METODOLOGIE din 13 aprilie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 330 din 20 aprilie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 148 13/04/2023
ART. 5REFERIRE LALEGE 179 18/07/2017
ART. 5REFERIRE LAOUG 41 28/06/2016
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 148 13/04/2023





Notă
Conținută de ORDINUL nr. 148 din 13 aprilie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 20 aprilie 2023.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Domeniul de aplicare(1)Prezenta metodologie reglementează implementarea intervenției IS-V-03 „Asigurarea recoltelor“ din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, respectiv asistența financiară, categoriile de beneficiari eligibili specifici, condițiile de eligibilitate și cheltuielile eligibile și neeligibile, termenele-limită și condițiile pentru depunerea cererilor de plată, tipurile de documente care însoțesc cererea de plată, modalitățile de verificare, crearea condițiilor artificiale și recuperare asistenței financiare.(2)Potrivit prevederilor art. 40 alin. (5) din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei din 7 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European și al Consiliului cu cerințe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenții specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum și cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiții agricole și de mediu), denumit în continuare Regulamentul delegat (UE) 2022/126, nu se acordă sprijin producătorilor care cultivă plantații ilegale și suprafețe plantate cu viță-de-vie fără autorizație potrivit art. 71 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79,(CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu modificările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013. + 
Articolul 2DefinițiiÎn sensul prezentei metodologii, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:a)solicitant – producătorul viticol care exploatează suprafețe cultivate cu viță-de-vie care produc struguri pentru vin, înregistrate în Registrul plantațiilor viticole, denumit în continuare R.P.V.;b)beneficiar – solicitantul prevăzut la lit. a) a cărui cerere de plată, prin care se solicită sprijin financiar nerambursabil pentru implementarea intervenției de asigurare a recoltelor, a fost aprobată;c)exercițiul financiar – exercițiul financiar al anului „N“ care începe la data de 16 octombrie a anului „N – 1“ și se încheie la data de 15 octombrie a anului „N“, definit în conformitate cu art. 35 din Regulamentul (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2021/2.116;d)cerere de plată – documentul depus de solicitant, prin care se solicită Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, plata sumelor cuvenite, în baza documentației justificative care face obiectul intervenției de asigurare a recoltelor;e)condiții artificiale – acele condiții create în mod voluntar de către solicitant pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate, pentru a implementa un anumit program sau pentru a evita o anumită obligație, în scopul obținerii sprijinului financiar în mod necuvenit.
 + 
Capitolul IICondițiile de eligibilitate, asistența financiară și tipurile de cheltuieli + 
Articolul 3Condițiile de eligibilitate(1)În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:a)să exploateze o suprafață cultivată cu soiuri de viță-de-vie care produc struguri pentru vin, de minimum 0,1 ha;b)să fie înscrisă în Registrul plantațiilor viticole suprafața de viță-de-vie cu soiuri care produc struguri pentru vin, pentru care s-a încheiat polița de asigurare a recoltei;c)să fie declarată la APIA pe cererea unică de sprijin;d)să încheie cu un asigurător o poliță de asigurare a recoltei în care să fie menționate cel puțin:(i)denumirea producătorului viticol care exploatează parcela viticolă;(ii)codul numeric al parcelei viticole;(iii)suprafața parcelei asigurate;(iv)blocul fizic, respectiv localizarea suprafeței parcelei asigurate; soiul de struguri pentru vin;(v)cantitatea de struguri pentru vin asigurată;(vi)suma asigurată pe hectar;(vii)riscurile asigurate;(viii)valoarea primei de asigurare;e)plățile din asigurare nu compensează producătorii pentru mai mult de 100% din pierderea de venit suferită, ținând cont de orice compensație pe care producătorii o obțin din alte scheme de sprijin sau de asigurare legate de riscul asigurat.(2)Nu se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru:a)asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu struguri de masă;b)asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu soiurile Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton și Herbemont.
 + 
Articolul 4Asistența financiară(1)Asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltelor nu depășește:a)80% din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale;b)50% din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva:(i)pierderilor prevăzute la lit. a) și a pierderilor cauzate de alte fenomene climatice nefavorabile;(ii)pierderilor cauzate de animale, de boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători.(2)Asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltei poate fi acordată dacă plățile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători peste 100% din pierderile de venit suferite, luând în calcul eventualele despăgubiri pe care producătorii le-ar fi putut obține în cadrul altor scheme de sprijin în legătură cu riscul asigurat.(3)Sunt rambursate costurile eligibile suportate efectiv de către beneficiar.(4)Beneficiarul se asigură că în contractele de asigurare sunt prevăzute măsurile necesare care trebuie luate de către acesta pentru prevenirea riscurilor, potrivit prevederilor art. 59 alin. (5) ultima teză din Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 și (UE) nr. 1.307/2013.(5)Taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile suportate de beneficiar nu este eligibilă, cu excepția cazului în care taxa respectivă nu poate fi recuperată în temeiul legislației în vigoare în materie de TVA.
 + 
Capitolul IIICererea de plată a sprijinului financiar + 
Articolul 5Termenul-limită și documentele care însoțesc cererea de plată(1)Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul intervenției de asigurare a recoltelor, solicitantul, persoană fizică/juridică, trebuie să depună, până la data de 15 octombrie a fiecărui exercițiu financiar din perioada de programare 2024-2027, la centrele județene și al municipiului București ale APIA, o cerere de plată, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie, însoțită de următoarele documente:a)copia actului de identitate (buletin/carte de identitate), pentru persoane fizice, sau copiile certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului și certificatului de înregistrare fiscală, pentru persoane juridice;b)copia poliței de asigurare, însoțită de copia dovezii plății acesteia și a contractului de asigurare;c)document de identitate bancară.(2)În situația în care unele dintre documentele solicitate sunt emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, se aplică prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, cu modificările și completările ulterioare.(3)Cererea de plată poate fi corectată în conformitate cu prevederile art. 59 alin. (6) din Regulamentul (UE) 2021/2.116.(4)Solicitantul are obligația să notifice APIA cu privire la orice modificări intervenite între suprafețele administrate și datele înscrise în cererea de plată, în termen de 10 zile lucrătoare de la apariția acestora.
 + 
Articolul 6Condiții pentru depunerea cererilor de platăÎn situația în care un producător viticol asigură recolta plantațiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin, ale căror suprafețe sunt situate în mai multe unități administrativ-teritoriale, acesta formulează și depune cerere de plată la centrele județene ale APIA în a căror rază de competență administrativă este situată plantația viticolă pentru care se solicită sprijin.
 + 
Capitolul IVImplementare, monitorizare și condiții artificiale + 
Articolul 7Modalitățile de verificare și control(1)APIA, în calitate de autoritate responsabilă cu implementarea intervenției de asigurare a recoltelor, îndeplinește următoarele atribuții:a)aplică un sistem de avertizare timpurie și de monitorizare în ceea ce privește cheltuielile din Fondul european de garantare agricolă și disponibilitatea angajării fondurilor, în funcție de modificările care apar ca urmare a aprobării cererilor de plată;b)verifică cererile de plată în vederea aprobării sau respingerii, în ordinea primirii acestora, care vor fi admise la finanțare având în vedere sumele disponibile pentru această intervenție, până la atingerea plafonului maxim anual, și notifică beneficiarul cu privire la încadrarea valorii în plafon;c)asigură verificarea administrativă a suprafețelor parcelelor de viță-de-vie asigurate;d)efectuează controale la fața locului înainte de efectuarea plății, astfel:(i)solicitanții sprijinului sunt controlați după stabilirea unui eșantion de control care reprezintă minimum 5% din numărul cererilor și minimum 5% din sumele care fac obiectul cererilor;(ii)eșantionul de control este alcătuit dintr-un eșantion aleatoriu de minimum 1% și un eșantion de risc de minimum 4%;(iii)stabilirea eșantionului de control se face de către APIA după evaluarea riscurilor și impactului controalelor din anul anterior, conform procedurii operaționale aprobate;e)verifică existența și concordanța datelor înscrise în documentele aflate în dosar și în sistemele informatice;f)prin centrele județene, anunță beneficiarul în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii dacă aceasta a fost acceptată sau, în cazul în care documentația este incompletă, anunță beneficiarul în vederea completării dosarului;g)după verificarea și aprobarea cererilor, întocmește o situație centralizatoare a sumelor de plată, care va fi înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea asigurării fondurilor necesare pentru plată;h)efectuează plata sprijinului financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltei, conform prevederilor Regulamentului (UE) 2021/2.116.(2)Beneficiarul intervenției de asigurare a recoltelor are obligația păstrării oricăror documente și înregistrări care dovedesc efectuarea operațiunilor pe o perioadă de 5 ani de la data încasării sprijinului financiar prevăzut de prezenta metodologie.(3)APIA poate delega anumite acțiuni în baza unui protocol de delegare către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole.(4)Suprafața eligibilă la plată este reprezentată de valoarea cea mai mică determinată prin compararea suprafețelor menționate în polița de asigurare, în procesul-verbal privind verificarea în Registrul plantațiilor viticole, în cererea de plată pe suprafață și în procesul-verbal de măsurătoare cu GPS-ul pentru cererile cuprinse în eșantionul de control.
 + 
Articolul 8Condiții artificiale și recuperarea asistenței financiare(1)Nu se acordă sprijin financiar/Se retrage sprijinul acordat beneficiarului în privința căruia s-a constatat că au fost create în mod artificial condițiile necesare acordării sprijinului, contrar prevederilor art. 62 din Regulamentul (UE) 2021/2.116.(2)Se consideră condiții artificiale acele condiții create în mod voluntar de către beneficiarii sprijinului financiar pentru a obține un avantaj necuvenit.(3)În cazul în care, în urma efectuării plății, se constată că beneficiarul a creat condiții artificiale pentru a i se acorda sprijinul financiar, APIA aplică procedura de recuperare a plăților necuvenite.
 + 
Articolul 9Dispoziții finale(1)Beneficiarul trebuie să depună, din propria inițiativă, toate eforturile pentru a lua cunoștință de toate informațiile publice referitoare la plățile prevăzute în prezenta metodologie, pentru care depune cererea de plată, astfel încât să cunoască toate condițiile și criteriile de acordare a acestora.(2)În vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art. 59 din Regulamentul (UE) 2021/2.116, datele privind beneficiarii și/sau cererile de plată depuse de aceștia la APIA se fac publice, în conformitate cu art. 98 din Regulamentul (UE) 2021/2.116, și pot fi prelucrate de către instituții de audit și/sau de investigare ale Uniunii Europene și/sau ale statelor membre.
 + 
ANEXĂla metodologie

Centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Operator de date cu caracter personal: 9596 Centrul județean …………………… Nr. de înregistrare și data
Nr. unic de identificare beneficiar din Registrul unic de identificare (RUI) (ID)*)


CERERE DE PLATĂ
privind sprijinul financiar pentru intervenția IS-V-03 „Asigurarea recoltelor“
DATE DE IDENTIFICARE BENEFICIARPERSOANE JURIDICE/PFA/ÎI/ÎF

1. Denumirea persoanei juridice/PFA/ÎI/IF*)
2. Cod unic de înregistrare (CUI)/ Cod de identificare fiscală (CIF)*)
3. Numele titularului/administratorului/reprezentantului legal*) 4. Prenumele titularului/administratorului/reprezentantului legal*)
5. CNP titular/administrator/reprezentant legal*)
Cod țară și nr. act identitate (pentru altă cetățenie)

PERSOANE FIZICE

6. Numele*) 7. Prenumele*)
8. CNP*)
Cod țară și nr. act. identitate (pentru altă cetățenie)

SEDIUL SOCIAL AL PJ/PFA/ÎI/ÎF/ADRESA DOMICILIULUI PF

9. Județul/Sectorul*) 10. Localitatea*)
11. Satul/Strada 12. Nr. 13. Cod poștal 14. Bl. 15. Ap.
16. Telefon*) 17. Fax 18. E-mail

COORDONATE BANCARE ALE BENEFICIARULUI*)

19. Banca*) 20. Sucursala/Agenția*)
21. IBAN*)

ÎMPUTERNICIT (pentru cazurile în care cererea este semnată prin împuternicit)

22. Numele 23. Prenumele
24. CNP
25. Nr. și data împuternicirii/procurii notariale

*) Câmpuri obligatoriu a fi completate.Solicit să beneficiez de ajutorul pentru intervenția IS-V-03 „Asigurarea recoltelor“, conform prevederilor Regulamentului (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 și (UE) nr. 1.307/2013 și ale Regulamentului (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013.Valoarea totală a ajutorului: …………………….. leireprezentând80% []50% []din valoarea totală a primei de asigurare conform Chitanței nr. ……../…………….Valoarea totală a despăgubirilor încasate în legătură cu riscul asigurat: …………………. leiAlte despăgubiri încasate pentru riscul asigurat în cadrul altor scheme de sprijin conform legislației Uniunii Europene sau naționale: ……………… leiTabel cu suprafețe viticole asigurate

Nr. crt. Codul numeric al parcelei viticole (CNPV) Suprafața parcelei – ha - Soiul viței-de-vie Nr. bloc fizic Nr. parcelă/cultură 1a; 1b; 1c; 1d
1 2 3 4 5* 6*
TOTAL

* Coloanele 5 și 6 se vor completa conform anexei II.A – Declarația de suprafață din cererea de plată din campania pentru care s-a încheiat polița de asigurare.Anexez în sprijinul prezentei cereri documentele justificative necesare:a)copie a actului de identitate (buletin/carte de identitate), pentru persoane fizice, certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului și certificat de înregistrare fiscală, pentru persoane juridice;b)copia poliței de asigurare, dovada plății acesteia și copia după contractul de asigurare;c)document de identitate bancară.AngajamentSubsemnatul, ……………………………………………, mă angajez să furnizez orice document justificativ care îmi va fi solicitat, să mă supun oricărui control și, în cazul în care declarația mea se va dovedi falsă, să înapoiez la simpla cerere a APIA suma care a fost virată de aceasta cu titlu de ajutor, fără a prejudicia eventualele urmări ce ar putea fi angajate împotriva mea.Declar că am luat cunoștință de prevederile Uniunii Europene și naționale privind asigurarea recoltelor de struguri pentru vin și recunosc că orice încălcare a dispozițiilor care sunt precizate de APIA antrenează respingerea ajutorului sau înapoierea sumelor incorect încasate.Certific faptul că nu a mai fost încheiată nicio altă poliță de asigurare pentru suprafața menționată în prezenta cerere.Data …../…../……………..SemnăturaLS

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x