METODOLOGIE din 7 octombrie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 735 din 19 octombrie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 5554 07/10/2011
ActulCONTINUT DEREGULAMENT 07/10/2011

privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor de profesor-metodist vacante de la casa corpului didactic



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) În baza prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a casei corpului didactic, toate posturile vacante de profesor-metodist se ocupă prin concurs specific, reglementat de prezenta metodologie.(2) Cadrele didactice titulare într-o unitate şcolară pot fi angajate, prin concurs, ca profesor-metodist al casei corpului didactic, evaluarea anuală fiind realizată de către o comisie propusă de directorul casei corpului didactic şi avizată de inspectorul şcolar general.(3) Cadrul didactic titular în învăţământul preuniversitar care ocupă prin concurs un post de profesor-metodist la casa corpului didactic beneficiază de rezervarea catedrei, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 2La concursul pentru ocuparea posturilor didactice vacante de la casa corpului didactic pot candida cadre didactice care îndeplinesc următoarele condiţii:a) studii universitare, cu diplomă de licenţă, corespunzătoare funcţiei didactice din învăţământul preuniversitar;b) titular în învăţământul preuniversitar;c) cel puţin gradul didactic II în învăţământ;d) vechime în muncă de minimum 6 ani, cu competenţe dobândite în managementul educaţional, managementul de proiect, precum şi competenţe dobândite în activitatea cu adulţii în domeniul formării continue;e) calificativul "foarte bine" în ultimii 5 ani;f) nu a fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie.
 + 
Capitolul IIOrganizarea şi desfăşurarea concursului de ocupare a posturilor didactice vacante de la casa corpului didactic + 
Articolul 3Concursul de ocupare a posturilor didactice vacante de la casa corpului didactic se desfăşoară la sediul casei corpului didactic, după aprobarea statului de funcţii, într-o singură sesiune anuală.
 + 
Articolul 4Data concursului este stabilită de directorul casei corpului didactic şi aprobată de consiliul de administraţie al instituţiei.
 + 
Articolul 5Dosarul depus de candidaţi la înscriere conţine următoarele acte:a) cerere de înscriere;b) curriculum vitae – susţinut de documente doveditoare;c) copie legalizată de pe diploma de studii şi foaia matricolă;d) copie de pe adeverinţa de acordare a gradelor didactice;e) adeverinţă de vechime în învăţământ;f) adeverinţă care să ateste calificativul "foarte bine" obţinut în ultimii 5 ani;g) scrisoare de intenţie;h) acte, în copie, de dovedire a identităţii;i) recomandări (două) de la locurile de muncă anterioare şi/sau de la colaboratori;j) copii de pe diplomele/certificatele de absolvire/parcurgere a unor cursuri sau stagii de formare;k) cazierul judiciar în original;l) opisul dosarului în dublu exemplar; un exemplar se restituie candidatului cu semnătura persoanei care a înregistrat înscrierea.
 + 
Articolul 6Comisia de concurs este numită prin decizia directorului casei corpului didactic cu avizul inspectorului şcolar general.
 + 
Articolul 7La lucrările comisiei au dreptul să participe, cu statut de observatori, reprezentanţii sindicatelor reprezentative, conform legii. Aceştia au acces la toate documentele comisiei şi pot consemna propriile observaţii cu privire la desfăşurarea concursului în procesul-verbal încheiat de comisie.
 + 
Articolul 8Comisia numită îşi asumă responsabilitatea derulării concursului, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 9(1) Comisia de concurs este formată din:a) directorul casei corpului didactic în calitate de preşedinte;b) un reprezentant al inspectoratului şcolar;c) 2 profesori cu gradul didactic I din rândul coordonatorilor de cerc metodic, al directorilor de unităţi şcolare, al mentorilor pentru formarea continuă în şcoală sau al metodiştilor inspectoratului şcolar;d) un director al casei corpului didactic din alt judeţ.(2) Secretarul comisiei de concurs este un reprezentant al casei corpului didactic.(3) Secretarul comisiei de concurs nu participă la evaluarea candidaţilor.
 + 
Articolul 10(1) Directorul casei corpului didactic răspunde de organizarea şi desfăşurarea etapei de înscriere a candidaţilor.(2) Organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de la casa corpului didactic va fi anunţată în presa locală, cu minimum 30 de zile înainte de desfăşurare, conform prevederilor legale, iar la sediul casei corpului didactic şi la centrele de afişaj ale inspectoratului şcolar se vor afişa data şi locul desfăşurării concursului, tematica şi bibliografia, precum şi alte informaţii referitoare la concurs.
 + 
Articolul 11Comisia de concurs are următoarele atribuţii:a) răspunde de buna desfăşurare a concursului;b) întocmeşte subiectele şi baremele de corectare în dimineaţa zilei desfăşurării concursului;c) afişează, în termenul anunţat, rezultatele concursului;d) primeşte eventualele contestaţii în intervalul de timp de 48 de ore de la afişarea rezultatelor.
 + 
Capitolul IIIProbele de concurs şi evaluarea candidaţilor + 
Articolul 12Concursul pentru ocuparea posturilor de profesormetodist de la casa corpului didactic cuprinde următoarele probe:a) test de cunoştinţe privind proiectarea, organizarea, monitorizarea şi evaluarea programelor de formare continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, precum şi noţiuni vizând legislaţia în vigoare pe problematica formării continue;b) interviu care cuprinde susţinerea de către candidat a scrisorii de intenţie şi verificarea competenţelor candidaţilor privind: analiza nevoilor de formare continuă, proiectarea şi organizarea de programe, managementul formării continue etc., utilizând mijloace specifice interviului. Interviul şi scrisoarea de intenţie se evaluează pe baza baremului prezentat în anexa nr. 1;c) analiza şi evaluarea curriculumului vitae, pe baza baremului prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 13(1) Evaluarea probei prezentate la art. 12 lit. a) se face de către fiecare membru al comisiei, prin punctaj de la 10 la 1, conform baremului de evaluare stabilit de comisia de concurs. Punctajul probei este reprezentat de suma punctelor acordate de fiecare examinator, punctajul maxim fiind de 50 de puncte, iar cel minim de promovare a probei fiind de 30 de puncte.(2) Evaluarea probei prezentate la art. 12 lit. b) se face de către fiecare membru al comisiei, prin punctaj de la 10 la 1, pe baza baremului prevăzut în anexa nr. 1. Punctajul probei este reprezentat de suma punctelor acordate de fiecare examinator, punctajul maxim fiind de 50 de puncte, iar cel minim de promovare a probei fiind de 30 de puncte.(3) Evaluarea curriculum-ului vitae se face în plenul comisiei, conform baremului prevăzut în anexa nr. 2. Punctajul maxim al probei este de 20 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 10 puncte.(4) Punctajul total acordat candidatului se calculează ca suma punctajelor probelor, prin completarea fişei de punctaj prevăzute în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 14Sunt declaraţi admişi candidaţii în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, cu condiţia să fi obţinut un total de minimum 70 de puncte.
 + 
Articolul 15Secretarul comisiei de concurs completează procesul-verbal în care se consemnează desfăşurarea şi rezultatele concursului şi îl prezintă membrilor comisiei spre a fi semnat.
 + 
Articolul 16Rezultatele se afişează la sediul casei corpului didactic după încheierea concursului, în aceeaşi zi.
 + 
Articolul 17(1) Eventualele contestaţii se formulează în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor concursului.(2) Inspectorul şcolar general va numi o comisie de rezolvare a contestaţiilor, formată din 3 membri, alţii decât cei nominalizaţi în comisia de concurs, al cărei preşedinte va fi un inspector şcolar general adjunct. La etapa de soluţionare a contestaţiilor au dreptul să participe, cu rol de observatori, reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative.(3) Hotărârea comisiei de contestaţii este definitivă.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 18Profesorii-metodişti declaraţi admişi la concurs, în urma soluţionării contestaţiilor, încheie un contract individual de muncă cu directorul casei corpului didactic pe perioadă nedeterminată. Directorul casei corpului didactic comunică, în scris, inspectoratului şcolar situaţia angajării pe posturi didactice a candidaţilor validaţi după concurs.
 + 
Articolul 19Informaţiile din curriculum vitae dovedite a fi false atrag eliminarea candidatului din concurs sau, după caz, anularea rezultatelor obţinute de candidatul în cauză, postul urmând a fi ocupat de candidatul cu punctajul imediat următor, care îndeplineşte condiţia menţionată la art. 14.
 + 
Articolul 20În situaţia în care rezultatul concursului de ocupare a postului este contestat în instanţă, numirea pe post se face după emiterea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
 + 
Articolul 21Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Articolul 22La intrarea în vigoare a prezentei metodologii, orice dispoziţie contrară se abrogă.
 + 
Anexa 1la metodologie

    Examinat ……………….
    Data …………….
                                                              Examinator,
                                                            ……………
                                   CONCURSUL
    pentru ocuparea postului de profesor-metodist la casa corpului didactic
            EVALUARE – INTERVIU ŞI PREZENTAREA SCRISORII DE INTENŢIE
 
Punctajul
maxim
Punctajul
acordat
Aspecte organizatorice, capacitate de analiză/
sinteză, valorificarea informaţiei şi eficienţa
comunicării
1 p

Aspecte vizând cunoştinţe privind analiza nevoilor
de formare continuă, organizarea de programe
2 p

Aspecte legate de dezvoltarea profesională proprie
de respectarea deontologiei profesionale
1 p

Viziunea, concepţia şi redactarea scrisorii de
intenţie (aceasta este: substanţială, la obiect,
coerentă, redactată cu acurateţe de limbaj, într-o
formă corespunzătoare)
5 p

Trăsături de personalitate necesare postului,
relevate de interviu (de exemplu: capacitate de
percepţie globală, de adaptare, de relaţionare şi
comunicare, de analiză/sinteză, de viziune/proiec-
tare, perspicacitate, discernământ, capacitate de
înţelegere şi empatie, de argumentare, energie şi
disponibilitate de efort etc.)
1 p

TOTAL PUNCTAJ: 10 puncte

 + 
Anexa 2la metodologie

    Examinat ……………
    Data ……………….
                                                               Examinatori:
                                                           1. ……………
                                                           2. ……………
                                                           3. ……………
                                                           4. ……………
                                                           5. ……………
                                   CONCURSUL
    pentru ocuparea postului de profesor-metodist la casa corpului didactic
                          EVALUARE – CURRICULUM VITAE
 
Punctajul
maxim
Punctajul
acordat
Studii universitare de lungă durată, de scurtă
durată
2 p

Gradele didactice şi mediile obţinute la gradele
didactice, studii postuniversitare de tip masterat
doctorat, de specializare (o a doua licenţă)
3 p

Participarea la stagii de formare sau de perfec-
ţionare în specialitate ori în managementul
educaţional în ţară sau/şi străinătate
5 p

Experienţă în activitatea de responsabil de cerc
pedagogic, responsabil de comisie metodică, şef de
catedră, profesor formator
3 p

Lucrări/Articole pedagogice şi/sau de management
educaţional şi/sau de specialitate publicate
3 p

Limbi moderne de circulaţie internaţională
cunoscute
2 p

Cunoştinţe de operare pe calculator/tehnoredactare 2 p
TOTAL PUNCTAJ: 20 de puncte

 + 
Anexa 3la metodologie

*Font 8*
    Examinat ………….
    Data ……………..
                                                     Examinatori:
                                                  1. …………..
                                                  2. …………..
                                                  3. …………..
                                                  4. …………..
                                                  5. …………..
                                   CONCURSUL
    pentru ocuparea postului de profesor-metodist la casa corpului didactic
                                FIŞĂ DE PUNCTAJ
 
Nr.
crt.
Proba

Examinator 1

Examinator 2

Examinator 3

Examinator 4

Examinator 5

TOTAL

1. Test
2.

Interviu şi susţinerea
scrisorii de intenţie
3. Curriculum vitae
    TOTAL PUNCTAJ …………………..

–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x