METODOLOGIE DE CONCURS din 23 ianuarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 75 din 5 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 73 04/02/2015
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAOG 57 16/08/2002 ART. 22
ANEXA 2REFERIRE INDIRECTA LALEGE 146 24/07/1997 ART. 30
ANEXA 2REFERIRE INDIRECTA LALEGE 59 23/07/1993 ART. 7
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 29 07/11/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 73 04/02/2015
ActulREFERIT DEHG 944 19/07/2006
ActulREFERIT DEREGULAMENT 19/07/2006
ActulREFERIT DEHG 1282 13/08/2004
ActulREFERIT DEREGULAMENT 13/08/2004
ActulAPROBAT DEHG 91 23/01/2003
ActulCONTINUT DEHG 91 23/01/2003

privind ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare



 + 
Articolul 1Ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, denumite în continuare INCD, se face prin concurs, în condiţiile legii şi cu respectarea prezentei metodologii.
 + 
Articolul 2La concurs poate participa orice persoană fizica cu cetăţenie română, care corespunde condiţiilor de participare la concursul pentru ocuparea funcţiei de director general la INCD, prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 3Concursul se organizează de către ministerul coordonator, care stabileşte pentru fiecare INCD data şi locul de desfăşurare a concursului, componenta nominală a comisiei de concurs, precum şi graficul de lucru al acesteia, care se aproba prin ordin al ministrului coordonator.
 + 
Articolul 4Comisia de concurs este alcătuită din 5 membri, după cum urmează:a) un reprezentant al ministerului coordonator – preşedinte;b) un reprezentant al autorităţii de stat pentru cercetaredezvoltare;c) preşedintele consiliului ştiinţific al INCD;d) un reprezentant al Patronatului Roman din Cercetare şi Proiectare – P.R.C.P., din afară INCD;e) un reprezentant al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România, din afară INCD.
 + 
Articolul 5Comisia de concurs îşi desfăşoară activitatea cu respectarea Regulamentului de desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director general la INCD, prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 6Evaluarea candidaţilor se efectuează de comisia de concurs, pe baza criteriilor de selecţie prevăzute în anexa nr. 3. Criteriile de selecţie în baza cărora se efectuează evaluarea candidaţilor definesc următoarele cerinţe:a) pregătire de specialitate;b) aptitudini legate de procesul decizional;c) cunoaşterea legislaţiei privind procesul de reforma în România şi a legislaţiei specifice domeniului cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice;d) calitatea ofertei manageriale, având în vedere obiectivele şi criteriile de performanţă ce trebuie îndeplinite conform ofertei şi adecvate situaţiei economico-financiare a INCD;e) participarea la programe/proiecte cuprinse în planuri/programe de cercetare naţionale sau internaţionale.
 + 
Articolul 7INCD are obligaţia de a asigura publicarea şi afişarea anunţului privind concursul şi de a transmite secretariatului comisiei de concurs următoarele documente care se oferă spre consultare candidaţilor:a) regulamentul de organizare şi funcţionare a INCD;b) contractul colectiv de muncă în vigoare;c) ultimele doua bilanţuri contabile anuale, cu anexele vizate de Direcţia generală a finanţelor publice, precum şi indicatorii de referinţa din ultimul an;d) ultima balanţa de verificare, rezultatele financiare, obligaţiile fiscale, situaţia patrimoniului, situaţia economicofinanciara pentru anul în curs.
 + 
Articolul 8Numirea directorului general se face prin ordin al ministrului coordonator, la propunerea comisiei de concurs, în funcţie de rezultatele concursului, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
 + 
Articolul 9În cazul în care nu exista oferte pentru concursul de selecţie sau nu este desemnat un câştigător, directorul în funcţie îşi exercită în continuare atribuţiile pentru o perioadă de cel mult 6 luni, timp în care ministerul coordonator va organiza un nou concurs.
 + 
Articolul 10Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1––-la metodologie–––––CONDIŢII DE PARTICIPAREla concursul pentru ocuparea funcţieide director general la INCDPersoana care participa la concursul pentru ocuparea funcţiei de director general la INCD trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:1. condiţii generale:a) să aibă cetăţenie română şi domiciliul în România;b) să aibă experienta în domeniul de activitate al INCD şi pregătire profesională corespunzătoare, dovedită prin:– diploma de studii superioare de specialitate, în copie legalizată;– diploma de absolvire a unor cursuri organizate în domeniul managementului, în copie legalizată;c) să aibă referinţe profesionale relevante pentru experienta în domeniul de activitate;d) să aibă capacitate deplina de exerciţiu;e) să fie apta din punct de vedere medical, dovada făcându-se prin adeverinta medicală;2. condiţii specifice:a) să fie specialist în domeniul de activitate al INCD, atestat cel puţin ca cercetator principal gradul II, cu o vechime de minimum 5 ani, dovedită prin copie certificată a carnetului de muncă;b) să aibă experienta de minimum 5 ani în activitatea de conducere (laborator, secţie, departament) la o unitate de cercetare-dezvoltare;c) să aibă participari la programe/proiecte cuprinse în planuri/programe de cercetare naţionale sau internaţionale;d) sa cunoască legislaţia specifică domeniului cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice;3. condiţii de probitate morala:a) sa nu aibă antecedente penale, dovada făcându-se pe bază de certificat de cazier judiciar;b) sa nu fi fost sancţionată pentru încălcarea dispoziţiilor legale în materie fiscală, dovada făcându-se pe bază de certificat de cazier fiscal;4. condiţii de compatibilitate: sa nu detina părţi sociale sau acţiuni, atât persoana respectiva, cat şi rudele, sotia şi afinii acesteia până la gradul al doilea inclusiv, la o societate comercială cu care INCD este în legături comerciale directe.
 + 
Anexa 2––-la metodologie–––––REGULAMENTde desfăşurare a concursului pentru ocupareafuncţiei de director general la INCD + 
Articolul 1Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la INCD îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
 + 
Articolul 2Organizarea şi desfăşurarea concursului se fac pe baza următoarelor principii:a) competiţie deschisă, prin asigurarea accesului liber de participare la concurs a oricărei persoane care îndeplineşte condiţiile cerute de lege;b) selecţie după merit, prin stabilirea persoanei admise pentru ocuparea funcţiei de director general exclusiv pe baza rezultatelor obţinute;c) imparţialitate, prin aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie;d) confidenţialitatea lucrărilor şi documentelor, precum şi garantarea protejării actelor personale ale candidaţilor, cu excepţia cazurilor în care se constata încălcarea legii.
 + 
Articolul 3Lucrările comisiei de concurs sunt conduse de preşedintele desemnat şi se desfăşoară obligatoriu în prezenta tuturor membrilor.
 + 
Articolul 4Comisia de concurs are în principal următoarele atribuţii:a) verifica îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs de către candidaţi;b) stabileşte lista candidaţilor admişi pentru evaluare;c) evalueaza dosarele candidaţilor şi competenţa profesională a acestora pe bază de interviu;d) elaborează documentele finale referitoare la rezultatele concursului.
 + 
Articolul 5Secretariatul comisiei de concurs are, în principal, următoarele atribuţii:a) redactează şi, după caz, întocmeşte documentaţia privind activitatea comisiei de concurs;b) asigura comunicarea între comisia de concurs şi INCD;c) asigura gestionarea documentelor în timpul concursului;d) asigura comunicarea rezultatelor.
 + 
Articolul 6(1) Anunţul privind concursul pentru ocuparea funcţiei de director general se publică, prin grija INCD, într-un cotidian de mare tiraj şi se afişează la sediul INCD şi al ministerului coordonator, cu cel puţin 30 de zile înainte de data sustinerii concursului.(2) Anunţul trebuie să conţină în mod obligatoriu:a) funcţia scoasa la concurs, inclusiv domeniul de activitate al INCD;b) denumirea şi sediul INCD;c) data limita de depunere a dosarului;d) data şi locul de desfăşurare a concursului;e) numărul de telefon de la care se pot obţine informaţii suplimentare.
 + 
Articolul 7(1) Dosarul se depune la secretariatul comisiei de concurs cu minimum 10 zile calendaristice înainte de data sustinerii concursului.(2) Dosarul de concurs trebuie să conţină:a) cererea de înscriere;b) curriculum vitae;c) documentele care atesta îndeplinirea condiţiilor de participare, conform anexei nr. 1 la metodologie;d) lista lucrărilor de specialitate publicate de candidat, inclusiv 3 extrase din cele considerate reprezentative;e) oferta managerială, în plic închis şi sigilat.
 + 
Articolul 8Concursul se desfăşoară în trei etape:a) verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare şi selectarea candidaţilor;b) evaluarea dosarelor selectate şi a ofertei manageriale;c) susţinerea interviului de către candidaţii selectaţi.
 + 
Articolul 9(1) Nota finala a candidaţilor se obţine prin media aritmetica dintre nota obţinută la evaluarea dosarului şi cea obţinută la interviu, rezultate ca medie aritmetica a notelor acordate de fiecare membru al comisiei.(2) Notele pot fi cuprinse între 1-10, nota minima de promovare pentru fiecare dintre etapele prevăzute la alin. (1) fiind 7.
 + 
Articolul 10(1) Comisia de concurs deschide dosarele şi verifica îndeplinirea condiţiilor de participare.(2) Comisia de concurs evalueaza dosarele selectate, acorda notele conform criteriilor de selecţie şi ponderilor prevăzute în anexa nr. 3 la metodologie şi stabileşte lista cuprinzând candidaţii selectaţi pentru interviu.
 + 
Articolul 11(1) La data prevăzută în programul de desfăşurare a concursului, la sediul ministerului coordonator şi al INCD se vor afişa listele cuprinzând candidaţii selectaţi pentru interviu şi cei respinsi.(2) Contestaţiile depuse după afişarea listei cuprinzând candidaţii respinsi după verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare se soluţionează conform prevederilor art. 14.
 + 
Articolul 12(1) Durata interviului se stabileşte de comisia de concurs şi poate fi cuprinsă între 30-45 minute pentru fiecare candidat.(2) Fiecare membru al comisiei de concurs poate adresa întrebări candidatului. Nu se pot adresa întrebări referitoare la opiniile politice, activitate sindicala, religie, etnie, sex, stare materială, origine socială.(3) Întrebările şi răspunsurile se consemnează întocmai în procesul-verbal întocmit de secretarul comisiei de concurs şi se semnează obligatoriu de toţi membrii.
 + 
Articolul 13Notele acordate de fiecare membru al comisiei de concurs se consemnează în procesul-verbal al şedinţei, intocmindu-se o lista în ordinea descrescătoare a mediei obţinute de fiecare candidat, care se afişează la sediul ministerului coordonator şi al INCD.
 + 
Articolul 14(1) Contestaţiile se depun la secretariatul comisiei de concurs în termen de cel mult 3 zile calendaristice de la data afişării listei.(2) Contestaţiile se analizează de o comisie înfiinţată în acest scop prin ordin al ministrului coordonator.(3) În termen de 3 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor comisia prevăzută la alin. (2) va prezenta spre aprobare ministrului coordonator modul de soluţionare a acestora, va propune, după caz, reluarea de către comisia de concurs a procesului de evaluare pentru contestaţiile admise şi va răspunde în scris contestatarilor.(4) Candidaţii nemultumiti de rezultatul contestaţiilor se vor adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 15Rezultatul final al concursului se consemnează într-un raport întocmit de comisia de concurs, care se înaintează spre aprobare ministrului coordonator.
 + 
Articolul 16În termen de cel mult 3 zile de la aprobarea raportului rezultatele concursului vor fi afişate la sediul ministerului coordonator şi al INCD, iar câştigătorul desemnat va fi înştiinţat în scris.
 + 
Anexa 3    ––-la metodologie–––––                              CRITERII DE SELECŢIE

       
    Criterii Pondere (%)
  1. Activitate profesională: 30
  a) vechime în domeniul de activitate al INCD  
  b) alte specializări  
  c) titluri ştiinţifice: doctorat în specialităţi corespunzătoare  
  d) experienţă în funcţii de conducere  
  e) participare la manifestări tehnico-ştiinţifice interne şi internaţionale  
  f) participare la coordonarea programelor/proiectelor de cercetare-dezvoltare  
  g) lucrări publicate  
  h) distincţii, premii  
  2. Aptitudini legate de procesul decizional: 30
  a) cunoaşterea legislaţiei privind sistemul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice şi a procesului de reformă în România  
  b) cunoaşterea legislaţiei muncii, managementului resurselor umane  
  c) cunoştinţe în domeniul financiar  
  3. Aptitudini de comunicare/reprezentare: 10
  a) capacitate de analiză şi sinteză  
  b) cunoştinţe în domeniul relaţiilor publice şi economice, interne şi internaţionale  
  c) cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională  
  4. Calitatea ofertei manageriale (material scris în concepţie proprie): 30
  a) viziunea asupra activităţii de cercetare specifice, în corelare cu procesul de reformă  
  b) strategia de dezvoltare şi eficientizare a activităţii INCD  
  c) extinderea colaborărilor externe, participarea la programe internaţionale  
  d) dezvoltarea şi modernizarea laboratoarelor  
  e) dezvoltarea reţelei informatice  
  f) dezvoltarea potenţialului material şi uman  
  g) valorificarea rezultatelor cercetării

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x