METODOLOGIE din 20 septembrie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 22 septembrie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHOTARARE 880 20/09/2023
ART. 1REFERIRE LALEGE 105 13/04/2023 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHOTARARE 880 20/09/2023
ActulCONTINUT DEHOTARARE 880 20/09/2023
ActulREFERIT DEHOTARARE 880 20/09/2023





Notă
Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 880 din 20 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858 din 22 septembrie 2023.
 + 
Articolul 1(1)Prezenta metodologie stabilește cadrul privind colectarea, centralizarea și prelucrarea datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare.(2)Datele statistice de evidență a stocurilor pentru produsele agricole și alimentare prevăzute în anexa la Legea nr. 105/2023 privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare, denumită în continuare Lege, vor fi furnizate de către operatorii economici din sectorul agroalimentar prin Sistemul electronic de raportare a stocurilor de produse agroalimentare din România, denumit în continuare SERSPAR.
 + 
Articolul 2(1)Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, reprezintă autoritatea publică centrală responsabilă cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor și informațiilor individuale care privesc aceste produse.(2)SERSPAR este un sistem informatic de utilitate publică, dezvoltat și menținut de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, denumită în continuare AFIR, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pus, în mod gratuit, la dispoziția operatorilor economici din sectorul agroalimentar de către aceasta.(3)Pentru utilizarea SERSPAR, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să se înregistreze prin reprezentantul legal ori prin împuternicitul acestuia. Înregistrarea în SERSPAR se realizează exclusiv online și presupune completarea formularului de înregistrare cel puțin cu informațiile marcate ca fiind obligatorii, iar ulterior, prin semnarea electronică a declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal al operatorului economic.(4)Autentificarea în SERSPAR se realizează pe baza combinației dintre nume de utilizator – adresa de e-mail și parolă, definite cu ocazia creării contului.
 + 
Articolul 3(1)SERSPAR asigură confidențialitatea tuturor datelor introduse în sistemul informatic prin implementarea unui mecanism de acces la informații bazat pe rolurile definite fiecărui utilizator în parte.(2)În cadrul sistemului informatic, utilizatorii pot avea următoarele drepturi de acces denumite roluri:a)admin_operator – rolul atribuit, în mod automat, la crearea contului în SERSPAR reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic din sectorul agroalimentar, care va administra înrolarea certificatelor calificate necesare îndeplinirii obligației privind furnizarea de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare. Înrolarea certificatelor calificate ale reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic, precum și a celor ale reprezentanților punctelor de lucru ale operatorului economic, după caz, se va realiza prin semnarea unor declarații pe propria răspundere disponibile în SERSPAR;b)operator introducere date – utilizator al SERSPAR care are drepturi limitate. Fiecare utilizator cu acest rol poate adăuga informații despre stocuri și poate vizualiza, actualiza, modifica și șterge, exclusiv, informațiile aferente operatorului economic pe care îl reprezintă;c)MADR – rolul atribuit utilizatorilor reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care vor avea drepturi de vizualizare a informațiilor inserate de operatorii introducere date, la nivel național;d)administrator – rolul atribuit utilizatorilor din cadrul MADR/AFIR care asigură mentenanța sistemului informatic, precum și acordarea suportului tehnic utilizatorilor acestuia.(3)Utilizatorii cu rol „operator introducere date“ pot accesa serviciile oferite de sistemul informatic conform drepturilor stabilite de admin_operator și răspund de respectarea regulilor de acces la sistemul informatic. + 
Articolul 4Operatorii economici din sectorul agroalimentar care solicită înregistrarea în SERSPAR răspund pentru corectitudinea datelor și a informațiilor introduse în acest sistem informatic. + 
Articolul 5(1)Operatorii economici din sectorul agroalimentar furnizează către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale datele statistice privind stocurile la produsele agricole și alimentare din anexa la Lege, începând cu data de 1 a lunii și până la data de 15 a lunii pentru luna precedentă.(2)Operatorii economici pot corecta sau modifica datele introduse în SERSPAR numai în intervalul menționat la alin. (1).(3)Perioada de raportare este completată automat de către sistemul informatic, în funcție de data la care are loc autentificarea în sistem, și nu se poate modifica.(4)Sunt considerate valide raportările însoțite de o semnătură electronică extinsă, înregistrată anterior în SERSPAR prin semnarea și încărcarea declarațiilor pe propria răspundere a reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic, precum și a celor ale reprezentanților punctelor de lucru, după caz.(5)Semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un stat membru al Uniunii Europene este recunoscută drept semnătură electronică extinsă în România. + 
Articolul 6Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor furniza date statistice de evidență a stocurilor la produsele agricole și alimentare din anexa la Lege, pe tip de produs, după cum urmează:a)legume-fructe:– legume: tomate, castraveți, ardei, vinete, morcov, țelină, ceapă, fasole de consum, mazăre, usturoi, cartof, cartof dulce, păstârnac, pătrunjel rădăcină, sfeclă roșie, ridichi negre, alte tipuri de legume rădăcinoase;– fructe: mere, pere, prune, nuci, cireșe, vișine, caise, piersici, struguri de masă, căpșune, afine, pepene verde, pepene galben, alte tipuri de fructe din aceeași categorie;b)cereale și produse pe bază de cereale: grâu comun, grâu durum, triticale, porumb, sorg, orz, ovăz, alte tipuri de cereale din aceeași categorie;c)semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase: floarea-soarelui, soia, rapiță, alte tipuri de oleaginoase;d)leguminoase furajere: lucernă, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre furajeră, alte tipuri de leguminoase furajere;e)semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;f)carne și produse din carne, conserve din carne și mixte:– materie primă: carne de suine, ovine, bovine, caprine și pasăre, slănină, organe și legume;– produs finit: carne de suine, ovine, bovine, caprine și pasăre, produse din carne, conserve din carne, din organe, mixte și alte produse din carne;g)lapte și produse din lapte:– materie primă: lapte de ovină, bovină, caprină, bubalină și unt;– produs finit: lapte de consum provenit de la specia ovină, bovină, caprină și bubalină, lapte praf, brânzeturi, smântână, unt, acidofile și alte produse din lapte;h)produse de morărit și panificație:– materie primă morărit: grâu, porumb și alte tipuri de produse din aceeași categorie;– materie primă produse panificație: făină de grâu, mălai și produse de panificație congelate;– produs finit morărit: făină de grâu, mălai, tărâțe și alte tipuri de produse din aceeași categorie;– produs finit panificație: paste făinoase, biscuiți, produse de panificație congelate și alte produse de panificație;i)produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe:– materie primă legume: roșii, concentrat de tomate, pastă de tomate, ardei, varză, cartofi, vinete, ciuperci, mazăre, fasole și alte tipuri de legume din aceeași categorie;– materie primă fructe: mere, caise, cireșe, struguri de masă, prune, căpșuni, fructe de pădure și alte tipuri de fructe din aceeași categorie;– produs finit legume: legume congelate, legume refrigerate/preparate/porționate, legume murate, legume coapte și alte tipuri de produse din aceeași categorie;– produs finit fructe: fructe congelate, fructe refrigerate, fructe uscate-deshidratate, compoturi, gemuri și alte tipuri de produse din aceeași categorie;j)grăsimi și uleiuri:– materie primă: floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui brut, ulei de rapiță brut, ulei de soia brut și ulei de măsline brut;– produs finit: ulei de floarea-soarelui brut, ulei de floarea-soarelui rafinat, ulei de măsline rafinat, ulei de rapiță, ulei de dovleac, ulei din sâmburi de struguri, ulei de in, ulei de nuci, ulei de soia, margarină și alte tipuri de produse din aceeași categorie;k)apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;l)orez;m)plante aromatice, sare și condimente: mentă, muștar, busuioc, coriandru, cimbru, sare și condimente;n)ceaiuri;o)zahăr:– materie primă: sfeclă de zahăr și alte tipuri de produse din aceeași categorie;– zahăr produs finit;p)miere;q)drojdie.
 + 
Articolul 7(1)SERSPAR generează rapoarte care vor sta la baza fundamentării de politici publice din sectorul agroalimentar.(2)Rapoartele prevăzute la alin. (1) contribuie la identificarea categoriilor de produse sau a tipului de produse deficitare sau excedentare, a provenienței materiei prime și înlesnesc cuantificarea impactului real al măsurilor și a efectelor acestor măsuri, prin politicile publice elaborate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x