METODOLOGIE din 21 iulie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 3 august 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 4626 21/07/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 4626 21/07/2005

de recuperare a documentelor pierdute, distruse ori deteriorate şi de taxare a serviciilor şi a nerespectării termenelor de restituire a publicaţiilor împrumutate din bibliotecile cuprinse în reţeaua învăţământului



I. Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie reglementează modalităţile de recuperare a documentelor pierdute, distruse ori deteriorate şi de taxare a serviciilor oferite de către biblioteci.
 + 
Articolul 2Bibliotecile de drept public din sistemul de învăţământ pot oferi unele servicii stabilite prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, cu perceperea unor tarife de la utilizatori, în următoarele situaţii:a) prestarea unor servicii speciale, precum: bibliografii la cerere; selectare şi listare a titlurilor din catalogul electronic al bibliotecii, al altor biblioteci; selectare şi listare a titlurilor din baze de date on-line abonate de bibliotecă; cercetări bibliografice din resursele interne ale bibliotecii; cercetări bibliografice din resurse documentare din ţară şi/sau din străinătate; fotocopiere; tipărire la imprimantă; utilizarea calculatoarelor din patrimoniul bibliotecilor; copiere pe dischetă; acces la Internet; închirieri de spaţii pentru expoziţii şi alte activităţi; contravaloarea taxelor poştale impuse de împrumutul bibliotecar intern şi internaţional, diverse formulare şi accesorii etc.;b) nerestituirea la termen a publicaţiilor împrumutate;c) deteriorarea, distrugerea sau pierderea documentelor împrumutate.
 + 
Articolul 3La fixarea cuantumurilor taxelor percepute se ţine cont de interesul instituţiei pentru păstrarea fondului documentar şi a întregului patrimoniu material de care dispune, de valoarea culturală, ştiinţifică şi de achiziţie a documentelor, de costurile prelucrării, conservării, mânuirii şi accesării surselor infodocumentare, de preţul formularelor şi al accesoriilor destinate utilizatorilor.
 + 
Articolul 4Taxele pentru serviciile speciale vor fi stabilite conform deciziilor fiecărei biblioteci.
 + 
Articolul 5Pentru nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori se va percepe o taxă stabilită anual de bibliotecă şi aplicată gradual, până la 50% din valoarea medie de achiziţie a documentelor de bibliotecă din anul precedent.II. Recuperarea documentelor deteriorate, distruse sau pierdute de utilizatori
 + 
Articolul 6În cazul documentelor uzuale, bunuri culturale comune, se recuperează un exemplar identic cu cel pierdut sau distrus ori o ediţie nouă a aceluiaşi document sau se achită valoarea de inventar a documentului, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 1-5 ori faţă de preţul astfel calculat.
 + 
Articolul 7În cazul documentelor bunuri culturale comune, din care biblioteca deţine un singur exemplar, recuperarea se face ca şi pentru documentele uzuale, dar sumele vor fi calculate, după caz, la tarif maxim.
 + 
Articolul 8Documentele rare (cărţi de patrimoniu, ediţii bibliofile, ediţii princeps, cărţi cu autograf, manuscrise de orice fel, hărţi, stampe, cărţi poştale) se recuperează fizic, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se recuperează valoric, la preţul pieţei, plus o sumă de minimum 10% din cost, pe baza hotărârii Comisiei Naţionale a Bibliotecilor.
 + 
Articolul 9Pentru documentele deteriorate prin subliniere, sustragere de pagini sau sub orice altă formă, utilizatorii vor suporta cheltuielile de recondiţionare şi de reintegrare în circuitul bibliotecii a documentelor respective.III. Recuperarea de la bibliotecarii-gestionari a documentelor găsite lipsă la inventar
 + 
Articolul 10Documentele, bunuri culturale comune, găsite lipsă din inventar, se recuperează fizic, prin înlocuirea cu documente identice ori cu ediţii noi ale aceloraşi documente, sau valoric, prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 1-5 ori faţă de preţul astfel calculat.
 + 
Articolul 11Aplicarea prevederilor art. 6 şi 10 referitoare la actualizarea valorii de inventar a documentelor prin aplicarea coeficientului de inflaţie la zi se face pe baza datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, prevăzute în anexa nr. 2, împreună cu un model practic de calcul pe baza indicilor preţurilor de consum.
 + 
Articolul 12Bunurile culturale de patrimoniu găsite lipsă la inventar se recuperează fizic; în cazul în care acest lucru nu este posibil, se recuperează valoric la preţul pieţei plus o penalizare de minimum 10% din cost, pe baza hotărârii Comisiei Naţionale a Bibliotecilor.
 + 
Articolul 13Recuperarea pagubelor produse prin furt şi constatate la inventarierea colecţiilor uzuale din secţiile cu acces liber la raft sau destinate împrumutului la domiciliu se face la fel ca în cazul lipsurilor constatate la inventar, dar numai după ce s-a aplicat coeficientul anual de 0,3% scădere din totalul fondului de documente inventariat, reprezentând pierdere naturală datorată unor cauze care nu puteau fi înlăturate ori în alte asemenea cazuri în care pagubele au fost provocate din riscul minimal normal al serviciului.
 + 
Articolul 14Cheltuielile efectuate de bibliotecă pentru recuperarea pagubei produse (taxe poştale, taxe de timbru, formulare tipizate etc.) se suportă de cel care a produs paguba.IV. Dispoziţii finale
 + 
Articolul 15Fondurile constituite din aplicarea acestor sancţiuni nu se impozitează şi se evidenţiază ca surse extrabugetare, fiind folosite pentru dezvoltarea colecţiilor.
 + 
Articolul 16În fiecare bibliotecă va funcţiona o comisie de evaluare a documentelor, constituită prin decizie a directorului bibliotecii, care va stabili, conform prevederilor prezentei metodologii, tarifele pe care urmează să le achite utilizatorii în fiecare an.
 + 
Articolul 17În bibliotecile mici, cu 1-2 bibliotecari, comisia se formează cu participarea unor reprezentanţi ai instituţiei tutelare.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x