:a) interzicerea exercitării activităţilor pentru care a fost emis permisul, pe toată durata suspendării;b) identificarea cauzelor care au condus la suspendare şi luarea măsurilor corective necesare înlăturării acestor cauze care au condus la suspendare;c) raportarea la CNCAN de către titular a modului de îndeplinire a măsurilor corective luate.
Revocarea suspendării + 
Articolul 76(1) Suspendarea permisului de exercitare din motive medicale se revocă dacă, prin prezentarea certificatelor medicale corespunzătoare, comisia medicală agreată de CNCAN constată că starea de sănătate fizică şi psihică a operatorului este în conformitate cu cerinţele funcţiei.(2) Suspendarea permisului de exercitare datorită lipsei cunoştinţelor, îndemânărilor, abilităţilor în activitatea autorizată se revocă dacă operatorii sancţionaţi au efectuat în perioada de suspendare dispusă programe suplimentare de pregătire şi au fost examinaţi din nou de CNCAN şi declaraţi admişi.
Retragerea permisului de exercitare + 
Articolul 77CNCAN dispune, fără a prejudicia alte sancţiuni prevăzute de lege, retragerea permisului de exercitare valabil în următoarele situaţii:1. nerespectarea prevederilor art. 65 şi 66;2. constatarea că posesorul permisului de exercitare este consumator de droguri sau de alcool;3. comisia medicală stabilită de Ministerul Sănătăţii şi agreată de CNCAN constată incapacitate, inabilitate definitivă sau o boală care afectează desfăşurarea în siguranţă a activităţii autorizate de permisul de exercitare;4. constatarea că posesorul permisului de exercitare suportă o condamnare definitivă privativă de libertate datorită unor delicte în exerciţiul funcţiunii sau în cazul unei sentinţe de condamnare cu privare de libertate care nu a fost judecată definitiv;5. constatarea că posesorul unui permis de exercitare suspendat temporar efectuează activităţi autorizate în perioada de suspendare;6. permisul de exercitare a fost suspendat temporar de două ori în interval de un an;7. posesorul permisului de exercitare solicită retragerea permisului.
Acţiuni impuse de retragerea permisului de exercitare + 
Articolul 78(1) Retragerea permisului de exercitare presupune:a) interzicerea exercitării activităţilor pentru care a fost emis;b) identificarea cauzelor şi luarea măsurilor corective necesare înlăturării acestora;c) raportarea de către titular a modului de îndeplinire a acestor măsuri.(2) Unitatea autorizată are obligaţia de a informa CNCAN, în termen de 5 zile, despre orice delict sau infracţiune săvârşită de un titular al unui permis de exercitare.
 + 
Articolul 79O persoană al cărui permis de exercitare a fost retras, potrivit situaţiilor prezentate la art. 77 pct. 1, 2, 5, 6 şi 7 se poate înscrie pentru a participa la procesul de autorizare iniţială în vederea obţinerii unui nou permis de exercitare după cel puţin un an de la data retragerii, cu respectarea cerinţelor de înscriere şi acceptare, conform cap. IV.
Condiţii privind contestarea sancţiunilor CNCAN + 
Articolul 80(1) Sancţiunile prevăzute la art. 72 şi 74 pot fi contestate de către posesorul permisului de exercitare sancţionat, în termen de 15 zile de la data sancţionării, la CNCAN.(2) Consiliul de conducere al CNCAN va analiza contestaţia în termen de 30 de zile, luând decizia finală de ridicare sau de menţinere a sancţiunii.(3) Decizia menţionată la alin. (2) este comunicată în scris persoanei în cauză şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ.
 + 
Capitolul XIVDispoziţii tranzitoriiPregătirea practică a personalului de operare a CNE pentru faza de punere în funcţiune + 
Articolul 81Pentru centrale nuclearoelectrice în curs de punere în funcţiune, simulatorul sau sistemul cu program echivalent necesar pregătirii practice specifice va fi disponibil cu cel puţin un an înaintea începerii încărcării cu combustibil a reactorului, astfel încât personalul de operare să fie autorizat de către CNCAN înaintea începerii încărcării cu combustibil a reactorului.
Valabilitatea temporară a permiselor de exercitare + 
Articolul 82Orice permis de exercitare emis de CNCAN anterior intrării în vigoare a prezentelor norme îşi menţine valabilitatea, conform precizărilor înscrise pe acesta.
 + 
Capitolul XVDispoziţii finaleDosarul candidaţilor + 
Articolul 83(1) Dosarele candidaţilor depuse la CNCAN nu se returnează.(2) Înregistrările examinărilor vor fi păstrate în dosarul candidatului timp de 30 de ani.
Anexe + 
Articolul 84(1) Anexele nr. 1-16 fac parte integrantă din prezentele norme.(2) Orice dispoziţie contrară prevederilor prezentelor norme se abrogă cu data intrării în vigoare a acestora.
 + 
Anexa 1––-la norme–––ABREVIERI, DEFINIŢII● Operator cameră principală de comandă (OCC)● Operator principal cameră principală de comandă (OPCC)● Dispecer şef de tură (DST) pentru CNE● Cameră principală de comandă (CPC)● Centrală nuclearoelectrică (CNE)● Reactor de cercetare (RC)● Permis de exercitare (PE)● Cunoştinţe, îndemânări, atitudini (CIA)● Proces de autorizare – proces desfăşurat în vederea emiterii de către CNCAN a permisului de exercitare specific pentru realizarea activităţilor specificate● Proces de autorizare pentru personal operator, personal de conducere, personal de pregătire specifică – procesul de pregătire şi examinare în vederea emiterii de către CNCAN a permisului de exercitare, conform prezentelor norme● Operator cameră principală de comandă – persoana autorizată şi responsabilă faţă de operatorul principal cameră de comandă pentru operare şi control al instalaţiei nucleare● Instructor coordonator pentru stagiu de pregătire teoretică specifică, pregătire practică pe simulator sau prin stadiul de pregătire prin copilotare – persoana autorizată de către CNCAN, responsabilă pentru pregătirea specifică a unui grup de candidaţi aflaţi în pregătire în vederea autorizării● Examinare dinamică pe simulatorul integral – evaluarea CIA a unui candidat privind proceduri de operare în situaţii anormale sau regim tranzitoriu● Examinare statistică pe simulatorul integral – evaluarea CIA a unui candidat privind parametrii critici de securitate pentru instalaţia nucleară, panouri de control, ferestre de alarmă● Copilotare – stagiu de pregătire realizat pe instalaţia nucleară, sub supravegherea şi responsabilitatea unui operator principal cameră de comandă, posesor al unui permis de exercitare valid● Program de pregătire generală – program de pregătire pentru însuşirea cunoştinţelor generale de bază● Împuternicit autorizat al instalaţiei nucleare – persoana care este nominalizată de titularul de autorizaţie să întocmească dosarul individual de înscriere al candidatului● Comisie medicală agreată de CNCAN – comisie medicală autorizată de Ministerul Sănătăţii să desfăşoare activitatea specifică solicitată de către titularul de autorizaţie● Permis de exercitare – document specific scris care autorizează efectuarea activităţilor specifice, conform prevederilor prezentelor norme● Dispecer şef de tură în CNE – persoana autorizată de către CNCAN, echivalent operatorului principal cameră de comandă, cu putere de decizie, responsabilă pentru întreaga activitate de operare potrivit specificăţiilor din autorizaţia de funcţionare a instalaţiei nucleare● Instructor pentru pregătirea specifică – persoana autorizată de către CNCAN, responsabilă pentru realizarea pregătirii specifice, teoretică sau practică● Program de pregătire specifică – program de pregătire care realizează pregătirea candidatului pentru a îndeplini activităţi specifice de operare în instalaţia nucleară● Reînnoirea permiselor de exercitare – proces de reautorizare desfăşurat în vederea emiterii unor permise de exercitare valabile pentru aceleaşi activităţi specifice ca şi cele anterioare● Titular de autorizaţie – unitatea nucleară care deţine autorizaţie de funcţionare emisă de care CNCAN pentru instalaţia nucleară
 + 
Anexa 2––-la norme–––CERERE DE AUTORIZAREUNITATEA __________________________________ Tel.: ____________________Adresa ____________________________________ Fax: _____________________Localitatea _______________________________Tipul solicitării*) _______________________Autorizări anterioare _____________________NUMELE şi PRENUMELE solicitantului: ________________________________DATE PERSONALEData naşterii: ________________ Locul naşterii: ___________________ Judeţul ________________Act de identitate: Seria _____ Nr. _____________ eliberat de ____________ data _____________localitatea ______________ Judeţul _______________Starea civilă: ________________________________DOMICILIUL STABIL: localitatea __________________ str. ________________________ sector ________bloc _______ scara ______ ap. ______ Judeţul ___________________DOMICILIUL ACTUAL: localitatea __________________ str. ________________________ sector ________bloc _______ scara ______ ap. ______ Judeţul ___________________    STUDII EFECTUATE:

Nr.
crt.
Studii efectuate/Localitatea Perioada Media/calificativ
de absolvire
1.
2.
3.

    EXPERIENŢA SOLICITANTULUI: Vechime totală ….. în domeniul nuclear …..    în unitatea nucleară ………..    Permise de exercitare deţinute anterior:

Nr.
crt.
Felul permisului de exercitare Număr Termen
valabilitate
Data
emiterii
1.
2.
3.

Declar că nu sunt implicat în consum, posesie, trafic sau vânzări de substanţe aflate subincidenţa controlului substanţelor prohibite (droguri, substanţe radioactive, etc.).Semnătura solicitantuluiDataACORDUL CONDUCĂTORULUI UNITĂŢII**) _____________________________________Numele şi prenumele ______________ Funcţia ____________ Data ___________Semnătura ____________––––    * Autorizare/reautorizare/rereautorizare/modificare    ** Confirma autenticitatea datelor şi acordul unităţii + 
Anexa 3–––la norme–––BULETIN de EXAMINARE MEDICALĂpentru recrutare personal operator în camerade comandă a obiectivelor nucleareNR. …….    1. DATE PERSONALE (se completează de instituţie)    Numele şi prenumele solicitantului ┌──────────────────────────────┐                                       └──────────────────────────────┘    Data nasterii ┌────┬───┬────┬────┬──────┬────┐                                       │Anul│ │Ziua│ │ Luna │ │                                       └────┴───┴────┴────┴──────┴────┘                                       ┌──────────────────────────────┐      Domiciliul │Localitatea │                                       ├──────────────────────────────┤                                       │Strada Nr. Bl. Ap. │                                       └──────────────────────────────┘      Specialitatea/meseria ┌──────────────────────────────┐                                       └──────────────────────────────┘                                       ┌──────────────────────────────┐       Date profesionale │Locul de │                                       │munca │                                       ├──────────────────────────────┤                                       │Ocupatia │                                       ├──────────────────────────────┤                                       │Perioada │                                       └──────────────────────────────┘       2. DATE MEDICALE*         (se completeaza de Comisia           medicală)                                       ┌─────────┬──────────┬─────────┐         Antecedente fiziologice │ │ │ │                                       └─────────┴──────────┴─────────┘                                       ┌──────────────────────────────┐         Antecedente patologice │Eredocolaterale: │                                       ├──────────────────────────────┤                                       │Personale: │                                       └──────────────────────────────┘           Examen psihologic ┌──────────────────────────────┐                                       └──────────────────────────────┘    * Numele şi prenumele       medicului ……… Data ……. Semnătura şi parafa …………    3. EXAMEN CLINIC GENERAL┌──────────────┬─────────────────┬──────────────────────┬───────────────┐│ Înălţime │ │ Greutate │ │└──────────────┴─────────────────┴──────────────────────┴───────────────┘┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐│ Tegumente şi │ ││ mucoase │ │├───────────────────┘ ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐│ Tesut musculo- │ ││ adipos │ │├───────────────────┘ ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Ganglioni superficiali ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Aparat osteoarticular ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Aparat respirator ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Aparat cardiovascular ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Aparat digestiv ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Aparat uro-genital ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ S.N.C. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘    4. EXAMEN PARACLINIC ŞI DE LABORATOR┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Audiograma ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ E.E.G. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ E.K.G. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ M.R.F. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ V.D.R.L. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ R.P.S. ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌──────┬────┬────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┐│H.L.G.│ HB │ HT │ He │ Le │ Gr │ Mo │ Li │ Re │ Tr │ TS │TC │├──────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┤│data │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────┼────┴────┴─────┼─────┼─────┴─────┼─────┴─────┴─────┼─────┴──────┤│ TGP │ │TGO │ │Creatinemie │ │└──────┴───────────────┴─────┴───────────┴─────────────────┴────────────┘┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐│ Examen urina │ │├───────────────────┘ ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐│ Alte investigatii │ │├───────────────────┘ ││Numele şi prenumele ││ medicului …………. Data …………. Semnătura şi parafa │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘    5. EXAMENE DE SPECIALITATE    5.1. NEUROPSIHIATRIE ŞI PROBE DE ECHILIBRU┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandări │ Medic │ Data ││ med. │ │ │ │ │├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘    5.2 O.R.L. ŞI PROBE VESTIBULARE┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandări │ Medic │ Data ││ med. │ │ │ │ │├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘    5.3 OFTALMOLOGIE – CRISTALIN-ACUITATE VIZUALA-SENSIBILITATE CROMATICA┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandări │ Medic │ Data ││ med. │ │ │ │ │├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘    CONCLUZIA FINALA   ┌──────────────┐   ├──────────────┤ Apt pentru exercitarea profesiei de …… în   ├──────────────┤ UNITATEA …….   ├──────────────┤ Apt cu restricţie**   ├──────────────┤ Inapt temporar   └──────────────┘ Inapt    Recomandări*:    ** Indicaţi pe scurt cum poate fi corectată restricţia, pentru a evita       descalificarea)                                     Semnătura şi parafa medicilor:                                     Data:    Valabilitatea acestui certificat medical este cuprinsă între …….    REZULTATELE TESTĂRII PSIHOLOGICE împreuna cu psihoprofesiograma aferentă    realizate, de o unitate agreata de CNCAN    Valabilitatea acestui certificat psihologic este cuprinsa între ……    Certificare    ● Orice declaraţie, omitere sau fals în acest document sau în documentele      ataşate, vor fi supuse sancţiunilor civile şi penale.                                   Semnătura şi parafa medicilor:                                   Data:                                   Semnătura psihologului autorizat:                                   Data:    ● Declar pe propria răspundere că informaţiile prezentate sunt reale.           Data: Semnătura solicitantului:
 + 
Anexa 4–––la norme–––NOTIFICAREA ÎMPUTERNICITULUI UNITĂŢII NUCLEAREUNITATEA NUCLEARĂ ____________________________________________Numele şi prenumele împuternicitului _________________________Funcţia ______________________________________________________SOLICITANTUL: Numele _____________________ Prenumele ______________________Tipul solicitării _________________________________________________________Autorizări anterioare _____________________________________________________    1. PREGĂTIREA PROFESIONALA    A. Pregătire teoretică: Cursuri şi stagii de pregătire teoretică specifică

Nr.
crt.

Denumirea
cursului
absolvit
Nivel*
(A.M.I)

Perioada/
Nr.ore

Centrul
de
pregătire

Certificat
de absolvire
(testări
finale***)
media

1.
2.

    B. Pregătire practică: Cursuri şi stagii de pregătire practică specifice

Nr.
crt.

Stagiu de pregătire
practică
(simulator,copilotare,
etc.)
Perioada/
Nr. de ore

Lista de activităţi**
însuşite de solicitant

Înregistrări
evaluare***

1.
2.

    2. ISTORIA ANGAJĂRILOR

Nr.
crt.
Locul de muncă Perioada Funcţia Observaţii
Demisie/transfer/calificative anuale
1.
2.

   3. PROFIL MORAL

Nr.
crt.
Calitatea

Calificativ****

Comentarii

1. Personalitate
2. Responsabilitate
3. Inteligenta
4. Creativitate
5. Stabilitate psihica
6. Capacitatea de a învăţa
7.

Atitudinea faţă de securitatea
nucleară

    CONCLUZIA ÎMPUTERNICITULUI UNITĂŢII****    Recomandări:                                     Semnătura …… Data ……..–––-    * A-avansat; M-mediu; l-începător    ** Se va prezenta lista de activităţi specifice şi sarcinile obligatorii       pentru poziţia solicitată    *** Se vor prezenta copii ale testelor finale, fise de monitorizare, etc.    **** I-Inacceptabil; A- Acceptabil; B-Bun; F.B.- Foarte Bun; E-Excepţional. + 
Anexa 5a)––––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba teoreticăîn vederea autorizării/reautorizării operatorilor încamera de comandă la reactorii din centralele nuclearoelectriceI. ConţinutProba de examinare teoretică pentru operatori conţine o selecţie reprezentativă a întrebărilor pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânării şi abilităţii necesare pentru a îndeplini sarcinile de operator autorizat. CIA vor fi identificate parţial din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregătire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele de securitate, în manualele ce conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizata.II. Domenii1. Noţiuni fundamentale de teoria reactoarelor, procesul de fisiune, multiplicarea neutronilor, efectul surselor de neutroni, efectul barelor de control, criticitatea, coeficienţi de reactivitate şi efectul otrăvurilor.2. Caracteristici generale de proiectare a zonei active, incluzând structura zonei active, elementele combustibile, barele de control, instrumentaţia zonei active, agentul de răcire.3. Componentele mecanice şi caracteristicile de proiectare ale sistemului primar al reactorului.4. Sistemul de răcire secundar şi sistemele auxiliare.5. Caracteristicile de funcţionare în timpul operării normale şi tranzitorii, chimismul agentului de răcire, efectele de temperatura şi cauzele acestora, modificările presiunii şi reactivităţii, efectele schimbării încărcării, limitele de operare şi motivele acestor limite.6. Proiectul, componentele şi funcţiile mecanismelor de control ale reactivităţii şi instrumentaţiei.7. Proiectul, componentele şi funcţiile sistemelor de control şi de securitate, inclusiv instrumentaţia, semnalizările, interblocajele, modurile de defectare, caracteristicile manuale şi automate.8. Componentele, capacitatea şi funcţiile sistemelor speciale de securitate.9. Ecranarea contra radiaţiilor, izolarea şi caracteristicile de proiectare, incluzând limitarea accesului, ale sistemului de anvelopare.10. Transfer de căldura şi mecanica fluidului11. Procedurile administrative, de operare normala, de operare anormala şi de urgenta ale unităţii nucleare12. Scopul şi funcţionarea sistemelor de monitorizare radiologică, inclusiv echipamentele de alarmare şi supraveghere.13. Principiile şi procedurile de securitate radiologică14. Procedurile şi echipamentele pentru manipularea şi dispunerea materialelor şi efluenţilor radioactivi;15. Prevederi ale reglementărilor de securitate nucleară Cultura de securitate
 + 
Anexa 5b)–––la normele––––Conţinutul programei de examinare – proba practicăÎn vederea autorizării/reautorizării operatorilor încamera de comandă la reactorii din centralele nuclearoelectriceI. ConţinutCIA vor fi identificate din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregătire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele finale de securitate, manuale care conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi amendamentele acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizata.II. DomeniiTestele de operare vor demonstra:● înţelegerea de către candidat de a efectua acţiunile necesare;● abilitatea de diagnoza;● capacitatea de comunicare şi acţiune în condiţii normale şi anormale;● abilitatea dea îndeplini sarcini din următoarele domenii:1. Efectuarea procedurilor de pregătire pornire, inclusiv operarea acelor comenzi care modifica reactivitatea2. Manipularea comenzilor pentru aducerea centralei de la starea oprită la puterea cerută3. Identificarea mesajelor, alarmelor şi efectuarea acţiunilor corespunzătoare4. Identificarea sistemelor de instrumentaţie şi semnificaţia acestora5. Observarea şi controlul sigur al comportării grupului6. Efectuarea manevrelor de control necesare pentru obţinerea rezultatelor dorite în timpul regimurilor normale, anormale şi de urgenta.7. Operarea în siguranţă a sistemelor de evacuare a căldurii, incluzând sistemul primar, sistemele de răcire de urgenţă, sistemele de evacuare a căldurii reziduale, precum şi influenţa funcţionării corespunzătoare a acestor asupra centralei8. Operarea în siguranţă a sistemelor auxiliare şi a sistemelor de urgenţă incluzând operarea acelor controale asociate echipamentelor centralei care afectează controlul reactivităţii sau evacuarea produselor radioactive în mediul înconjurător9. Descrierea folosirii şi funcţiile sistemului de monitorizare radiologica incluzând monitoarele şi dispozitivele de alarmare radiologica fixe, instrumente portabile de supraveghere radiologica.10. Demonstrarea cunoştinţelor despre riscurile radiologice, incluzând nivelele de iradiere permise în afara celor autorizate şi abilitatea de a efectua alte proceduri pentru reducerea dozelor de radiaţii şi de a proteja personalul expus la radiaţii.11. Demonstrarea cunoştinţelor despre planul de urgenta al centralei, inclusiv responsabilităţile operatorilor şi operatorilor principali şi nivelele de decizie.12. Demonstrarea cunoştinţelor şi abilităţilor de operare în condiţii de securitate a instalaţiei.13. Demonstrarea abilităţilor de lucru în echipă astfel încât să se facă dovada aderenţei la procedurile în vigoare şi faptul ca limitările stipulate de autorizaţie nu sunt depăşite.
 + 
Anexa 6a)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba teoreticăîn vederea autorizării/reautorizării operatorilor principaliîn camera de comandă la reactorii din centralele nuclearoelectriceI. ConţinutConţinutul probei teoretice pentru autorizare/reautorizare operator principal camera de comandă de la reactorii din centralele nuclearoelectrice va conţine subiecte/întrebări reprezentative din domeniile cerute pentru autorizarea operatorilor centrale nuclearoelectrice, împreuna cu următoarele domenii specifice, aplicabile pentru unitatea nucleară respectivă.II. Domenii1. Condiţionări şi limitări ale autorizaţiei.2. Limitele de operare conform specificăţiilor tehnice şi bazele acestora.3. Procedurile centralei privitoare la obţinerea dreptului de modificări de proiect sau de funcţionare în instalaţie.4. Riscurile radiologice care pot exista în timpul operării normale şi anormale, activităţilor de întreţinere şi diverse situaţii de contaminare5. Evaluarea stării centralei şi selectarea procedurilor corespunzătoare în timpul operării normale anormale şi de urgenţă.6. Proceduri şi limitări în încărcarea iniţială a zonei active, alterări ale configuraţiei zonei active, programarea barelor de control şi determinarea efectelor interne şi externe ale reactivităţii zonei active.7. Dispozitivele şi procedurile de manipulare a combustibilului.8. Proceduri privind controlul configuraţiei centralei.
 + 
Anexa 6b)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba practicăÎn vederea autorizării/reautorizării operatorilor principaliîn camera de comandă la reactorii din centralele nuclearoelectriceCunoştinţe, abilităţi, aptitudini din: procedurile tehnice şi administrative ale unităţii nucleare, specificăţiile tehnice; proiectare şi operare, funcţionarea sistemelor în regimuri normale; operarea şi funcţionarea unităţii în regimurile tranzitorii anticipate şi accidentele baza de proiect, cunoaşterea unităţii nucleare.Conţinutul examinării1. Examinare statica: Ferestrele Standard de Alarmare, Panourile de Echipamente, Parametrii Critici de Securitate;2. Examinare dinamica: scenarii complexe, Proceduri de Exploatare a Centralei înCondiţii Anormale (APOP), regimuri tranzitorii.Candidatul trebuie să cunoască conţinutul documentelor pe care le utilizează în activitatea de operare, locurile de dispunere ale acestora în camera de comandă, echipamentul de calcul aflat la dispoziţie.a) MonitorizareaAcest domeniu de competenţa tratează următoarele aspecte:– capabilitatea de a asigura o informare permanentă asupra stării unităţii nucleare, fie cu ajutorul dispozitivelor adecvate din camera de comandă, fie prin efectuarea verificărilor necesare fără a utiliza procedurile de operare sau prin efectuarea de verificări relevante care nu sunt menţionate explicit în procedurile de operare deja implementate.– monitorizarea parametrilor critici de securitate (CPS) şi a parametrilor suport ai acestora, dacă este necesar.– verificarea, în timp util, a evoluţiei şi stabilizării corespunzătoare a parametrilor sistemelor majore ale centralei.– monitorizarea, semnalizarea şi indicaţiile panourilor operative, pentru informarea permanenta asupra schimbării stării de funcţionare a echipamentelor, sistemelor şi a unităţii nucleare.– verificarea, în timp util, a efectuării acţiunilor automate şi a îndeplinirii funcţiilor cerute, înainte de aplicarea procedurilor specifice de operare.Acţiunile automate majore, enumerate mai jos, sunt acele acţiuni necesare îndeplinirii funcţiilor unor sisteme sau subsisteme ale centralei:● declanşarea sistemului de oprire rapida nr. 1 (SOR 1)● declanşarea sistemului de oprire rapida nr. 2 (SOR 2)● reducerea lenta de putere● reducerea rapida de putere● declanşarea turbogeneratorului● acţionarea sistemului de răcire la avarie● acţionarea sistemelor anvelopei– verificarea efectuării altor acţiuni automate şi a îndeplinirii funcţiilor cerute, conform stării centralei.– verificarea, în timp util, ca acţiunile efectuate au îndeplinit funcţiile cerute.– verificarea, în timp util, a revenirii la normal a oricărui parametru critic de securitate care a înregistrat anterior, o deviaţie din domeniul normal de funcţionare.b) Diagnosticarea stării centralei şi luarea deciziilorc) Verificarea conformităţii cu procedurile de exploatare a centraleid) Abilităţile de comunicare şi interacţiune cu echipa
 + 
Anexa 7a)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba teoreticăîn vederea autorizării/reautorizăriioperatorilor în camera de comandă la reactorii de cercetareI. ConţinutProba de examinare teoretică pentru operatori conţine o selecţie reprezentativă a întrebărilor pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânării şi abilităţii necesare pentru a îndeplini sarcinile de operator autorizat. CIA vor fi identificate parţial din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregătire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele de securitate, în manualele ce conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi amendamentele acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizată.II. Domenii1. Elemente de fizică atomică şi nucleară2. Elemente de fizică a reactoarelor3. Elemente de tehnica reactoarelor4. Radioprotecţia şi protecţia mediului înconjurător5. Reactorul TRIGA-cunoaşterea detaliată a componentelor şi sistemelor: realizare, funcţiuni, operare.5.1. Zonele active SSR-14 MW5.2. Sistemele tehnologice.5.3. Controlul şi instrumentaţia. Calibrarea barelor de control.5.4. Calibrarea puterii reactorului5.5. Supravegherea şi controlul barelor de combustibil5.6. Limite şi condiţii tehnice de funcţionare6. Asigurarea nivelului cerut de securitate nucleară. Cultura de securitate6.1. Prevederi ale reglementărilor de securitate nucleară6.2. Cultura de securitate7. Protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor nucleare. Principii şi mod de realizare8. Incidente şi accidente la reactorul TRIGA. Planul de intervenţii. Evidente şi raportări.9. Dispozitive de iradiere. Descriere. Funcţionare. Limite şi condiţii tehnice.9.1. Bucla A9.2. Capsule de securitate iradiere9.2.1. Descriere constructivă şi funcţională C1+C2.9.2.2. Descriere constructivă şi funcţională C5.9.2.3. Descriere constructivă şi funcţională C6.9.2.4. Descriere constructivă şi funcţională C910. Autorizarea instalaţiilor nucleare şi a operatorilor. Prevederi legale.
 + 
Anexa 7b)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba practicăÎn vederea autorizării/reautorizăriioperatorilor în camera de comandă la reactorii de cercetare1. Predarea şi preluarea schimbului de tura.2. Identificarea pe teren a elementelor circuitelor primar şi secundar ale reactorului, a problemelor ce apar ţinând cont de experienţa de exploatare, ce se urmăreşte în controlul periodic efectuat de către operatorul de instalaţie şi manevrele ce se efectuează pe circuitele de răcire.3. Identificarea pe teren a elementelor circuitului de aer comprimat, manevrele ce se efectuează şi cum se face controlul periodic în instalaţie.4. Identificarea pe teren a părţilor componente ale circuitului de purificare, a instalaţiei de colectare deşeuri lichide radioactive, manevrele ce se efectuează şi cum se face controlul periodic în instalaţie.5. Identificarea pe teren a elementelor circuitului de ventilaţie, urmărirea problemelor ce apar în exploatare şi cum se face un control periodic.6. Identificarea pe teren a elementelor instalaţiei electrice pe partea de 6kV cat şi pe 0.4kV, manevrele ce se pot efectua şi cum se face controlul periodic.7. Identificarea lanţurilor de măsură în instalaţia de dozimetrie, cum se fac măsurătorile dozimetrice şi controalele periodice.8. Identificarea tuturor elementelor dispozitivelor de iradiere, manevrele ce se efectuează şi controalele periodice efectuate.9. Identificarea tuturor panourilor şi aparatelor de control şi comanda pentru toate instalaţiile aferente reactorului.10. Pornirea şi oprirea reactorului.11. Supravegherea reactorului în funcţie şi a circuitelor aferente pentru a nu se încălca limitele şi condiţiile tehnice de funcţionare.12. Admiterea şi închiderea autorizaţiilor de lucru.13. Gestionarea tuturor documentelor din camera de comandă a reactorului.14. Masurile tehnice şi administrative ce se iau în situaţii de urgenta la reactor.15. Identificarea şi modul de folosire a tuturor mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor în secţia reactor.16. Modul de folosire a sistemului de protecţie fizică a reactorului.17. Modul de folosire a sistemului de comunicaţie din reactor.
 + 
Anexa 8a)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba teoreticăîn vederea autorizării/reautorizăriioperatorilor principali în camera de comandă la reactorii de cercetareI. ConţinutConţinutul probei teoretice pentru autorizare/reautorizare operator principal camera de comandă reactori de cercetare va conţine subiecte/întrebări reprezentative din domeniile cerute pentru autorizarea operatorilor camera de comandă reactori de cercetare, împreună cu domeniile specifice, aplicabile pentru unitatea nucleară respectivă.II. DomeniiConţinutul programei de examinare pentru operatori, în plus:1. Reactorul TRIGA-cunoaşterea detaliată a componentelor şi sistemelor: realizare, funcţiuni, operare.1.1. Zonele active ACPR.1.2. Controlul şi instrumentaţia. Calibrarea barelor de control1.3. Pulsarea ACPR1.4. Supravegherea şi controlul barelor de combustibil1.5. Limite şi condiţii tehnice de funcţionare2. Dispozitive de iradiere. Descriere. Funcţionare. Limite şi condiţii tehnice.3. Autorizarea instalaţiilor nucleare şi a operatorilor. Prevederi legale.
 + 
Anexa 8b)–––la norme–––Conţinutul programei de examinare – proba practicăîn vederea autorizării/reautorizăriioperatorilor principali în camera de comandă la reactorii de cercetareConţinutul programei pentru proba practică pentru operatori camera de comandă la reactorii de cercetare şi proceduri de operare specifice pentru reactor de cercetare TRIGA-ACPR, zona pulsată
 + 
Anexa 9a)–––la norme–––Declaraţia de confidenţialitatea membrilor Comisiei de examinare pentruautorizare operatori/ operatori principaliîn Camera de comandăSubsemnatul ……., având funcţia de ………, în cadrul ……., CNCAN, posesor al B.I. seria/nr. ………, eliberat de …….. la data de ……., declar prin prezenta că nu voi divulga sau prezenta conţinutul băncii de întrebări şi răspunsuri privind subiectele de examinare, răspunsurile la subiectele de examinare şi grilele de notare, nici unei persoane fizice sau juridice, cu excepţia celor care au semnat o declaraţie de confidenţialitate similara.De asemenea, declar prin prezenta ca, nu voi divulga conţinutul subiectelor de examinare stabilite de Comisia de Examinare, precum şi conţinutul documentelor Comisiei de Examinare sau al discuţiilor care au loc în timpul lucrărilor Comisiei de Examinare, nici unei persoane fizice sau juridice.Declar că am luat cunoştinţa de prevederileOrdinului CNCAN Nr. 10/01.02.2002, privind regulamentul de desfăşurare al procesului de examinare în vederea autorizării operatorilor de către CNCAN şi înţeleg că nerespectarea cerinţelor prezentei declaraţii de confidenţialitate poate avea ca rezultat anularea sesiunii de examinare şi luarea de acţiuni disciplinare împotriva mea.Semnătura: …………Data: ……………..
 + 
Anexa 9b)–––la norme–––Declaraţia de confidenţialitate aobservatorilor titularului de autorizaţieSubsemnatul ………., având funcţia de ………, în cadrul ……., posesor al B.I. seria/nr. ……., eliberat de ……. la data de ……., declar prin prezenta că nu voi divulga sau prezenta conţinutul băncii de date privind subiectele de examinare, răspunsurile la subiectele de examinare şi grilele de notare, nici unei persoane fizice sau juridice, cu excepţia celor care au semnat o declaraţie de confidenţialitate similara.De asemenea, declar prin prezenta ca, nu voi divulga conţinutul subiectelor de examinare stabilite de Comisia de Examinare, precum şi conţinutul documentelor Comisiei de Examinare sau al discuţiilor care au loc în timpul lucrărilor Comisiei de Examinare, nici unei persoane fizice sau juridice.Declar că am luat cunoştinţa de prevederile prezentelor Norme şi aOrdinului CNCAN Nr. 10/01.02.2002şi ca înţeleg ca nerespectarea cerinţelor prezentei declaraţii de confidenţialitate şi a următoarelor responsabilităţi poate avea ca rezultat anularea sesiunii de examinare şi luarea de acţiuni disciplinare împotriva mea:a) Să respect cerinţele de confidenţialitate în conformitate cu prevederile prezentelor norme.b) Să nu întreprind nici un fel de acţiuni care pot perturba candidaţii în timpul examinării sau care pot afecta obiectivitatea procesului de examinare.c) Observatorii titularului de autorizaţie, acceptaţi de CNCAN, pot primi subiectele de examinare de la proba practică în scopul verificării apartenenţei acestora la Banca cu subiecte de examinare practică.d) La solicitarea expresă a preşedintelui Comisiei de Examinare, pot participa, dacă este cazul, la clarificarea conţinutului întrebărilor şi a răspunsurilor de examinare.e) Să nu deţin asupra mea documente, rapoarte, desene, sau orice alte materiale care pot afecta desfăşurarea examenului în condiţii de obiectivitate.f) Să nu port discuţii cu ceilalţi observatori sau cu candidaţii.g) Să nu părăsesc sala de examinare decât în condiţii bine justificate şi numai după anunţarea prealabilă a preşedintelui Comisiei de Examinare.h) În timpul desfăşurării examenului nu este permisă nici un fel de convorbire telefonică.i) În timpul examenului este interzisă contactarea personalului aflat în clădirea în care se desfăşoară examenul, la sediile societăţilor-titulare de autorizaţie sau în orice alt loc.Semnătura: ……….Data: ………….
 + 
Anexa 10a)–––-la norme–––Reguli de conduita şi responsabilităţile supraveghetorilorCNCAN COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEAREEXAMINARE PERSONAL OPERATORpentru ……….

           
  Proba: ________________________ Locul: _______________
  Data: _________________________ Ora începerii: _______________
  Numele şi prenumele candidaţilor
  Operatori principali Operatori
  1. ___________________________________ 1. ___________________________________
  2. ___________________________________ 2. ___________________________________
  3. ___________________________________ 3. ___________________________________

Responsabilităţile Supraveghetorilor CNCAN1. Asigură condiţiile de aşezare pentru candidaţi şi distanţa corespunzătoare între aceştia;2. Identifica persoanele care participa la proba scrisă după actele de identitate şi verifica corectitudinea datelor înscrise pe formularele date pentru lucrarea scrisă, conform listei de mai sus;3. Înainte de înmânarea subiectelor de examinare, se asigură că numele tuturor candidaţilor sunt înscrise în lista de mai sus. Orice situaţie specială a fiecărui candidat se specifică pe lista de mai sus;4. Înainte de începerea examinării, supraveghetorii CNCAN vor înmâna tuturor candidaţilor formularul cu ghidul ce prezintă obligaţiile ce trebuie respectate în timpul probei scrise de aceştia. Formularul trebuie semnat de fiecare candidat, înainte de începerea probei scrise;5. Se asigura că nu exista pentru candidaţi accesul sau posibilitatea să utilizeze surse neautorizate de informare; nu permit discuţii între candidaţi, între candidaţi şi alte persoane din exteriorul sălii de examinare sau între candidaţi şi observatorii titularului de autorizaţie;6. Notează ora la care fiecare candidat din lista de mai sus a înmânat lucrarea, scrisă;7. La finalizarea lucrării scrise verifică dacă fiecare candidat a completa corect datele solicitate, notând numărul paginilor pentru fiecare lucrare;8. La expirarea duratei de timp prevăzute pentru examinare, se asigura ca toţi candidaţii se opresc imediat să scrie răspunsurile, adună toate lucrările candidaţilor şi imediat le închid într-un plic împreună cu declaraţia de mai jos;9. Înmânează imediat plicul cu lucrările candidaţilor şi declaraţia de mai jos, preşedintelui Comisiei de examinare.B. DECLARATE:Am supravegheat această probă de examinare şi declar că am urmărit respectarea strictă a responsabilităţilor mele mai sus prezentate.

     
  Numele şi prenumele: _________________ Numele şi prenumele: _________________
  ________________           (semnătura)                _________________          (semnătura)               
  Funcţia: _____________________________ Funcţia: _____________________________

 + 
Anexa 10b)–––-la norme–––COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEAREREGULI ŞI ÎNDRUMĂRI PENTRU DESFĂŞURAREA PROBELOR DE EXAMINARE CNCAN ALECANDIDAŢILOR, IN VEDEREA AUTORIZĂRIIPERSONALULUI OPERATOR DIN INSTALAŢIILE NUCLEARE1. Candidatul care copiază este declarat automat respins la examen.2. Pe perioada examinării, în acelaşi timp, poate părăsi sala de examinare pentru a se deplasa în camera de odihnă, numai un singur candidat. La părăsirea sălii de examinare este interzisă candidatului contactarea oricărei persoane.3. Pentru redactarea lucrării scrise, se va folosi numai cu cerneala sau pasta neagra sau albastra.4. Se completează numele, data, luna şi anul naşterii, numărul de marca şi poziţia în instalaţia nucleară, data şi tipul examinării, semnătura candidatului în spaţiul prevăzut în antetul fiecărei pagini.5. Se lasă suficient spaţiu între răspunsuri sau se folosesc pagini separate cu antet pentru răspunsul la fiecare subiect.6. Spatele paginilor cu antet destinate răspunsurilor pot fi folosite pentru ciorne şi calcule intermediare.7. Utilizarea abrevierilor este permisă numai în căzul în care sunt folosite obişnuit în instalaţia nucleară sau după definirea acestora.8. Pot fi creditate răspunsurile parţiale, de aceea încercaţi să răspundeţi la toate componentele întrebărilor.9. Dacă întrebările examinării nu sunt clare, adresaţi-vă numai supraveghetorilor CNCAN pentru clarificare.10. La finalizarea probei scrise:a) Se trece în formular numele supraveghetorilor examinării CNCAN alături de numele candidatului;b) Se predă supraveghetorilor CNCAN paginile cu răspunsuri şi toate documentele ajutătoare primite ca parte a întrebărilor examinării.c) Se părăseşte sala de examinare şi nu se rămâne în vecinătatea acesteia.Semnătura candidatului: ……………….Numele candidatului: ………….. Data: …………
 + 
Anexa 11a)–––-la norme–––Formatul cadru al formularului cu subiectele de examinarela proba scrisă.COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARELUCRARE SCRISĂ/PROBA ORALĂ-subiectePag. 1 din ….EXAMINARE PENTRU: OPERATOR PRINCIPAL/ OPERATORTimp limita ……….Data …….. ora începerii probei de examinare ………Locul ………..NUMELE şi PRENUMELE CANDIDATULUI: ………….1. CHESTIONAR:

     
  1. ________________________________________________________________
  2. ________________________________________________________________
  3. ________________________________________________________________
   
   
   
  n. ________________________________________________________________

1. SUBIECTE DE SINTEZA:Numele şi prenumelecandidatului ……………….Poziţia ……………………Semnătura ………………….Data şi ora ……………….. + 
Anexa 11b)–––-la norme–––Formatul cadru al formularelor de examinare pentru lucrarea scrisă

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE

Lucrare scrisă Pagina …….. din ……
Locul: …………….. Data: …… ora începerii: ………
Supraveghetori CNCAN: ……………………………………………
Numele candidatului: ……………. B.I. Seria ……. nr. …………
Semnătura: …………………
……………………………………………………………..

 + 
Anexa 12–––la norme–––Conţinutul cadru al Procesului Verbal alComisiei de Examinare, încheiat la şedinţa de alegere asubiectelor de examinare la proba teoreticăCOMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEAREPROCES VERBALîncheiat azi ……., cu ocazia şedinţei de lucrua Comisiei de Examinare, pentru stabilirea subiectelorla proba teoretică/practică ce urmează a se desfăşura înziua de …….. la ………Comisia de examinare, întrunită azi _____________, în şedinţă de lucru, între orele _______,la sediul CNCAN Bucureşti, a stabilit un număr de _______ subiecte pentru proba scrisă ce se vadesfăşura în data de ____________________, la_______________________, astfel:1. ________ întrebări cu răspuns scurt din topicele/examinare statică ______________________2. ________ întrebări cu răspuns tip eseu/examinare dinamică _______________________________Timp de lucru _________________________________A. Operator Principal1. __________________________________________________________________________2. __________________________________________________________________________..n. __________________________________________________________________________B. Operator (Control Room Operator)1. __________________________________________________________________________2. __________________________________________________________________________.n. __________________________________________________________________________Subiectele de examinare alese au fost înscrise în formularul de examinare, în conformitatecu anexa 11a).Formularele cu subiecte, împreună cu prezentul Proces Verbal, au fost sigilate într-un plicce a fost predat preşedintelui Comisiei de Examinare spre păstrare.MEMBRII COMISIEI DE EXAMINARE Semnătura Data1. __________________________ ___________________ ______________2. __________________________ ___________________ ______________.n. __________________________ ___________________ ______________
 + 
Anexa 13–––la norme–––PROTOCOLprivind desfăşurarea probei practice a examenuluide autorizare operator la Instalaţianucleară ………… Sesiunea ……….1. Condiţii preliminare.a) Tura de serviciu pregăteşte instalaţia pentru condiţiile la care poate începe proba propusă candidatului respectiv; în cazul pornirii: au fost executate toate manevrele preliminare, întreg personalul operator din tura respectiva este la post, s-au făcut toate înregistrările prevăzute în proceduri sau instrucţiuni, se poate trece la ridicarea barelor de control, sarcina stabilirii regimului de răcire revenind candidatului.b) În camera de comandă sunt prezenţi: Operatorul şi Operatorul Principal din tura de serviciu, Şeful reactorului, Comisia de examinare a CNCAN, Candidatul respectiv.2. Atribuţii şi răspunderia) Tura de serviciu poarta întreaga răspundere pentru instalaţie şi operaţiile care se executa.b) Şeful reactorului aproba subiectele pentru examinarea practică, propuse de către comisia de examinare. Şeful reactorului răspunde de desfăşurarea examenului practic în conformitate cu prezentul protocol. Şeful reactorului urmăreşte şi punctează desfăşurarea executării de către candidat a temei propuse. Şeful reactorului intervine numai în situaţii de urgenta.c) Membrii Comisiei de examen urmăresc desfăşurarea executării de către candidat a temei propuse. Secretarul Comisiei consemnează în fişa de examinare dialogul operator principal – candidat (dispoziţii şi raportări).d) Candidatul primeşte dispoziţii de la … şi raportează numai operatorului principal. Înaintea oricărei acţiuni sau operaţii, raportează despre intenţie şi o va executa numai după ce primeşte confirmare sau dispoziţie.e) Operatorul principal va sesiza şi va corecta orice acţiune sau operaţie necorespunzătoare sau va confirma (aproba) executarea corecta şi completă a acesteia.f) La terminarea probei practice membrii Comisiei de examinare pot pune candidatului întrebări legate de proba respectiva sau de alte proceduri. Întrebările şi răspunsurile vor fi de asemenea consemnate.g) Comisia de examinare va examina şi evalua rezultatele la proba practică în vederea includerii lor în rezultatul final.3. Dispoziţii finale.Conţinutul prezentului Protocol va fi adus la cunoştinţa tuturor participanţilor, care vor semna de luare la cunoştinţă.

         
    Preşedintele Comisiei de examinare  _________________________________   Şef Instalaţie nucleară _________________________________
    Comisia de examinare   Tura de serviciu
  1. _________________________________ 1. _________________________________
  2. _________________________________ 2. _________________________________
  3. _________________________________ 3. _________________________________
  4. _________________________________ 4. _________________________________
  5. _________________________________ 5. _________________________________
  6. _________________________________ 6. _________________________________
  7. _________________________________ 7. _________________________________

 + 
Anexa 14–––la norme–––Formatul cadru al Procesului Verbal alComisiei de Examinare privind desfăşurarea şi rezultatelesesiunii de examinare teoretică/practicăCOMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEAREAPROBAT,PREŞEDINTEPROCES VERBALNr. …. din ….privind desfăşurarea şi rezultatele PROBEI TEORETICE/PRACTICE organizatede CNCAN, în ziua/perioada ….., la ……. ,pentru acordarea/reînnoirea permisului de exercitarepentru personalul operatordin UnitateaÎn baza Regulamentului de funcţionare al Comisiei de Examinare, numită prin Decizia CNCANnr. _________, în ziua/perioada ______________, la ______________, s-a organizat o sesiune deexaminare pentru acordarea permiselor de exercitare pentru funcţiile de operator principal(Shift Supervisor) şi/sau operator (Control Room Operator).În urma analizei completitudinii dosarelor candidaţilor propuşi pentru examinare de ________prin scrisoarea nr. ________ din _________, precum şi în urma analizei îndeplinirii condiţiilorprealabile pentru acceptarea de către CNCAN a sesiunii de examinare, în conformitate cuprevederile NRSN, ediţia 2002, Comisia de Examinare a acceptat participarea la examinare aurmătorilor candidaţi:A. Pentru funcţia de Operator Principal1. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________2. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________3. …N. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________B. Pentru funcţia de Operator1. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________2. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________…….N. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________Comisia de Examinare nu a acceptat susţinerea examenului, pentru următorii candidaţi:1. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________Motivaţie: _________________________________________________2. Dl. ______________________ B.I. Seria nr. _______________Motivaţie: _________________________________________________…….Motivele neacceptării de către Comisia de Examinare, a candidaţilor nominalizaţi mai sus, aufost prezentate _________________ prin scrisoarea CNCAN nr. _____________ din ________________.Comisia de Examinare a fost constituită din _____ membri, după cum urmează:1. ____________________________________________2. ____________________________________________3. ____________________________________________4. ____________________________________________5. ____________________________________________Comisia de Examinare a fost legal constituită, în conformitate cu prevederile Art. ??? dinprezentele norme.La solicitarea _________________, transmisă la CNCAN prin scrisoarea nr. ___ din __________.Sesiunea de examinare s-a desfăşurat la _____________________ în ziua/perioada _______________.La data de ________________, toţi membrii Comisiei de Examinare, consultanţii şi membriiSecretariatului au semnat declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei 9a).La solicitarea _________________, Titular de autorizaţie, transmisă la CNCAN prin scrisoareanr. ______ din __________________, în conformitate cu prevederile Art. 25 din prezentele norme,au fost acceptaţi ca observatori din partea Titularului de autorizaţie, următoarele persoane:1. ____________________________________________2. ____________________________________________Observatorii au semnat declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei 9b).Subiectele de Examinare la proba scrisă au fost stabilite de Comisia de Examinare în ziuade __________________, întrunită în şedinţa de lucru. În prezenţa tuturor membrilor Comisiei deExaminare, subiectele selectate şi Procesul verbal al şedinţei au fost sigilate într-un plic înconformitate cu prevederile normelor în vigoare. Plicul a fost înmânat pentru păstrarepreşedintelui Comisiei de Examinare.În dimineaţa zilei de _________, ziua în care a avut loc examenul, la ora _______, plicul cusubiectele de examinare a fost desigilat în prezenţa membrilor Comisiei de Examinare şia observatorilor, dl. ______________________________ şi dl. __________________________________.Observatorilor le-au fost prezentate subiectele de examinare pentru verificarea apartenenţeiacestora la Banca cu subiecte de examinare.Observatorii nu au avut obiecţii/au formulat următoarele obiecţii:a. ________________________________________________b. ________________________________________________Comisia de examinare a acceptat/nu a acceptat obiecţiile observatorilor.La propunerea preşedintelui Comisiei de Examinare, Comisia de Examinare a desemnat casupraveghetori CNCAN la proba scrisă pe:1. ________________________________________________2. ________________________________________________La ora _________, candidaţii admişi la examen au fost prezenţi în sala de examinare.S-a procedat la identificarea candidaţilor şi s-au prezentat acestora obligaţiile ce revinîn timpul probei scrise. Candidaţii au semnat formularele, conform anexei 10b).La ora ____ au fost înmânate candidaţilor subiectele la proba scrisă şi documentele deexaminare.Candidaţii şi-au înscris datele personale pe documentele de examinare.Proba scrisă a început la ora ____ şi a durat ____ ore.Proba scrisă s-a desfăşurat fără a se înregistra abateri/înregistrându-se următoareleabateri de la 28/29 din prezentele norme.La ora ______, proba scrisă s-a încheiat. Lucrările candidaţilor, documentele de examinareşi declaraţiile supraveghetorilor CNCAN au fost sigilate într-un plic şi înmânate preşedinteluiComisiei de Examinare. În prezenţa membrilor Comisiei de Examinare şi a observatorilor, plicula fost deschis, iar lucrările candidaţilor au fost copiate în vederea verificării paralele,copiile au fost înmânate observatorilor, conform procesului verbal anexat.În continuare, Comisia de Examinare s-a constituit în şedinţă de lucru pentru evaluareapreliminară a răspunsurilor candidaţilor la proba scrisă.Proba orală a început la ora _____ în ziua de ______, în prezenţa Comisiei de Examinare şi aobservatorilor ________________________________________.Au fost examinaţi, în ordine, următorii candidaţi:1. _______________________________ ora _______2. _______________________________ ora _______3. _______________________________ ora _______Proba orală s-a încheiat la ora ____.În perioada ____________, la sediul CNCAN din Bucureşti, Comisia de Examinare a analizat şievaluat răspunsurile candidaţilor la proba scrisă şi înregistrări ale probei orale. Noteleacordate de membrii Comisiei de Examinare sunt prezentate în formularele anexate la prezentulProces Verbal.În ziua de __________, la sediul CNCAN din Bucureşti, s-a organizat o şedinţa comunăCNCAN/Titular de Autorizaţie pentru compararea rezultatelor notării paralele a răspunsurilorcandidaţilor. Nu s-au/s-au constatat discrepanţe semnificative între notările Comisiei deExaminare şi notările Titularului de Autorizaţie.În baza rezultatelor obţinute de către candidaţi, Comisia de Examinare declară admişiurmătorii candidaţi:1. ____________________________________________2. ____________________________________________3. ____________________________________________.. ____________________________________________n. ____________________________________________Pentru următorii candidaţi, Comisia de Examinare solicită programesuplimentare de pregătire:Numele Candidatului Domeniul de pregătire1. ________________________________ ______________________________________2. ________________________________ ______________________________________3. ________________________________ ______________________________________.. ________________________________ ______________________________________n. ________________________________ ______________________________________În baza rezultatelor obţinute de către candidaţi, Comisia de Examinare declară respinşiurmătorii candidaţi:1. ____________________________________________2. ____________________________________________.. ____________________________________________n. ____________________________________________Activitatea Comisiei de Examinare, pe toată durata procesului de pregătire, de desfăşurare asesiunii de examinare şi de evaluare a lucrărilor candidaţilor s-a desfăşurat în conformitatecu prevederile Normelor Republicane de Autorizare Operatori Nucleari, ediţia 2002 şiRegulamentului de Funcţionare al Comisiei de examinare, aprobat prin Ordin CNCAN Nr. 10 din01.02.2002.Comisia de Examinare Semnătura Data1. ____________________________ _______________ _______________Documentele unei sesiuni de examinare trebuie să cuprindă următoarele:1. Rezultatele finale ale sesiunii de examinare teoretică (proba scrisă şi orală)/practică.2. Notele obţinute de fiecare candidat la probele susţinute.3. Procesele verbale ale şedinţelor Comisiei de Examinare pentru alegerea subiectelor la probele de examinare cerute.4. Declaraţiile de confidenţialitate semnate de membrii Comisiei de Examinare;5. Declaraţiile de confidenţialitate ale observatorilor Titularului de autorizaţie;6. Declaraţiile semnate de supraveghetorii CNCAN la proba scrisă;7. Reguli şi îndrumări pentru candidaţii la probele de examinare CNCAN în vederea autorizării operatorilor camera de comandă, semnate de fiecare candidat;8. Proces verbal de predare/primire a copiilor lucrărilor scrise a candidaţilor;9. Înregistrări (ciorne, înregistrări audio, video) de la proba orală şi practică;Rezultatele obţinute de candidaţi la proba teoretică/proba practicăNumele candidatului ……………….Poziţia pentru care candidează ………..Locul examinării …………Data examinării ………….Notele acordate de Comisia de examinare la probele de examinare(lucrare scrisă/proba orală/proba practică)┌────┬───────────────────┬───────┬──────┬────────┬─────────────┬──────────────┐│Nr. │Numele şi prenumele│ sub.1 │sub.2 │…sub.n│Punctaj maxim│ Semnătura ││crt.│ evaluatorului │ pcte │ pcte │ pcte │ MEDIA │ evaluatorului│├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤├────┴───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┴──────────────┤│ MEDIA pe subiecte │ │ │ │MEDIA │└────────────────────────┴───────┴──────┴────────┴────────────────────────────┘    Rezultatele sesiunii de examinare teoretice desfăşurate în ziua de … la ..┌────┬──────────────────────┬───────┬───────┬─────────┬──────────┬───────────┐│ │ │ │ Media │ Media │ │ ││Nr. │ Numele şi prenumele │ Poz. │ proba │ proba │ Media │ Concluzii ││crt.│ candidatului │ │ scrisă│ orală │ finala │ │├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤└────┴──────────────────────┴───────┴───────┴─────────┴──────────┴───────────┘

     
  Membrii Comisiei de examinare semnătura
  1. ___________________________________ ___________________
  2. ___________________________________ ___________________

    Rezultatele finale ale procesului de autorizare desfăşurat în perioada┌────┬──────────────────────┬───────┬─────────┬────────┬──────────┬───────────┐│ │ │ │ Media │ Media │ │ Concluzii ││Nr. │ Numele şi prenumele │ Poz. │ proba │ proba │ Media │ Admis/ ││crt.│ candidatului │ │teoretica│practica│ finala │ respins │├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤└────┴──────────────────────┴───────┴─────────┴────────┴──────────┴───────────┘    CANDIDAŢII ADMIŞI AU ACORDUL CNCAN PENTRU A ÎNCEPE PERIOADA DE COPILOTARE.    Rezultatele perioadei de copilotare┌────┬──────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬───────────┐│ │ │Perioada │Coordonator│calificativ│ Concluzii ││Nr. │ Numele şi prenumele │ de │autorizat │ │ ││crt.│ candidatului │copilotare│ │ │ │├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤└────┴──────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴───────────┘ + 
Anexa 15–––la norme–––Formatul cadru al Procesului Verbal al Comisiei de examinare privindrezultatele finale ale procesului de autorizare iniţială /reautorizareCOMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEAREAPROBAT,PreşedintePROCES VERBALNr. … din …privind rezultatele procesului de autorizare/reautorizare………….. desfăşurat în perioada ………. la ………pentru acordarea permisului de exercitare ……….pentru personal din UnitateaÎn baza Normelor de securitate nucleară, ediţia 2002 şi a Regulamentului de funcţionare al Comisiei de Examinare, în perioada …….. s-a desfăşurat procesul de autorizare al candidaţilor propuşi prin scrisoarea nr. …… din ……. de către ……. .Procesul de autorizare s-a desfăşurat astfel:● Proba teoretică (examinare scrisă şi orală) ………● Proba practică (simulator)……….● Perioada de copilotare ………..În urma analizării rezultatelor etapelor de examinare Comisia de examinare declara admişi următorii candidaţi, pentru funcţia de ………..1. …………….2. …………….3. …………….Candidaţii admişi vor ridica permisele de exercitare de la CNCAN, după …. zile de la comunicarea rezultatelor finale.Membrii Comisiei de Examinare:1. ……………. ………. ………2. ……………. ………. ………3. ……………. ………. ………
 + 
Anexa 16–––la norme–––PERMISE DE EXERCITAREpentru instalaţii nucleare1. Permis de exercitare pentru activităţi de operare în camera de comandă:1.1. permis de exercitare OCC CNE1.2. permis de exercitare OPCC CNE1.3. permis de exercitare OCC reactori de cercetare1.4. permis de exercitare OPCC reactori de cercetare2. Permis de exercitare pentru funcţii de conducere în instalaţii nucleare3. Permis de exercitare pentru instructor de pregătire specifică teoretică/practică–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x