METODOLOGIE din 12 august 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII SI COMUNICATIILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 18 august 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 1635 12/08/2020
ActulREFERIRE LACOD AERIAN 18/03/2020 ART. 18
ART. 1REFERIRE LACOD AERIAN 18/03/2020 ART. 18
ART. 2REFERIRE LACOD AERIAN 18/03/2020 ART. 18
ART. 3REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002
ANEXA 2REFERIRE LACOD AERIAN 18/03/2020 ART. 18
ANEXA 3REFERIRE LACOD AERIAN 18/03/2020 ART. 18
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1635 12/08/2020
ActulCONTINUT DEORDIN 1635 12/08/2020
ActulREFERIT DEORDIN 1635 12/08/2020





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 1.635 din 12 august 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 748 din 18 august 2020.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie se aplică pentru rambursarea contravalorii serviciilor de navigație aeriană de rută, respectiv terminal, furnizate zborurilor prevăzute la art. 18 alin. (3) și (4) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian.
 + 
Capitolul IIFundamentarea sumelor reprezentând contravaloarea serviciilor de navigație aeriană pentru zboruri scutite + 
Articolul 2(1)În conformitate cu dispozițiile art. 18 alin. (5) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, furnizorii de servicii civile de navigație aeriană de rută, respectiv furnizorii de servicii civile de navigație aeriană terminală cărora li se aplică o schemă comună de tarifare pentru serviciile de navigație aeriană, stabilită prin reglementări europene, primesc sub formă de rambursare contravaloarea serviciilor furnizate, aferente zborurilor scutite de la plata tarifelor.(2)Rambursarea prevăzută la alin. (1) se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. + 
Articolul 3(1)Furnizorii de servicii de navigație aeriană prevăzuți la art. 2 au obligația de a prezenta Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor propuneri pentru înscrierea în bugetul de stat a sumelor estimative ce reprezintă cheltuieli ce urmează a fi rambursate, în vederea cuprinderii acestora în bugetul ministerului, în termenele stabilite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare. (2)Anual, în etapa de elaborare a proiectului bugetului de stat, furnizorii de servicii de navigație aeriană fundamentează sumele necesare de la bugetul de stat, corespunzător costurilor prognozate pentru zborurile scutite. (3)Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în calitate de ordonator principal de credite, transmite furnizorilor de servicii de navigație aeriană sumele aprobate în bugetul de stat pentru anul respectiv, cu defalcare pe trimestre.
 + 
Capitolul IIISolicitarea sumelor de la bugetul de stat reprezentând rambursarea contravalorii serviciilor de navigație aeriană pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii + 
Articolul 4(1)Pentru rambursarea contravalorii serviciilor de navigație aeriană pentru zborurile scutite de la plata tarifelor, zboruri efectuate în luna curentă și regularizările aferente zborurilor efectuate în lunile anterioare, furnizorii de servicii de navigație aeriană vor întocmi lunar, în 3 exemplare:a)formularul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie „Situația veniturilor facturate de EUROCONTROL“. Formularul se completează exclusiv cu contravaloarea prestațiilor pentru zborurile scutite, prin extragerea acestora din centralizatorul întocmit pe baza documentelor primite lunar de la EUROCONTROL;b)formularul prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie „Decont privind rambursarea de la bugetul de stat a contravalorii serviciilor de navigație aeriană de rută pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii“;c)formularul prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta metodologie „Decont privind rambursarea de la bugetul de stat a contravalorii serviciilor de navigație aeriană de terminal pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii“. (2)Furnizorii de servicii de navigație aeriană vor solicita Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în scris, sub semnătura conducătorului unității, rambursarea contravalorii serviciilor de navigație aeriană pentru zborurile scutite de la plata tarifelor, anexând formularele prevăzute la alin. (1) până la data de 28 a fiecărei luni, în vederea analizării sumelor solicitate pentru luna anterioară celei în care se solicită deschiderea de credite și a întocmirii cererii de deschidere a creditelor bugetare.(3)Analiza sumelor solicitate se va face în baza datelor extrase din bazele de date ale EUROCONTROL și, respectiv, ale furnizorilor de servicii de navigație aeriană, prezentate în formularele prevăzute la alin. (1).
 + 
Capitolul IVDispoziții finale + 
Articolul 5(1)Formularele prevăzute în anexele nr. 2 și, respectiv, nr. 3 constituie documentele în baza cărora se aprobă de către ordonatorul principal de credite înregistrarea în contabilitatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a sumelor rambursate furnizorilor de servicii de navigație aeriană de rută și, respectiv, de terminal prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor potrivit art. 2.(2)Rambursarea contravalorii serviciilor de navigație aeriană pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii aferente lunilor noiembrie și decembrie ale fiecărui an se va efectua din fondurile bugetare ale anului următor.(3)Rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, se acordă pe baza datelor prezentate sub responsabilitatea furnizorilor de servicii de navigație aeriană de rută și, respectiv, de terminal, aprobată de ordonatorul principal de credite pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate anual cu această destinație. + 
Articolul 6Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa nr. 1la metodologie
Situația veniturilor facturate de EUROCONTROL pentru luna …………………………. anul ……………………….

Nr. crt. Numele clientului/ categorie zboruri exceptate Luna prestației Valoarea prestației naționale (euro)
0 1 2 3
TOTAL GENERAL

NOTĂ:Se completează numai prestațiile aferente zborurilor scutite de la plata tarifelor de rută. Datele furnizate mai sus sunt extrase din baza de date a EUROCONTROL transmisă către furnizorii de servicii de navigație aeriană.Certificăm pe propria răspundere legalitatea, necesitatea, oportunitatea, realitatea și exactitatea datelor înscrise.
Director general,
……………………………
Director economic,
……………………………

 + 
Anexa nr. 2la metodologie
Decont privind rambursarea de la bugetul de stat a contravalorii serviciilor de navigație aeriană de rută
pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii, din luna ………….. anul …….
A.Servicii de rută/Zboruri exceptate

Nr. crt. Luna/Anul Categoria de zboruri exceptate*) Nr. unităților de servicii de rută Tariful unitar de rută (lei) Contravaloarea (lei)
0 1 2 3 4 5 = 3 * 4
TOTAL A

Tabelul A cuprinde centralizatorul prestațiilor exceptate efectuate în luna de referință, grupate pe categoriile de zboruri exceptate. Determinarea contravalorii prestațiilor exceptate se va efectua în moneda națională, prin înmulțirea numărului de unități de servicii exceptate, pe fiecare categorie, cu tariful unitar, exprimat în moneda națională.B.Regularizări pentru lunile anterioare**)

Nr. crt. Luna/Anul Valoarea regularizării (euro) Cursul de schimb Contravaloarea (lei)
0 1 2 3 4 = 2 * 3
TOTAL B

Tabelul B cuprinde regularizările efectuate în luna de referință pentru prestații efectuate în perioade anterioare. Pentru aceste regularizări determinarea contravalorii prestațiilor exceptate se va efectua în moneda națională, prin înmulțirea contravalorii în euro a sumelor regularizate cu cursul de schimb în vigoare la finele lunii pentru care este calculată regularizarea.

TOTAL GENERAL = TOTAL A + TOTAL B

*) Zborurile vor fi grupate pe categoriile de zboruri exceptate, menționându-se echivalentul de la art. 18 alin. (3) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian. **) Regularizări comunicate de EUROCONTROL prin situațiile lunare transmise.Certificăm pe propria răspundere legalitatea, necesitatea, oportunitatea, realitatea și exactitatea datelor înscrise.
Director general,
…………………………….
Director economic,
…………………………….
Vizat pentru controlul financiar preventiv
Ordonator principal de credite,
…………………………….
Direcția transport aerian
Director,
…………………………….
Direcția economică
Director,
…………………………….

 + 
Anexa nr. 3la metodologie
Decont privind rambursarea de la bugetul de stat a contravalorii serviciilor de navigație aeriană de terminal
pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii, din luna …………..

Nr. crt. Data operării Nume operator/înmatriculare aeronavă Categoria de zboruri exceptate*) Rata unitară Unități de servicii Contravaloarea tarifului (lei)
0 1 2 3 4 5 6 = 4 * 5
TOTAL

Tabelul va conține numai prestațiile aferente zborurilor scutite de la plata tarifelor efectuate în luna de referință și, dacă este cazul, regularizări din alte luni. Determinarea contravalorii prestațiilor exceptate se va efectua în moneda națională, prin înmulțirea numărului de unități de servicii exceptate pe fiecare client și categorie cu tariful unitar, exprimat în moneda națională.*) Zborurile vor fi grupate pe categoriile de zboruri exceptate conform art. 18 alin. (4) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian.Certificăm pe propria răspundere legalitatea, necesitatea, oportunitatea, realitatea și exactitatea datelor înscrise, precum și faptul că operatorii aeronavelor prevăzute în coloana 2 nu au fost facturați pentru zborul din data prevăzută în coloana 1.
Director general,
………………………………….
Director economic,
………………………………….
Vizat pentru controlul financiar preventiv
Ordonator principal de credite,
………………………………….
Direcția transport aerian
Director,
………………………………….
Direcția economică
Director,
………………………………….

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x