METODOLOGIE din 11 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUINr. 115 din 11 februarie 2002MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR sI LOCUINTEINr. 288 din 6 martie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 19 iunie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 466 18/07/2001
ART. 1REFERIRE LAOUG (R) 244 28/11/2000 ART. 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEPROCEDURA 06/12/2023
ActulREFERIT DENORMATIV 04/07/2019
ActulREFERIT DENORMATIV 23/07/2019
ActulREFERIT DEORDIN 799 06/02/2012
ActulREFERIT DENORMATIV 06/02/2012
ActulREFERIT DEORDIN 2219 10/12/2010
ActulREFERIT DEORDIN 1216 06/10/2008
ActulREFERIT DENORMATIV 06/10/2008
ActulREFERIT DEORDIN 76 23/01/2006
ActulREFERIT DEREGULAMENT 23/01/2006
ActulREFERIT DEORDIN 661 28/06/2006
ActulREFERIT DENORMATIV 28/06/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 115 11/02/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 115 11/02/2002

privind stabilirea categoriilor de importanţa a barajelor – NTLH-021



 + 
Capitolul 1Obiectul prezentei metodologii + 
Articolul 1Stabilirea categoriilor de importanţa a barajelor reprezintă o obligaţie legală a deţinătorilor/administratorilor de baraje, cu orice titlu, denumiţi în continuare deţinători de baraje, în temeiul prevederilor art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 466/2001, şi este utilizata pentru:a) stabilirea tipului de urmărire în timp a barajelor – specială sau curenta – în conformitate cu rigorile impuse de sistemul calităţii în construcţii;b) ierarhizarea barajelor în vederea stabilirii programelor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a acestora;c) stabilirea listei cuprinzând barajele cu risc sporit;d) stabilirea atribuţiilor de verificare şi control al barajelor, care revin autorităţilor publice centrale din domeniul lucrărilor publice şi din domeniul gospodăririi apelor;e) stabilirea obligaţiilor ce revin deţinătorilor de baraje, precum şi altor persoane juridice şi fizice privind siguranţa în exploatare a acestor tipuri de lucrări şi luarea măsurilor corespunzătoare de reducere a riscului.
 + 
Articolul 2(1) La stabilirea categoriei de importanţa a barajelor se va ţine seama de:a) caracteristicile tehnice ale lucrării, furnizate de către deţinător;b) modul în care barajul este proiectat, construit, exploatat, reparat, afectat în timpul exploatării, inspectat periodic, menţinut în exploatare, postutilizat sau abandonat;c) necesitatea protecţiei populaţiei, a proprietăţii şi a mediului împotriva consecinţelor potenţiale produse în cazul cedarii acestor lucrări;d) mărimea pagubelor potenţiale sau a prejudiciului pe care îl poate aduce un accident la barajul respectiv;e) impactul social-economic în cazul ruperii unui baraj;f) modul în care apa şi/sau deseul industrial lichid ori depus hidraulic este acumulat în cuveta lacului de acumulare sau a depozitului.(2) În scopul protecţiei populaţiei, a proprietăţii şi a mediului Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului poate trece un baraj într-o categorie de importanţa superioară faţă de cea declarata de deţinător şi îl poate declara cu risc sporit.(3) Lista cuprinzând barajele cu risc sporit şi cele încadrate conform alin. (2) într-o categorie superioară de importanţa se aproba prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
 + 
Capitolul 2Principii generale + 
Articolul 3(1) Prezenta metodologie se bazează pe cuantificarea componentelor riscului şi a riscului final asociat barajelor pentru acumulari de apa, precum şi barajelor şi digurilor care realizează depozite de deşeuri industriale, denumite în continuare baraje şi depozite, în vederea încadrării acestora în categoriile de importanţa A, B, C şi D, utilizându-se un sistem de criterii, indici şi notari.(2) În funcţie de valoarea indicelui de risc asociat barajului sau depozitului, acestea se încadrează în una dintre următoarele categorii de importanţa:● A – baraj de importanţa excepţionala;● B – baraj de importanţa deosebită;● C – baraj de importanţa normală;● D – baraj de importanţa redusă.În cazul unei valori a indicelui de risc asociat barajului sau depozitului mai mare de 1, riscul este inacceptabil, iar barajul nu poate fi exploatat.(3) Criteriul de stabilire a categoriei de importanţa a barajelor şi depozitelor îl constituie riscul determinat prin relaţia:risc = indicele de cedare x consecinţa.
 + 
Capitolul 3Criterii şi subcriterii + 
Articolul 4(1) Indicii utilizaţi în evaluarea riscului barajelor şi depozitelor sunt:a) indicele BA care este determinat de caracteristicile barajului sau depozitului (dimensiuni, tip, descarcatori, clasa de importanţa), ale amplasamentului acestuia (natura terenului de fundare şi zona seismică) şi de condiţiile lacului de acumulare sau, după caz, ale depozitului; criteriile şi punctajele corespunzătoare sunt prevăzute în tabelele nr. 1.1 şi, respectiv, nr. 2.1 din anexele nr. 1 şi 2;b) indicele CB, de stare a barajului, care este operant pentru barajele şi depozitele existente şi depinde de sistemul de supraveghere, de lucrările de întreţinere, de principalele date din urmărirea comportării în timp (UCC) şi de condiţiile lacului de acumulare şi ale uvrajelor-anexa; criteriile şi punctajele aferente sunt prevăzute în tabelele nr. 1.2 şi, respectiv, nr. 2.2 din anexele nr. 1 şi 2;c) indicele CA care cuantifica consecinţele avariei barajului sau a depozitului, ţinându-se seama de posibile pierderi de vieţi omeneşti, de efectele produse asupra mediului, de efectele socioeconomice etc.; criteriile şi punctajele corespunzătoare sunt prevăzute în tabelele nr. 1.3 şi, respectiv, nr. 2.3 din anexele nr. 1 şi 2.(2) Pentru fiecare indice cuantificarea se face pe baza subcriteriilor şi a sistemului de puncte atribuit acestora. Punctajul total al unui criteriu este dat de suma aritmetica a punctajelor subcriteriilor. În cazul indicilor BA şi CB situaţia cea mai favorabilă este exprimată prin punctajul maxim, iar suma punctajelor subcriteriilor este plafonata la maximum 100. În cazul indicelui CA subcriteriile sunt punctate maximal pentru consecinţele cele mai grave, iar suma acestora, în situaţia cea mai defavorabila, este plafonata la 100.(3) În cazul barajelor sau depozitelor aflate în faza de proiectare sau execuţie, indicelui CB, de stare a barajului, i se va atribui valoarea maxima (CB = 100).
 + 
Capitolul 4Încadrarea în categorii de importanţa a barajelor + 
Articolul 5Riscul asociat unui baraj se apreciază printr-un indice (RB) determinat prin relaţia:                 CA    RB = ––––––,         (α x BA + â x CB)în care indicii CA, BA şi CB sunt cei prezentaţi la art. 4, iar coeficienţii de pondere α şi â au valorile:a) coeficientul α:α = 1 – pentru baraje sau depozite proiectate ori verificate conform reglementărilor actuale;α = 0,8 – pentru baraje sau depozite proiectate pe baza unor reglementări mai vechi;α = 0,4 – pentru situaţii în care nu se cunosc date referitoare la proiectare;b) coeficientul â:â = 1 – pentru baraje sau depozite aflate în proiectare ori construcţie, respectiv existente, cu comportare normală pe toată durata de exploatare;â = 0,7 – pentru baraje sau depozite existente care au suferit incidente ori accidente în exploatare, remediate prin execuţia de lucrări suplimentare.
 + 
Articolul 6În funcţie de valoarea indicelui de risc asociat barajului (RB) se determina categoria de importanţa, după cum urmează:a) pentru barajele care realizează acumulari de apa:RB > 0,5 – baraj de importanţa excepţionala (A);0,5 ≥ RB > 0,25 – baraj de importanţa deosebită (B);0,25 ≥ RB > 0,1 – baraj de importanţa normală (C);RB ≤ 0,1 – baraj de importanţa redusă (D);b) pentru barajele şi digurile care realizează depozite de deşeuri industriale:RB > 0,8 – baraj de importanţa excepţionala (A);0,8 ≥ RB > 0,15 – baraj de importanţa deosebită (B);0,15 ≥ RB > 0,05 – baraj de importanţa normală (C);RB ≤ 0,05 – baraj de importanţa redusă (D).
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 7(1) Stabilirea categoriei de importanţa prin utilizarea prezentei metodologii revine proiectantului, în cazul lucrărilor noi, respectiv deţinătorului sau administratorului, în cazul barajelor existente.(2) Încadrarea unui baraj într-o categorie de importanţa se validează de către Comisia de avizare a proiectului, în cazul lucrărilor noi, şi, respectiv, de către Comisia de urmărire a barajelor, organizată de deţinător sau la care deţinătorul este afiliat, în cazul lucrărilor existente. Comisia Naţionala pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice are drept de control asupra stabilirii categoriei de importanţa şi, după caz, de modificare a acesteia pentru oricare dintre barajele din România.
 + 
Articolul 8Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1    ––-la metodologie–––––                            CRITERIILE ŞI PUNCTAJELE                    DE EVALUARE A INDICILOR DE RISC ASOCIATE                       BARAJELOR PENTRU ACUMULARI DE APA1. Tabelul nr. 1.1 – Caracteristicile barajului şi condiţiile amplasamentului (B.A.)┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┐│Criteriul │ │ │ │ ││parţial │ │ │ │ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│1. │Mici │Medii 15│ Dimensiunile │H ≤ 15 m şi │sau │H > 30 m sau │ ││ barajului │0,05 │ │hmc 10│ 6│ 2│ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│2 Tipul de │de greutate sau│cu contraforti│din │cu frontul ││ baraj │în arc │sau din │anrocamente │retenţie total ││ │(PG + VA) │anrocamente cu│cu nucleu de │sau parţial din││ │ │cu masca │argila │pământ ││ │ 20│(CB +ERm) 15│(ERn) 10│(TE) 5│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│3. Tipul de │deversor liber │deversor cu │baraj stavilar │fără ││descarcator │ │stavile │cu clapet şi │descarcatori de││ │ │ │vane de fund │suprafaţa ││ │ │ │ │(numai goliri) ││ │ 25│ 15│ 10│ 5│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│4. Terenul de │stanca │aluviuni │terenuri │ – ││fundare │ │ │dificile │ ││ │ 20│ 10│ 2│ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│5. Clasa de │ I │ II │ III-IV │ – ││ importanţa │ │ │ │ ││(STAS 4273-83)│ 15│ 10│ 5│ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│6. Zona │ D – F │ C │ B │ A ││ seismică │ │ │ │ ││(P 100-92) │ 7│ 7│ 5│ 3│├──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┤│ TOTAL BA │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘H – Înălţimea maxima de la talpa barajului;V – Volumul de apa acumulat în lac la atingerea nivelului maxim de calcul.    NOTĂ:1. Pentru fiecare criteriu parţial, se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoarea minimă.3. Valoarea totală a indicelui BA se obţine prin însumarea valorilor stabilite prntru fiecare criteriu.                   2. Tabelul nr. 1.2 – Starea barajului (CB)┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┐│Criteriul │ │ │ │ ││parţial │ │ │ │ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│1. │AMC*)+topo**)+ │topo+vizual │numai vizual │fără ││ Supraveghere │Vizual │ │ │supraveghere ││ │ 17│ 7│ 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│2. Echipament │operational+ │operational+ │incert (parte │capacitate de ││ mecanic │manevre curente│manevre │neoperational) │evacuare ││ │ │periodice │ │afectată***) ││ │ 17│ 7│ 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│3. Întreţinere│foarte buna 10│acceptabilă 5│slabă 0│ – │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│4. Vârsta T │T ≤ 10 ani │20 ≥T> 10 ani │50 ≥T>20 ani │T > 50 ani ││ │ 10│ 7│ 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│5. Infiltratii│în limite │atipice dar nu│evolutive (cu │care pun în ││(debite sau │prognozate │periculoase │cresteri │pericol ││subpresiuni) │(cf. proiect) │(fără antre- │necorelate cu │siguranţa ││ │ │nari, fără │factorii │barajului ││ │ │concentrari) │exteriori) │ ││A. Baraje din │ │ │ │ ││pământ sau │ │ │ │ ││anrocamente cu│ │ │ │ ││nucleu │ 17│ 7│ 3│ 0││B. Baraje din │ │ │ │ ││beton sau │ │ │ │ ││anrocamente cu│ │ │ │ ││masca de beton│ 7│ 3│ 1│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│6. Deformatii │în limite │atipice, dar │evolutive (cu │periculoase ││ │prognozate │nu periculoase│cresteri │care conduc la ││ │(cf. proiect) │ │necorelate cu │crapaturi, ││A. Baraje din │ │ │factorii │deschideri de ││pământ sau │ │ │exteriori) │rost cu afecta-││anrocamente cu│ │ │ │rea etansarii ││nucleu │ 7│ 3│ 1│ 0││B. Baraje din │ │ │ │ ││beton sau │ │ │ │ ││anrocamente cu│ │ │ │ ││masca de beton│ 17│ 7│ 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│7. Colmatarea │nesemnificativa│goliri de fund│colmatari la │colmatarea care││acumularii │ │blocate │coada lacului │afectează ││ │ │ │care afectează │volumul de ││ │ │ │capacitatea de │atenuare ││ │ 10│ 7│tranzit 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│8. Starea │foarte buna │acceptabilă │foarte │ – ││disipatorilor │ │ │deteriorate sau│ ││şi a │ 6│ 3│inexistente 0│ ││risbermelor │ │ │ │ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│9. Calculul │conform │calculul │necalculat sau │ – ││seismic │prevederilor │reactualizat │situaţie │ ││ │din normele │ │necunoscută │ ││ │actuale 6│ 3│ 0│ │├──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┤│ TOTAL CB │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘    *) Aparatura de Măsura şi Control (AMC) suficiente şi informaţii satisfăcător prelucrate;    **) Măsurători topografice sistematice şi interpretate;    ***) În cazul în care echipamentele sunt blocate sau infiltratiile sunt periculoase, indicele CB se multiplică cu 0,1.    NOTĂ:    1. Pentru fiecare criteriu parţial, se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.    2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoare minimă.    3. Valoarea totală a indicelui CB se obţine prin însumarea valorilor stabilite pentru fiecare criteriu.    4. La criteriile parţiale nr. 5 şi 6, în cazul în care frontul de retenție este parțial din pământ, parțial beton, încadrarea se face după punctajul minim atins la unul din cazurile A sau B.            3. Tabelul nr. 1.3 – Consecinţele avariei barajului (CA)┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┐│Criteriul │ │ │ │ ││parţial │ │ │ │ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│1. Densitatea │mari aglomerari│normal │puţin populata │nepopulata ││populaţiei în │(>20000 │populata │(locuinţe │ ││zona aval*) │locuitori) │20000>loc.>300│răzleţe) │ ││ │ 20│ 10│ 5│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│2. Sistemul de│fără sistem de │posibilitatea │sistem de │sistem de ││alarmare │alarmare şi │de informare a│alarmare │alarmare ││ │plan de │autorităţilor │neverificat de │verificat de ││ │avertizare- │locale │apărarea civilă│apărarea civilă││ │alarmare în caz│ │sau │ ││ │de avarie 20│ 10│nefunctional 5│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│3. Importanţa │unica sursa de │exista surse │folosinţe │alte folosinţe ││în raport cu │apa pentru │alternative │industriale, │(piscicultura, ││terţii │populaţie │ │energie şi │turism) ││ │ 20│ 10│irigaţii 5│ 2│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│4. Numărul şi │industrii cu │industrie mica│ateliere │fără industrie ││importanţa │mai mult de 100│ │familiale │ ││obiectivelor │de salariaţi │ │ │ ││economice │ 10│ 5│ 3│ 0│├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│5. Folosirea │agricol │pasune/padure │neproductiv │ – ││terenului în │ │ │ │ ││aval │ 10│ 5│ 2│ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│6. Efectele │dezastru │efecte │efecte │ – ││asupra │ecologic │cuantificabile│neglijabile │ ││mediului │(compromitere │semnificative │ │ ││ │totală a faunei│ │ │ ││ │şi florei 5│ 3│ 1│ │├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤│7. Poziţia │cedarea │cedarea │cedarea nu are │ – ││lucrării în │antreneaza │afectează │efecte │ ││amenajarea │ruperi în │atenuarea │secundare │ ││bazinala │cascada 15│viiturilor 7│ 2│ │├──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┤│ TOTAL CA │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘    *) zona aval – zona afectată de viitura de rupere.    NOTĂ:    1. Pentru fiecare criteriu parţial se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.    2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoare maximă.    3. Valoarea totală a indicelui CA se obţine prin însumarea valorilor stabilite pentru fiecare criteriu. + 
Anexa 2__________la metodologie____________   CRITERIILE ŞI PUNCTAJELE DE EVALUARE A INDICILOR DE RISC ASOCIAŢI   BARAJELOR SAU DIGURILOR CARE REALIZEAZĂ DEPOZITE DE DEŞEURI INDUSTRIALE   Tabelul 2.1. Caracteristicile barajului şi depozitului precum şi                      condiţiile din amplasament (BA)┌────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬─────────────┐│Criteriul │ │ │ │ │ ││parţial │ │ │ │ │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│1.Dimensiu- │ 15│ 10│ 5 │ │ ││nile bara- │ nici │ medii │ mari │ │ ││jului sau │ │ │ │ │ ││digului de │ H≤20 m │2050 m │ │ ││contur │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ ││a. depozit │ │ │ │ │ ││de vale │ │ │ │ │ ││…………│…………│…………│…………│…………│………….││b. depozit │ H≤10 m │ 1020 m │ │ ││cu diguri de│şi │sau │sau │ │ ││contur │ L≤2 km │ 25 km │ │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│2.Dispoziţia│în excavaţii│cu diguri de│de versant │de vale │ ││generală a │preexistente│contur │(cel puţin │(prin bara- │ ││depozitului │ │ │o latura │rea unei vai│ ││ │ │ │este închisă│naturale │ ││ │ │ │de versantul│ │ ││ │ │ │natural) │ │ ││ │ │ │ │ │ ││ │ 15 │ 12 │ 10 │ 8 │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│3.Terenul │relativ │foarte puţin│cu măsuri │ slab │ ││de fundare │permeabil, │permeabil │speciale de │(puternic │ ││ │fără etan- │ │impermeabi- │deformabil, │ ││ │sare │ │lizare a │antrenabil │ ││ │ │ │cuvetei │hidrodinamic│ ││ │ │ │ │lichefiabil)│ ││ │ │ │ │ │ ││ │ 10 │ 7 │ 5 │ 2 │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│4.Seismici- │ zona D-F │ zona C │ zona B │ zona A │ ││tatea ampla-│ │ │ │ │ ││samentului │ │ │ │ │ ││(P 100-92) │ │ │ │ │ ││ │ 5 │ 4 │ 2 │ 1 │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│5.Dezvolta- │cu material │din material│din material│din material│umplutura ││rea în ele- │de împrumut │depozitat │care se de- │care se de- │mixtă din ││vaţie a │şi dezvol- │sau de im- │poziteaza cu│poziteaza cu│material care││digurilor │tare spre │prumut cu │dezvoltare │dezvoltare │se depozitea-││ │aval │dezvoltare │spre aval │spre amonte │za şi mate- ││ │ │spre amonte │prin hidro- │prin hidro- │rial de im- ││ │ │ │ciclonare │ciclonare │prumut ││ │ │ │ │ │ ││ │ 15 │ 12 │ 10 │ 8 │ 5 │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│6.Captarea │prin doua │prin canal │prin sonda │prin │prin ││şi evacuarea│sau mai │de coasta │inversa │sifonare │pompare ││apei limpe- │multe sonde │(ferestre │unica │ │ ││zite din │inverse sau │pozate la │ │ │ ││depozit │prin sonda │versant) │ │ │ ││ │inversa şi │ │ │ │ ││ │canal de │ │ │ │ ││ │coasta │ │ │ │ ││ │ 15 │ 12 │ 8 │ 5 │ 2 │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│7.Utilizarea│se tratează │se recircula│se recircula│ │ ││(eliminarea)│şi se evacu-│iar excesul │în sistem │ │ ││apei lim- │eaza în aval│se elimina │închis fără │ │ ││pezite │ │prin descar-│posibilitate│ │ ││ │ │cator de │de descar- │ │ ││ │ │siguranţa │care în │ │ ││ │ │ │exterior │ │ ││ │ 5 │ 4 │ 0 │ │ │├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────────────┤│8.Evacuarea │baraj de de-│baraj de de-│baraj de de-│cu acumulare│cu acumulare ││apelor mari │rivare amon-│rivare amon-│rivare amon-│temporară şi│temporară şi ││ │te şi canal │te şi canal │te şi canal │evacuare │evacuare prin││a. depozite │sub depozit │sub depozit │lateral │libera în │sistemul de ││de vale │ │ │deschis │aval │captare a ││(vale cu │ │ │ │ │apei limpe- ││aport de │ │ │ │ │zite ││apa) │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ ││ │ 20 │ 15 │ 12 │ 8 │ 2 ││…………│…………│…………│…………│…………│………….││b. depozite │sistem inde-│acumulare │acumulare │ │ ││cu diguri │pendent de │temporară în│temporară în│ │ ││(de şes) sau│captare, │depozit şi │depozit şi │ │ ││depozite de │tratare şi │evacuare în │evacuare în │ │ ││versant (de │evacuare │timp, cu │timp, fără │ │ ││coasta) │ │descarcator │descarcator │ │ ││ │ │de siguranţă│de siguranţă│ │ ││ │ │ │ │ │ ││ │ 20 │ 10 │ 5 │ │ │├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴─────────────┤│ TOTAL PUNCTAJ │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   1. Pentru fiecare criteriu parţial, se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.   2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoare minimă.   3. Valoarea totală a indicelui BA se obţine prin însumarea valorilor stabilite pentru fiecare criteriu.               Tabelul 2.2. Starea depozitului (CB)

Criteriul
parţial
1.Faza de
dezvoltare

în exploa-
tare curenta

20

în conser-
vare cu
urmărirea
comportării

10

abandonat ,
nesuprave-
gheat

0

2. Sistemul
de suprave-
ghere
(UCC)

urmărire
prin AMC,
topogeodezie
şi inspecţii
tehnice cu
personal
calificat

10

urmărire
prin topo-
geodezie şi
inspecţii
tehnice cu
personal
calificat

8

urmărire
prin inspec-
tii vizuale
realizate de
personalul
de exploa-
tare

3

nu exista
sistem de
urmărire

0

3.Funcţiona-
rea drenaju-
lui*)

funcţionare
normală, de-
biteaza apa
limpede,
debitele
sunt monito-
rizate

15

funcţionează
parţial, de-
bitele sunt
monitorizate

10

funcţionare
incerta, de-
bitele nu
sunt monito-
rizate

5

este scos
din functi-
une

2

debiteaza
suspensii, cu
tendinta
evolutiva**)

0

4.Exfiltra-
tii în afară
sistemului
de drenaj

nu sunt
exfiltratii

20

umectari pe
paramentul
aval

15

izvoare
locale fără
antrenare de
material

10

prismul aval
este saturat
cu instabi-
litati
locale
5
exfiltratii
cu antrenare
de material**

0

5. Situaţia
echipamen-
telor de
evacuare a
apei lim-
pezite

fără echipa-
mente

15

operationala
cu capaci-
tate de
rezerva

12

operationala
fără sisteme
redundante

7

cu capaci-
tate sub cea
proiectata

3

6.Intreti-
nerea depo-
zitului
(vegetaţie,
taluz aval
fără ravene
rigole
curatate,
barbacane
libere, dru-
muri de
acces prac-
ticabile)

foarte buna

10

acceptabilă

5

slabă

1

7.Starea
acceselor,
iluminat,
supraveghere
permanenta

foarte bune

10

acceptabile

5

deficitare

1

TOTAL PUNCTAJ

  *) la lucrări fără sistem de drenaj se acordă 7 puncte; **) în aceasta situaţie punctajul total se înmulţeşte cu 0,1.   1. Pentru fiecare criteriu parţial, se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.   2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoare minimă.   3. Valoarea totală a indicelui CB se obţine prin însumarea valorilor stabilite pentru fiecare criteriu.            Tabelul 2.3. Consecinţele avarierii depozitului (CA)

Criteriul
parţial
1.Pierderi
de vieţi
omeneşti

se intampla
în caz de
cedare

25

posibil

15

foarte puţin
posibil

5

aproape
imposibil

2

2.Natura
materialului
evacuat
accidental

extrem de
periculos
(substanţe
radioactive,
cianuri,
metale grele
fenoli etc.)

15

capabil sa
producă
efecte grave
asupra me-
diului din
zona afec-
tata

10

capabil sa
producă
efecte mode-
rate asupra
mediului
din zona
afectată

5

3.Posibili-
tati de ne-
utralizare
operativă a
evacuarii
accidentale

fără sisteme
de interven-
tie asupra
poluarii
accidentale

10

dotări
pentru limi-
tarea părţi-
ala a efec-
telor prin
tratare
locală

5

uvraje şi
instalaţii
(bazine
avarie, în-
cinte adia-
cente etc.)
care permit
colectarea
şi neutrali-
zarea
2
4. Răspândi-
rea poluarii
accidentale

pe distanţe
şi suprafeţe
mari

15

pe arie li-
mitata prin
natura tere-
nului din
zona adia-
centa (sub
5 ha)

10

pe arie con-
trolata
(diguri de
incinta,
bazine co-
lectoare
etc.)

2

5.Efecte
asupra fac-
torilor de
mediu

dezastru
ecologic

15

efecte grave
(care nu se
refac
într-un
ciclu bio-
logic)

10

efecte medii
(care dispar
după un
ciclu bio-
logic)

5

minore

1

6.Sisteme de
alarmare –
evacuare
aferente
depozitului

fără sistem
de alarmare

5

sistem de
alarmare a
comunităţi-
lor locale
potenţial
afectate

3

plan de
alarmare –
evacuare
verificat de
apărarea
civilă

1

7.Efecte
socio-econo-
mice ale
unei poten-
tiale avarii

dezafectarea
utilităţii
cu conse-
cinte soci-
ale grave

10

întreruperea
temporară a
activităţii
şi şomaj
temporar

5

fără efecte
semnifica-
tive

1

8.Importanţa
depozitului
pentru fun-
ctionarea
utilităţii

depozit unic
necomparti-
mentat

5

depozit unic
compartimen-
tat

3

cu depozit
de avarie
operational

2

depozitul
este parte
a unui an-
samblu de
depozite
operationale

1

TOTAL PUNCTAJ

    NOTĂ:   1. Pentru fiecare criteriu parţial, se alege valoarea punctajului dintr-o singură coloană.   2. În cadrul unui criteriu cu posibilităţi de încadrare în doua coloane, se adoptă punctajul din coloana cu valoare maximă.   3. Valoarea totală a indicelui CA se obţine prin însumarea valorilor stabilite pentru criteriu.────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x