METODOLOGIE din 17 august 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 783 bis din 27 august 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUDECIZIE 1035 25/10/2021
ActulACTUALIZEAZA PEMETODOLOGIE 17/08/2020
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin DECIZIA nr. 534 din 17 august 2020, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 738 din 27 august 2020.
 + 
Articolul 1Definirea termenilora)Proba orală de verificare a cunoștințelor de limbă străină evaluează nivelul cunoștințelor lingvistice ale unei persoane, independent de forma de pregătire urmată de aceasta, în vederea utilizării acestor cunoștințe în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.b)Competența lingvistică reprezintă totalitatea cunoștințelor unui sistem lingvistic formal, care însumează abilități, precum cele comunicative, pragmatice și gramaticale.c)Evaluatorul competenței lingvistice este persoana cunoscătoare a unei limbi străine, absolventă de studii universitare cu licență în profilul filologic, în domeniul/specializarea limbii străine a cărei cunoaștere este evaluată. Acesta poate fi și o persoană care a absolvit cu diplomă de studii cursuri universitare sau postuniversitare în profilul filologic în domeniul/specializarea limbii străine evaluate. Evaluatorul poate să fie polițist de penitenciare sau o persoană din afara instituției, cooptată pentru această activitate.
 + 
Articolul 2Obiectivul probeiProba orală este organiză atât sub forma unui interviu oral între candidat și evaluatori, cât și a unei prezentări orale făcute de candidat, având ca scop stabilirea eficienței candidatului în a comunica în limba evaluată.
 + 
Articolul 3Structura probeiProba orală se desfășoară în prezența a doi evaluatori, care interacționează direct cu candidatul, folosind doar limba evaluată. Ambii evaluatori vor acorda câte o notă fiecărui candidat în parte.Durata probei: timpul alocat pentru susținerea probei orale se stabilește de membrii specialiști din subcomisia de concurs.Numărul părților probei orale: 3Candidatul trebuie: să discute cu evaluatorii și să susțină o prezentare orală individualăPrezentarea celor trei părți ale probei orale: + 
Partea 1 – Prezentare și interviu

Formatul și tipul sarcinii În această parte, evaluatorii se prezintă și verifică identitatea candidatului.Alternativ, evaluatorii adresează întrebări generale pe teme familiare precum carieră, cămin, studii, hobbyuri etc.Candidatul oferă informații despre sine și își exprimă opinia pe teme diverse în limba evaluată.
Scopul sarcinii Această parte urmărește abilitatea candidatului de a comunica opinii și informații privind subiecte din viața de zi cu zi și experiențe/situații obișnuite, prin răspunsurile furnizate unei serii de întrebări.

 + 
Partea 2 – Prezentare orală individuală

Formatul și tipul sarcinii Partea 2 constă într-o prezentare orală individuală. Unul dintre evaluatori înmânează candidatului un cartonaș cu tema pe care acesta trebuie să o dezvolte (cu subpuncte pe care să le abordeze în discursul său, solicitând să explice/detalieze un aspect al subiectului) sau două fotografii însoțite de întrebările scrise la care trebuie să răspundă.Candidatul are la dispoziție un minut în vederea pregătirii prezentării orale individuale, primind un creion/pix și hârtie pentru notițe. Candidatul își structurează discursul și, folosindu-se de notițe, vorbește, neîntrerupt, de la 1 la 2 minute, fiind oprit de către unul dintre evaluatori la sfârșitul celor două minute alocate, când acesta îi adresează una sau două întrebări pe aceeași temă.
Scopul sarcinii Această parte urmărește abilitatea candidatului de a vorbi în detaliu despre un anumit subiect, fără alte îndrumări. Candidatul utilizează un limbaj adecvat și organizează ideile în mod coerent, demonstrând că știe să compare, descrie, exprime opinii, să emită judecăți, bazându-se pe propria experiență de viață.

 + 
Partea 3 – Discuție

Formatul și tipul sarcinii Partea 3 implică angajarea candidatului într-o discuție pe o temă conexă problematicii atinse în partea a doua, având un caracter mai general, abstract și/sau aprofundat.
Scopul sarcinii Se urmărește abilitatea candidatului de a exprima și justifica opinii, de a-și exprima acordul și/sau dezacordul, de a emite judecăți pe tema dată.

 + 
Articolul 4Subcomisia de concurs(1)Subcomisia de concurs este alcătuită din 2 evaluatori ai competenței lingvistice.(2)În ziua susținerii probei, evaluatorii stabilesc subiectele pe baza tematicii prezentate în anunțul de concurs și a nivelului de competență lingvistică cerut pentru postul/posturile scoase la concurs. Numărul de subiecte este stabilit în funcție de numărul de candidați din ziua respectivă, între minim 2 subiecte și maxim 6.(3)Baremele de evaluare și notare a competenței lingvistice sunt stabilite de către evaluatori, avându-se în vedere:i.nivelul de competență lingvistică cerut pentru postul/posturile scoase la concurs;ii.Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi;iii.criteriile orientative stabilite la art.6.(4)Pe perioada elaborării subiectelor și baremelor de evaluare și notare este interzis accesul oricărei alte persoane în încăpere, cu excepția președintelui comisiei de concurs.
 + 
Articolul 5Desfășurarea probei1)Candidatul este invitat în sală de către secretarul comisiei de concurs.2)Când candidatul intră în spațiul destinat susținerii probei, i se comunică faptul că proba se înregistrează audio-video. Unul dintre evaluatori pornește înregistrarea, moment în care începe efectiv derularea probei orale.3)Instrucțiunile privind modul de derulare a probei sunt prezentate candidatului, în limba străină evaluată, de către evaluatori.4)Candidatul extrage subiectul și semnează în procesul-verbal de extragere a subiectului; nu se admite schimbarea subiectului extras. + 
Articolul 6Evaluare(1)Pentru evaluarea performanței la proba orală se pot uzita criterii generale orientative, precum gramatică și vocabular (acuratețea și utilizarea corespunzătoare a construcțiilor), managementul discursului / elemente de construcție a comunicării, pronunția (sunete individuale, intonație etc.), având în vedere următoarele:i.candidatul folosește bine un număr mare de unități lexicale/gramaticale, care îi permit să își exprime bine ideile; rare greșeli;ii.candidatul folosește un număr suficient de mare de unități lexicale/structuri gramaticale, se exprimă clar, fără a-și căuta cuvintele; greșelile făcute nu împiedică comunicarea;iii.candidatul are cunoștințe lexicale/gramaticale satisfăcătoare, exprimă idei cu o oarecare ezitare/greșeli, dar realizează comunicarea;iv.candidatul are cunoștințe lexicale/gramaticale, exprimă idei cu o oarecare ezitare/greșeli, realizează comunicarea cu efort.v.candidatul folosește puține structuri lexicale/gramaticale, face multe greșeli, comunicarea este dificilă;vi.candidatul are un bagaj lexical/gramatical insuficient, face foarte multe greșeli, nu poate realiza comunicarea;(2)Evaluatorii din subcomisia de concurs acordă candidaților note de la 1 la 10 pentru fiecare dintre cele trei părți ale probei orale. Media aritmetică a notelor acordate de evaluatori reprezintă nota finală a candidatului la proba respectivă.(3)Se consideră "admis" la proba de verificare a cunoștințelor de limbă străină, candidatul care a obținut nota finală minim 7,00.(4)Candidații care nu au obținut nota finală minimă sunt declarați "respins".(5)Nu se admit contestații la proba orală.
 + 
Articolul 7Dispoziții finale(1)După finalizarea probei orale, modul de desfășurare a acesteia și rezultatele obținute de către candidați se consemnează de către secretarul comisiei într-un proces verbal, semnat de către președintele comisiei de concurs și membrii acesteia, cu aprecierea "Admis" sau "Respins".(2)Rezultatele probei orale se publică pe site-ul Administrații Naționale a Penitenciarelor și al unităților care au posturi scoase la concurs, în cel mult o zi lucrătoare de la ultima dată a susținerii probei.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x