METODOLOGIE din 22 aprilie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIIMINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 290 din 4 mai 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 971 12/10/2023
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LALEGE 157 24/05/2005
ART. 2REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002 ANEXA 1
ART. 4REFERIRE LAHG 974 15/06/2004
ART. 4REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002 ART. 9
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 971 12/10/2023
ActulAPROBAT DEORDIN 638 22/04/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 638 22/04/2010
ActulREFERIT DELEGE (R) 458 08/07/2002

de acordare a derogărilor pentru parametrii chimici, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile



 + 
Articolul 1În sensul prezentei metodologii, următorii termeni se definesc astfel:a) derogare – aprobarea utilizării de apă destinată consumului uman care prezintă depăşiri ale valorilor concentraţiei maxime admise pentru parametrii chimici prevăzuţi în tabelul 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare;b) Registrul naţional al derogărilor – lista afişată pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii şi care cuprinde derogările acordate;c) referat tehnic – documentul întocmit de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în urma documentaţiei depuse de către producătorul de apă, care stă la baza procedurii de acordare a derogării;d) referat de evaluare – documentul eliberat de centrul regional de sănătate publică în urma analizei cererii producătorului sau distribuitorului de apă şi a referatului tehnic al direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;e) autorizaţie sanitară de funcţionare cu derogare documentul emis de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin care se acordă autorizarea sanitară temporară pe perioada unei derogări.
 + 
Articolul 2(1) La cererea producătorului sau distribuitorului de apă care furnizează o apă a cărei calitate nu este conformă pentru unul sau mai mulţi parametrii chimici, direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate acorda prima derogare de la valorile parametrilor chimici stabiliţi în tabelul nr. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din acelaşi act normativ, pentru o perioadă de maximum 3 ani, cu condiţia ca o astfel de derogare să nu constituie un risc potenţial pentru sănătatea populaţiei rezidente şi numai în situaţia în care nu există nicio altă alternativă de aprovizionare cu apă potabilă a populaţiei.(2) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va informa centrul regional de sănătate publică la care este arondată asupra derogării acordate, în vederea înscrierii acesteia în Registrul naţional al derogărilor.(3) Derogările nu se aplică parametrilor şi/sau localităţilor pentru care au fost acordate României perioade de tranziţie pentru implementarea prevederilor Directivei 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, conform pct. 9 C, subpct. (5) din anexa VII la Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005, dacă depăşirea concentraţiei maxime admise pentru parametrii chimici respectivi nu depăşeşte valorile şi perioadele de tranziţie acordate.
 + 
Articolul 3Producătorii/Distribuitorii de apă potabilă solicită direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti acordarea unei derogări, pe baza unei documentaţii care se depune în dublu exemplar şi care conţine o cerere-tip, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi un dosar cu următoarele documente:a) datele de identificare ale producătorului şi/sau ale distribuitorului de apă potabilă;b) zona de aprovizionare pentru care se solicită derogarea, pentru care se specifică numele, codul, coordonatele geografice, volumul total de apă raportat în metri cubi/zi, populaţia rezidentă din zona/zonele de aprovizionare cu apă;c) parametrul sau parametrii pentru care solicită derogarea de la valoarea concentraţiei maxime admise (CMA);d) perioada pentru care este solicitată derogarea;e) motivele pentru care se solicită derogarea, cu precizarea cauzelor care au condus la nerespectarea valorilor CMA;f) descrierea sistemului de tratare şi distribuţie a apei şi cantitatea medie de apă distribuită zilnic în zona de aprovizionare pentru care se solicită derogarea;g) estimarea numărului maxim de consumatori afectaţi şi lista unităţilor de industrie alimentară şi a obiectivelor de interes public, cum sunt unităţile de învăţământ, asistenţă medicală, instituţii socioculturale, restaurante etc., în care apa este furnizată direct publicului;h) rezultatele monitorizării anterioare demonstrate prin buletine de analiză, pentru o perioadă relevantă, care să nu depăşească 3 ani, care să justifice acordarea derogării (numărul de analize efectuate, valoarea minimă, medie şi maximă pentru parametrul/parametrii pentru care se solicită derogarea). Analizele trebuie să fie efectuate într-un laborator acreditat/înregistrat în Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile al Ministerului Sănătăţii;i) planul măsurilor de remediere necesare, codificate conform anexei B la Ghidul de raportare către Comisia Europeană, conform Directivei 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman, cuprinzând calendarul lucrărilor, estimarea costurilor lucrărilor şi indicatorii de performanţă pentru evaluarea eficienţei măsurilor aplicate;j) programul de monitorizare prevăzut pentru perioada pentru care se solicită derogarea;k) studiu de evaluare a riscurilor pentru sănătate datorate nerespectării valorilor legiferate pentru parametrii chimici pentru care se solicită derogarea. Studiul va fi elaborat de centrele regionale de sănătate publică, la solicitarea producătorului de apă, şi va conţine informaţii cu privire la populaţia la risc, valoarea maximă recomandată până la care se poate accepta derogarea pentru fiecare parametru, perioada recomandată pentru derogare;l) descrierea situaţiei privind monitorizarea calităţii apei la momentul solicitării derogării.
 + 
Articolul 4(1) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti la care a fost depusă cererea de derogare elaborează, în termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete, un referat tehnic, care stabileşte modalitatea de rezolvare a solicitării de derogare.(2) La elaborarea referatului tehnic, direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti parcurge următoarele etape:a) analizează fişa de evaluare şi inspecţie sanitară, întocmită conform Hotărârii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile, cu modificările ulterioare, pentru staţia de tratare a apei şi a sistemului de distribuţie, cu identificarea şi evaluarea punctelor de risc;b) analizează rezultatele monitorizării efectuate de către producătorul/distribuitorul de apă şi de către direcţia de sănătate publică, conform art. 3 lit. h);c) analizează studiul de evaluare a riscurilor pentru sănătate furnizat de către producătorul/distribuitorul de apă potabilă, conform art. 3 lit. k).(3) Referatul tehnic pentru acordarea derogării elaborat de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti trebuie să conţină următoarele informaţii:a) datele de identificare ale producătorului/distribuitorului de apă potabilă;b) zona de aprovizionare pentru care se acordă derogarea, pentru care se specifică numele, codul, coordonatele geografice, volumul total de apă furnizat, raportat în metri cubi/zi, populaţia rezidentă din zona/zonele de aprovizionare cu apă;c) populaţia deservită, cantitatea de apă distribuită zilnic (în mc/zi) şi numărul de consumatori afectaţi;d) informaţii privind numărul de unităţi de industrie alimentară şi de obiective de interes public afectate;e) motivele solicitării derogării, cu precizarea cauzelor care au condus la nerespectarea valorilor prevăzute, şi riscul asupra sănătăţii populaţiei din zona de aprovizionare afectată;f) rezoluţia privind acordarea sau respingerea derogării, însoţită de valoarea CMA stabilită pe perioada derogării pentru fiecare parametru, în unităţile de măsură prevăzute în Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare, dacă s-a decis acordarea derogării;g) perioada pentru care se acordă derogarea pentru fiecare parametru aprobat. Derogările vor fi limitate la o perioadă cât mai scurtă şi nu vor putea depăşi 3 ani;h) un rezumat al planului măsurilor de remediere necesare, codificate conform anexei B la Ghidul de raportare către Comisia Europeană, şi termenele de execuţie;i) programul de monitorizare prevăzut pentru perioada de derogare, care să prevadă controale mai frecvente decât în perioada anterioară acordării derogării;j) măsurile propuse pentru a fi aplicate de către consumatorii afectaţi;k) măsuri recomandate grupelor de populaţie vulnerabile pentru care derogarea implică un risc special;l) comunicatul pentru informarea populaţiei asupra acordării derogării;m) dacă nu se acordă derogarea, motivele pentru care cererea este respinsă;n) data la care încetează prima derogare.(4) Referatul tehnic al direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti va conţine una dintre următoarele recomandări:a) acordarea derogării, stabilind condiţiile pentru derogare;b) neacordarea derogării.(5) Dacă direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în urma evaluării documentaţiei depuse, consideră că are nevoie de informaţii suplimentare pentru luarea deciziei, solicită date suplimentare de la producător/distribuitor.(6) Dacă în urma evaluării documentaţiei primite solicitarea este nefundamentată, direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti o poate respinge, expunând motivele pentru această decizie.(7) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti informează, în termen de 5 zile, centrul regional de sănătate publică în a cărui rază teritorială se află asupra deciziei de acordare a derogării.(8) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti informează producătorul sau distribuitorul de apă, în termen de 15 zile, asupra deciziei luate şi, în cazul acordării derogării, eliberează autorizaţia sanitară de funcţionare cu derogare.
 + 
Articolul 5Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi centrele regionale de sănătate publică colaborează cu Administraţia Naţională "Apele Române", respectiv administraţiile bazinale de apă la stabilirea valorii maxime admise a parametrilor pentru care se solicită derogarea, în situaţia în care este deteriorată calitatea sursei de apă potabilă.
 + 
Articolul 6(1) Pentru a obţine a doua derogare, producătorii sau distribuitorii de apă potabilă trebuie să depună la direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel puţin 3 luni înainte de finalizarea primei perioade de derogare, o cerere şi un dosar care să conţină obligatoriu documentele prevăzute la art. 3, argumentarea detaliată a cauzelor care au condus la nerespectarea condiţiilor prevăzute de derogarea anterioară, precum şi bilanţul lucrărilor executate sau în curs de execuţie în prima perioadă de derogare.(2) În baza documentaţiei primite, direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti elaborează un referat tehnic în termen de 30 de zile.(3) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti înaintează centrului regional de sănătate publică la care este arondată un dosar care conţine referatul tehnic elaborat, bilanţul lucrărilor executate sau în curs de execuţie în prima perioadă de derogare, motivele ce justifică solicitarea de acordare a celei de a doua derogări şi o copie a referatului tehnic întocmit cu ocazia primei derogări.
 + 
Articolul 7După primirea deciziei de derogare, atât pentru prima, cât şi pentru a doua derogare, producătorul sau distribuitorul de apă trebuie să elaboreze semestrial un bilanţ privind situaţia lucrărilor angajate şi rezultatele programului de monitorizare, pe care îl va depune la direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. Bilanţul pentru întreaga perioadă pentru care a fost acordată derogarea va fi depus la dosarul pentru a doua, respectiv a treia derogare.
 + 
Articolul 8(1) Pentru acordarea celei de a doua derogări, centrul regional de sănătate publică analizează documentaţia din dosarul transmis de către direcţia de sănătate publică.(2) Dacă centrul regional de sănătate publică are nevoie de informaţii suplimentare, poate formula o solicitare către direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.(3) Centrul regional de sănătate publică întocmeşte un referat de evaluare, pe care îl transmite Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în termen de 20 de zile de la primirea referatului tehnic.(4) Institutul Naţional de Sănătate Publică va înainta Ministerului Sănătăţii, în termen de 10 zile, decizia de acordare a celei de a doua derogări, însoţită de referatul de evaluare care cuprinde motivele solicitării de acordare a acestei derogări şi bilanţul întocmit pentru prima perioadă de derogare, şi va informa centrul regional de sănătate publică, precum şi direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti asupra deciziei de acordare a celei de a doua derogări, în termen de 15 zile.(5) Direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti eliberează autorizaţia sanitară de funcţionare cu derogare.(6) Referatul de evaluare pentru acordarea derogării elaborat de centrul regional de sănătate publică trebuie să conţină următoarele informaţii:a) datele de identificare ale producătorului/distribuitorului de apă potabilă;b) zona de aprovizionare pentru care se acordă derogarea;c) populaţia deservită, cantitatea de apă distribuită zilnic şi numărul de consumatori afectaţi;d) rezoluţia privind acordarea sau respingerea derogării, însoţită de valoarea fixată prin derogare pentru fiecare parametru şi rezultatele pertinente ale controalelor anterioare, dacă s-a decis acordarea derogării;d) rezoluţia privind acordarea sau respingerea derogării, însoţită de valoarea fixată prin derogare pentru fiecare parametru şi rezultatele pertinente ale controalelor anterioare, dacă s-a decis acordarea derogării;f) motivele derogării, cu precizarea cauzelor care au condus la nerespectarea valorilor prevăzute şi a impactului asupra sănătăţii populaţiei din zona de aprovizionare afectată;g) informaţii privind numărul de unităţi de industrie alimentară şi de obiective de interes public afectate;h) un rezumat al planului măsurilor de remediere necesare, care să cuprindă un calendar al lucrărilor şi o estimare a costurilor, utilizându-se codurile din anexele B şi C ale Ghidului de raportare către Comisia Europeană;i) programul de monitorizare prevăzut pentru perioada de derogare, care să prevadă controale mai frecvente decât în perioada anterioară acordării derogării;j) măsurile propuse pentru a fi aplicate de către consumatorii afectaţi;k) măsuri recomandate grupelor de populaţie vulnerabile pentru care derogarea implică un risc special;l) comunicatul pentru informarea populaţiei asupra acordării derogării.(7) Referatul de evaluare al centrului regional de sănătate publică va conţine una dintre următoarele recomandări:a) acordarea derogării, stabilind condiţiile pentru derogare;b) neacordarea derogării;c) revizuirea şi îmbunătăţirea conţinutului referatului tehnic pentru derogare de către direcţia de sănătate publică, precizându-se domeniile care necesită revizuiri.(8) A doua perioadă de derogare nu poate depăşi 3 ani.
 + 
Articolul 9(1) În cazuri excepţionale, producătorul de apă poate solicita o a treia derogare prin depunerea la direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu 6 luni înainte de finalizarea perioadei celei de a doua derogări, a unei cereri-tip însoţite de un dosar care să conţină documentele prevăzute la art. 3, precum şi argumentarea detaliată a cauzelor care au condus la nerespectarea condiţiilor prevăzute de derogările anterioare.(2) Procedura de aprobare a derogării şi de acordare a autorizaţiei sanitare de funcţionare cu derogare este similară celei pentru obţinerea primei şi celei de a doua derogări.(3) Institutul Naţional de Sănătate Publică va aviza şi va transmite Ministerului Sănătăţii, în termen de 10 zile, întreaga documentaţie primită de la centrul regional de sănătate publică.(4) Ministerul Sănătăţii înaintează întreaga documentaţie Comisiei Europene, în cel mai scurt termen, care să nu depăşească două luni, împreună cu solicitarea aprobării celei de a treia derogări, pentru o perioadă de cel mult 3 ani.(5) Ministerul Sănătăţii informează Institutul Naţional de Sănătate Publică şi centrul regional de sănătate publică asupra deciziei Comisiei Europene.(6) Centrul regional de sănătate publică informează direcţia de sănătate publică asupra deciziei Comisiei Europene, pentru ca aceasta să poată emite autorizaţia sanitară cu derogare sau să respingă cererea, după caz.
 + 
Articolul 10Producătorii/Distribuitorii de apă potabilă care solicită derogarea sunt obligaţi să achite tariful pentru procedura de derogare solicitată conform anexei nr. 2.
 + 
Articolul 11Producătorul sau distribuitorul de apă este obligat să publice într-un cotidian local informaţii privind acordarea derogării, în termen de 15 zile după obţinerea acesteia.
 + 
Articolul 12În baza informaţiilor obţinute în conformitate cu art. 2 alin. (2), Ministerul Sănătăţii înfiinţează şi gestionează Registrul naţional al derogărilor, care conţine informaţii referitoare la toate derogările acordate sau respinse de către autorităţile teritoriale de sănătate publică.
 + 
Articolul 13În baza informaţiilor obţinute în conformitate cu art. 2 alin. (2), art. 8 alin. (1) şi art. 9 alin. (1), centrele regionale de sănătate publică înregistrează pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, în Registrul naţional al derogărilor, date referitoare la toate derogările acordate sau respinse.
 + 
Articolul 14Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1la metodologieCERERE – TIPpentru solicitarea derogărilor potrivit Legiinr. 458/2002 privind calitatea apei potabile,cu modificările şi completările ulterioareDomnule director,Subsemnatul, …………………………………………………, reprezentant legal al …………………………………………., producător de apă potabilă/distribuitor de apă potabilă, solicit Ministerului Sănătăţii acordarea derogării de la calitatea apei potabile pe care o furnizez în localitatea ………………………………., judeţul ………………………., pentru un număr de …. parametri.Datele de identificare ale producătorului şi/sau ale distribuitorului de apă potabilă

Denumirea şi adresa completă (tel./fax/e-mail) ……………………….
…………………………………………………………………
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ………………………….,
CUI ……………………………………………………………..

Derogarea este: – prima– a doua– a treiaZona de aprovizionare pentru care se solicită derogarea (cod) …………………………….Cantitatea medie de apă distribuită zilnic în zona de aprovizionare (mc/zi) ………………..Populaţia rezidentă ………………………………………………………………….Populaţia aprovizionată ………………………………………………………………Parametrul/Parametrii pentru care solicită derogarea de la valoarea CMA ……………………Perioada pentru care este solicitată derogarea ………………………………………….Motivul pentru care se solicită derogarea ………………………………………………Numărul de consumatori afectaţi ………………………………………………Numărul unităţilor de industrie alimentară afectate …………………………….Numărul obiectivelor de interes public afectate ………………………………..S-a anexat un studiu de evaluare a riscurilor pentru sănătate, pentru fundamentarea valorii maxime admise pe perioada derogării?DA NUAnexăm dosarul întocmit în conformitate cu art. 3 din Metodologia de acordare a derogărilor pentru parametrii chimici, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 299/638/2010.DataSemnăturaŞtampilăNOTĂ:Cererea-tip se depune în dublu exemplar la direcţia de sănătate publică de care aparţine producătorul de apă potabilă. + 
Anexa 2LISTAcuprinzând tarifele pentru procedura de derogare*)––Notă *) Tarifele se aplică sistemelor de aprovizionare cu apă care furnizeaza mai mult de 2.000 mc/zi sau aprovizionează mai mult de 10.000 de persoane.

Nr.
crt.
Denumirea procedurii de reglementare sanitară

Tariful
(lei)
1. Derogare în baza referatului tehnic/de evaluare 7.000
2. Evaluare riscuri pentru sănătate în vederea derogării 5.000
3. Asistenţă de specialitate 200
4.

Consiliere în regim de urgenţă pentru întocmirea dosarului de
solicitare a derogării
400

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x