METODOLOGIE din 9 mai 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 13 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 35 05/06/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 351 14/07/2004 ART. 8
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 35 05/06/2013
ActulREFERIT DEORDIN 74 14/08/2009
ActulREFERIT DEREGULAMENT 14/08/2009
ActulREFERIT DEDECIZIE 461 20/04/2006
ActulAPROBAT DEDECIZIE 400 09/05/2005
ActulCONTINUT DEDECIZIE 400 09/05/2005

privind medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale – segmentul reglementat



 + 
Capitolul IDispozitii generale + 
Secţiunea 1Scop + 
Articolul 1(1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumită în continuare ANRGN, este abilitată să medieze neîntelegerile precontractuale în sectorul gazelor naturale, în conformitate cu prevederile art. 8 lit. r) din Legea gazelor nr. 351/2004.(2) Prezenta metodologie este elaborată în scopul realizării unei medieri operative, eficientă şi echidistantă, a neînţelegerilor apărute la încheierea contractelor comerciale din sectorul gazelor naturale, perfectate în baza contractelor-cadru prevăzute la art. 3 pct. 1.
 + 
Secţiunea a 2-aDomeniu de aplicare + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei metodologii, prin sintagma neîntelegere precontractuală în sectorul gazelor naturale se înţelege divergenta apărută în procesul de perfectare a contractelor comerciale ce urmează să fie încheiate în baza contractelor-cadru prevăzute la art. 3 pct. 1.(2) Semnarea cu obiectiuni sau divergente a contractelor comerciale prevăzute la art. 3 pct. 1 nu este asimilată unei neînţelegeri precontractuale în sectorul gazelor naturale, acestora nefiindu-le aplicabile dispozitiile art. 39 din Codul comercial.
 + 
Articolul 3Neîntelegerile pot avea ca obiect:1. clauzele negociabile din contractele comerciale ce urmează să fie încheiate în baza următoarelor contracte-cadru elaborate de ANRGN:a) contractele-cadru de furnizare reglementată a gazelor naturale pentru consumatorii captivi, aprobate prin decizie a presedintelui ANRGN;b) contractul-cadru de transport al gazelor naturale, aprobat prin decizie a presedintelui ANRGN;c) contractul-cadru de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin decizie a presedintelui ANRGN;d) contractul-cadru de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobat prin decizie a presedintelui ANRGN;2. clauzele noi pe care părtile intentionează să le includă în contractele prevăzute la pct. 1;3. clauzele obligatorii din contractele prevăzute la pct. 1, cărora părtile le dau interpretări diferite.
 + 
Capitolul IIProcedura de mediere a neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale + 
Secţiunea 1Prevederi generale + 
Articolul 4Neîntelegerile apărute la încheierea contractelor în sectorul gazelor naturale pot fi supuse medierii ANRGN, conform etapelor procedurale prevăzute în prezentul capitol.
 + 
Articolul 5(1) Medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale cuprinde două etape:a) procedura prealabilă, în care ANRGN, în urma analizării situaţiei prezentate de către una sau ambele părti, notifică acesteia/acestora punctul de vedere al autorităţii, acesta având valoare de recomandare;b) medierea propriu-zisă, când părtile nu îsi însusesc recomandarea prevăzută la lit. a); în acest caz, ANRGN, în urma unor întâlniri de clarificare, analizează situaţia de fapt şi de drept, consemnând rezultatul medierii într-o minută semnată de reprezentantii părtilor în cauză, în situaţia în care sunt prezenţi, precum şi de cei ai ANRGN.(2) Declanşarea procedurii de mediere a ANRGN este condiţionată de neînceperea prealabilă a nici unei alte forme de mediere.(3) Pe durata derulării procedurii de mediere în cadrul ANRGN nu poate fi declansată nici o altă formă de mediere.
 + 
Secţiunea a 2-aProcedura prealabilă + 
Articolul 6(1) Declanşarea procedurii prealabile are loc în momentul înregistrării la ANRGN a cererii prin care una sau ambele părti solicită ANRGN transmiterea punctului de vedere al autorităţii în ceea ce priveste neîntelegerea precontractuală intervenită între acestea.(2) Cererea va fi însotită de documentele pe care partea/părtile îsi întemeiază sustinerile.(3) Sunt asimilate cererii prevăzute la alin. (1) orice solicitări care au ca obiect precizarea punctului de vedere al ANRGN în legătură cu o neîntelegere precontractuală în sectorul gazelor naturale, astfel cum aceasta este definită la art. 2 alin. (1).
 + 
Articolul 7Etapele procedurii prealabile sunt:a) analizarea de către persoanele responsabile din cadrul compartimentului de resort a cererii prealabile, înregistrată la ANRGN;b) solicitarea, după caz, a transmiterii unor documente suplimentare, în termen de 5 zile calendaristice de la data înregistrării cererii prealabile; acestea vor fi comunicate ANRGN în termen de 3 zile calendaristice de la data solicitării;c) transmiterea recomandărilor ANRGN părtilor în cauză, în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării cererii prealabile sau, după caz, a înregistrării la ANRGN a documentelor suplimentare prevăzute la lit. b).
 + 
Articolul 8Recomandările ANRGN se comunică prin fax, precum şi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
 + 
Articolul 9În urma primirii recomandărilor ANRGN, părtile au următoarele optiuni:a) dacă îsi însusesc în totalitate recomandările ANRGN, acestea încheie contractul;b) dacă îsi însusesc parţial sau nu îsi însusesc recomandările primite, redactează un proces-verbal în care includ clauzele rămase în divergentă, precum şi pozitia fiecăreia dintre ele; în cazul în care părtile convin asupra declansării procedurii medierii în cadrul ANRGN, documentul va fi comunicat autorităţii o dată cu cererea de mediere;c) dacă părtile îsi însusesc parţial sau nu îsi însusesc recomandările, iar una dintre părti refuză încheierea procesului-verbal, cealaltă parte va comunică ANRGN despre această situaţie o dată cu cererea de mediere, cu condiţia ca ambele părti să convină asupra declansării procedurii de mediere în cadrul ANRGN.
 + 
Secţiunea a 3-aMedierea + 
Articolul 10ANRGN va declansa procedura de mediere propriu-zisă la data înregistrării cererii de mediere prevăzute la art. 9 lit. b) şi c), prin care ambele părti solicită medierea neîntelegerii precontractuale în cauză.Documente necesare
 + 
Articolul 11Cererea de mediere va fi însotită de procesul-verbal redactat de părti în conformitate cu dispozitiile art. 9 lit. b) sau, după caz, de comunicarea prevăzută la art. 9 lit. c).
 + 
Articolul 12(1) La cererea de mediere vor fi anexate documente justificative, de natură să clarifice punctul de vedere al fiecărei părti.(2) Documentele prevăzute la alin. (1) vor fi prezentate în original sau, după caz, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, în două exemplare, unul pentru ANRGN şi, respectiv, unul pentru cealaltă parte.(3) Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi:a) documente economico-financiare;b) corespondentă comercială între părti;c) alte documente cuprinzând date şi/sau informaţii tehnice sau de altă natură, necesare pentru medierea neîntelegerii precontractuale în cauză.
 + 
Articolul 13(1) Modelul cererii de mediere este prevăzut în anexă.(2) Dacă cererea sau documentele anexate sunt redactate într-o limbă străină, acestea vor fi însoţite de traduceri legalizate.Comitetul de mediere. Secretarul
 + 
Articolul 14(1) Preşedintele ANRGN numeste prin decizie internă:a) Comitetul de mediere;b) secretarul Comitetului de mediere – persoană responsabilă cu asigurarea secretariatului Comitetelor de mediere.(2) Comitetul de mediere prevăzut la alin. (1) va fi alcătuit, în functie de gradul de complexitate a cauzei deduse spre mediere, din minimum 3 membri din cadrul ANRGN, inclusiv persoanele responsabile prevăzute la art. 7 lit. a).(3) ANRGN poate apela, după caz, la consultanti, persoane fizice sau juridice de drept privat, care nu sunt în conflict de interese cu părtile.
 + 
Articolul 15Secretarul Comitetului de mediere, desemnat în condiţiile art. 14 alin. (1) lit. b), are următoarele atribuţii:a) alcătuirea dosarului; acesta va cuprinde, după caz: cererea de mediere, procesul-verbal încheiat de părti, comunicarea prevăzută la art. 9 lit. c), documentele justificative pe care acestea îsi întemeiază sustinerile, precum şi dovezile de convocare/comunicare;b) pregătirea întâlnirii de clarificare şi convocarea părtilor;c) completarea dosarului, la solicitarea Comitetului de mediere;d) redactarea minutei;e) comunicarea minutei părtilor implicate, în cazul în care cel puţin una dintre părti solicită medierea neîntelegerii precontractuale în lipsă.Întâlnirea de clarificare
 + 
Articolul 16(1) După consultarea membrilor Comitetului de mediere, secretarul acestuia va comunică părtilor data organizării întâlnirii de clarificare.(2) Părtile vor fi convocate prin fax sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, cu minimum 3 zile lucrătoare înainte de data fixată pentru mediere.(3) Comunicările se fac la sediile/adresele indicate de părti în cererea de mediere.
 + 
Articolul 17Întâlnirea de clarificare are loc la sediul ANRGN, în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii.
 + 
Articolul 18(1) La cererea membrilor Comitetului de mediere, secretarul acestuia va solicita părtilor completarea cererii sau a documentatiei depuse şi, după caz, precizări scrise, în termen de 3 zile calendaristice de la data primirii cererii de mediere.(2) Părtile sunt obligate ca în termen de 3 zile calendaristice de la primirea solicitării să transmită completările; în caz contrar vor fi luate în considerare exclusiv documentele existente la dosar.
 + 
Articolul 19(1) Părtile vor participa la întâlnirea de clarificare prin reprezentantii legali sau prin persoanele desemnate de acestea; pentru cetătenii străini şi apatrizi se va apela la interpreţi.(2) Cheltuielile ocazionate de prezenta interpreţilor vor fi suportate de partea în cauză.(3) Dacă ambele părti, desi înstiintate, nu se prezintă la întâlnirea de clarificare, Comitetul de mediere va proceda la medierea neîntelegerii precontractuale, cu excepţia cazului în care a fost cerută amânarea pentru motive întemeiate.
 + 
Articolul 20(1) Pe parcursul desfăsurării procedurii de mediere, părtile pot solicita o singură dată Comitetului de mediere amânarea întâlnirii de clarificare programate, pentru motive întemeiate, care să justifice imposibilitatea părtii în cauză de a se prezenta.(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), întâlnirea de clarificare va avea loc în termen de 5 zile calendaristice de la data fixată pentru dezbaterea iniţială, cu condiţia convocării părtilor în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2).
 + 
Articolul 21(1) În cadrul întâlnirii de clarificare părtile îsi exprimă pozitia, argumentată cu probe pertinente, concludente şi utile.(2) Pe parcursul întâlnirii de clarificare, Comitetul de mediere va manifesta un rol activ, membrii acestuia putând adresa întrebări părtilor, în scopul clarificării aspectelor divergente, respectiv stăruind în identificarea acelei solutii menite a conduce la stingerea divergentei în cauză, în conformitate cu legislatia în vigoare.(3) Lucrările întâlnirii de clarificare sunt consemnate de către secretarul Comitetului de mediere într-o minută.(4) În functie de gradul de complexitate a neîntelegerii precontractuale deduse spre mediere, membrii Comitetului de mediere, de comun acord cu reprezentantii părtilor, pot conveni asupra organizării, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data semnării minutei, a unei noi întâlniri de clarificare. În cadrul acesteia pot fi prezentate documente justificative, altele decât cele prevăzute la art. 12, sub condiţia ca acestea să fie transmise ANRGN cu minimum 3 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru noua întâlnire de clarificare.(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), părtile prezente vor lua la cunostintă termenul fixat pentru noua întâlnire de clarificare. În cazul în care întâlnirea de clarificare s-a desfăşurat în lipsa reprezentantilor părtilor, termenul stabilit unilateral de Comitetul de mediere va fi comunicat părtilor în termen de 24 de ore de la data întocmirii minutei.
 + 
Articolul 22Minuta cuprinde în mod obligatoriu:a) data şi locul unde este încheiată;b) numele şi prenumele reprezentantilor părtilor, precum şi ale membrilor Comitetului de mediere, inclusiv ale secretarului;c) obiectul întâlnirii de clarificare;d) temeiul legal al convocării părtilor în cadrul întâlnirii de clarificare;e) pozitia iniţială a părtilor, precum şi probele pe care acestea şi-au întemeiat sustinerile, respectiv punctul de vedere final al fiecăreia dintre părti;f) pozitia ANRGN, în conformitate cu legislatia în vigoare;g) semnătura reprezentantilor părtilor, dacă acestia sunt prezenţi, a membrilor Comitetului de mediere, precum şi a secretarului acestuia.
 + 
Articolul 23În cazul în care una dintre părti nu este reprezentată la întâlnirea de clarificare sau refuză semnarea minutei, secretarul Comitetului de mediere va face această menţiune în cuprinsul acesteia.
 + 
Articolul 24(1) Minuta este redactată în 3 exemplare autentice sau cu aceeasi valoare juridică, câte una pentru fiecare parte, respectiv una pentru ANRGN.(2) În cazul în care întâlnirea de clarificare s-a desfăşurat în lipsa uneia sau, după caz, a ambelor părti, minuta va fi comunicată acestora în termen de maximum 24 de ore de la data întocmirii acesteia.
 + 
Articolul 25(1) Minuta are caracter declarativ şi constatator, neechivalând cu o hotărâre obligatorie pentru părti.(2) În cazul în care medierea ANRGN nu conduce la stingerea neîntelegerii precontractuale în cauză, părtile pot semna contractul cu obiectiuni sau divergente, art. 2 alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.(3) Nesolutionarea amiabilă a obiectiunilor sau a divergentelor în termen de 30 de zile calendaristice de la data semnării contractului poate atrage declanşarea procedurii de solutionare a litigiilor în materie comercială, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă.Dosarul medierii
 + 
Articolul 26Dosarul întocmit conform art. 15 lit. a) şi c) este confidential. Membrii Comitetului de mediere, secretarul acestuia şi, după caz, consultantii au obligaţia de a nu divulga documentele, datele şi informaţiile de care iau cunostintă în această calitate, fără a avea acordul părtilor implicate.
 + 
Articolul 27(1) Dosarul se păstrează la sediul ANRGN pentru o perioadă de 10 ani.(2) Evidenta dosarelor este tinută de către secretarul Comitetului de mediere.
 + 
Capitolul IIIDispozitii finale + 
Articolul 28(1) Pe parcursul derulării procedurii de mediere a neînţelegerilor precontractuale, părtile pot conveni asupra stingerii neîntelegerii apărute la încheierea contractului.(2) Documentul prin care este constatată întelegerea părtilor va fi comunicat ANRGN în termen de maximum 24 de ore de la data semnării acestuia.(3) În situaţia în care părtile, în urma derulării procedurii de mediere, îsi însusesc recomandările ANRGN, perfectând contractul, acestea au obligaţia de a comunică ANRGN această situaţie în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data semnării minutei.
 + 
Articolul 29Anexa face parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa la metodologie–––––CERERE DE MEDIERECătreAutoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor NaturaleSubscrisele:1. ………………………………………………….,(denumirea; numele reprezentantilor legali)……………………………………………………….,(sediul)……………………………………………………….,(telefon/fax)……………………………………………………….,(cod unic de înregistrare)……………………………………………………….,(atribut fiscal)……………………………………………………….,(numărul de înregistrarela oficiul registrului comerţului)prin reprezentantul legal/convenţional …………………….,şi2. ………………………………………………….,(numele şi prenumele/denumirea;numele reprezentantilor legali)…………………………………………………….,(adresa/sediul)…………………………………………………….,(telefon/fax)……………………………………………………*,(cod unic de înregistrare/nr. de înregistrare la ………)…………………………………………………….*,(atribut fiscal/cod fiscal)…………………………………………………….*,(numărul de înregistrarela oficiul registrului comerţului)prin reprezentantul legal/convenţional …………,solicităm, prin prezenta cerere, medierea neîntelegerii apărute în cadrul negocierilor desfăsurate pentru încheierea contractului ………………. .(Urmează expunerea pe scurt a obiectului neîntelegerii:[] indicarea precontractului[] indicarea clauzelor divergente.)Solicităm medierea prezentei neînţelegeri precontractuale în lipsă, pe baza actelor depuse la dosar:[] DA[] NU……….(data)………………… ………………….(semnătura părtii 1) (semnătura părtii 2)NOTĂ: 1. Rubricile din prezenta cerere marcate cu "*" se completează exclusiv în cazul persoanelor juridice, cu excepţia rubricii "nr. de înregistrare la oficiul registrului comerţului", care se completează numai de către reprezentantii societătilor comerciale.2. Menţiunile din cadrul rubricilor care nu corespund se taie.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x