METODOLOGIE din 6 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 149 din 28 februarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 400 09/05/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 791 29/12/2001
ART. 1REFERIRE LAOG 41 30/01/2000 ART. 4
ART. 1REFERIRE LAOG 41 30/01/2000 ART. 5
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 247 06/02/2002
ART. 3REFERIRE LACONTRACT-C 06/02/2002
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 533 15/10/2001
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 187 10/09/2001
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 186 20/07/2001
ART. 3REFERIRE LACONTRACT-C 20/07/2001
ART. 3REFERIRE LACONTRACT-C 15/10/2001
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 3 16/11/2000
ART. 4REFERIRE LALEGE 791 29/12/2001
ART. 4REFERIRE LALEGE 463 18/07/2001
ART. 4REFERIRE LAOG 60 30/01/2000
ART. 4REFERIRE LAOG 41 30/01/2000
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 400 09/05/2005
ActulAPROBAT DEDECIZIE 248 06/02/2002

de soluţionare a neintelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Secţiunea 1Scop + 
Articolul 1(1) Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) este abilitata să soluţioneze prin procedura necontencioasă neînţelegerile care pot interveni la încheierea contractelor în sectorul gazelor naturale, în conformitate cu prevederile art. 4 şi ale art. 5 lit. x) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 791/2001.(2) Prezenta metodologie este elaborata în scopul creării unui mecanism de soluţionare operativă, eficienta şi echidistanta a neintelegerilor apărute la încheierea contractelor comerciale din sectorul gazelor naturale.
 + 
Secţiunea a 2-aDomeniu de aplicare + 
Articolul 2Prezenta metodologie stabileşte tipurile de neintelegeri ce fac obiectul concilierii ANRGN, precum şi modalităţile şi etapele de soluţionare a acestora.
 + 
Articolul 3Neînţelegerile pot avea ca obiect:1. clauzele negociabile din contractele-cadru elaborate de ANRGN:a) contractul-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale pentru consumatorii eligibili, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 3 din 16 noiembrie 2000;b) contractul-cadru de achiziţie a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 186 din 20 iulie 2001;c) contractul-cadru de transport al gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 187 din 10 septembrie 2001;d) contractul-cadru de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 533 din 15 octombrie 2001;e) contractul-cadru de inmagazinare subterana a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 247 din 6 februarie 2002;2. clauzele noi pe care părţile doresc să le includă în contractele pe care le încheie;3. clauzele obligatorii din contractele-cadru, cărora părţile le dau interpretări diferite.
 + 
Secţiunea a 3-aActe normative de referinţa + 
Articolul 4Dispoziţiile prezentei metodologii se completează cu prevederile următoarelor acte normative:a) Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 791/2001;b) Ordonanţa Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activităţilor din sectorul gazelor naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 463/2001.
 + 
Capitolul 2Soluţionarea neintelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale + 
Secţiunea 1Prevederi generale + 
Articolul 5Neînţelegerile apărute la încheierea contractelor în sectorul gazelor naturale se soluţionează prin conciliere de către ANRGN, având la baza documentul unilateral sau comun înaintat de părţi.
 + 
Articolul 6Concilierea va cuprinde doua etape:a) procedura prealabilă, în care ANRGN, în urma analizarii situaţiei prezentate de către părţi, va face recomandări acestora;b) concilierea propriu-zisa, când părţile nu îşi insusesc aceste recomandări, caz în care ANRGN, în urma audierii părţilor şi a analizarii situaţiei de fapt şi de drept, va emite o decizie cu caracter obligatoriu.
 + 
Secţiunea a 2-aProcedura prealabilă + 
Articolul 7(1) Declanşarea procedurii prealabile are loc în momentul înregistrării la ANRGN a cererii prin care una sau ambele părţi solicita ANRGN soluţionarea neintelegerilor intervenite între acestea.(2) Cererea va fi însoţită de documente pe care partea/părţile îşi întemeiază susţinerile.
 + 
Articolul 8Etapele procedurii prealabile sunt:a) directorul direcţiei de resort nominalizeaza persoana responsabilă care va analiza cererea părţilor şi va transmite acestora recomandările ANRGN;b) persoana desemnată în condiţiile lit. a) poate solicita, în termen de 3 zile calendaristice de la data înregistrării cererii, documente suplimentare referitoare la neintelegerea precontractuala în cauza;c) redactarea, în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării cererii, sau, după caz, a înregistrării completărilor, a recomandărilor ANRGN privind modul de soluţionare a neintelegerii precontractuale;d) comunicarea se va face părţilor prin fax, în termen de 24 de ore de la soluţionare, urmând ca aceasta să fie transmisă părţilor şi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
 + 
Articolul 9În urma primirii recomandărilor ANRGN părţile au următoarele optiuni:a) dacă îşi insusesc în totalitate recomandările ANRGN, încheie contractul;b) dacă îşi insusesc parţial sau nu îşi insusesc recomandările primite, redactează un proces-verbal în care includ clauzele rămase în divergenta, precum şi poziţia fiecăreia dintre ele; documentul va fi înaintat ANRGN;c) în cazul în care părţile îşi insusesc parţial sau nu îşi insusesc recomandările, iar una dintre părţi refuza cu rea-credinţa încheierea procesului-verbal, cealaltă parte va înştiinţa ANRGN despre aceasta situaţie o dată cu formularea cererii de conciliere.
 + 
Secţiunea a 3-aConciliereaCererea de conciliere + 
Articolul 10ANRGN va declansa procedura de conciliere propriu-zisa la data înregistrării cererii de conciliere prin care una sau ambele părţi solicita soluţionarea neintelegerii precontractuale.
 + 
Articolul 11(1) Cererea de conciliere va fi însoţită de procesul-verbal redactat de părţi în conformitate cu dispoziţiile art. 9 lit. b).(2) În cazul prevăzut la art. 9 lit. c) partea care solicită concilierea va depune cererea prevăzută la alin. (1), în doua exemplare, pentru a fi comunicată celeilalte părţi.
 + 
Articolul 12(1) La cererea de conciliere se vor anexa documente justificative, de natura sa clarifice situaţia.(2) Documentele vor fi prezentate în original sau, după caz, în copie, în doua exemplare, pentru Comitetul de conciliere şi, respectiv, pentru cealaltă parte.(3) Documentele pot fi, fără să se limiteze la acestea:a) documente financiare;b) corespondenta comercială dintre părţi;c) decizii ale organelor jurisdicţionale, extrase din practica acestora;d) alte documente cuprinzând informaţii tehnice sau de alta natura, necesare pentru soluţionarea neintelegerii.
 + 
Articolul 13(1) Modelul cererii de conciliere este prevăzut în anexa nr. 1.(2) Dacă cererea sau documentele sunt redactate într-o limbă străină, acestea vor fi însoţite de traduceri legalizate.Comitetul de conciliere
 + 
Articolul 14(1) Preşedintele ANRGN numeşte prin decizie interna Comitetul de conciliere şi desemnează secretarul acestuia.(2) Comitetul de conciliere prevăzut la alin. (1) va fi alcătuit din minimum 3 membri din cadrul ANRGN.(3) Persoana desemnată în condiţiile art. 8 lit. a) va face parte din Comitetul de conciliere.(4) ANRGN poate apela, după caz, la consultanţi, persoane fizice sau juridice de drept privat, care nu sunt în conflict de interese cu părţile.
 + 
Articolul 15Secretarul Comitetului de conciliere, numit în condiţiile art. 14 alin. (1), are următoarele atribuţii:a) alcătuirea dosarului; acesta va cuprinde, după caz: cererea de conciliere, procesul-verbal încheiat de părţi, documentele justificative pe care acestea îşi întemeiază susţinerile, precum şi dovezile de convocare/comunicare;b) pregătirea audierii şi convocarea părţilor;c) completarea dosarului, la solicitarea Comitetului de conciliere;d) redactarea procesului-verbal al şedinţei de conciliere;e) redactarea hotărârii Comitetului de conciliere;f) comunicarea deciziei ANRGN părţilor implicate.Audierea părţilor
 + 
Articolul 16(1) După consultarea membrilor Comitetului de conciliere secretarul acestuia va fixa termenul pentru audiere.(2) Părţile vor fi convocate prin scrisoare recomandată sau prin fax, cu minimum doua zile calendaristice înainte de termenul fixat pentru conciliere.(3) Comunicările se fac la sediile indicate de părţi în cererea de conciliere.
 + 
Articolul 17Audierea părţilor are loc la sediul ANRGN în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii.
 + 
Articolul 18(1) În situaţia în care concilierea a fost solicitată de una dintre părţi, secretarul va transmite celeilalte părţi un exemplar al cererii şi al documentelor insotitoare.(2) La solicitarea membrilor Comitetului de conciliere secretarul acestuia va cere părţilor completarea cererii sau a documentaţiei depuse şi, după caz, precizări scrise, în termen de 3 zile calendaristice de la data primirii cererii de conciliere.(3) Părţile sunt obligate ca în termen de 3 zile calendaristice sa trimită completările solicitate; în caz contrar se vor lua în considerare doar documentele existente la dosar.
 + 
Articolul 19(1) Părţile vor participa la audiere prin reprezentanţii legali sau prin persoanele desemnate de acestea, iar pentru persoanele de alta cetăţenie se va apela la interpreţi autorizaţi.(2) Părţile pot solicita, prin cerere, ca soluţionarea audierii să se facă în lipsa lor, pe baza actelor depuse la dosar.(3) Dacă ambele părţi, deşi înştiinţate, nu se prezintă la dezbateri, Comitetul de conciliere va soluţiona totuşi cererea, cu excepţia cazului în care s-a cerut amânarea pentru motive întemeiate.
 + 
Articolul 20(1) Pe parcursul desfăşurării procedurii de conciliere părţile pot solicita o singură dată Comitetului de conciliere amânarea audierii programate, pentru motive întemeiate, care să justifice imposibilitatea părţii în cauza de a se prezenta la dezbateri.(2) Audierea în condiţiile alineatului precedent va avea loc în termen de 5 zile calendaristice de la data fixată pentru audierea iniţială, cu convocarea părţilor în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2).
 + 
Articolul 21(1) În cadrul audierii părţile îşi exprima propria poziţie, argumentata cu probe pertinente, concludente şi utile.(2) După ce fiecare parte îşi prezintă poziţia membrii Comitetului de conciliere pot adresa întrebări părţilor pentru clarificarea aspectelor divergenţe.(3) Lucrările şedinţei sunt consemnate de către secretarul Comitetului de conciliere într-un proces-verbal.
 + 
Articolul 22Procesul-verbal va cuprinde în mod obligatoriu:a) data şi locul unde este încheiat;b) numele şi prenumele membrilor şi ale secretarului Comitetului de conciliere;c) obiectul şedinţei;d) temeiul legal al convocării şedinţei;e) probele pe care părţile şi-au întemeiat susţinerile;f) poziţia părţilor;g) poziţia ANRGN, în conformitate cu legislaţia în vigoare;h) semnatura părţilor, a membrilor Comitetului de conciliere şi a secretarului acestuia.
 + 
Articolul 23În cazul în care una dintre părţi nu este reprezentată sau refuza semnarea procesului-verbal, secretarul Comitetului de conciliere va face aceasta precizare în cuprinsul documentului respectiv.
 + 
Articolul 24Dosarul întocmit conform art. 15 lit. a) şi c) este confidenţial. Membrii Comitetului de conciliere, secretarul acestuia şi consultanţii sunt obligaţi sa nu divulge datele şi informaţiile de care iau cunoştinţa în aceasta calitate, fără a avea acordul părţilor interesate.
 + 
Articolul 25(1) Dosarul se păstrează la sediul ANRGN minimum un an de la data soluţionării neintelegerii precontractuale.(2) Evidenta dosarelor va fi ţinuta de către secretarul Comitetului de conciliere.Hotărârea Comitetului de conciliere
 + 
Articolul 26(1) Soluţia motivată a membrilor Comitetului de conciliere se va materializa într-o hotărâre ce va fi redactată în termen de 5 zile calendaristice de la data ultimei audieri.(2) Hotărârea se va lua cu majoritate simpla de voturi.(3) Hotărârea va fi semnată de membrii Comitetului de conciliere şi de secretarul acestuia.(4) Dacă este cazul, în cuprinsul hotărârii se va consemna şi opinia separată, cu arătarea considerentelor pe care aceasta se sprijină.
 + 
Articolul 27Hotărârea Comitetului de conciliere va cuprinde:a) denumirea şi sediul social al părţilor;b) obiectul neintelegerii precontractuale;c) susţinerile părţilor;d) soluţia data, motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază aceasta;e) calea de atac şi termenul în care se poate exercita aceasta;f) semnăturile membrilor Comitetului de conciliere şi a secretarului acestuia.
 + 
Articolul 28Erorile sau omisiunile privind denumirea, calitatea şi susţinerile părţilor, precum şi orice alte erori materiale din cuprinsul hotărârii pot fi îndreptate din oficiu de către Comitetul de conciliere, ANRGN sau la cerere, fiind notificată părţilor.
 + 
Articolul 29Hotărârea va fi comunicată părţilor în termen de 3 zile calendaristice de la data redactarii, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.Contestaţia
 + 
Articolul 30(1) Hotărârea Comitetului de conciliere poate fi contestată de partea care se considera vătămată, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii comunicării acesteia.(2) Soluţionarea contestaţiei este de competenţa Comitetului de reglementare al ANRGN, care se va pronunţa asupra temeiniciei/ netemeiniciei acesteia în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării contestaţiei.Decizia preşedintelui ANRGN
 + 
Articolul 31Decizia preşedintelui ANRGN de adoptare a hotărârii Comitetului de conciliere sau a Comitetului de reglementare are caracter obligatoriu pentru părţile interesate.
 + 
Articolul 32Decizia prevăzută la art. 31 poate fi atacată în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a fost notificată părţilor interesate.
 + 
Capitolul 3Dispoziţii finale + 
Articolul 33(1) Pe tot parcursul procedurii de conciliere părţile pot cădea de acord cu privire la neintelegerea aparuta la încheierea contractului.(2) Înţelegerea la care s-a ajuns va fi comunicată ANRGN.
 + 
Articolul 34Prevederile prezentei metodologii se completează cu dispoziţiile legale în materie.
 + 
Articolul 35Anexa nr. 1 "Cererea de conciliere" şi anexa nr. 2 "Schema logica" la prezenta metodologie fac parte integrantă din aceasta.
 + 
Anexa 1––-la metodologie–––––CERERE DE CONCILIERECătreAutoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor NaturaleSubscrisele:1. ………………………………………………………..,(denumirea; numele reprezentanţilor legali)…………………………………………………………..,(sediul)…………………………………………………………..,(telefon/fax)…………………………………………………………..,(numărul de înmatriculare în registrul comerţului)…………………………………………………………..,(cod SIRUES)prin reprezentantul legal ……………………………………,şi2. ………………………………………………………..,(denumirea; numele reprezentanţilor legali)…………………………………………………………..,(sediul)…………………………………………………………..,(telefon/fax)…………………………………………………………..,(numărul de înmatriculare în registrul comerţului)…………………………………………………………..,(cod SIRUES)prin reprezentantul legal …………………………………..,solicitam soluţionarea neintelegerii apărute în cadrul negocierilor desfăşurate pentru încheierea contractului ………………………..(urmează expunerea pe scurt a obiectului neintelegerii:[] indicarea contractului;[] indicarea clauzelor divergenţe)Solicit soluţionarea prezentei cereri în lipsa, pe baza actelor depuse la dosar:[] DA[] NU…………….(data)…………………… ………………….(semnatura părţii 1) (semnatura părţii 2)
 + 
Anexa 2    –––la metodologie–––––                             SCHEMA LOGICA                                         ┌──────────────┐                                         │ │                                         │ v              ╔═════════════════════╗ │ ┌──────────────────────┐              ║Înregistrarea cererii║ │ │ Fixarea termenului │              ║ unilaterale sau ║ │ │ audierii şi │              ║ comune ║ │ │transmiterea scrisorii│              ╚══════════┬══════════╝ │ │ de convocare │                         │ │ └──────────┬───────────┘                         │ │ │                         │ │ │                         v │ v                 ┌───────────────┐ │ ┌─────────┐                 │ Numirea │ │ │ Audierea│                 │responsabilului│ │ └───┬─────┘                 └─────────┬─────┘ │ │                           │ │ │                           │ │ v                           v │ ┌─────────────────┐ ┌────────────┐ ┌──────────────┐ │ │ Întocmirea │ │Solicitarea │ Nu │ Sunt toate │ │ │procesului-verbal│ │documentelor│<────┤documentele de│ │ └──────┬──────────┘ │suplimentare│ │ sustinere? │ │ │ └────────────┘ └──────┬───────┘ │ v                           │ │ ┌────────────┐                           │ Da │ │ Elaborarea │                           │ │ │ hotărârii │                           │ │ └────┬───────┘                           v │ │                    ┌─────────────┐ │ v                    │Întocmirea şi│ │ ┌─────────┐                    │transmiterea │ │ │Aprobarea│                    │scrisorii de │ │ │hotărârii│                    │ răspuns │ │ └──┬──────┘                    └──────┬──────┘ │ │                           │ │ v                           │ │ ┌───────────┐                           │ │ │Comunicarea│                           │ │ │ hotărârii │                           │ │ └──┬────────┘                           │ │ │                           │ │ │                           v │ │                       ┌───────┐ │ v ╔════════════╗ Da │Părţile│ │ ┌──────────┐ ╔══════════╗ ║ Încheierea ║<───────┤sunt de│ │ │Hotărârea │Da ║Încheierea║ ║contractului║ │acord? │ │ │ este ├────>║ contrac- ║ ╚════════════╝ └──┬────┘ │ │acceptată?│ ║ tului ║                          │ │ └─────┬────┘ ╚══════════╝                          │Nu │ │                          │ │ │Nu                          v │ │                   ┌─────────────┐ │ v                   │Înregistrarea│ │ ┌─────────────┐                   │ cererii de │ │ │Înregistrarea│                   │ conciliere │ │ │contestaţiei │                   └─────┬───────┘ │ └────┬────────┘                         │ │ │                         v │ │ ┌────────────┐ ┌────────────┐ │ v │Solicitarea │ Nu │ Sunt toate │ │ ┌─────────────┐ │documentelor│<─────┤documentele?│ │ │Soluţionarea │ │suplimentare│ └───┬────────┘ │ │contestaţiei │ └────────────┘ │ │ └─────┬───────┘                         │Da │ │                         │ │ │                         │ │ v                         v │ ┌─────────────┐                 ┌──────────────┐ │ │ Decizia │                 │ Numirea │ │ │preşedintelui│                 │Comitetului de│ │ │ ANRGN │                 │ conciliere │ │ └──────┬──────┘                 └──────┬───────┘ │ │                        │ │ │                        │ │ v                        │ │ ╔═══════════╗                        │ │ ║Notificarea║                        └────────────────┘ ║ deciziei ║                                                    ╚═══════════╝––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x