NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ CEE „NML CEE-71/347 Măsurarea masei hectolitrice CEE a cerealelor”

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 18 ianuarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1441 17/11/2015
ActulMODIFICAT DEORDIN 964 21/08/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1441 17/11/2015
ActulMODIFICAT DEORDIN 964 21/08/2007
ActulREFERIT DEORDIN 964 21/08/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 406 29/11/2001

din 29 noiembrie 2001privind construcţia tehnica şi utilizarea aparatelor-etalon de referinţa folosite pentru determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor



 + 
Articolul 1Prezenta norma de metrologie legală CEE stabileşte:a) cerinţele privind construcţia tehnica şi utilizarea aparatelor-etalon de referinţa folosite pentru determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor, prezentate în anexa nr. 1;b) condiţiile impuse aparatelor de măsura utilizate la măsurarea masei hectolitrice CEE a cerealelor, prezentate în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei norme de metrologie legală CEE, masa hectolitrica CEE a cerealelor este raportul dintre masa exprimată în kilograme şi volumul exprimat în hectolitri, determinat pentru orice fel de cereale prin efectuarea masurarii cu aparatul care îndeplineşte cerinţele şi condiţiile la care se referă art. 1 lit. a) sau b) şi potrivit metodei de utilizare prezentate în cap. II din anexa nr. 1.(2) Masa hectolitrica CEE de referinţa este masa hectolitrica CEE obţinută prin efectuarea masurarii cu un aparat etalon, comunitar sau naţional, construit şi utilizat conform cap. I şi II din anexa nr. 1.(3) Masa hectolitrica CEE de referinţa se exprima în kilograme pe hectolitru, valoarea fiind exprimată cu doua zecimale.
 + 
Articolul 3(1) Biroul Roman de Metrologie Legală va lua măsuri ca cel puţin o dată la fiecare 10 ani aparatul-etalon naţional să fie verificat şi reglat.(2) Verificarea şi reglarea se fac în conformitate cu prevederile anexei nr. 1, prin comparare cu aparatul-etalon comunitar, care se afla la Serviciul de Metrologie al Germaniei, cu ajutorul unui aparat-etalon transportabil de acelaşi tip.(3) Aparatul-etalon transportabil este aparatul fără dispozitiv de cantarire, dar care are toate celelalte caracteristici identice cu cele ale aparatelor-etalon comunitare şi naţionale.
 + 
Articolul 4(1) Termenul masa hectolitrica CEE a cerealelor este utilizat în comerţ exclusiv pentru a desemna caracteristica cerealelor care a fost masurata cu aparate care îndeplinesc cerinţele prezentei norme de metrologie legală CEE.(2) În comerţul cu cereale dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene caracteristica desemnată sub denumirea "masa hectolitrica a cerealelor" este exclusiv masa hectolitrica CEE a cerealelor, definită la alin. (1).
 + 
Articolul 5(1) Aparatele de măsurat, utilizate în comerţ pentru determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor, trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în anexa nr. 2.(2) Aparatele se supun aprobării de model CEE şi verificării iniţiale CEE.(3) Aparatele sunt construite şi utilizate conform condiţiilor prevăzute în certificatul aprobării de model CEE.(4) Aparatele sunt întrebuinţate cu marcajele şi simbolurile CEE.
 + 
Articolul 6Introducerea pe piaţa şi/sau punerea în funcţiune a aparatelor de măsurat utilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor nu poate fi împiedicată, interzisă sau restrictionata, dacă aceste aparate poarta marcajele CEE, aplicate conform prezentei norme de metrologie legală CEE, sau dacă sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzătoare.
 + 
Articolul 7Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta norma de metrologie legală CEE.
 + 
Anexa 1────────la NML CEE-71/347──────────────────APARATE – ETALONutilizate la măsurarea masei hectolitrice CEE a cerealelor + 
Capitolul 1Cerinţe de construcţie1. Aparatele-etalon se compun dintr-un recipient de măsurare, care este o măsura de volum, un dispozitiv de umplere, un dispozitiv de radere, un dispozitiv de cantarire şi un recipient de umplere.Toate părţile componente ale aparatelor trebuie să fie construite astfel încât toate suprafeţele care vin în contact cu cerealele să fie netede şi realizate dintr-un metal rezistent chimic la eroziune (de exemplu: alama, oţel inoxidabil) şi suficient de gros pentru a-şi păstra forma în condiţii normale de utilizare.2. Recipientul de măsurare2.1. Recipientul de măsurare are forma unui cilindru circular drept, a cărui margine superioară este slefuita, urmând un plan perpendicular pe axa sa.2.2. În timpul operaţiunii de umplere recipientul de măsurare se afla întotdeauna în aceeaşi poziţie sub dispozitivul de umplere.2.3. Deasupra recipientului de măsurare, atunci când este plasat în poziţia de umplere, este fixat un inel de umplere care are aceeaşi axa şi acelaşi diametru interior ca şi recipientul de măsurare. Cutitul de radere se deplaseaza printr-o fanta mica, între aceste doua componente.3. Dispozitivul de umplere3.1. Dispozitivul de umplere se compune dintr-o palnie de umplere, prevăzută cu un obturator şi un dispozitiv de reglare.3.2. Palnia de umplere are forma unui trunchi de con, la care sunt ataşate o parte superioară cilindrică şi un ajutaj inferior de golire, cu forma uşor tronconica, prevăzut cu un obturator.3.3. Palnia de umplere este fixată astfel încât, în poziţia de umplere, axa sa verticala sa coincida cu cea a recipientului de măsurare.3.4. Dispozitivul de reglare are o formă bine determinata. El coboară în ajutajul inferior şi poziţia sa este reglabila pe direcţie verticala. Axul sau coincide cu cel al palniei de umplere.4. Dispozitivul de radere4.1. Dispozitivul de radere este compus din cutit de radere, dispozitiv de ghidare şi greutate de tracţiune.4.2. Cutitul de radere este plan, orizontal şi trebuie să îşi păstreze forma în timpul utilizării.4.3. Dispozitivul de ghidare permite deplasarea cutitului de radere între marginea inferioară a inelului şi marginea superioară a recipientului de măsurare.4.4. Sub acţiunea greutatii de tracţiune cutitul de radere se deplaseaza cu o mişcare continua, traversand cerealele.4.5. După umplerea şi cantarirea recipientului de măsurare cerealele în exces, aflate deasupra cutitului de radere, în inelul de umplere, sunt colectate într-un recipient colector.5. Dispozitivul de cantarire5.1. Recipientul de măsurare plin cu cereale este cantarit cu ajutorul unei balante cu brate egale, cu limita maxima de cantarire de 50 kg.5.2. Masa talerului pentru greutăţi al balanţei echilibreaza masa recipientului de măsurare atunci când acesta este gol.6. Dispozitiv de asamblare6.1. Părţile componente ale aparatului, cu excepţia recipientului de măsurare şi de balanţa, sunt fixate pe un sasiu rigid, astfel încât marginea superioară a recipientului de măsurare, în poziţie de umplere, să se afle în plan orizontal.6.2. Sasiul aparatului este prevăzut cu un fir cu plumb de cel puţin 500 mm lungime sau cu o nivela sferică. Aceste dispozitive se plaseaza între reperele de referinţa în momentul în care marginea superioară a recipientului de măsurare, în poziţie de umplere, se afla în plan orizontal.    7. Dimensiuni ale diferitelor părţi       componente

       
  Recipientul de măsurare  
  Diametrul interior 295 mm ± 1 mm
  Volum 20 l ± 0,01 l
  Distanţa dintre suprafaţa interioară a bazei recipientului şi marginea inferioară a ajutajului inferior de golire al pâlniei de umplere 500 mm ± 2 mm
  Distanţa dintre cuţitul de radere şi marginea recipientului de măsurare 0,5 mm ± 0,2 mm
  Inelul de umplere  
  Diametrul interior 295 mm ± 1 mm
  Pâlnia de umplere  
  Înălţimea părţii cilindrice superioare 120 mm ± 2 mm
  Înălţimea părţii conice 240 mm ± 1 mm
  Înălţimea ajutajului inferior de golire 80 mm ± 0,5 mm
  Înălţimea totală a pâlniei 440 mm ± 3 mm
  Diametrul interior al părţii cilindrice superioare 390 mm ± 1 mm
  Diametrul interior al ajutajului inferior de golire, cu formă uşor tronconică:  
  în partea de sus (g') 84,5 mm ± 0,5 mm
  în partea de jos (g'') 86,5 mm ± 0,5 mm
  Diferenţa g'' – g' 2 mm ± 0,5 mm
  Dispozitiv de reglare  
  Diametrul tijei 11 mm ± 0,2 mm
  Raza de racordare 16 mm ± 0,5 mm
  Înălţimea părţii cilindrice 5 mm ± 0,5 mm
  Diametrul părţii cilindrice 33 mm ± 0,2 mm
  Dispozitiv de radere  
  Masa greutăţii de tracţiune 5 kg ± 0,1 kg
  Recipient de umplere  
  Volum până la margine 24 l ± 0,1 l

 + 
Capitolul 2Metoda de utilizareCerealele supuse masurarilor nu trebuie să conţină impuritati şi au o temperatura apropiată de temperatura ambianta. Acestea trebuie să fie uscate în aer, adică să se afle în echilibru higroscopic cu aerul locului în care se fac masurarile. În acest scop cerealele se întind în strat subtire şi se lasă în aceasta stare în jur de 10 ore, înainte să fie mutate. Umiditatea relativă a aerului nu trebuie să depăşească 60%.Masa hectolitrica depinde de cantitatea de cereale întrebuinţată şi de modul de transferare a cerealelor în palnia de umplere. Din acest motiv se utilizează următoarea procedura:Se plaseaza recipientul de măsurare 1 (vezi desenul la prezenta anexa) în poziţia de umplere, în asa fel ca axa sa sa coincida cu cea a inelului de umplere 2 şi a palniei de umplere 3, şi se manevreaza manerul 15 în scopul fixării recipientului cu ajutorul vergelei de blocaj 16. Se deplaseaza cutitul de radere 9 în poziţia lui de plecare şi se blocheaza în aceasta poziţie cu ajutorul zavorului 12. Se utilizează suruburile de călare 19 pentru a regla poziţia sasiului 20, în asa fel încât marginea superioară a recipientului de măsurare 1 să se afle în plan orizontal în timpul umplerii.Se introduc 24 l de cereale în recipientul de umplere (nu este reprezentat în desen) şi se vărsa aceasta cantitate în palnia de umplere 3, după ce s-a verificat ca obturatorul 4 al ajutajului inferior de golire 8 este în poziţia închis. Se trage după aceea zavorul 5, pentru a deschide obturatorul 4 (al cărui blocaj în poziţia de deschidere este asigurat de opritorul 6), şi se permite curgerea cerealelor în recipientul de măsurare 1 aşezat pe caruciorul 14. Aceasta curgere este protejata împotriva influentelor exterioare de către colierul 2a. Suportul 14a împiedica deformarea sinelor pe care ruleaza rotile caruciorului 14.Surplusul de cereale (de aproximativ 4 l), care a fost introdus în palnia 3 în vederea asigurării unei umpleri corecte a recipientului de măsurare 1, este reţinut în inelul de umplere 2 după umplerea completa a recipientului. Pentru izolarea acestui surplus de conţinutul recipientului de măsurare 1 se deschide zavorul 12 care pivoteaza în jurul unui ax fixat pe traversa 11, în scopul eliberării cutitului de radere 9. Cutitul de radere este acţionat de greutatea de tracţiune 13. Muchia cutitului de radere este suficient de ascutita pentru a tăia boabele de cereale care se afla pe marginea recipientului de măsurare 1 şi care ar putea împiedica regularitatea razuirii. În momentul în care cutitul de radere 9 a ajuns în poziţia finala, se utilizează manerul 15 pentru a retrage recipientul de măsurare 1 care se găseşte pe caruciorul 14. Recipientul se ridica de pe acest carucior, se plaseaza pe balanţa şi se cantareste conţinutul lui cu o incertitudine de ± 5 g.Se retrage cutitul de radere 9 pentru a fi repus în poziţia de plecare, cu scopul ca surplusul de cereale de pe acest cutit sa cada în cutia 17; boabele care sar înapoi sunt ghidate în recipient de către mantaua 18. După ce se deblocheaza opritorul 6 invartind rotita 4a, se închide obturatorul 4.Dacă trebuie efectuată o alta măsurare pe acelaşi esantion, cerealele din recipientul de măsurare trebuie bine amestecate cu cerealele din recipientul colector.Pentru a obţine masa hectolitrica în kilograme pe hectolitru se împarte valoarea, indicată în kilograme de dispozitivul de cantarire, la 0,2 hl.
 + 
Capitolul 3Verificare şi reglare1. Dimensiuni şi volumeDimensiunile şi volumele prezentate la cap. I pct. 7 sunt verificate cu ajutorul mijloacelor de măsurare care asigura exactitatea de măsurare adecvată.2. Verificarea funcţionariiAparatul-etalon naţional trebuie să fie verificat şi reglat conform art. 3 alin. (1) prin comparare cu aparatul-etalon comunitar, prin intermediul unui aparat-etalon transportabil.2.1. Pentru aceasta verificare este folosit grâu pur de Manitoba, ale cărui boabe se apropie de forma sferică. Masa hectolitrica a acestuia trebuie să fie de cel puţin 80 kg/hl şi trebuie să fie în echilibru higroscopic cu aerul înconjurător. Se efectuează 6 operaţiuni de măsurare conform instrucţiunilor de la cap. II. Se noteaza cu P aparatul-etalon care trebuie verificat şi cu N aparatul-etalon CEE, masurarile fiind efectuate conform schemei următoare:

               
  Numărul comparaţiei n 1 2 3 4 5 6
  Ordinea aparatelor NP PN NP PN NP PN

2.1.1. Diferenţele dintre valorile separate date de P şi valoarea lor medie nu trebuie să depăşească ± 10 g.2.1.2. Eroarea aparatului este diferenţa dintre valoarea medie rezultată din cele 6 indicaţii date de P şi valoarea medie rezultată din cele 6 indicaţii date de N. Eroarea tolerată este de ± 10 g.2.1.3. Dacă erorile tolerate menţionate la pct. 2.1.1 şi/sau 2.1.2 sunt depăşite, aceasta poate proveni din faptul ca cerealele folosite nu sunt încă destul de omogene; de aceea cerealele trebuie intinse în strat subtire şi lăsate în repaus alte 10 ore în locul de măsurare, după care verificarea prevăzută la pct. 2.1 este repetată.2.1.4. Dacă numai eroarea tolerată menţionată la pct. 2.1.2 este depăşită, aparatul trebuie să fie reglat.Indicaţiile furnizate de aparat pot fi modificate deplasand dispozitivul de reglare 7 într-o poziţie mai sus sau mai jos.Dispozitivul de reglare 7 este deplasat şi verificarea descrisă la pct. 2.1 este repetată.3. Dispozitiv de cantarire3.1. Pentru sarcini cuprinse între 10 şi 20 kg erorile balanţei nu trebuie să depăşească ± 0,01% din sarcina.3.2. Suma erorilor greutatilor utilizate nu trebuie să depăşească ± 0,02% din masa lor nominală.Nota C.T.C.E. Piatra Neamt, reprezentarea grafica a aparatului etalon de utilizare la măsurarea masei hectolitrice a cerealelor, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 33 din 18 ianuarie 2002 + 
Anexa 2────────la NML CEE-71/347──────────────────APARATE DE MĂSURATutilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor1. Aparatele de măsurat utilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor au următoarele caracteristici:a) sunt proiectate şi realizate astfel încât să asigure o repetabilitate şi o reproductibilitate corecta a măsurătorilor;b) eroarea tolerată a masei hectolitrice este de ±5 la mie faţă de rezultatul dat de un aparat-etalon;c) eroarea relativă tolerată a capacităţii recipientului utilizat este de ± 2 la mie;d) eroarea relativă tolerată a aparatului de cantarit pentru cantitatea cantarita este de ± 1 la mie;e) diferenţa dintre fiecare rezultat obţinut pentru anumite cereale şi valoarea medie a masei hectolitrice, determinata prin 6 masurari consecutive, este de ± 3 la mie faţă de aceasta medie.2. Pe fiecare aparat este fixată o placa indicatoare vizibila pe care sunt înscrise într-o maniera vizibila, cu caractere lizibile şi de nesters, următoarele informaţii:a) marcajul de aprobare de model CEE;b) marca de identificare a producătorului sau numele acestuia;c) descrierea aparatului de către producător, dacă exista;d) numărul de identificare şi anul fabricării;e) capacitatea nominală a recipientului de măsurare şi indicarea modului de utilizare a aparatului sau o referinţa la instrucţiunile de utilizare.──────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x