METODOLOGIE din 19 decembrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 5 ianuarie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 448 06/12/2006 ART. 51
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 651 19/12/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 651 19/12/2008

de monitorizare a implementării standardelor specifice de calitate în centrele pentru persoanele cu handicap



A. Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie stabileşte cadrul legal de realizare a monitorizării implementării standardelor specifice de calitate în centrele pentru persoanele cu handicap, astfel cum sunt reglementate în art. 51 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare, denumite în continuare centre.
 + 
Articolul 2Scopul monitorizării este îmbunătăţirea procesului de furnizare a serviciilor în vederea creşterii continue a calităţii vieţii beneficiarilor din centre.
B. Domeniu de aplicare + 
Articolul 3(1) Activitatea de monitorizare a implementării standardelor specifice de calitate este desfăşurată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, denumită în continuare Autoritate, prin intermediul unui grup de lucru.(2) Membrii grupului de lucru sunt împuterniciţi prin ordin al preşedintelui Autorităţii.
C. Durata monitorizării + 
Articolul 4Activitatea de monitorizare a implementării standardelor specifice de calitate în centre se desfăşoară în fiecare an, în intervalul lunilor mai-iulie.
D. Instrumentul de lucru + 
Articolul 5(1) Instrumentul de lucru utilizat în cadrul activităţii de monitorizare este chestionarul realizat de grupul de lucru pe baza cerinţelor minime de calitate din cadrul fiecărui standard specific.(2) Aplicarea instrumentului de monitorizare se efectuează prin:a) autoevaluare realizată de furnizorul de servicii;b) evaluare de teren realizată de membrii grupului de lucru.(3) Chestionarul cuprinde instrucţiuni metodologice privind sistemul de completare şi de notare.
E. Etapele monitorizării + 
Articolul 6Activitatea de monitorizare a implementării standardelor specifice de calitate cuprinde 4 etape: pregătirea, colectarea datelor, analiza rezultatelor şi elaborarea raportului.
 + 
Articolul 7Pregătirea monitorizării cuprinde elaborarea instrumentelor de lucru şi actualizarea informaţiilor privind centrele.
 + 
Articolul 8Colectarea datelor se realizează prin aplicarea instrumentelor de monitorizare, în condiţiile art. 5.
 + 
Articolul 9Analiza rezultatelor presupune prelucrarea şi interpretarea datelor.
 + 
Articolul 10Elaborarea raportului va fi realizată de către membrii grupului de lucru până la data de 30 septembrie.
F. Autoevaluarea şi evaluarea + 
Articolul 11În scopul autoevaluării, chestionarul este transmis furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi acreditaţi în condiţiile legii, în număr corespunzător numărului de centre din judeţul respectiv.
 + 
Articolul 12În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea chestionarelor, furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi le vor transmite centrelor.
 + 
Articolul 13În termen de 15 zile de la primirea chestionarelor, conducătorii centrelor vor asigura completarea lor şi transmiterea răspunsurilor către furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi.
 + 
Articolul 14Furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi se ocupă de transmiterea chestionarelor pe adresa Autorităţii.
 + 
Articolul 15În mod aleatoriu, maximum 10% din centre vor fi supuse unei evaluări de teren de către membri ai grupului de lucru.
 + 
Articolul 16Pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii de monitorizare, Autoritatea va acorda consultanţă, la solicitarea centrelor sau a furnizorilor de servicii.
G. Redactarea raportului final + 
Articolul 17Raportul final va conţine cel puţin următoarele: prezentarea stadiului de implementare la nivel general şi la nivelul fiecărui standard, observaţiile şi sugestiile formulate de reprezentanţii centrelor în ceea ce priveşte modificarea sau completarea standardelor, concluzii şi propuneri ale grupului de lucru.
 + 
Articolul 18Câte un exemplar al raportului final va fi transmis autorităţilor administraţiei publice locale, persoanelor juridice de drept public şi privat care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu handicap, precum şi centrelor.
 + 
Articolul 19Autoritatea va utiliza informaţiile cuprinse în raportul final pentru a aduce completări sau modificări standardelor specifice de calitate.
H. Resurse utilizate + 
Articolul 20Sursele de finanţare necesare acoperirii cheltuielilor generate de organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de monitorizare sunt suportate din bugetul Autorităţii.
I. Asigurarea transparenţei + 
Articolul 21Raportul final rezultat în urma desfăşurării activităţii de monitorizare va fi pus la dispoziţia publicului prin afişarea pe site-ul Autorităţii şi prin posibilitatea consultării la sediul acesteia.
J. Dispoziţii finale + 
Articolul 22Chestionarele utilizate în activitatea de evaluare/autoevaluare, precum şi raportul final se păstrează în cadrul Autorităţii timp de 2 ani.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x