METODOLOGIE din 19 noiembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 812 din 27 noiembrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 4 13/02/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 3REFERIRE LADECIZIE 824 09/06/2004
ART. 3REFERIRE LAREGULAMENT 09/06/2004
ART. 9REFERIRE LADECIZIE 824 09/06/2004
ART. 9REFERIRE LAREGULAMENT 09/06/2004
ART. 14REFERIRE LAORDIN 54 13/12/2007 CAP. 3
ART. 14REFERIRE LACOD TEH.GZ 13/12/2007 CAP. 3
ART. 15REFERIRE LALEGE 346 03/12/2007
ART. 15REFERIRE LALEGE 351 14/07/2004
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 4 13/02/2013
ActulAPROBAT DEORDIN 91 19/11/2009
ActulCONTINUT DEORDIN 91 19/11/2009
ART. 4REFERIT DEORDIN 2 21/01/2010
ART. 6REFERIT DEORDIN 2 13/01/2012
ART. 6REFERIT DEORDIN 3 10/02/2012
ART. 6REFERIT DEORDIN 2 20/01/2011
ART. 6REFERIT DEORDIN 2 21/01/2010
ART. 6REFERIT DEORDIN 99 23/12/2009

privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare şi a nivelului stocului de gaze naturale pentru operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie are ca scop stabilirea modalităţii în care se determină anual nivelul:– stocului minim de gaze naturale, pentru titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale;– stocului de gaze naturale, pentru Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş, în calitate de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, pe care aceştia au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană, la încheierea ciclului de injecţie, astfel încât să fie asigurată siguranţa aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor şi, respectiv, echilibrul fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
 + 
Articolul 2Prezenta metodologie se aplică titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor, titularilor licenţelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale şi titularului licenţei de transport al gazelor naturale care are calitatea de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
 + 
Capitolul IIDeterminarea nivelului stocului minim de gaze naturale, aferent titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale + 
Articolul 3(1) Pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor, inclusiv în situaţiile de urgenţă, titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a deţine în nume propriu, în depozitele de înmagazinare subterană, la încheierea ciclului de injecţie, un stoc minim de gaze naturale.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care titularul licenţei de furnizare a gazelor naturale are încheiate contracte de achiziţie pentru cantităţi de gaze naturale, înmagazinate de un alt titular al licenţei de furnizare, obligaţia acestuia se consideră îndeplinită.(3) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), titularii licenţelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale au obligaţia de a asigura accesul la depozitele de înmagazinare subterană titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind accesul reglementat la depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 824/2004.
 + 
Articolul 4În vederea stabilirii nivelului stocului minim de gaze naturale aferent titularilor licenţei de furnizare, aceştia au obligaţia de a transmite anual Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, până la data de 1 decembrie, estimările privind cantităţile de gaze naturale ce urmează a fi furnizate consumatorilor în anul următor, defalcat pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa concurenţială.
 + 
Articolul 5La determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale se iau în considerare următoarele elemente:a) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în perioada ciclului de extracţie anterior (perioada 1 octombrie – 31 martie);b) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în anul anterior începerii perioadei de injecţie;c) cantităţile de gaze estimate a fi furnizate de către furnizori în anul pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale;d) capacităţile de depozitare estimate a fi disponibile la sfârşitul ciclului de extracţie, pe baza programelor de extracţie stabilite;e) frecvenţa şi durata perioadelor de temperaturi scăzute.
 + 
Articolul 6(1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei stabileşte şi aprobă anual, până la data de 10 ianuarie, prin ordin al preşedintelui, nivelul stocului minim de gaze naturale.(2) Nivelul minim al stocului de gaze naturale prevăzut la alin. (1) se stabileşte astfel încât să fie echivalent cu cel puţin 25% din consumul total de gaze naturale înregistrat în ciclul de extracţie anterior (perioada 1 octombrie – 31 martie).(3) Stocul minim de gaze naturale determinat conform prevederilor alin. (2) va fi defalcat pe segmentul reglementat şi pe segmentul concurenţial în funcţie de ponderea creşterii consumului de gaze naturale înregistrată pe fiecare segment în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent, faţă de ciclul de injecţie din ciclul de înmagazinare curent, în creşterea totală a consumului de gaze naturale înregistrată în aceeaşi perioadă.(4) Stocul minim de gaze naturale corespunzător segmentului reglementat şi, respectiv, segmentului concurenţial se determină după formula:Q(ext R/C) – Q(inj R/C)S(R/C) = S(T) * ––––––––Q(T ext) – Q(T inj)unde:S(R/C) – stocul de gaze naturale corespunzător segmentului reglementat/concurenţial;S(T) – stocul minim total de gaze naturale;Q(ext R/C) – cantitatea de gaze naturale consumată în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent, corespunzătoare segmentului reglementat/concurenţial;Q(inj R/C) – cantitatea de gaze naturale consumată în ciclul de injecţie, din ciclul de înmagazinare curent, corespunzătoare segmentului reglementat/concurenţial;Q(T ext) – cantitatea totală de gaze naturale consumată în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent;Q(T inj) – cantitatea totală de gaze naturale consumată în ciclul de injecţie, din ciclul de înmagazinare curent.
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei determină nivelul stocului minim de gaze naturale, stabileşte obligaţiile fiecărui titular al licenţei de furnizare şi monitorizează constituirea stocului minim de gaze naturale.(2) Stocul de gaze naturale se exprimă în MWh şi se stabileşte pentru fiecare titular al licenţei de furnizare în baza cantităţii de gaze naturale estimată a fi furnizată consumatorilor în regim reglementat, respectiv concurenţial în anul pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale.
 + 
Articolul 8În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prevăzut la art. 6, se afişează pe pagina de internet a instituţiei nivelul stocului minim de gaze naturale, defalcat pe fiecare titular al licenţei de furnizare, conform art. 7.
 + 
Capitolul IIIDeterminarea stocului de gaze naturale aferent operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale + 
Articolul 9(1) Pentru asigurarea permanentă a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş, în calitate de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, are obligaţia de a deţine în depozitele de înmagazinare subterană, la încheierea ciclului de injecţie, un stoc de gaze naturale.(2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), titularii licenţelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale au obligaţia de a asigura accesul la depozitele de înmagazinare subterană operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în conformitate cu prevederile Regulamentului privind accesul reglementat la depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 824/2004.
 + 
Articolul 10(1) În vederea stabilirii nivelului stocului de gaze naturale, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale, "Transgaz" – S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite anual Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, până la data de 1 decembrie, cantităţile de gaze naturale necesare pentru asigurarea permanentă a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în anul următor, defalcate pe cantităţi maxime care pot fi stocate în sistemul naţional de transport respectiv, cantităţi necesare a fi înmagazinate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi fundamentarea acestora.(2) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, odată cu cantităţile prevăzute la alin. (1), şi valoarea estimată a acestora.(3) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" – S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în termenul prevăzut la alin. (1), cantitatea de gaze naturale necesară a fi menţinută în conducte în vederea funcţionării Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în condiţii de siguranţă.
 + 
Articolul 11Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei aprobă anual, până la data de 10 ianuarie, prin ordin al preşedintelui, nivelul stocului de gaze naturale, exprimat în MWh, şi monitorizează nivelul acestuia.
 + 
Articolul 12În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prevăzut la art. 11, se afişează pe pagina de internet a instituţiei nivelul stocului de gaze naturale necesar a fi constituit de către operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
 + 
Articolul 13În situaţia în care titularul licenţei de transport al gazelor naturale are încheiat contract de achiziţie pentru cantităţi de gaze naturale, înmagazinate de un titular al licenţei de furnizare, obligaţia acestuia, prevăzută la art. 9, se consideră îndeplinită.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 14Prevederile cap. III "Determinarea stocului de gaze naturale aferent operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale" se aplică începând cu primul ciclu de înmagazinare ulterior aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor de dezechilibru prevăzute în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 15Nerespectarea de către titularii licenţelor din sectorul gazelor naturale a obligaţiilor privind constituirea stocului minim de gaze naturale, respectiv a stocului de gaze naturale necesar asigurării permanente a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Legii gazelor nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x