METODOLOGIE din 22 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 937 din 13 octombrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 6REFERIRE LALEGE 161 14/05/2004
ART. 6REFERIRE LAOG 11 22/01/2004
ART. 19REFERIRE LALEGE 161 14/05/2004
ART. 19REFERIRE LAOG 11 22/01/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEGHID 17/03/2023
ActulREFERIT DEGHID 12/04/2023
ActulAPROBAT DEORDIN 676 22/09/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 676 22/09/2004

de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie se aplică în condiţiile în care persoanele fizice sau juridice îşi manifestă intenţia de a fi autorizate pentru producerea materialelor forestiere de reproducere: seminţe, puieţi, butaşi, sade şi altele asemenea, destinate scopurilor forestiere.
 + 
Articolul 2Scopul autorizării producătorilor de materiale forestiere de reproducere este crearea premiselor necesare pentru asigurarea utilizării în cultură a unor materiale corespunzătoare calitativ, obţinute din surse aprobate, identificate ca atare.
 + 
Articolul 3Prin autorizare se recunoaşte că producătorul este cunoscător al ansamblului normelor tehnice şi juridice şi că are capacitatea productivă pentru producerea materialelor forestiere de reproducere la parametrii solicitaţi.
 + 
Articolul 4Autorizarea se realizează prin verificarea performanţelor profesionale şi a posibilităţilor tehnice de execuţie ale persoanei fizice sau juridice care solicită autorizarea, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
 + 
Capitolul IICondiţii de autorizare + 
Articolul 5Persoana fizică sau juridică care solicită autorizarea pentru producerea materialelor forestiere de reproducere destinate scopurilor forestiere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să existe şi să funcţioneze în condiţiile legii;b) să aibă acces la surse aprobate – numai în cazul producătorului de seminţe şi/sau butaşi, după caz;c) să deţină o suprafaţă de teren corespunzătoare – numai în cazul producătorului de puieţi forestieri, butaşi înrădăcinaţi;d) să aibă angajat personal de specialitate;e) să deţină utilaje tehnologice corespunzătoare scopului pentru care funcţionează, care să nu afecteze calitatea materialului produs.
 + 
Capitolul IIIDocumente necesare autorizării + 
Articolul 6(1) Dovada îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevăzute la art. 5 se face prin depunerea la secretariatul Comisiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere, denumită în continuare comisia, a următoarelor documente:A. Pentru persoane juridice:1. copia documentelor de înfiinţare şi funcţionare:a) actul constitutiv şi statutul, din care să rezulte că are ca obiect de activitate: silvicultura – producerea de materiale forestiere de reproducere;b) încheierea judecătorului delegat la oficiul registrului comerţului privind autorizarea constituirii ca persoană juridică;c) certificatul de înregistrare la registrul comerţului sau certificatul de înscriere în registrul judecătoriei;d) codul fiscal;2. copia documentului prin care se face dovada deţinerii sursei aprobate: titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, contract de concesiune şi altele asemenea;3. copia ultimului document de control realizat de organele de control ale autorităţii fitosanitare cu competenţă teritorială, pentru pepinierele în exploatare, sau copia autorizaţiei de înfiinţare a pepinierei, emisă de autoritatea fitosanitară cu competenţă fitosanitară, pentru pepiniere nou-înfiinţate;4. copia contractului de muncă, de prestări de servicii sau de angajament şi a diplomei de absolvire a unei unităţi de învăţământ superior ori mediu de silvicultură pentru personalul de specialitate;5. lista utilajelor deţinute şi documentele care atestă calitatea de deţinător: filă inventar, contract şi altele asemenea;6. declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului persoanei juridice sau fizice autorizate, prin care să confirme faptul că în ultimele luni aceasta nu a fost sancţionată ca urmare a încălcării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004 privind producerea, comercializarea şi utilizarea materialelor forestiere de reproducere, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 161/2004.B. Pentru persoane fizice:a) autorizarea de la primărie;b) numărul de înregistrare fiscală de la administraţia financiară;c) titlu de proprietate asupra unităţilor – sursă înscrisă în catalogul naţional – sau acceptul/contractul cu proprietarul ori deţinătorul unor astfel de suprafeţe;d) copia diplomei de absolvire a unei unităţi de învăţământ superior sau mediu de silvicultură;e) declaraţie pe propria răspundere a persoanei fizice, prin care să confirme faptul că în ultimele luni nu a fost sancţionată ca urmare a încălcării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 161/2004.(2) Copiile prevăzute la alin. (1) se depun autentificate.
 + 
Articolul 7(1) Dosarele de autorizare cuprinzând documentele prevăzute la art. 6, precum şi cererea persoanei care solicită autorizarea se depun la Compartimentul Biroul Unic din cadrul Direcţiei de informare şi relaţii publice a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.(2) Compartimentul Biroul Unic transmite dosarul secretarului comisiei.
 + 
Capitolul IVComisia de autorizare şi procedura de autorizare + 
Articolul 8(1) Comisia este compusă din 7 membri, specialişti în domeniul de activitate prevăzut la art. 1. Preşedintele comisiei este directorul direcţiei de regim silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.(2) Ceilalţi membri ai comisiei sunt formaţi din:– 2 consilieri cu pregătire silvică şi un consilier juridic din Direcţia reglementări silvice;– 2 consilieri cu pregătire silvică şi un consilier juridic din Direcţia de regim silvic.(3) Nominalizarea membrilor comisiei se face în scris, la solicitarea preşedintelui, de către directorii direcţiilor menţionate la alin. (2).
 + 
Articolul 9Comisia este legal constituită în prezenţa a cel puţin 5 membri. Deciziile se iau cu întrunirea a cel puţin 4 voturi favorabile, prin vot deschis.
 + 
Articolul 10Secretarul comisiei este membru al acesteia şi face parte din direcţia de regim silvic a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
 + 
Articolul 11Atribuţiile comisiei sunt următoarele:a) analizează cererile de autorizare şi decide admiterea sau respingerea lor, după caz;b) decide retragerea autorizaţiei pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute la art. 5.
 + 
Articolul 12Atribuţiile preşedintelui comisiei sunt următoarele:a) planifică şi organizează activitatea comisiei;b) semnează autorizaţia;c) acordă viza anuală pe baza propunerii secretarului comisiei.
 + 
Articolul 13Atribuţiile secretarului comisiei sunt următoarele:a) planifică şi organizează, împreună cu preşedintele, activitatea comisiei, propunând întrunirea periodică a acesteia;b) primeşte şi înregistrează documentaţiile de autorizare de la Compartimentul Biroul Unic şi păstrează evidenţa acestora în registrul special prevăzut la art. 16;c) păstrează evidenţa deciziilor comisiei în registrul special prevăzut la art. 16;d) păstrează şi completează registrul cu procese-verbale ale comisiei;e) redactează documentele comisiei;f) urmăreşte şi verifică realizarea obligaţiilor prevăzute la art. 19 care revin persoanei fizice sau juridice autorizate;g) înregistrează comunicările privitoare la încălcarea obligaţiilor de către persoanele autorizate;h) propune preşedintelui comisiei vizarea anuală a autorizaţiilor, dacă sunt îndeplinite condiţiile.
 + 
Articolul 14Secretarul comisiei întocmeşte lista cuprinzând solicitările primite în baza dosarelor depuse, pe care o prezintă preşedintelui comisiei.
 + 
Articolul 15Comisia analizează cererile şi decide admiterea sau respingerea cererilor de autorizare, în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 5 şi 6.
 + 
Articolul 16(1) Dosarele depuse sunt analizate în termen de 30 de zile de către comisie în şedinţele de lucru programate de preşedintele acesteia. Deciziile comisiei se consemnează într-un registru special.(2) Examinarea documentaţiei se face de către comisie prin analizarea dosarului depus, în prezenţa reprezentantului legal convocat oficial, care, la cerere, va furniza date suplimentare.
 + 
Articolul 17Contestaţiile împotriva deciziilor comisiei se depun la secretarul acesteia în termen de 3 zile de la data comunicării şi se soluţionează de secretarul de stat pentru păduri.
 + 
Articolul 18(1) În termen de 10 zile de la data admiterii cererii, comisia comunică solicitantului autorizaţia întocmită conform modelului prezentat în anexa nr. 1.(2) Numărul autorizaţiei reprezintă numărul de înregistrare al producătorului în Registrul unic al producătorilor.(3) Modelul filei Registrului unic al producătorilor autorizaţi pentru producerea materialului forestier de reproducere destinat scopurilor forestiere este prevăzut în anexa nr. 2.(4) Codul de înregistrare al producătorului de material forestier de reproducere este un număr format din 8 cifre a căror semnificaţie este următoarea:a) primeşte două cifre, de la stânga la dreapta, reprezintă codul judeţului, conform anexei nr. 3;b) a treia cifră reprezintă codificarea apartenenţei producătorului de material forestier de reproducere, conform anexei nr. 4;c) a patra cifră reprezintă codificarea tipurilor de material forestier de reproducere pentru care este autorizat producătorul, conform anexei nr. 5;d) ultimele 4 cifre reprezintă numărul de înregistrare al producătorului în Registrul unic al producătorilor.
 + 
Capitolul VObligaţiile producătorului de material forestier de reproducere + 
Articolul 19Persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate pentru producerea materialelor forestiere de reproducere au următoarele obligaţii:a) să desfăşoare activităţi din domeniul de activitate prevăzut la art. 1, cu respectarea reglementărilor legale, precum şi a metodologiilor, regulamentelor, instrucţiunilor şi normelor tehnice din domeniul silviculturii;b) să prezinte secretarului comisiei, la sfârşitul fiecărui an calendaristic, cantităţile de material forestier de reproducere produs, conform Registrului unic al producătorilor, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 161/2004;c) să respecte măsurile stabilite prin actele de control întocmite de inspectorii împuterniciţi de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale + 
Articolul 20(1) Autorizarea producătorilor de material forestier de reproducere se face pentru o perioadă de 5 ani.(2) Conformitatea practicii persoanelor autorizate cu condiţiile pentru care au fost autorizate se confirmă prin viza anuală a autorizaţiei de către emitent, în perioada 15 ianuarie – 15 martie, începând cu anul următor anului autorizării.(3) Autorizaţia nevizată în perioada menţionată îşi pierde valabilitatea, persoana respectivă nemaiavând dreptul de a produce material forestier de reproducere decât după o nouă autorizare.
 + 
Articolul 21Înscrierea în Registrul unic al producătorilor a structurilor de administrare a fondului forestier naţional, de stat sau proprii, se face pe baza notificării de către acestea, în cazul persoanelor juridice, sau de către persoanele juridice cărora le aparţin, atunci când sunt organizate ca structuri proprii.
 + 
Articolul 22Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1la metodologieROMÂNIAMINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALEComisia de autorizare a producătorului de material forestier de reproducereAUTORIZAŢIEnr. …….. din …………..În temeiul prevederilor Metodologiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 676/2004,ca urmare a cererii nr. ……. din ……………………,în baza documentaţiei depuse şi în baza Deciziei nr. ……. din …………. a Comisiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere,SE AUTORIZEAZĂ……………..(numele şi prenumele/denumirea)………….,cu domiciliul/sediul în ……….(adresa completă: judeţul, localitatea, strada, numărul, codul poştal)………….,ca producător de material forestier de reproducere care poate fi utilizat în scopuri forestiere.Producătorul este înregistrat în Registrul unic al producătorilor şi are codul [][][][][][][][]Prezenta autorizaţie are valabilitate 5 ani de la data emiterii.Preşedinte,LS/SS    Vize anuale──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────             Vizat Vizat Vizat Vizat Vizat           anul ….. anul ….. anul ….. anul ….. anul …..             LS/SS LS/SS LS/SS LS/SS LS/SS──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 + 
Anexa 2la metodologie

  MODELUL  filei Registrului unic al producătorilor autorizaţi pentru producerea materialului forestier de  reproducere destinat scopurilor forestiere
  Nr. crt. Nr. de înregistrare la Biroul Unic Numele şi prenumele/ denumirea Apartenenţa (Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, ocoale silvice autorizate, persoane juridice, persoane fizice) Adresa Cod fiscal Tipul de material forestier de reproducere pentru care este autorizat (cod) Decizia comisiei Codul de producător Observaţii
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

 + 
Anexa 3la metodologie               CODIFICAREA JUDEŢELOR

  Nr. crt. Judeţul Codul alocat
  1. Alba 01
  2. Arad 02
  3. Argeş 03
  4. Bacău 04
  5. Bihor 05
  6. Bistriţa-Năsăud 06
  7. Botoşani 07
  8. Braşov 08
  9. Brăila 09
  10. Buzău 10
  11. Caraş-Severin 11
  12. Călăraşi 12
  13. Cluj 13
  14. Constanţa 14
  15. Covasna 15
  16. Dâmboviţa 16
  17. Dolj 17
  18. Galaţi 18
  19. Giurgiu 19
  20. Gorj 20
  21. Harghita 21
  22. Hunedoara 22
  23. Ialomiţa 23
  24. Iaşi 24
  25. Ilfov 25
  26. Maramureş 26
  27. Mehedinţi 27
  28. Mureş 28
  29. Neamţ 29
  30. Olt 30
  31. Prahova 31
  32. Satu Mare 32
  33. Sălaj 33
  34. Sibiu 34
  35. Suceava 35
  36. Teleorman 36
  37. Timiş 37
  38. Tulcea 38
  39. Vaslui 39
  40. Vâlcea 40
  41. Vrancea 41
  42. Municipiul Bucureşti 42

 + 
Anexa 4la metodologie                      CODIFICAREA    apartenenţei producătorului de material forestier de reproducere

  Nr. crt. Apartenenţa Codul
  1. Ocoale silvice în structura Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva 1
  2. Alte ocoale silvice autorizate 2
  3. Persoane juridice 3
  4. Persoane fizice 4

 + 
Anexa 5la metodologie                               CODIFICAREA                   tipurilor de material forestier de         reproducere pentru care este autorizat producătorul

  Nr. crt. Tipuri de material forestier de reproducere Cod
  1. seminţe 1
  2. puieţi 2
  3. butaşi 3
  4. seminţe şi puieţi 4
  5. seminţe şi butaşi 5
  6. puieţi şi butaşi 6
  7. seminţe, puieţi şi butaşi 7

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x