METODOLOGIE din 11 octombrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 872 din 25 octombrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 87 10/04/2006
ActulREFERIRE LAHG 1258 18/10/2005 ART. 15
ActulREFERIRE LAOUG 75 12/07/2005 ART. 24
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 18/10/2005 ART. 15
ART. 2REFERIRE LAHG 1258 18/10/2005 ART. 15
ART. 2REFERIRE LAREGULAMENT 18/10/2005 ART. 15
ART. 3REFERIRE LAHG 1258 18/10/2005 ART. 15
ART. 3REFERIRE LAREGULAMENT 18/10/2005 ART. 15
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 5338 11/10/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 5338 11/10/2006

privind criteriile de selecţie şi de formare a experţilor înscrişi în Registrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar al experţilor în evaluare şi acreditare



Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 24 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 87/2006, precum şi ale dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.258/2005, cu modificările ulterioare. + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) are dreptul să folosească colaboratori externi, din ţară sau din străinătate, experţi în domeniul de activitate al ARACIP, înscrişi în registrul propriu al experţilor de evaluare şi acreditare, angajaţi pe bază de contract, remuneraţi conform legii.
 + 
Articolul 2Poate fi desemnat în calitate de colaborator extern, expert în evaluare şi acreditare, orice cadru didactic care îndeplineşte criteriile stabilite prin prezenta metodologie, precum şi condiţiile prevăzute de art. 15 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.258/2005, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 3Experţii în evaluare şi acreditare îndeplinesc atribuţiile prevăzute de art. 15 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.258/2005, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 4Calitatea de expert în evaluare şi acreditare se dobândeşte prin înscrierea în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, în urma participării şi promovării etapelor selecţiei organizate de către ARACIP.
 + 
Capitolul IICriterii de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare + 
Articolul 5(1) Poate participa la selecţia pentru dobândirea calităţii de expert în evaluare şi acreditare orice persoană interesată care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii:a) este cadru didactic;b) are experienţă şi expertiză în evaluarea instituţională, de programe sau proiecte;c) dovedeşte competenţă profesională;d) a participat, în ultimii 3 ani, la programe de formare profesională continuă în domeniul educaţional (minimum 40 de ore);e) are disponibilitate de deplasare pe distanţe mari, în afara judeţului de reşedinţă.(2) Constituie un avantaj experienţa managerială în învăţământul preuniversitar.
 + 
Articolul 6Înscrierea la selecţia pentru calitatea de expert în evaluare şi acreditare se poate face prin următoarele modalităţi:a) solicitare în nume propriu;b) propunere din partea unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a inspectoratelor şcolare;c) propunere din partea altor instituţii, organizaţii şi organisme cu atribuţii în domeniul educaţional.
 + 
Capitolul IIIProcedurile de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare + 
Articolul 7Procedurile de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare, în vederea înscrierii acestora în Registrul ARACIP, sunt organizate şi desfăşurate de către ARACIP.
 + 
Articolul 8În vederea înscrierii la selecţie, persoanele interesate vor depune, la sediul ARACIP, un dosar care va conţine următoarele documente:a) curriculum vitae;b) scrisoare de motivaţie;c) portofoliu personal, care să cuprindă dovezi referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 5 (referinţe, lucrări publicate, manuale, articole etc.).
 + 
Articolul 9(1) Procedurile pentru selecţia experţilor în evaluare şi acreditare presupun derularea următoarelor etape:a) analiza dosarelor personale depuse de persoanele interesate în participarea la selecţie;b) participarea la interviu;c) participarea la un program de formare profesională acreditat, organizat de ARACIP sau de altă organizaţie furnizoare;d) demonstrarea în practică a competenţelor de evaluator pe baza instrumentelor naţionale de evaluare.(2) La programul de formare profesională organizat de ARACIP vor participa doar persoanele declarate admise ca urmare a promovării etapelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b). Programul de formare profesională include şi participarea la 3 vizite de evaluare la organizaţii furnizoare de educaţie, în vederea verificării aptitudinilor în domeniul evaluării externe.(3) Structura programului de formare profesională organizat de ARACIP este prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
 + 
Articolul 10Perioada de desfăşurare a procedurilor de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare, precum şi componenţa comisiei pentru selecţia experţilor în evaluare şi acreditare sunt stabilite prin decizie a preşedintelui ARACIP şi sunt făcute publice de către ARACIP, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Articolul 11Rezultatele selecţiei experţilor în evaluare şi acreditare vor fi făcute publice de ARACIP, în termen de maximum 5 zile de la finalizarea procedurilor.
 + 
Articolul 12În cazul în care este declarată admisă în urma promovării procedurilor de selecţie, o persoană care este angajată în cadrul administraţiei centrale a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, respectiv a inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, acesteia i se acordă un termen de 30 de zile pentru soluţionarea situaţiei de incompatibilitate în care se află. În cazul în care situaţia de incompatibilitate nu este înlăturată în termenul de 30 de zile, persoana în cauză este declarată respinsă.
 + 
Articolul 13Persoanele declarate admise în urma parcurgerii procedurilor de selecţie sunt înscrise în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare.
 + 
Capitolul IVFormarea experţilor în evaluare şi acreditare + 
Articolul 14Experţii în evaluare şi acreditare ai ARACIP au obligaţia de a participa, cel puţin o dată la 5 ani, la activităţi şi programe de formare profesională în domeniul evaluării instituţionale şi al acreditării.
 + 
Articolul 15(1) Activităţile şi programele de formare profesională în domeniul evaluării instituţionale şi al acreditării, precum şi planificarea participării experţilor la aceste activităţi şi programe de formare se stabilesc de Consiliul ARACIP.(2) Cheltuielile aferente activităţilor şi programelor de formare profesională în domeniul evaluării instituţionale şi al acreditării derulate în altă localitate decât cea de domiciliu vor fi suportate de către ARACIP, respectiv de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, după caz.
 + 
Capitolul VDispoziţii tranzitorii şi finale + 
Articolul 16(1) Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare se publică pe site-ul ARACIP.(2) Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare se actualizează periodic, pe baza criteriilor şi a procedurilor de selecţie prevăzute de prezenta metodologie.
 + 
Articolul 17Fiecare expert în evaluare şi acreditare are obligaţia să semneze, înainte de desfăşurarea vizitei de evaluare la o organizaţie furnizoare de educaţie, o declaraţie pe propria răspundere că nu se află în niciuna dintre următoarele situaţii de incompatibilitate:a) nu are soţul sau soţia ori alte rude până la gradul al III-lea inclusiv, după caz, angajate în cadrul organizaţiei furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;b) nu se află în raport de rudenie până la gradul al III-lea inclusiv cu conducerea organizaţiei furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;c) nu are calitatea de angajat al organizaţiei furnizoare de educaţie supuse evaluării;d) nu se află într-un raport patrimonial cu organizaţia furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;e) nu a participat la conceperea sau la realizarea raportului de evaluare internă al organizaţiei furnizoare de educaţie supuse evaluării.
 + 
Articolul 18(1) Experţii în evaluare şi acreditare au obligaţia ca, la momentul înscrierii în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, să încheie un contract de exclusivitate cu ARACIP.(2) Încălcarea dispoziţiilor contractuale atrage răspunderea disciplinară a celui în cauză şi excluderea din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fără drept de reînscriere.
 + 
Articolul 19Experţii în evaluare şi acreditare înscrişi în Registrul ARACIP sunt supuşi unei evaluări anuale a rezultatelor obţinute în activitatea de evaluare instituţională, desfăşurată în cursului anului respectiv. În cazul în care se constată refuzul de a participa la minimum 3 vizite de evaluare şi/sau obţinerea calificativului "slab" ca urmare a evaluării activităţii desfăşurate, persoana respectivă va fi exclusă din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fără drept de reînscriere.
 + 
Articolul 20(1) În cazul în care se constată existenţa unei situaţii de incompatibilitate prevăzute de art. 17 şi nedeclarată cu ocazia evaluării unei organizaţii furnizoare de educaţie, persoana respectivă va fi exclusă din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fără drept de reînscriere.(2) În situaţia în care se constată nerespectarea sau neglijarea, de către experţii în evaluare şi acreditare, a regulilor de conduită prevăzute de Codul de etică profesională a experţilor în evaluare şi acreditare ai ARACIP, aceştia vor fi excluşi din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fără drept de reînscriere.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x