METODOLOGIE din 18 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 58 din 18 ianuarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 130
ART. 5REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 131
ART. 7REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 131
ART. 9REFERIRE LALEGE (R) 24 27/03/2000 ART. 11
ART. 9REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 131
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 224 11/07/2006
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 11/07/2006
ActulREFERIT DEDECIZIE 280 31/08/2006
ActulCONTINUT DEDECIZIE 174 24/12/2004
ActulCONTINUT DEHOTARARE 1 18/12/2004

pentru utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile şi drepturile patrimoniale cuvenite titularilor drepturilor de autor



 + 
Articolul 1(1) Utilizarea ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile a operelor muzicale se poate face numai după obţinerea autorizaţiei prevăzute la art. 130 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Utilizatorii au obligaţia de a obţine de la organismul de gestiune colectivă a drepturilor de autor asupra operelor muzicale autorizaţia neexclusivă de utilizare a operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile şi de a plăti remuneraţiile corespunzătoare.
 + 
Articolul 2(1) Autorizaţia emisă de organismul de gestiune colectivă, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, conferă persoanelor autorizate dreptul neexclusiv de utilizare a operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile.(2) Este utilizator, în sensul prezentei metodologii, orice persoană fizică autorizată sau persoană juridică ce efectuează comunicarea publică a operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile.
 + 
Articolul 3(1) Utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile se realizează numai după obţinerea de la organismul de gestiune colectivă a autorizaţiei scrise neexclusive de utilizare a operelor muzicale ca tonuri de apel.(2) În vederea obţinerii autorizaţiei, cu cel puţin 10 zile înainte de utilizare, utilizatorii trebuie să solicite organismului de gestiune colectivă eliberarea autorizaţiei neexclusive de utilizare.(3) Organismul de gestiune colectivă va pune la dispoziţie utilizatorilor, la sediul său ori pe pagina sa de Internet, modelul cererii de autorizare.
 + 
Articolul 4(1) O dată cu depunerea cererii de autorizare, utilizatorul are obligaţia de a depune la organismul de gestiune colectivă următoarele documente: certificat constatator de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, după caz, certificate-tip de furnizare de servicii de comunicaţii electronice.(2) În termen de 10 zile de la depunerea cererii de autorizare însoţite de toate documentele prevăzute la alin. (1), organismul de gestiune colectivă este obligat să elibereze solicitantului autorizaţia neexclusivă de utilizare a operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile.(3) Autorizaţia neexclusivă se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani, iar la cererea expresă a utilizatorului, pentru o perioadă mai scurtă. La expirarea duratei se reia procedura de autorizare reglementată prin prezenta metodologie. Această autorizaţie este netransmisibilă şi dă dreptul la utilizarea reglementată de prezenta metodologie pentru toate operele muzicale aflate în repertoriul organismului de gestiune colectivă, cu excepţia celor pentru care titularii drepturilor de autor au interzis utilizarea ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile. În acest sens, o dată cu autorizaţia neexclusivă, organismul de gestiune colectivă va comunică utilizatorului şi lista de opere muzicale pentru care a fost interzisă utilizarea ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile.(4) Organismul de gestiune colectivă va prezenta pe pagina sa de Internet lista operelor muzicale pentru care titularii drepturilor de autor au interzis utilizarea ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile.(5) Ori de câte ori un titular de drepturi de autor comunică organismului de gestiune colectivă faptul că interzice utilizarea operelor muzicale din repertoriul său ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile, organismul de gestiune colectivă va comunică în scris utilizatorilor denumirea şi autorul acelor opere muzicale. În termen de cel mult 30 de zile de la primirea comunicării din partea organismului de gestiune colectivă, utilizatorul va înceta orice act de utilizare a oricărei opere muzicale cuprinse în comunicare.
 + 
Articolul 5(1) Pentru utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile, utilizatorii vor plăti organismului de gestiune colectivă o remuneraţie lunară.(2) Pentru utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile, utilizatorii vor plăti un cuantum lunar de 10%, aplicat la baza de calcul, astfel cum este ea reglementată de prezenta metodologie, dar nu mai puţin de 3.000 lei pentru fiecare descărcare de ton de apel.(3) Baza de calcul a remuneraţiei pentru utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile este formată din totalitatea încasărilor brute lunare, fără T.V.A., obţinute de utilizator din folosirea operei muzicale, ca parte a veniturilor rezultate, în conformitate cu dispoziţiile art. 131^1 alin. (4) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.(4) Pentru tonurile de apel comunicate public cu titlu gratuit, utilizatorii vor plăti o remuneraţie de 3.000 lei pentru fiecare descărcare de ton de apel.(5) Utilizatorii care stochează şi oferă spre ascultare tonuri de apel pentru telefoanele mobile, cu posibilitatea de a fi descărcate de pe un mediu de stocare cu acces public şi ascultare gratuită în scop promoţional, vor achita o remuneraţie fixă lunară de 6.000.000 lei.
 + 
Articolul 6(1) Plata remuneraţiilor pentru utilizarea operelor muzicale, conform art. 5, se efectuează în termen de 50 de zile de la sfârşitul lunii pentru care sunt datorate.(2) În caz de întârziere la plata remuneraţiei, utilizatorii datorează penalităţi de 0,10% pentru fiecare zi de întârziere.
 + 
Articolul 7Remuneraţiile stabilite în sumă fixă prin prezenta metodologie vor fi modificate anual, în conformitate cu dispoziţiile art. 131^4 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 8Utilizatorii sunt obligaţi ca până la data de 30 a fiecărei luni să comunice organismului de gestiune colectivă, pentru luna precedentă, un raport cuprinzând:a) numărul de comunicări publice de tonuri de apel pentru fiecare operă muzicală utilizată;b) încasările obţinute de utilizator din comunicarea publică a operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile;c) tonurile de apel comunicate public, lunar, cu titlu gratuit, precum şi cele oferite spre ascultare gratuită în scop promoţional.
 + 
Articolul 9Prezenta metodologie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu art. 131^2 alin. (8) şi (9) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea nr. 24/2000, republicată.Pronunţată azi, 18 decembrie 2004, la sediul ORDA din Calea Victoriei nr. 91-93, sectorul 1, Bucureşti. Executorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.Cu apel în termen de 15 zile de la data publicării._______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x