NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ CEE din 20 noiembrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 11 ianuarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1441 17/11/2015
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1441 17/11/2015
ActulAPROBAT DEORDIN 389 20/11/2001

"NML CEE-76/765 Alcoolmetre şi areometre pentru alcool" – privind stabilirea caracteristicilor alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool, destinate determinării concentratiei alcoolice a amestecurilor de apa şi etanol



 + 
Articolul 1Prezenta norma de metrologie legală CEE stabileşte caracteristicile alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool, destinate determinării concentratiei alcoolice a amestecurilor de apa şi etanol.
 + 
Articolul 2Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool pe care se aplică marcajele CEE sunt descrise în anexa la prezenta norma de metrologie legală CEE. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool trebuie să fie supuse controlului metrologic prin aprobare de model CEE şi verificare iniţială CEE.
 + 
Articolul 3Introducerea pe piaţa şi/sau utilizarea alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool nu poate fi împiedicată, interzisă sau restrictionata, dacă acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model şi verificare iniţială, aplicate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legală CEE, sau dacă sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzătoare.
 + 
Articolul 4Anexa face parte integrantă din prezenta norma de metrologie legală CEE.
 + 
Anexa 1────────la NML CEE-76/765────────────────────1. Definitia alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool1.1. Alcoolmetrele sunt mijloace de măsurare din sticlă, utilizate pentru determinarea concentratiei alcoolice exprimate ca fractie masica sau a concentratiei alcoolice exprimate ca fractie volumica a unui amestec de apa şi etanol1.2. În funcţie de modul în care este exprimată concentraţia alcoolică, alcoolmetrele sunt alcoolmetre masice şi volumice. 1.3. Areometrele pentru alcool sunt mijloace de măsurare din sticlă pentru determinarea densitatii unui amestec de apa şi etanol.2. Descrierea alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool2.1. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool, definite în aceasta norma de metrologie legală CEE, trebuie să fie gradate la o temperatura de referinţa de 20°C, în concordanta cu valorile din tabelele alcoolmetrice internaţionale publicate de Organizaţia Internationala de Metrologie Legală.2.2. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool sunt gradate astfel încât citirea să se efectueze la suprafaţa orizontala libera a lichidului.2.3. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool sunt alcătuite din:– un corp cilindric, terminat la partea inferioară în forma conica sau semisferica, astfel încât sa nu retina bule de aer;– o tija cilindrică sudata la partea sa inferioară de corpul cilindric, cealaltă extremitate a sa fiind închisă.– Suprafaţa exterioară a fiecărui alcoolmetru şi areometru pentru alcool trebuie să fie simetrica faţă de axa principala.Secţiunea transversala trebuie să nu prezinte treceri abrupte. 2.4. Partea inferioară a corpului cilindric trebuie să conţină lestul, care are rolul de a ajusta masa alcoolmetrului şi areometrului pentru alcool.2.5. Tija cilindrică trebuie să conţină o scara gradata aplicată pe un suport cilindric fixat rigid în interiorul tijei. 3. Principii de construcţie 3.1. Sticla utilizata la construcţia alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool trebuie să fie transparenta şi sa nu prezinte defecte care pot împiedica citirea scării gradate.Sticla trebuie să aibă un coeficient de dilatare volumica de (25±2) x 10^-6 °C^-1.3.2. Lestul trebuie fixat în partea inferioară a alcoolmetrului sau areometrului pentru alcool, astfel încât după ce alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool finisat este menţinut timp de o ora în poziţie orizontala, la temperatura de 80°C şi ulterior racit în aceeaşi poziţie, acesta trebuie să pluteasca în poziţie verticala, cu o abatere de la verticalitate de cel mult 1°30'.4. Scara gradata4.1. Alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool trebuie să aibă o singura scara gradata de tipul celor menţionate la pct. 4.5 sau 4.6.4.2. Inscripţiile şi reperele scării gradate trebuie să fie marcate pe un suport care are suprafaţa opaca şi neteda.Acest suport trebuie să fie fixat rigid în interiorul tijei, iar reperele de referinţa se realizează astfel încât orice deplasare a scării şi a suportului ei faţă de tija să poată fi observata.După menţinerea aparatului timp de 24 de ore la o temperatura de 70°C suportul, scara şi inscripţiile trebuie să nu prezinte urme de rasucire, decolorare sau carbonizare.4.3. Reperele scării gradate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să fie situate în planuri perpendiculare pe axa de simetrie a aparatului; – să fie negre*1), fine, nete, marcate clar şi de nesters;– să aibă o grosime uniforma care să nu depăşească 0,2 mm.–––-*1) În afară domeniului nominal reperele scării pot fi de alta culoare.4.4. Lungimea reperelor scurte ale scării trebuie să fie de cel puţin o cincime din circumferinta tijei, cea a reperelor medii, de cel puţin o treime din circumferinta tijei şi cea a reperelor lungi, de cel puţin jumătate din circumferinta tijei.4.5. Alcoolmetrele trebuie să aibă scarile gradate în procente de masa sau procente de volum de alcool. Domeniul nominal al scării gradate trebuie să nu depăşească 10% masa sau volum de alcool.Valoarea diviziunii trebuie să fie de 0,1%.Fiecare scara gradata trebuie să includă între 5 şi 10 diviziuni suplimentare trasate deasupra limitei superioare şi sub limita inferioară a domeniului nominal.4.6. Areometrele pentru alcool trebuie să aibă scarile gradate în kg/mc. Domeniul nominal al scării gradate nu trebuie să depăşească 20 kg/mc.Valoarea diviziunii trebuie să fie de 0,2 kg/mc.Fiecare scara gradata trebuie să includă între 5 şi 10 diviziuni suplimentare trasate deasupra limitei superioare şi sub limita inferioară a domeniului nominal, fără a fi extinsă peste 1.000 kg/mc.5. Gradare şi numerotare5.1. La alcoolmetre fiecare al zecelea reper, numărat de la un capăt al scării, trebuie să fie reprezentat printr-o linie lungă. Între doua repere lungi consecutive trebuie să existe un reper mediu, iar între fiecare reper lung şi reperul mediu cel mai apropiat trebuie să existe 4 repere scurte. Vor fi numerotate numai reperele lungi.5.2. La areometrele pentru alcool fiecare al cincilea reper, numărat de la un capăt al scării gradate, trebuie să fie reprezentat printr-o linie lungă.Între doua repere lungi consecutive trebuie să existe 4 repere scurte.Va fi numerotat numai al cincilea sau al zecelea reper.5.3. Reperele care indica limitele domeniului nominal trebuie să aibă valorile numerice corespunzătoare înscrise cu toate cifrele.La areometrele pentru alcool valorile numerice corespunzătoare celorlalte repere, aflate între limitele domeniului nominal, pot fi inscriptionate prescurtat.6. Clasificare şi dimensiuni principale ale alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool6.1. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool trebuie să apartina uneia dintre următoarele clase de exactitate:– clasa I: Lungimea medie a diviziunii scării gradate nu trebuie să fie mai mica de 1,5 mm. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool din aceasta clasa nu pot avea incorporat, un termometru;– clasa II: Lungimea medie a diviziunii scării gradate nu trebuie să fie mai mica de 1,05 mm. Alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool din aceasta clasa pot avea un termometru incorporat;– clasa III: Lungimea medie a diviziunii scării gradate nu trebuie să fie mai mica de 0,85 mm. Alcoolmetrele şi areometrete pentru alcool din aceasta clasa pot avea un termometru incorporat.6.2. Diametrul exterior al corpului oricărui alcoolmetru sau areometru pentru alcool este cuprins între 19 mm şi 40 mm.Diametrul exterior al tijei este de cel puţin 3 mm pentru alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool din clasele I şi II şi de cel puţin 2,5 mm pentru alcoolmetrele şi areometrele din clasa III.Tija trebuie să se prelungească cu cel puţin 15 mm deasupra reperului superior al scării gradate.Secţiunea transversala a tijei trebuie să fie uniforma pe o lungime de cel puţin 5 mm sub reperul inferior al scării gradate.7. Inscriptionari7.1. În interiorul alcoolmetrului şi areometrului pentru alcool vor fi marcate lizibil şi astfel încât sa nu poată fi şterse următoarele inscripţii:– clasa I, II sau III;– kg/mc, % volum sau % masa;– temperatura de referinţa: 20°C;– etanol;– denumirea sau marca de identificare a producătorului;– numărul de identificare al alcoolmetrului sau areometrului pentru alcool;– marcajul aprobării de model CEE.7.2. Masa alcoolmetrului şi areometrului pentru alcool, exprimată în mg, poate fi marcată pe corpul acestuia.8. Erori tolerate şi verificare8.1. Erorile tolerate pentru alcoolmetre şi areometre pentru alcool sunt:– pentru alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool din clasa I: ±1/2 din valoarea unei diviziuni pentru fiecare valoare masurata;– pentru alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool din clasele II şi III: ± valoarea unei diviziuni pentru fiecare valoare masurata. 8.2. Verificarea trebuie să fie efectuată în cel puţin 3 puncte din domeniul nominal al scării.9. Termometre utilizate la determinarea concentratiei alcoolice9.1. Termometre încorporate în alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool utilizate la determinarea concentratiei alcooliceDacă alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la determinarea concentratiei alcoolice aparţine clasei de exactitate II sau III, acesta poate avea incorporat un termometru din sticlă cu mercur.9.1.1. Termometrul trebuie să aibă valoarea diviziunii de 0,1°C, 0,2°C sau 0,5°C şi nu este necesar să aibă marcat reperul 0°C.9.1.2. Lungimea minima a diviziunii scării gradate trebuie să fie:– 0,8 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C şi 0,2°C;– 1,0 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,5°C.9.1.3. Grosimea reperelor scării gradate nu trebuie să depăşească o cincime din lungimea diviziunii.9.1.4. Eroarea tolerată, pozitiva sau negativa, este:– 0,10°C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C;– 0,20°C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,2°C sau 0,5°C.9.1.5. În timpul efectuării verificării iniţiale CEE eroarea termometrului incorporat trebuie să fie determinata în cel puţin 3 puncte din domeniul nominal al scării.9.2. Termometre neincorporate în alcoolmetrele şi areometrele pentru alcool utilizate la determinarea concentratiei alcoolice9.2.1. Dacă alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la determinarea concentratiei alcoolice aparţine clasei de exactitate I, termometrul utilizat împreună cu acesta este de tipul:– cu termorezistenta, care să permită măsurarea temperaturii amestecului de apa şi alcool cu o eroare tolerată de ±0,10°C; sau– din sticlă cu mercur cu valoarea diviziunii de 0,1°C sau 0,5°C.Termometrele din sticlă cu mercur trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să aibă marcat reperul 0°C;– lungimea minima a diviziunii scării gradate trebuie să fie 0,8 mm;– grosimea reperelor scării gradate nu trebuie să depăşească o cincime din lungimea diviziunii.Eroarea tolerată, pozitiva sau negativa, este egala cu valoarea unei diviziuni.9.2.2. Dacă alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la determinarea concentratiei alcoolice aparţine clasei de exactitate II sau III, termometrul utilizat împreună cu acesta trebuie să fie din sticlă cu mercur.9.2.2.1. Termometrul trebuie să aibă valoarea diviziunii de 0,1°C, 0,2°C sau 0,5°C şi trebuie să aibă marcat reperul 0°C.9.2.2.2. Lungimea minima a diviziunii scării gradate trebuie să fie de:– 0,8 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C sau 0,2°C;– 1,0 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,5°C;9.2.2.3. Grosimea reperelor scării gradate nu trebuie să depăşească o cincime din lungimea diviziunii.9.2.2.4. Eroarea tolerată este:– ± 0,10°C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C;– ± 0,20°C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,2°C sau 0,5°C.10. MarcajeMarcajele de verificare iniţială CEE, compuse din semnele prevăzute la pct. 3.1 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţa a mijloacelor de măsurare, se aplică pe spatele alcoolmetrelor şi areometrelor pentru alcool, pe o suprafaţa lăsată libera în treimea superioară a corpului.În cazul în care marcajul este realizat prin sablare, literele şi numerele se aplică astfel încât lizibilitatea acestora, sa nu fie afectată.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x