METODOLOGIE-CADRU din 25 iunie 2015

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 04/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 534 din 17 iulie 2015
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LALEGE 1 05/01/2011
ART. 5REFERIRE LAORDIN 3973 28/07/2014
ART. 9REFERIRE LAORDIN 5346 07/09/2011
ART. 9REFERIRE LACRITERII 07/09/2011
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 4342 25/06/2015
ActulCONTINUT DEORDIN 4342 25/06/2015

privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta metodologie-cadru reglementează organizarea şi funcţionarea nivelului de învăţământ terţiar nonuniversitar ce se poate organiza de către instituţiile de învăţământ superior acreditate în cadrul unor structuri fără personalitate juridică, denumite în continuare colegii, înfiinţate în condiţiile legii în acest scop.
 + 
Articolul 2Conform prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul de învăţământ terţiar nonuniversitar se organizează pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat.
 + 
Articolul 3Instituţiile de învăţământ superior acreditate care organizează învăţământ terţiar nonuniversitar în cadrul colegiilor elaborează o metodologie proprie ce vizează organizarea şi funcţionarea acestui învăţământ.
 + 
Articolul 4(1) Instituţiile de învăţământ superior acreditate oferă, în cadrul colegiilor, cursuri de învăţământ de nivel terţiar nonuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu, acreditate şi evaluate periodic în condiţiile legii.(2) Iniţiativa înfiinţării nivelului de învăţământ terţiar nonuniversitar se realizează prin hotărârea senatului instituţiei de învăţământ superior acreditate, la propunerea consiliului de administraţie.(3) Sediul, resursa umană şi resursele materiale se aprobă conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Capitolul IIOrganizarea şi funcţionarea + 
Articolul 5(1) Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de la 1 la 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite, şi se derulează pe baza planurilor-cadru, programelor şi Standardelor de pregătire profesională (SPP), aprobate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru calificările respective.(2) Învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma cu frecvenţă pentru calificările profesionale corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului naţional al calificărilor (CNC) şi în baza Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi al ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică nr. 3.973/2014 privind echivalarea nivelurilor de calificare obţinute prin sistemul naţional de învăţământ şi formarea profesională a adulţilor, anterior momentului intrării în vigoare a Cadrului naţional al calificărilor, cu nivelurile de calificare stabilite prin Cadrul naţional al calificărilor.(3) Calificările profesionale corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor menţionate în Registrul naţional al calificărilor – RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale în vigoare pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, corespunzătoare învăţământului postliceal.
 + 
Articolul 6(1) Începând cu anul şcolar 2015-2016, cifra de şcolarizare şi mecanismul de finanţare pentru învăţământul postliceal organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Finanţarea de bază pentru colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învăţământul preuniversitar.(2) Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea consiliului de administraţie din instituţia de învăţământ superior acreditată şi se aprobă prin hotărâre a senatului.(3) Candidaţii admişi încheie un contract de şcolarizare cu instituţia de învăţământ superior acreditată.(4) Taxa corespunzătoare şcolarizării se aprobă de către senatul universităţii, la propunerea consiliului de administraţie, şi se afişează odată cu planul de şcolarizare.
 + 
Articolul 7Instituţiile de învăţământ superior acreditate înaintează, în condiţiile legii, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice lista calificărilor ce se propun a fi şcolarizate în cadrul colegiilor, însoţită de planul de şcolarizare, cuprinzând calificările profesionale şi numărul de locuri pentru fiecare domeniu, cu cel puţin 6 luni înainte de începerea anului universitar, în vederea aprobării prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
 + 
Articolul 8Colegiul este condus de un director, desemnat prin decizia rectorului, cu avizul consiliului de administraţie. Directorul prezintă anual consiliului de administraţie un raport asupra calităţii educaţiei din cadrul colegiului pe care îl conduce. Raportul va fi publicat pe site-ul instituţiei de învăţământ superior.
 + 
Capitolul IIIAdmiterea + 
Articolul 9(1) Fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată, care organizează învăţământ terţiar nonuniversitar prin intermediul colegiilor, elaborează o metodologie proprie de admitere, conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.346/2011 privind aprobarea Criteriilor generale de admitere în învăţământul postliceal şi ale prezentei metodologii-cadru.(2) Metodologia proprie de admitere este avizată de consiliul de administraţie şi este aprobată prin hotărârea senatului universităţii.
 + 
Capitolul IVFinalizarea studiilor. Evaluarea şi certificarea rezultatelor învăţării + 
Articolul 10Finalizarea studiilor, respectiv evaluarea şi certificarea rezultatelor învăţării în colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate se realizează în conformitate cu prevederile ordinului ministrului educaţiei naţionale privind aprobarea metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului postliceal.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 11(1) Instituţiile de învăţământ superior acreditate întreprind măsurile legale necesare pentru organizarea colegiilor la data intrării în vigoare a prezentei metodologii-cadru.(2) Prin excepţie, pentru anul universitar 2015-2016 termenul prevăzut la art. 7 se modifică la 3 luni.
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x