METODOLOGIE din 19 iulie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 670 din 1 octombrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1539 19/07/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 1539 19/07/2007

de identificare a unităţilor de învăţământ preuniversitar în care se impune furnizarea serviciilor de mediere şcolară



 + 
Articolul 1(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar în care se impune furnizarea serviciilor de mediere şcolară, servicii prestate de către mediatorul şcolar, vor fi identificate ca urmare a aplicării setului de criterii de tip educaţional, socioeconomic şi cultural, menţionat în prezenta metodologie.(2) Criteriile de tip educaţional sunt următoarele:1. în comunitatea în care se află şcoala există copii de vârstă preşcolară care nu sunt cuprinşi în învăţământul preşcolar şi copii de vârstă şcolară care nu au frecventat niciodată şcoala sau care au abandonat învăţământul obligatoriu;2. rata abandonului şcolar în învăţământul obligatoriu şi rata absenteismului şcolar sunt ridicate, iar rezultatele şcolare ale elevilor sunt nesatisfăcătoare într-un procent semnificativ;3. şcoala este multietnică sau este o şcoală în care predomină elevi de etnie romă;4. limba de predare este diferită de limba maternă;5. cultura minorităţii este slab reprezentată la nivelul şcolii;6. deşi în şcoală sunt mulţi elevi care aparţin unei minorităţi naţionale, nu există cadre didactice care aparţin acelei etnii;7. există sau se manifestă riscul unor conflicte în comunitate şi/sau în şcoală care pot afecta participarea şcolară a copiilor romi, din cauze care ţin de segregarea etnică sau de alte forme de discriminare;8. există comportamente discriminatorii faţă de elevii romi.(3) Criteriile de tip socioeconomic sunt următoarele:1. localitatea se află într-o zonă cunoscută ca defavorizată;2. în comunitate există familii cu mulţi copii sau cu copiii aflaţi în grija altor persoane decât a părinţilor;3. există semnale că în comunitate este exploatată munca minorilor, ceea ce conduce la abandon şcolar;4. în comunitate există o rată ridicată a şomajului sau numărul persoanelor încadrate în muncă cu forme legale este mic;5. în comunitate există multe persoane care nu au acte de identitate;6. un mare număr dintre membrii comunităţii sunt nevoiţi să migreze temporar pentru a-şi asigura sursele de existenţă;7. în comunitate există o atitudine negativă faţă de minoritatea naţională sau în comunitate au avut loc conflicte interetnice ori există premise pentru declanşarea lor;8. elevii şcolii provin, în majoritate, din familii dezavantajate.(4) Criteriile de tip cultural sunt următoarele:1. comunitatea este multietnică;2. locuitorii din comunitate folosesc meseriile tradiţionale ale etniei ca mijloc de supravieţuire;3. accesul la publicaţii, librării, biblioteci, radio, televiziune este redus sau inexistent;4. nivelul de educaţie şcolară al membrilor comunităţii este scăzut.
 + 
Articolul 2Aplicarea setului de criterii menţionate la art. 1 se poate face de:a) unităţile şcolare; după caz, acestea pot apela la sprijinul centrului de resurse şi de asistenţă educaţională judeţean/al municipiului Bucureşti şi al autorităţilor locale;b) inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în colaborare cu centrul de resurse şi de asistenţă educaţională judeţean/al municipiului Bucureşti;c) consiliul judeţean sau local de care aparţine unitatea;d) organizaţii neguvernamentale sau grupuri de iniţiativă locale, în colaborare cu inspectoratul şcolar judeţean/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi cu centrul de resurse şi de asistenţă educaţională judeţean/al municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 3(1) În urma aplicării setului de criterii şi pe baza interpretării indicatorilor, instituţiile, organizaţiile şi structurile menţionate la art. 2 fundamentează solicitarea de servicii de mediere şcolară şi o înaintează spre aprobare inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.(2) Inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti analizează documentaţia transmisă de instituţiile, organizaţiile şi structurile menţionate la art. 2 şi decide, în colaborare cu autorităţile locale sau judeţene, după caz, alocarea de servicii de mediere şcolară.
 + 
Articolul 4În urma stabilirii, pe baza criteriilor de mai sus, a unităţilor de învăţământ beneficiare de servicii educaţionale de mediere şcolară, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti le identifică drept zone de intervenţie educaţională prioritară pentru care prevede măsuri în strategia judeţeană privind asigurarea accesului la educaţie pentru grupurile dezavantajate.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x