METODOLOGIE din 24 aprilie 2013 (*actualizată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 01/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 161 19/12/2014
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEMETODOLOGIE 24/04/2013
ART. 4ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 7ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 9ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 10ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 13ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 15ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 16ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 17ARE LEGATURA CUORDIN 93 11/12/2013 ART. 1
ART. 18REFERIRE LAORDIN 15 27/03/2013 ART. 12
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 161 19/12/2014
ActulREFERIT DEORDIN 62 10/07/2014

de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată(actualizată până la data de 23 decembrie 2013*)



–––––-*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 23 decembrie 2013 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Articolul 1(1) Prezenta metodologie are ca scop stabilirea modalităţii de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia de a le pune cu prioritate la dispoziţia furnizorilor pentru acoperirea necesarului de consum pentru piaţa reglementată, precum şi a cantităţilor necesare îndeplinirii obligaţiei de constituire a stocului minim aferent segmentului reglementat.(2) Producătorii de gaze naturale au obligaţia de a disponibiliza pe piaţă cantităţile de gaze naturale din producţia internă necesare pentru acoperirea consumului pentru piaţa reglementată şi, totodată, pentru îndeplinirea obligaţiei de constituire a stocului minim aferent segmentului reglementat, fără a condiţiona contractarea gazelor naturale din producţia internă de contractarea de gaze naturale din import.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei metodologii, gazele naturale rezultate din activitatea de producţie reprezintă gazele naturale din producţia internă curentă, cu excepţia cantităţilor de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei, în condiţiile legii, şi a cantităţilor de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere desfăşurate de către titularii de acorduri petroliere.(2) Abrevierile utilizate în cadrul prezentului ordin au următoarele semnificaţii:a) ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;b) DOPGN – Direcţia operator piaţă gaze naturale organizată în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş;c) CPET – clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei;d) NC – clienţii noncasnici de gaze naturale, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei;e) OTS – operatorul de transport şi de sistem.
 + 
Articolul 3(1) ANRE determină cantităţile totale de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia de a le pune la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum curent şi al constituirii stocului minim pentru piaţa reglementată şi monitorizează respectarea obligaţiei producătorilor de a pune la dispoziţia pieţei reglementate aceste cantităţi, precum şi a obligaţiei furnizorilor de a respecta destinaţia acestora.(2) Cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia de a le pune la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum curent şi al constituirii stocului minim pentru piaţa reglementată se exprimă în MWh şi se stabilesc distinct pentru perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs, precum şi pentru perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor.
 + 
Articolul 4(1) În vederea stabilirii cantităţilor de gaze naturale prevăzute la art. 3 producătorii de gaze naturale, furnizorii de pe piaţa reglementată şi OTS au obligaţia de a transmite ANRE, până la data de 1 aprilie, următoarele categorii de informaţii, după cum urmează:a) producătorii de gaze naturale transmit următoarele:(i) estimările privind cantităţile lunare de gaze naturale pe care le vor produce în perioada 1 mai anul în curs – 30 aprilie din anul următor;(ii) estimările privind cantităţile lunare de gaze naturale pe care le vor reinjecta în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei, în condiţiile legii, în perioada 1 mai anul în curs – 30 aprilie din anul următor;(iii) estimările privind cantităţile lunare de gaze naturale care vor fi destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere, în perioada 1 mai anul în curs – 30 aprilie din anul următor;b) furnizorii de pe piaţa reglementată transmit următoarele:(i) necesarul de consum lunar estimat al clienţilor din piaţa reglementată, defalcat pe CPET şi NC, în perioada 1 mai anul în curs – 30 aprilie anul următor;(ii) cantităţile de gaze naturale necesare îndeplinirii obligaţiei constituirii stocului minim aferent segmentului reglementat, defalcate pe CPET şi NC;c) OTS transmite cantităţile lunare de gaze naturale care vor fi destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere în perioada 1 mai anul în curs – 30 aprilie anul următor.(2) Până la data de 15 martie, producătorii de energie termică de pe piaţa reglementată vor transmite propriilor furnizori necesarul lunar de consum de gaze naturale, cu precizarea distinctă a cantităţilor de gaze naturale estimate a fi utilizate la producerea de energie termică destinată consumului populaţiei, pentru perioada 1 mai din anul în curs – 30 aprilie din anul următor.
 + 
Articolul 4^1(1) Pentru perioada 1 noiembrie anul în curs – 30 aprilie din anul următor, până la data de 15 ale lunii anterioare lunii de livrare, operatorii de înmagazinare vor transmite lunar ANRE şi DOPGN următoarele:a) programele de extracţie din depozitele de înmagazinare stabilite în conformitate cu prevederile art. 17^1;b) capacităţile tehnice de extracţie din depozitele de înmagazinare rămase disponibile pentru respectiva lună de livrare;c) nivelul stocului minim rămas în depozitele de înmagazinare subterană după scăderea cantităţilor de gaze naturale aferente programului de extracţie transmis ANRE şi DOPGN.(2) DOPGN va publica lunar pe pagina de web următoarele informaţii:a) capacitatea de extracţie totală alocată pentru cantităţile de gaze naturale din stocul minim, defalcată pentru segmentul reglementat şi segmentul concurenţial, pentru respectiva lună de livrare;b) capacitatea de extracţie totală alocată pentru cantităţile de gaze naturale înmagazinate suplimentar obligaţiei de stoc minim, pentru respectiva lună de livrare;c) capacitatea tehnică de extracţie rămasă disponibilă pentru respectiva lună de livrare.––––Art. 4^1 a fost introdus de lit. a) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 5Cantităţile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (ii) se transmit şi către DOPGN până în data de 1 aprilie şi se publică pe site-ul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş (SNTGN Transgaz – S.A.) până în data de 3 aprilie.
 + 
Articolul 6Pentru determinarea cantităţilor de gaze naturale prevăzute la art. 3 se iau în considerare următoarele elemente:a) cantităţile de gaze naturale produse în anul anterior celui pentru care se stabilesc cantităţile de gaze naturale prevăzute la art. 3;b) cantităţile de gaze naturale din producţia internă curentă pe care producătorii estimează că le vor produce în perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs şi în perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor;c) cantităţile de gaze naturale pe care producătorii estimează că le vor reinjecta în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei, în condiţiile legii, în perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs şi în perioada 1 noiembrie din anul în curs-30 aprilie din anul următor;d) cantităţile de gaze naturale estimate de producători şi de OTS a fi destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere desfăşurate de către titularii de acorduri petroliere, în perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs şi în perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor;e) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional de către clienţii de pe piaţa reglementată, defalcat pe CPET şi NC, aferent anului anterior celui pentru care se stabilesc cantităţile de gaze naturale prevăzute la art. 3;f) necesarul de consum lunar estimat al clienţilor din piaţa reglementată defalcat pe CPET şi NC, în perioada mai-octombrie din anul în curs şi în perioada noiembrie din anul în curs-aprilie din anul următor;g) procentul lunar de gaze naturale din producţie internă de 94% pentru CPET şi de 70% pentru NC sau procentul lunar de gaze naturale din producţie internă luat în considerare în evaluarea sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie pentru CPET şi NC;h) nivelul stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţei de furnizare au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană, la încheierea fazei de injecţie a ciclului de înmagazinare, pentru piaţa reglementată, în proporţie de 100% producţie internă.
 + 
Articolul 7(1) Până în data de 10 aprilie, ANRE stabileşte şi avizează anual cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată pentru perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs şi pentru perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor.(2) Cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată pentru perioada 1 mai – 31 octombrie din anul în curs se stabileşte astfel încât să se asigure cantităţile de gaze naturale necesare acoperirii consumului lunar curent din producţie internă aferent clienţilor de pe piaţa reglementată, precum şi înmagazinării în depozite în vederea constituirii stocului minim aferent aceluiaşi segment, integral din producţie internă.(3) Proporţional cu necesarul de consum estimat al clienţilor din piaţa reglementată transmis de către fiecare furnizor, defalcat pe CPET şi NC, pentru perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor, ANRE defalcă pe CPET şi NC cantităţile aferente stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţei de furnizare au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană la încheierea fazei de injecţie a ciclului de înmagazinare, pentru piaţa reglementată.(4) În perioada 1 noiembrie anul în curs – 30 aprilie din anul următor, ANRE poate modifica lunar cantitatea totală de gaze naturale aferentă lunii respective rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată aferent, în următoarele situaţii:a) din analiza necesarului total de consum estimat al pieţei reglementate din producţie internă pentru luna respectivă de livrare, a programelor de extracţie din depozitele de înmagazinare stabilite în conformitate cu prevederile art. 17^1 şi a capacităţilor tehnice de extracţie din depozitele de înmagazinare rămase disponibile pentru luna respectivă de livrare rezultă că diferenţa nu poate fi acoperită de cantitatea lunară de gaze naturale prevăzută la art. 3;b) apar modificări mai mari de 1% ale necesarului de consum estimat al pieţei reglementate pentru perioada 1 noiembrie din anul în curs – 30 aprilie din anul următor, ca urmare a exercitării dreptului la eligibilitate de către clienţii reglementaţi;c) se constată că informaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) au fost supra/subdimensionate cu mai mult de 5%.––––Alin. (4) al art. 7 a fost modificat de lit. b) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.(5) Cantităţile prevăzute la alin. (1), (3) şi (4), după caz, se comunică DOPGN prin adresă semnată de preşedintele ANRE şi se afişează pe site-ul SNTGN "Transgaz" – S.A. în termen de o zi de la primirea acestora.
 + 
Articolul 7^1Cantităţile prevăzute la art. 7 alin. (4) se comunică DOPGN până în data de 20 ale lunii anterioare lunii de livrare şi se publică pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A. în termen de o zi lucrătoare de la primirea acestora.––––Art. 7^1 a fost introdus de lit. c) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 8Cantităţile lunare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie pe care fiecare producător are obligaţia de a le pune la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum curent şi al constituirii stocului minim pentru piaţa reglementată, defalcate pe CPET şi NC, se determină de către DOPGN şi se afişează în condiţiile art. 15.
 + 
Articolul 9Pentru determinarea cantităţilor de gaze naturale prevăzute la art. 8, DOPGN utilizează următoarele informaţii transmise lunar de producători şi OTS pentru fundamentarea structurilor lunare de amestec stabilite/avizate de ANRE:a) informaţii primite de la producători:(i) cantităţile de gaze naturale din producţia internă lunară curentă;(ii) cantităţile de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei, în condiţiile legii;(iii) cantităţile de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere desfăşurate de către titularii de acorduri petroliere;b) cantităţile de gaze naturale destinate consumului tehnologic al OTS specific operaţiunilor petroliere desfăşurate în calitate de titular de acord petrolier.
 + 
Articolul 9^1DOPGN determină cantităţile totale lunare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET şi NC, conform formulelor următoare:              NQ(CPET)    Q(CPET) = ──────── * Q(PTANRE)              NQ(PT)            NQ(NC)    Q(NC) = ─────── * Q(PTANRE) '            NQ(PT)unde:Q(CPET) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET, pentru luna respectivă;Q(NC) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru NC, pentru luna respectivă;NQ(CPET) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă necesară pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;NQ(NC) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă necesară pentru acoperirea consumului NC reglementaţi;N(QPT) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă necesară pentru acoperirea consumului tuturor clienţilor reglementaţi;Q(PTANRE) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, stabilită de ANRE, pentru luna respectivă.––––Art. 9^1 a fost introdus de lit. d) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 10DOPGN determină cantităţile de gaze naturale pe care fiecare producător este obligat sa le pună la dispoziţia furnizorilor în vederea acoperirii necesarului de consum curent şi a constituirii stocului minim pe piaţa reglementată, defalcate pe CPET şi NC, având în vedere ponderea fiecărui producător în producţia totală de gaze naturale, conform formulei următoare:                       Q(CPET)    Q(Pcpet) (i…n) = ─────── * Q(p) (i…n)                        Q(PT)                     Q(NC)    Q(Pnc) (i…n) = ────── * Q(p) (i…n) ,                     Q(PT)unde:Q(Pcpet) (i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale pe care fiecare producător este obligat să o disponibilizeze cu prioritate pe piaţa reglementată, pentru CPET;Q(Pnc0 (i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale pe care fiecare producător este obligat să o disponibilizeze cu prioritate pe piaţa reglementată, pentru NC;Q(P) (i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă curentă a fiecărui producător, cu excepţia cantităţilor de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere şi a cantităţilor de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei în condiţiile legii;Q(PT) – cantitatea lunară totală de gaze naturale produsă de toţi producătorii de gaze naturale, cu excepţia cantităţilor de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere şi a cantităţilor de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei în condiţiile legii;Q(CPET) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET, pentru luna respectivă;Q(NC) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să opună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru NC, pentru luna respectivă.––––Art. 10 a fost modificat de lit. e) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 11Cantitatea din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea necesarului de consum lunar curent al clienţilor din piaţa reglementată, defalcată pentru CPET şi NC, se determină de către DOPGN şi se afişează în condiţiile art. 15.
 + 
Articolul 12Pentru determinarea cantităţilor de gaze naturale prevăzute la art. 11, DOPGN utilizează următoarele informaţii:a) necesarul de consum curent al clienţilor din piaţa reglementată, defalcată pentru CPET şi NC, transmis lunar de furnizori pentru fundamentarea structurilor lunare de amestec stabilite/avizate de ANRE;b) procentul aferent producţiei interne din structura amestecului de gaze naturale stabilit/avizat de ANRE, după caz, pentru CPET şi NC.
 + 
Articolul 13DOPGN determină cantitatea totală din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea necesarului de consum lunar curent al clienţilor din piaţa reglementată, defalcată pentru CPET şi NC, conform formulelor următoare:[NQ(Fcpet)](i…n) = P(int)cpet * [Q(Fcpet)](i…n)[NQ(Fnc)](i…n) = P(int)nc * [Q(Fnc)](i…n),unde:[NQ(Fcpet)](i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;[NQ(Fnc)](i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului NC reglementaţi;P(int)cpet – procentul aferent producţiei interne din structura amestecului de gaze naturale pentru CPET, stabilit de ANRE;P(int)nc – procentul aferent producţiei interne din structura amestecului de gaze naturale pentru NC, avizat de ANRE;[Q(Fcpet)](i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;[Q(Fnc)](i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului NC reglementaţi.
 + 
Articolul 13^1Pentru perioada 1 noiembrie anul în curs – 30 aprilie anul următor DOPGN determină cantităţile de gaze naturale din producţie internă curentă pe care producătorii au obligaţia să le pună la dispoziţia fiecărui furnizor în vederea asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET şi NC, proporţional cu necesarul acestora, conform formulelor următoare:                               Q(CPET)    Qcurent(Fcpet) (i…n) = ──────────── * NQ(Fcpet) (i…n)                             NQtotal(CPET)                             Q(NC)    Qcurent(Fnc) (i…n) = ─────────── * NQ(Fnc) (i…n) ,                           NQtotal(NC)unde:Qcurent(Fcpet) (i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă curentă pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;Q(CPET) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET, pentru luna respectivă;NQtotal(CPET) – cantitatea totală lunară de gaze naturale din producţia internă necesară furnizorilor pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;NQ(Fcpet) (i…n) – cantitatea totală lunară de gaze naturale din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului CPET reglementaţi;Qcurent(Fnc) (i…n) – cantitatea lunară de gaze naturale din producţia internă curentă pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului NC reglementaţi;Q(NC) – cantitatea totală lunară de gaze naturale rezultată din activitatea de producţie pe care producătorii au obligaţia să o pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru NC, pentru luna respectivă;NQtotal(NC) – cantitatea totală lunară de gaze naturale din producţia internă necesară furnizorilor pentru acoperirea consumului NC reglementaţi;NQ(Fnc) (i…n) – cantitatea totală lunară de gaze naturale din producţia internă necesară fiecărui furnizor pentru acoperirea consumului NC reglementaţi.––––Art. 13^1 a fost introdus de lit. f) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 14(1) În cazul în care un furnizor de pe piaţa reglementată mandatează un alt furnizor pentru achiziţia cantităţilor de gaze naturale din producţie internă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor săi reglementaţi aferent lunii de livrare şi/sau pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat, după caz, acesta va transmite DOPGN opţiunea respectivă, până în data de 20 a lunii anterioare lunii de livrare.(2) Opţiunea menţionată la alin. (1) trebuie să cuprindă următoarele informaţii:a) denumirea furnizorului mandatat;b) cantitatea de gaze naturale din producţie internă pentru care acesta va avea mandat să o achiziţioneze, defalcată pe CPET şi NC;c) destinaţia gazelor naturale, respectiv pentru acoperirea consumului clienţilor săi reglementaţi aferent lunii de livrare şi/sau pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat, după caz;d) acceptul furnizorului mandatat pentru achiziţia cantităţilor de gaze naturale din producţie internă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor reglementaţi aferent lunii de livrare şi/sau pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat.(3) În cazul în care DOPGN constată că necesarul total de consum curent al clienţilor din piaţa reglementată însumat cu cantităţile totale estimate a fi injectate pentru piaţa reglementată este mai mare decât cantităţile puse la dispoziţie de către producători, se vor asigura prioritar cantităţile pentru consumul curent, iar cantităţile solicitate pentru injecţie vor fi ajustate pro rata în vederea încadrării în cantităţile solicitate pentru injecţie stabilite de ANRE în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1).
 + 
Articolul 15Până la data de 23 ale lunii anterioare lunii de livrare, ora 9,00, DOPGN afişează pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A. cantităţile prevăzute la art. 5 şi cantităţile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. e), după caz, cantităţile determinate în conformitate cu art. 10, 13 şi 13^1, şi situaţia centralizată a informaţiilor transmise în conformitate cu art. 14.––––Art. 15 a fost modificat de lit. g) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 16(1) Producătorii sau societăţile comerciale afiliate acestora au obligaţia să pună la dispoziţia furnizorilor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată ori furnizorilor mandataţi de către aceştia cantităţile din producţia internă determinate în conformitate cu prevederile art. 10. În termen de 4 zile de la afişarea de către DOPGN a cantităţilor determinate în conformitate cu art. 10 şi 13 vor fi încheiate contracte distincte de vânzare-cumpărare a gazelor naturale exclusiv din producţia internă pentru acoperirea necesarului de consum pe piaţa reglementată pentru luna de livrare şi pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat. În cazul în care există contracte de vânzare-cumpărare încheiate pe termen lung, acestea se vor modifica/completa corespunzător prin acte adiţionale în care vor fi specificate distinct cantităţile de gaze naturale defalcate pe CPET şi NC şi preţurile aferente acestora.(2) Preţul de vânzare a gazelor naturale va fi egal cu preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată stabilit prin hotărârea Guvernului în vigoare. În cazul în care un furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată mandatează un alt furnizor pentruachiziţia gazelor naturale din producţie internă necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, ANRE recunoaşte în costurile de achiziţie realizate de către furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată preţurile de achiziţie după cum urmează:a) pentru gazele naturale din producţie internă curentă utilizate pentru acoperirea consumului pe piaţa reglementată în luna curentă, ANRE recunoaşte preţurile de achiziţie la nivelul celor stabilite prin hotărârea Guvernului în vigoare;b) pentru gazele naturale din producţie internă din depozitele de înmagazinare subterană aferente stocului minim pentru segmentul reglementat, ANRE recunoaşte preţurile de achiziţie la nivelul preţurilor de achiziţie pentru fiecare categorie de clienţi, aşa cum este stabilit prin hotărârea Guvernului în vigoare, din perioada ciclului de injecţie, la care se adaugă tarifele aferente prestării serviciilor de înmagazinare subterană aprobate de ANRE, precum şi costurile de finanţare, după cum urmează:                                             ROR(fr)    P(ds) = [P(int) + RC(ds) + I(ds)] * (1 + ─────── ) + E(ds) ,                                                2unde:P(ds) – preţul gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană, exprimat în lei/MWh;P(int) – preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată, aferent fiecărei categorii de clienţi conform prevederilor hotărârii Guvernului în vigoare, exprimat în lei/MWh;RC(ds) – componenta fixă pentru rezervarea capacităţii în depozitul subteran, exprimat în lei/MWh/ciclu complet de înmagazinare;I(ds) – componenta volumetrică pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimat în lei/MWh;ROR(fr) – rata reglementată a rentabilităţii, recunoscută de ANRE pentru activitatea de furnizare reglementată;E(ds) – componenta volumetrică pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimat în lei/MWh.––––Alin. (2) al art. 16 a fost modificat de lit. h) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.(3) Furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizorii mandataţi de către aceştia au obligaţia să transmită producătorilor/societăţilor comerciale afiliate acestora, până la ora 11,00 a fiecărei zile din perioada de încheiere a contractelor prevăzută la alin. (1), solicitări privind cantităţile necesar a fi achiziţionate pentru piaţa reglementată aferente consumului curent şi pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului respectiv, după caz, defalcate pentru CPET şi NC, în vederea încheierii contractelor aferente.(4) Până la ora 14,00 a aceleiaşi zile, producătorii/societăţile comerciale afiliate acestora au obligaţia de a răspunde solicitărilor venite din partea furnizorilor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau din partea furnizorilor mandataţi de către aceştia.(5) Până la ora 15,00 a aceleiaşi zile, atât furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizorii mandataţi de către aceştia, cât şi producătorii ori societăţile comerciale afiliate acestora au obligaţia de a transmite la DOPGN cantităţile contractate pentru acest segment de piaţă, defalcate pentru CPET şi NC. În cazul în care un furnizor mandatat achiziţionează gaze naturale pentru unul sau mai mulţi furnizori care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată acesta are obligaţia să transmită cantităţile contractate defalcate pe CPET şi NC pentru fiecare furnizor beneficiar.(6) DOPGN actualizează şi publică pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A., până la ora 9,00 din ziua următoare, situaţia cantităţilor necontractate ale fiecărui producător şi furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată.(7) Procedura se reia până la contractarea tuturor cantităţilor [Q(Pcpet)](i…n), [Q(Pnc)](i…n), [NQ(Fcpet)](i…n), [NQ(Fnc)](i…n), în limita perioadei de încheiere a contractelor prevăzută la alin. (1).(8) Cu o zi înainte de începerea lunii de livrare, DOPGN transmite ANRE, în format excel, situaţia centralizată a cantităţilor contractate de furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizorii mandataţi de aceştia de la producătorii ori societăţile comerciale afiliate acestora, defalcate pe CPET şi NC. Situaţia va prezenta distinct cantităţile contractate în vederea constituirii stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat, defalcate pe CPET şi NC şi pe fiecare furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată, cu specificarea furnizorului mandatat, după caz.
 + 
Articolul 17(1) În situaţia recalculării şi avizării de către ANRE a structurii amestecului de gaze naturale pentru NC, în termen de o zi lucrătoare DOPGN afişează pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A. cantităţile [NQ(Fcpet)](i…n), [NQ(Fnc)](i…n) recalculate pentru fiecare furnizor.(2) Diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale din producţie internă contractate înainte de începerea lunii de livrare şi cantităţile rezultate în urma recalculării efectuate de către DOPGN va fi regularizată prin cantităţile injectate în depozitele de înmagazinare subterană în vederea constituirii stocului minim aferent segmentului reglementat sau prin cantităţile extrase din depozitele de înmagazinare subterană în vederea acoperirii consumului clienţilor de pe piaţa reglementată, după caz.
 + 
Articolul 17^1(1) La stabilirea programelor de extracţie a gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană, capacităţile de extracţie vor fi alocate de către operatorii de înmagazinare având în vedere următoarea ordine de prioritate:a) operatorului SNT – pentru cantităţile de gaze naturale necesare asigurării permanente a echilibrului fizic al SNT;b) producătorilor – pentru cantităţile de gaze naturale necesare desfăşurării proceselor tehnologice;c) furnizorilor care şi-au îndeplinit obligaţia de constituire a stocului minim stabilită prin ordin al preşedintelui ANRE şi furnizorilor mandataţi pentru constituirea stocului minim al altor furnizori, până la epuizarea stocului minim pe care aceştia au avut obligaţia de a-l constitui, după cum urmează:(i) capacitate de extracţie pentru cantităţile din stocul minim constituit pentru segmentul reglementat/ achiziţionate din înmagazinare de la alţi furnizori pentru îndeplinirea stocului minim pentru segmentul reglementat, la nivelul solicitărilor de extracţie;(ii) capacitate de extracţie pentru cantităţile din stocul minim constituit pentru segmentul concurenţial, la nivelul solicitărilor de extracţie;(iii) în cazul în care solicitările de extracţie ale furnizorilor depăşesc capacităţile tehnice de extracţie, acestea se alocă proporţional, în funcţie de ponderea stocului minim rămas în depozitele de înmagazinare subterană aferent fiecărui furnizor în totalul obligaţiei de stoc minim şi, în cadrul stocului minim constituit de fiecare furnizor/furnizor mandatat în parte, în funcţie de structura aferentă celor două segmente, respectiv reglementat sau concurenţial;d) furnizorilor care au constituit stocuri mai mari decât obligaţia de stoc minim, pentru cantităţile de gaze naturale ce depăşesc nivelul obligaţiei de stoc minim aferente fiecărui furnizor în parte, clienţilor eligibili şi altor solicitanţi, la nivelul solicitărilor acestora – în cazul în care există suficientă capacitate de extracţie disponibilă după alocarea aferentă primelor niveluri de prioritate, respectiv proporţional cu solicitările acestora – în cazul în care capacitatea de extracţie rămasă este insuficientă.(2) În cazul în care, după alocarea capacităţilor de extracţie conform prevederilor alin. (1), rămâne capacitate de extracţie disponibilă, iar solicitările ulterioare depăşesc nivelul acesteia, capacitatea rămasă disponibilă se va aloca cu prioritate către piaţa reglementată.––––Art. 17^1 a fost introdus de lit. i) a pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 93 din 11 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 23 decembrie 2013.
 + 
Articolul 18(1) În termen de 12 zile de la încheierea lunii de livrare, pe baza informaţiilor transmise de către producătorii de gaze naturale, societăţile comerciale afiliate acestora, furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată şi furnizorii mandataţi de către aceştia, în conformitate cu prevederile art. 12 din Ordinul preşedintelui ANRE nr. 15/2013 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului de gaze naturale, DOPGN desfăşoară următoarele activităţi:a) analizează situaţia livrărilor, a consumurilor efective, a injecţiei şi/sau a extracţiei gazelor naturale din producţie internă aferente segmentului reglementat în/din depozitele de înmagazinare subterană, pentru CPET şi NC, după caz;b) calculează cantităţile de gaze naturale din producţie internă consumate efectiv de către CPET şi NC ai fiecărui furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată;c) întocmeşte un raport privind cantităţile de gaze naturale din producţia internă injectate/extrase în/din depozitele de înmagazinare subterană de fiecare furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizor mandatat de acesta, cu specificarea acestuia, defalcate pe CPET şi NC;d) recalculează şi realocă proporţional cantităţile de gaze naturale din producţie internă pe care fiecare producător sau societate comercială afiliată acestuia are obligaţia să le pună la dispoziţia furnizorilor în scopul asigurării necesarului de consum pentru piaţa reglementată, pentru CPET şi NC;e) calculează nivelul stocului minim de gaze naturale din producţia internă din depozitele de înmagazinare subterană de la sfârşitul lunii de livrare aferent segmentului reglementat, defalcat pe CPET şi NC şi pe fiecare furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizor mandatat de acesta.(2) DOPGN afişează informaţiile prevăzute la alin (1) lit. b), c) şi d) pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A. în termenul prevăzut la alin. (1).(3) În termen de 3 zile de la afişare, producătorii sau societăţile comerciale afiliate acestora au obligaţia de a modifica/completa contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale exclusiv din producţia internă cu furnizorii, pentru acoperirea necesarului de consum pe piaţa reglementată şi pentru constituirea stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat, în vederea încadrării cantităţilor în limita cantităţilor determinate de DOPGN după încheierea lunii de livrare, şi de a transmite DOPGN situaţia detaliată a cantităţilor efectiv achiziţionate/comercializate, cu specificarea fiecărui producător/beneficiar. În cadrul situaţiei transmise, fiecare producător sau societate comercială afiliată acestuia şi furnizor vor prezenta distinct cantităţile contractate în vederea constituirii stocului minim de gaze naturale aferent segmentului reglementat.(4) În termen de 15 zile de la încheierea lunii de livrare, DOPGN transmite ANRE situaţia finală a cantităţilor de gaze naturale contractate de fiecare furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizor mandatat de acesta, cu precizarea preţurilor şi a cantităţilor defalcate pe CPET şi NC şi pe fiecare producător ori societate comercială afiliată acestuia şi afişează pe site-ul SNTGN Transgaz – S.A. informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d).
 + 
Articolul 19În termen de 15 zile de la încheierea lunii de livrare, fiecare producător sau societate comercială afiliată acestuia şi fiecare furnizor care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată sau furnizor mandatat de către acesta are obligaţia de a transmite la ANRE, pe fax şi prin e-mail, în format Excel, o situaţie a cantităţilor efectiv vândute şi achiziţionate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, cu specificarea preţurilor şi a cantităţilor defalcate pentru CPET şi NC.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x