METODOLOGIE din 12 noiembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 9 decembrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 6129 24/10/2022
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOG 44 29/01/2004
ART. 9REFERIRE LAHG 1483 09/09/2004
ART. 9REFERIRE LAOG 44 29/01/2004
ART. 9REFERIRE LANORMA 09/09/2004
ART. 13REFERIRE LAOG 44 29/01/2004 ART. 37
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 6129 24/10/2022
ActulAPROBAT DEORDIN 5924 12/11/2009
ActulCONTINUT DEORDIN 5924 12/11/2009

privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European



 + 
Articolul 1Cursurile de iniţiere în limba română se adresează următoarelor categorii de adulţi:a) străini care au dobândit o formă de protecţie în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare;b) străini care au dobândit un drept de şedere în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare;c) cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2(1) Categoriile de străini adulţi nominalizate la art. 1 beneficiază de dreptul de a participa gratuit la cursuri de iniţiere în limba română, o singură dată, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.(2) Cursurile de iniţiere în limba română prevăzute la art. 1 se organizează de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în colaborare cu centrele teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări (ORI).
 + 
Articolul 3(1) Cererile de participare la cursurile de iniţiere în limba română, însoţite de copia legalizată a documentului de identitate, se depun de către persoanele interesate la inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sau la sediile centrelor teritoriale ale ORI. În aceasta din urmă situaţie, centrele teritoriale ale ORI transmit cererile de participare, însoţite de copiile legalizate ale documentelor de identitate, în termen de cel mult 5 zile de la primire, inspectoratelor şcolare în a căror rază domiciliază beneficiarii.(2) În fiecare an şcolar, înscrierea la cursurile de iniţiere în limba română se realizează înainte de începutul cursurilor semestrului I, în perioada 25 august-5 septembrie.(3) În situaţia în care cererile de înscriere sunt depuse iniţial la centrele teritoriale ale ORI, acestea vor fi transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti nu mai târziu de data de 5 septembrie. Cererile de înscriere şi copiile legalizate ale documentelor de identitate, transmise de centrele teritoriale ale ORI inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, vor fi însoţite de o adresă de înaintare oficială.
 + 
Articolul 4(1) Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este numit un inspector responsabil cu organizarea, monitorizarea şi evaluarea cursului de iniţiere în limba română.(2) Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este nominalizată unitatea şcolară sau, după caz, unităţile şcolare unde urmează să se desfăşoare cursul. Unităţilor şcolare li se aduce la cunoştinţă nominalizarea, prin transmiterea deciziei inspectorului şcolar general, nu mai târziu de data de 11 septembrie.(3) Unităţile şcolare care organizează cursul vor stabili, prin decizie a consiliului de administraţie, până cel târziu la data de 14 septembrie, spaţiul de desfăşurare, profesorul/profesorii care vor preda cursul, orarul cursului.(4) Orarul cursului va fi stabilit pe baza consultării conducerii unităţii şcolare cu profesorul/profesorii care predau cursul şi cu participanţii sau reprezentanţi ai participanţilor la curs.(5) Cursanţii vor fi înscrişi nominal într-un catalog special, în care se va consemna prezenţa la curs.
 + 
Articolul 5În situaţia în care inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, respectiv unităţile şcolare nu dispun de spaţii corespunzătoare desfăşurării cursurilor de iniţiere în limba română, ORI va pune la dispoziţie spaţiile necesare în sediile centrelor teritoriale.
 + 
Articolul 6(1) Cursurile de iniţiere în limba română se desfăşoară pe durata unui an şcolar şi respectă structura anului şcolar stabilită anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.(2) Numărul de ore pe săptămână este de 4 (patru).
 + 
Articolul 7(1) O grupă este constituită în medie din 15 persoane. Numărul minim de participanţi este de 10, iar numărul maxim de participanţi este de 20.(2) Prin excepţie, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti poate aproba organizarea de grupe al căror efectiv depăşeşte numărul maxim sau este sub numărul minim de participanţi.
 + 
Articolul 8Predarea cursului de iniţiere în limba română se realizează pe baza programelor speciale, elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la ordin.
 + 
Articolul 9(1) În conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie în România, participanţi la curs, beneficiază gratuit de manuale.(2) Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare, străinii adulţi care au dobândit un drept de şedere în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European achiziţionează manualele, contra cost, la începerea cursului.(3) Beneficiază gratuit de câte un manual şi profesorul/ profesorii care susţine/susţin cursul.(4) Distribuirea şi asigurarea manualelor se realizează în conformitate cu procedurile prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.
 + 
Articolul 10(1) În perioada 1-15 iunie se finalizează cursul de iniţiere în limba română, prin evaluarea cursanţilor, conform prevederilor prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.(2) În urma evaluării, fiecare cursant va primi din partea unităţii şcolare organizatoare un certificat de participare, în care se va înscrie inclusiv nivelul de competenţă lingvistică dobândit, conform unuia dintre nivelurile de referinţă (A1, A2, B1, B2, C1, C2) precizate în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei. Modelul certificatului de participare este prezentat în anexa la anexa nr. 3 la ordin.
 + 
Articolul 11(1) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Direcţia generală formare continuă, asigură formarea profesorilor care vor preda cursul de iniţiere în limba română pentru adulţi.(2) În realizarea activităţilor de formare a profesorilor, Direcţia generală formare continuă colaborează cu Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe.(3) În vederea bunei organizări şi a susţinerii activităţilor de formare, de comun acord, Direcţia generală formare continuă, Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi Institutul Limbii Române pot stabili parteneriate cu diferite instituţii şi organizaţii acreditate/recunoscute din domeniu.
 + 
Articolul 12Retribuţia profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face, în condiţiile legii, prin cumul sau plata cu ora.
 + 
Articolul 13(1) În baza prevederilor art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea activităţilor legate de desfăşurarea activităţilor prevăzute în prezenta metodologie, referitoare la formarea profesorilor şi realizarea manualelor, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.(2) Fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti organizator va suporta cheltuielile de transport necesare distribuirii manualelor pentru cursanţii din unităţile şcolare din subordine în care se desfăşoară cursul de iniţiere în limba română.(3) Plata profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face din bugetele unităţilor şcolare care organizează cursul.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x