METODOLOGIE din 22 noiembrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 967 din 4 decembrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006 ART. 6
ART. 2REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006 ANEXA 2
ART. 2REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006 ANEXA 3
ART. 3REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006
ART. 5REFERIRE LAOUG 85 08/11/2006 ART. 6
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 769 22/11/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 769 22/11/2006

privind limitarea răspunderii patrimoniale a personalului de pază a pădurilor



 + 
Articolul 1Răspunderea patrimonială a persoanelor cu atribuţii de pază a pădurilor, care fac dovada că şi-au îndeplinit cu diligenţă şi cu bună-credinţă obligaţiile de serviciu şi au luat măsurile necesare pentru evitarea producerii pagubelor, poate fi limitată în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006 privind stabilirea modalităţii de evaluare a pagubelor produse vegetaţiei forestiere din păduri şi din afara acestora, conform prezentei metodologii.
 + 
Articolul 2(1) Persoana juridică angajatoare a personalului cu atribuţii de pază a pădurilor poate limita răspunderea patrimonială, la solicitarea acestuia, în condiţiile art. 1.(2) În situaţia limitării răspunderii patrimoniale, la calculul prejudiciului se aplică valoarea factorului "k" din coloanele 3, 5 şi 7 din anexele nr. 1, 2 şi 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006.(3) În situaţia în care nu se limitează răspunderea patrimonială, la calculul prejudiciului se aplică valoarea factorului "k" din coloanele 2, 4 şi 6 din anexele nr. 1, 2 şi 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006.
 + 
Articolul 3(1) Prin însuşirea ilegală, în mod constant, din aceeaşi pădure, de arbori, puieţi, lăstari, pomi de Crăciun, după caz, se înţelege că în aceeaşi suprafaţă de pădure s-au produs sistematic pagube, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006, prin tăierea sau scoaterea din rădăcini a unor arbori, puieţi, lăstari, pomi de Crăciun, cu sau fără însuşirea acestora.(2) Dovada producerii sistematice de pagube în condiţiile alin. (1) se face cu înregistrările din documentele de evidenţă specifice.(3) Prin trupuri de pădure dispersate se înţelege că pădurea pe care o are în pază aceeaşi persoană este constituită din:a) două sau mai multe suprafeţe compacte de pădure, aflate la distanţă de cel puţin 0,5 km între liziere;b) suprafeţe de pădure cu o extindere pe o anumită direcţie mai mare de 5 km, aliniamente, perdele forestiere, cordoane forestiere, păduri cu rol de protecţie din zona dig-mal.(4) Prin pădure cu accesibilitate ridicată, în sensul prezentei metodologii, se înţelege:a) pădure limitrofă localităţilor;b) pădure la care se poate ajunge pe una sau mai multe căi de acces, în tot timpul sau în anumite perioade ale anului, dar pe care nu se poate limita accesul cu mijloace de transport prin măsuri specifice de pază a pădurii în scopul prevenirii sau reducerii pagubelor;c) pădure asupra căreia se manifestă presiunea ridicată a factorului antropic.
 + 
Articolul 4(1) Personalul care asigură paza pădurii poate solicita limitarea răspunderii patrimoniale dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) aduce la cunoştinţa persoanei juridice – angajator, în scris, în termen de 24 de ore de la constatare, pagubele produse;b) deţine condică de serviciu şi are înregistrate pagubele produse în suprafaţa de pădure pe care o are în pază;c) şi-a îndeplinit cu diligenţă şi bună-credinţă obligaţiile de serviciu privitoare la paza pădurii în care s-au produs pagubele, aspect care rezultă din documentele întocmite în conformitate cu Regulamentul pentru paza fondului forestier şi cu Planul de pază, aprobate în condiţiile legii, şi au luat măsurile necesare pentru evitarea producerii pagubelor.(2) Răspunderea patrimonială nu se limitează în cazul în care se constată implicarea personalului cu atribuţii de pază a pădurilor în producerea pagubelor.
 + 
Articolul 5(1) După constatarea pagubelor prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006, personalul cu atribuţii în constatarea acestora le evaluează în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) şi (3).(2) Actul constatator se depune de personalul prevăzut la alin. (1) la persoana juridică angajatoare a personalului de pază a pădurii.(3) Conducătorul persoanei juridice angajatoare sau împuternicitul acestuia analizează documentaţia depusă şi, dacă nu este solicitată limitarea răspunderii patrimoniale, dispune recuperarea contravalorii pagubei în condiţiile legii.(4) Dacă este solicitată limitarea răspunderii patrimoniale, conducătorul persoanei juridice care asigură paza pădurii dispune întocmirea documentaţiei din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de solicitare şi situaţiile de limitare a acesteia.(5) Documentaţia prevăzută la alin. (4) trebuie să cuprindă:a) copie după documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b);b) referatul responsabilului compartimentului de pază, din care să rezulte că personalul care solicită limitarea răspunderii patrimoniale şi-a îndeplinit cu diligenţă şi bună-credinţă obligaţiile de serviciu privitoare la paza pădurii în care s-au produs pagubele şi că se găseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2006.
 + 
Articolul 6(1) Documentaţia prevăzută la art. 5 alin. (5) se analizează de conducătorul persoanei juridice angajatoare sau de împuternicitul acestuia, care dispune, prin actul administrativ pe care îl emite pentru fiecare persoană solicitantă, în ceea ce priveşte limitarea răspunderii patrimoniale.(2) Actul administrativ emis potrivit alin. (1) se comunică sub semnătură de primire persoanei care a solicitat limitarea răspunderii.(3) Actul administrativ emis potrivit alin. (1) se comunică sub semnătură de primire proprietarului în patrimoniul căruia s-a produs paguba, în cazul pădurilor proprietate privată şi al pădurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale.__________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x