METODOLOGIE din 21 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIICASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.041 din 23 noiembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 468 09/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOG 20 24/01/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 60 25/04/2001
ANEXA 1REFERIRE LACODUL PENAL (R) 16/04/1997 ART. 292
ANEXA 3REFERIRE LAHG 1006 01/09/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 236 21/11/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 236 21/11/2005

de analiză, evaluare şi restructurare a unităţilor sanitare cu paturi în vederea prevenirii înregistrării de noi datorii şi decontării obligaţiilor restante la data de 31 mai 2005



 + 
Articolul 1În sensul prezentei metodologii, obligaţiile restante de plată ale unităţilor sanitare cu paturi sunt sumele datorate furnizorilor de bunuri şi servicii înregistrate în contabilitatea spitalelor până la data de 31 mai 2005 pe baza documentaţiei justificative, aprobată şi avizată de persoanele în drept.
 + 
Articolul 2(1) Sunt recunoscute ca obligaţii restante de plată acele bunuri şi servicii achiziţionate de unităţile sanitare cu paturi prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice.(2) În acest sens conducătorii unităţilor sanitare cu paturi au obligaţia de a certifica printr-o declaraţie pe proprie răspundere respectarea procedurilor legale, conform modelului din anexa nr. 1 la metodologie.
 + 
Articolul 3(1) Sumele datorate furnizorilor pentru anul 2004 şi rămase nedecontate se suportă de unităţile sanitare cu paturi din sumele aferente serviciilor medicale realizate şi nedecontate de casele de asigurări de sănătate.(2) Sumele datorate furnizorilor pentru perioada 1 ianuarie-31 mai 2005 şi rămase nedecontate se suportă de unităţile sanitare cu paturi din sumele aferente serviciilor medicale realizate şi nedecontate de casele de asigurări de sănătate.
 + 
Articolul 4(1) Plăţile obligaţiilor restante către furnizorii de bunuri şi servicii se efectuează de unităţile sanitare cu paturi, după analiza, evaluarea şi restructurarea acestora.(2) Restructurarea unităţilor sanitare cu paturi se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi, respectiv, al miniştrilor care au în subordine unităţi sanitare cu paturi, pe baza datelor cuprinse în rapoartele comisiilor mixte de analiză şi evaluare.
 + 
Articolul 5(1) Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 4 ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în calitate de ordonatori principali de credite, stabilesc componenţa comisiilor mixte de analiză şi evaluare.(2) Comisiile mixte de analiză şi evaluare îşi desfăşoară activitatea în instituţia din care este nominalizat preşedintele comisiei.
 + 
Articolul 6Comisiile mixte de analiză şi evaluare constituite conform prevederilor art. 5 au următoarele atribuţii:a) analiza şi evaluarea serviciilor medicale realizate şi nedecontate, precum şi stabilirea cuantumului în limita căruia se pot plăti arieratele prevăzute la art. 3;b) analiza şi evaluarea unităţilor sanitare cu paturi, care au înregistrat arierate potrivit lit. a), în scopul prevenirii înregistrării de noi datorii. Analiza şi evaluarea se efectuează pe baza indicatorilor financiari şi de performanţă ai managementului spitalelor.
 + 
Articolul 7Referitor la art. 6 lit. a) comisiile mixte de analiză şi evaluare au următoarele atribuţii:a) analizează evoluţia arieratelor înregistrate la sfârşitul anilor 2002, 2003 şi 2004 de unităţile sanitare cu paturi;b) analizează serviciile medicale realizate şi nedecontate de la fiecare unitate sanitară din judeţ, respectiv din municipiul Bucureşti, care a înregistrat arierate conform datelor furnizate de casele de asigurări de sănătate;c) analizează fundamentarea cererilor spitalelor, transmise la casele de asigurări de sănătate;d) analizează situaţia facturilor, în ordine cronologică, rămase neachitate către furnizorii de bunuri şi servicii, situaţie care se anexează la cererea menţionată la lit. c), care va fi întocmită de spitale conform machetei prevăzute în anexa nr. 2 la metodologie;e) stabilesc sumele ce pot fi achitate, potrivit legii;f) întocmesc situaţia centralizată pe judeţ şi, respectiv, pe municipiul Bucureşti a sumelor ce urmează să fie decontate conform machetei din anexa nr. 3 la metodologie, pe care o transmit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
 + 
Articolul 8(1) Referitor la art. 6 lit. b) comisiile mixte de analiză şi evaluare au ca atribuţii analiza şi evaluarea indicatorilor medico-economici ai managementului spitalului, cel puţin a următorilor:a) numărul de pacienţi externaţi;b) durata medie de spitalizare;c) rata de utilizare a paturilor;d) proporţia urgenţelor din totalul pacienţilor internaţi;e) indicele de complexitate al cazurilor;f) procentul pacienţilor cu intervenţii chirurgicale din totalul pacienţilor externaţi din secţiile chirurgicale;g) numărul pacienţilor reinternaţi (fără programare) în intervalul de 30 de zile de la externare;h) procentul pacienţilor internaţi şi transferaţi către alte spitale;i) raportul dintre numărul spitalizărilor de o zi şi numărul spitalizărilor de lungă durată;j) costul total pe zi de spitalizare, pe bolnav internat, pe pat;k) costul medicamentelor pe zi, pe bolnav internat, pe pat;l) numărul de bolnavi internaţi/medic;m) număr de bolnavi internaţi/asistentă medicală;n) număr de bolnavi internaţi/infirmieră;o) procentul personalului medical din spital din totalul personalului angajat al spitalului;p) procentul personalului medical cu studii superioare din totalul personalului medical;q) procentul personalului medical cu studii medii din totalul personalului medical;r) numărul personalului cu studii superioare economice;s) procentul pacienţilor care vin cu bilet de trimitere de la medicul de familie;ş) rata infecţiilor nosocomiale;t) rata mortalităţii în spitale;ţ) decese în primele 24 de ore de la internare;u) concordanţa dintre diagnosticul la internare şi cel de la externare;v) modul de utilizare a fondurilor pe anul 2005 faţă de bugetul aprobat;x) planul de achiziţii.(2) Datele se analizează pe tipuri de secţii şi pe total spital, avându-se în vedere valorile medii naţionale pe anii 2004 şi 2005 ai acestor indicatori şi valorile cuprinse în contractul de administrare al spitalului.(3) Informaţiile solicitate, precum şi cele din anexele nr. 1 şi 2 la metodologie se vor pune la dispoziţie comisiilor mixte de analiză şi evaluare, în termen de 24 de ore de la data solicitării;
 + 
Articolul 9(1) Comisiile mixte de analiză şi evaluare întocmesc rapoarte pe judeţ, respectiv pe municipiul Bucureşti, cu referire la analiza indicatorilor aferenţi fiecărei unităţi sanitare cu paturi evaluate, precum şi a sumelor propuse a fi decontate pentru arieratele verificate.(2) Rapoartele menţionate se transmit Comisiei centrale de analiză şi evaluare.
 + 
Articolul 10(1) Comisia centrală de analiză şi evaluare îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Sănătăţii.(2) Componenţa nominală a membrilor Comisiei centrale de analiză şi evaluare este stabilită prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.(3) Preşedintele Comisiei centrale de analiză şi evaluare este un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.
 + 
Articolul 11Comisia centrală de analiză şi evaluare are următoarele atribuţii:a) analizează rapoartele comisiilor mixte de analiză şi evaluare;b) prezintă ministrului sănătăţii rezultatele analizei, în vederea luării măsurilor de restructurare.
 + 
Articolul 12Casa Naţională de Asigurări de Sănătate centralizează situaţiile primite, menţionate la art. 7, de la comisiile mixte (conform machetei din anexa nr. 3 la metodologie) şi supune aprobării ordonatorului principal de credite cuantumul sumelor în limita cărora casele de asigurări de sănătate vor face plăţile.
 + 
Articolul 13După aprobarea sumelor prevăzute la art. 12, casele de asigurări de sănătate virează în contul spitalelor sumele pentru plata obligaţiilor restante.
 + 
Articolul 14Spitalele au obligaţia să justifice utilizarea sumelor primite şi în acest scop prezintă casei de asigurări de sănătate, în termen de 48 de ore de la data efectuării plăţii, ordinele de plată către furnizori, cu viza trezoreriei.
 + 
Articolul 15Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1la metodologieDECLARAŢIESubsemnatul/Subsemnata ……………………, având funcţia de (director general, contabil-şef) ………………… la ……………………, declar pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, că bunurile şi serviciile cuprinse în situaţia facturilor rămase nedecontate către furnizorii de bunuri şi servicii (anexa nr. 2 la metodologie) au fost achiziţionate cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2001 şi, respectiv, în Ordonanţa Guvernului nr. 20/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 468/2002, cu modificările ulterioare, încheindu-se cu furnizorii contracte legale de furnizare de bunuri şi servicii.Data Semnătura…………… ……………
 + 
Anexa 2la metodologieSPITALUL ………………………SITUAŢIAfacturilor rămase nedecontate către furnizorii de bunuri şi servicii– lei (RON) –────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────      Denumirea Numărul Natura ProceduraNr. furnizorilor, şi data bunurilor de achiziţie Obligaţiilecrt. cu indicarea facturii sau ser- utilizată nedecontate      facturilor ────────────── viciilor ────────────────────      în ordine Numărul Data 31 dec. 1 ian.- Total       cronologică 2004 31 mai                                                                    2005──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 1.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 2.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 3.────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────     Total general:────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Răspundem de realitatea şi exactitatea datelor.Director, Contabil-şef,……………… …………………
 + 
Anexa 3la metodologieSITUAŢIA CENTRALIZATĂa sumelor ce urmează să fie decontate, pentruobligaţiile restante, către furnizorii de bunuri şi servicii– lei (RON) –*Font 8*────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────                                                        Obligaţiile Obligaţiile                 Valoarea Valoarea de plată la Valoarea de plată ale      Denumirea serviciilor decontată Valoarea finele serviciilor unităţilorNr. unităţii medicale conform serviciilor anului 2004 medicale sanitare cucrt. sanitare realizate Hotărârii medicale şi nedecon- realizate paturi      cu paturi peste Guvernului rămase tate în în anul nedecontate                 valoarea nr. 1.006/ nedecontate limita indi- 2005 şi şi care pot                 de contract 2005 din anul catorilor nedecontate fi decontate                 în anul 2004 realizaţi în limita                 2004 în anul serviciilor                                                        2004 medicale                                                                                   prestate────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────  1 2 3 4 5=3-4 6 7 8────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Preşedintele Comisiei mixte Comisia mixtă de analizăde analiză şi evaluare,*) şi evaluare:*)…………………….. ……………………..……………………..……………………..NOTĂ:Sumele cuprinse în coloanele 6 şi 8 nu pot depăşi sumele evidenţiate în coloana 5 şi, respectiv, în coloana 7.–––Notă *) Se vor trece numele, prenumele şi semnătura preşedintelui şi membrilor Comisiei mixte de analiză şi evaluare.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x