METODOLOGIA din 2 iulie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 553 din 22 iulie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5076 05/12/2014
ANEXA 3RECTIFICAT DERECTIFICARE 4653 02/07/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 28REFERIRE LALEGE 554 02/12/2004 ART. 7
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5076 05/12/2014
ActulAPROBAT DEORDIN 4653 02/07/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 4653 02/07/2008
ANEXA 3RECTIFICAT DERECTIFICARE 4653 02/07/2008

privind recrutarea, selecţia, încadrarea şi evaluarea lectorilor români care urmează să predea cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească la universităţi din străinătate



 + 
Capitolul ILectorii de limba română + 
Secţiunea 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Termenul lector de limba română are semnificaţia de cadru didactic numit prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, în urma concursului organizat de Institutul Limbii Române, să predea limba, cultura şi civilizaţia românească la universităţile din străinătate, ca urmare a prevederilor acordurilor interguvernamentale, programelor de punere în aplicare a înţelegerilor interguvernamentale sau a protocoalelor interinstituţionale.
 + 
Secţiunea a 2-aDrepturile lectorilor de limba română + 
Articolul 2Lectorii de limba română au următoarele drepturi:a) dreptul la plata unei indemnizaţii lunare impozabile, a unei sume lunare neimpozabile pentru cheltuieli curente, pe durata de deplasare prevăzută în ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului de numire pe post, conform dispoziţiilor legale în vigoare;b) dreptul la plata, anual, a unui transport internaţional dus-întors, conform legislaţiei în vigoare;c) dreptul la un paşaport de serviciu, conform legislaţiei în vigoare;d) dreptul la manuale, cărţi, periodice de specialitate pe care Institutul Limbii Române le contractează pentru universităţile străine partenere, precum şi la alte materiale didactice de suport;e) dreptul de a participa la acţiunile pentru promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti organizate de Institutul Limbii Române;f) dreptul de a primi de la Institutul Limbii Române, la începutul fiecărui an universitar, un exemplar în original al ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului prin care sunt numiţi pe post;g) dreptul să participe la acţiunile organizate de Institutul Limbii Române;h) dreptul la informare şi consultare;i) dreptul la egalitatea de şanse şi de tratament;j) dreptul de a adresa petiţii individuale privind încălcarea drepturilor legale;k) dreptul de a i se asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal.NOTĂ: Institutul Limbii Române poate furniza informaţii despre lectorii români legate de activităţile profesionale ale acestora şi instituţiile de resort cu care colaborează pe perioada mandatului.
 + 
Secţiunea a 3-aObligaţiile lectorilor de limba română + 
Articolul 3Lectorii de limba română vor transmite, în original, ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului de numire pe post Serviciului personal de la instituţiile de învăţământ româneşti unde sunt angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată.
 + 
Articolul 4Lectorii de limba română au obligaţia să transmită Institutului Limbii Române datele contului bancar pentru efectuarea plăţilor.
 + 
Articolul 5Lectorii de limba română au obligaţia să transmită Institutului Limbii Române, în termen de 5 zile, orice modificare privind datele de contact (adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail ş.a.), preschimbarea actului de identitate sau schimbarea contului bancar în care se virează drepturile băneşti.
 + 
Articolul 6Lectorii de limba română vor informa conducerea Institutului Limbii Române despre orice situaţie care ar putea afecta grav activitatea lectoratului.
 + 
Articolul 7Lectorii vor transmite, în prima lună a fiecărui an universitar, lista cu propunerile pentru periodicele de specialitate pe care Institutul Limbii Române le vor contracta pentru a le transmite, cu titlu de donaţie, universităţii partenere.
 + 
Articolul 8Lectorii de limba română vor transmite, la începutul fiecărui an universitar, programa analitică a cursului pe care îl susţin.
 + 
Articolul 9Lectorii de limba română trimit lunar Institutului Limbii Române o fişă de activitate lunară a activităţii desfăşurate la universitatea unde sunt numiţi, fişă prevăzută în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 10Lectorii de limba română trimit Institutului Limbii Române, la sfârşitul fiecărui an universitar, o fişă de monitorizare a activităţilor planificate/realizate, fişă prevăzută în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 11Lectorii de limba română au obligaţia de a respecta prevederile, atribuţiile şi normele cuprinse în regulamentul intern al universităţii din străinătate unde sunt numiţi, precum şi atribuţiile din fişa postului corespunzătoare poziţiei pe care o ocupă la universitatea din străinătate.
 + 
Articolul 12Lectorii de limba română vor participa la organizarea şi derularea sesiunilor de evaluare şi atestare a cunoştinţelor de limba română organizate de universităţile din străinătate unde activează pe perioada mandatului, în parteneriat cu Institutul Limbii Române, precum şi la alte activităţi legate de promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti.
 + 
Articolul 13Lectorii de limba română au obligaţia să aibă în toate împrejurările o conduită profesională şi morală ireproşabilă şi să dea dovadă de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor.
 + 
Articolul 14Lectorii de limba română trebuie să respecte legile statelor pe teritoriul cărora îşi desfăşoară activitatea şi să nu se lase implicaţi în activităţi care ar reprezenta un amestec în treburile interne ale ţării în care sunt numiţi sau care ar afecta în orice alt mod imaginea României ori ar aduce atingere statutului lor profesional.
 + 
Articolul 15Lectorii de limba română trebuie să accepte eventualele dispoziţii cu caracter obligatoriu emise de Institutul Limbii Române, sub rezerva legalităţii lor.
 + 
Articolul 16Lectorii de limba română care şi-au terminat mandatul trebuie să înlesnească lectorilor nou-numiţi acomodarea în spaţiul academic şi social, prin oferirea de informaţii asupra condiţiilor profesionale şi sociale în care îşi vor desfăşura activitatea.
 + 
Capitolul IIRecrutarea, selecţia şi încadrarea lectorilor de limba română + 
Secţiunea 1Condiţii generale + 
Articolul 17(1) În interesul promovării cunoaşterii limbii române, Institutul Limbii Române organizează concursuri pentru ocuparea posturilor de lectori români la universităţile din străinătate.(2) Pentru fiecare post vacant de lector român în străinătate se organizează un concurs distinct.(3) Candidaţii pentru posturile de lectori de limba română în străinătate nu pot depune dosare pentru mai multe posturi în acelaşi timp.
 + 
Articolul 18(1) Institutul Limbii Române ia măsuri de informare a persoanelor interesate de concurs, prin:a) publicarea anunţului pentru concurs în presa de mare tiraj, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi pe site-ul Institutului Limbii Române;b) transmiterea unei circulare adresate universităţilor acreditate din ţară.(2) Anunţul pentru concurs şi circulara adresată universităţilor cuprind, după caz, şi cerinţele anunţate de universitatea străină parteneră legate de ocuparea postului şi de activitatea specifică.
 + 
Articolul 19La concursul pentru ocuparea posturilor de lectori români în străinătate pot participa numai cadre didactice titulare ale unei facultăţi româneşti acreditate.
 + 
Secţiunea a 2-aComisia de evaluare a candidaţilor. Condiţii de înscriere a candidaţilor + 
Articolul 20Pentru evaluarea candidaţilor participanţi la concursul pentru ocuparea posturilor de lectori de limba română în străinătate, se înfiinţează o comisie a cărei componenţă nominală este stabilită prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului.
 + 
Articolul 21Comisia de evaluare a candidaţilor la concursul pentru ocuparea posturilor de lectori de limba română în străinătate, denumită în continuare comisia, este alcătuită din următorii 7 membri cu drept de vot egal:a) directorul Institutului Limbii Române – preşedinte;b) directorul general al Direcţiei generale management învăţământ superior şi directorul general al Direcţiei generale pentru relaţii internaţionale şi afaceri europene din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;c) un reprezentant al Academiei Române;d) 2 profesori universitari de specialitate;e) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.
 + 
Articolul 22(1) Comisia analizează dosarele candidaţilor şi selectează 3 candidaţi, ţinând cont de următoarele cerinţe care trebuie îndeplinite:a) să fie absolvenţi ai unei facultăţi de filologie;b) să aibă experienţă didactică în predarea limbii române pentru străini;c) să cunoască o limbă de circulaţie internaţională şi, la cererea universităţii din străinătate, limba ţării respective;d) să aibă activitate didactică şi ştiinţifică;e) să aibă 3 recomandări de la universităţile în care şi-a desfăşurat activitatea;f) să aibă aprobarea senatului universităţii româneşti unde este titular, cu menţiunea rezervării postului pe întreaga durată a desfăşurării activităţii în străinătate;g) să propună un proiect de activitate;h) să dovedească participarea la proiecte internaţionale;i) alte cerinţe specificate de partenerul străin.NOTĂ: Constituie un avantaj dacă au diplomă de masterat sau titlu de doctor în filologie ori studii postdoctorale.(2) Comisia se reuneşte în termen de cel mult 20 de zile de la data-limită pentru depunerea dosarelor.(3) Hotărârile comisiei se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.(4) Cvorumul necesar pentru adoptarea hotărârilor şi punctarea candidaţilor este de 4 din 7.
 + 
Articolul 23Dosarele de concurs vor conţine, obligatoriu, următoarele documente:a) cerere de înscriere la concurs, cu precizarea postului pentru care candidează;b) fotocopie de pe diploma de absolvire a facultăţii;c) curriculum vitae în format european în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;d) lista de lucrări publicate şi extrase din studii reprezentative;e) fotocopie de pe diploma de masterat, de pe adeverinţa care confirmă calitatea de doctorand sau de pe diploma de doctor în filologie;f) proiect în legătură cu activitatea pe care candidaţii urmează să o desfăşoare – în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;g) 3 recomandări – în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;h) aprobarea rectorului universităţii de care aparţine candidatul, cu menţiunea rezervării postului pe întreaga durată a desfăşurării activităţii în străinătate.
 + 
Articolul 24(1) Institutul Limbii Române anunţă în scris candidaţilor rezultatul concursului şi comunică opţiunea partenerului străin fiecărui candidat al cărui dosar a fost selecţionat de comisie printre primele 3.(2) În cazul în care nu este depusă nicio candidatură din partea cadrelor didactice universitare, cu acordul comisiei de evaluare a candidaţilor, Institutul Limbii Române va permite participarea la concurs a profesorilor din învăţământul preuniversitar. În acest caz Institutul Limbii Române va informa persoanele interesate prin publicarea anunţului pentru concurs în presa de mare tiraj, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pe cel al Institutului Limbii Române şi prin transmiterea unei circulare inspectoratelor şcolare.
 + 
Articolul 25(1) Comisia de evaluare a candidaţilor din învăţământul preuniversitar este alcătuită din 7 membri cu drept de vot egal:a) directorul Institutului Limbii Române – preşedinte;b) directorul general al Direcţiei generale management învăţământ preuniversitar şi directorul Direcţiei relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;c) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe;d) 3 inspectori şcolari.(2) Componenţa comisiei de evaluare a candidaţilor din învăţământul preuniversitar este stabilită prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului.(3) Hotărârile comisiei se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.(4) Cvorumul necesar pentru adoptarea hotărârilor şi punctarea candidaţilor este de 4 din 7.
 + 
Articolul 26Comisia de evaluare a candidaţilor din învăţământul preuniversitar analizează dosarele candidaţilor din învăţământul preuniversitar şi selectează câştigătorul, ţinând cont de următoarele cerinţe care trebuie îndeplinite:a) să fie absolvenţi ai unei facultăţi de filologie;b) să aibă experienţă didactică de minimum 8 ani la catedră, în specialitatea limba şi literatura română;c) să aibă gradul didactic II sau I;d) să cunoască limba ţării respective sau o limbă de circulaţie internaţională;e) să aibă activitate didactică şi ştiinţifică;f) să aibă recomandare de la unitatea de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea candidatul şi de la inspectoratul şcolar teritorial;g) să aibă aprobarea unităţii de învăţământ şi a inspectoratului şcolar teritorial, cu menţiunea rezervării catedrei pe întreaga durată a desfăşurării activităţii în străinătate;h) să propună un proiect de activitate;i) alte cerinţe specificate de partenerul străin.NOTĂ: Constituie un avantaj dacă au diplomă de masterat sau titlu de doctor în filologie ori studii postdoctorale.În mod excepţional, dacă nu sunt candidaţi cu gradul II sau I didactic, se admit şi candidaţii care au certificat de obţinere a definitivării în învăţământ.
 + 
Articolul 27Dosarele de concurs ale candidaţilor din învăţământul preuniversitar vor conţine, obligatoriu, următoarele documente:a) cerere de înscriere la concurs, cu precizarea postului pentru care candidează;b) fotocopie de pe diploma de absolvire a facultăţii;c) curriculum vitae în format european în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;d) listă de lucrări publicate şi extrase din studii reprezentative;e) fotocopie după certificatul de acordare a gradului didactic;f) proiect în legătură cu activitatea pe care candidaţii urmează să o desfăşoare – în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;g) 3 recomandări – în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;h) aprobarea unităţii de învăţământ şi a inspectoratului şcolar teritorial, cu menţiunea rezervării postului pe întreaga durată a desfăşurării activităţii în străinătate.
 + 
Articolul 28Contestaţiile la rezultatul concursului pot fi depuse la sediul Institutului Limbii Române, în termen de maximum 10 zile de la anunţarea rezultatului de către Institutul Limbii Române, care este obligat să comunice contestatorului răspunsul definitiv în termenul prevăzut la art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Secţiunea a 3-aCriterii de evaluare şi punctare a candidaturilor + 
Articolul 29Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor depuse pentru ocuparea posturilor de lectori de limba română în străinătate sunt prevăzute în anexa nr. 3.
 + 
Secţiunea a 4-aSoluţionarea contestaţiilor + 
Articolul 30Contestaţiile la rezultatul concursului sunt soluţionate de o comisie, formată din profesori universitari şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, a cărei componenţă nominală este stabilită prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului.
 + 
Articolul 31(1) Reevaluarea dosarului se face în termen de cel mult 5 zile de la expirarea termenului-limită de înregistrare a contestaţiei.(2) În cazul în care diferenţa dintre punctajul acordat de comisia de contestaţii şi punctajul acordat de comisia de evaluare a candidaţilor este de cel mult 3 puncte, diferenţă care poate fi în plus sau în minus, este definitiv punctajul acordat de comisia de evaluare.(3) Dacă diferenţa dintre punctajul acordat de comisia de contestaţii şi punctajul stabilit în urma evaluării iniţiale este mai mare de 3 puncte, punctajul acordat de comisia de contestaţii este definitiv.
 + 
Articolul 32Hotărârile comisiei de contestaţii sunt definitive şi se afişează cel mai târziu în termen de 48 de ore de la data-limită de reevaluare a dosarului.
 + 
Secţiunea a 5-aÎncadrarea şi evaluarea lectorilor de limba română + 
Articolul 33(1) Nominalizarea lectorului de limba română se face de către universitatea din străinătate.(2) Numirea lectorului român pe post se face prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului.(3) Condiţiile specifice de desfăşurare a activităţii la catedră sunt stipulate în protocoalele încheiate de Institutul Limbii Române cu universităţile străine partenere.
 + 
Articolul 34(1) Mandatul lectorilor români proveniţi din mediul universitar angajaţi în străinătate este de 3 ani universitari; după 3 ani universitari, la cererea partenerului străin, perioada poate fi extinsă la alţi 3 ani universitari, cu condiţia obţinerii acordului prealabil al senatului universităţii din România unde este titular.(2) Durata maximă a unui mandat pentru lectorii români în străinătate este de 6 ani universitari.
 + 
Articolul 35(1) Mandatul lectorilor români proveniţi din mediul preuniversitar angajaţi în străinătate este de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire, în cazuri temeinic motivate, cu un an.(2) Durata maximă a unui mandat pentru lectorii români în străinătate este de 5 ani universitari.
 + 
Articolul 36Institutul Limbii Române monitorizează activitatea lectorilor români lunar, conform Fişei de activitate lunară prevăzută în anexa nr. 1, şi anual, conform Fişei de monitorizare a activităţilor planificate/realizate prevăzută în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 37Evaluarea lectorilor români se face de universităţile din străinătate, conform reglementărilor interne.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii finale + 
Articolul 38Dosarele candidaţilor selectaţi de comisia de evaluare a candidaţilor se transmit universităţilor din străinătate prin intermediul reprezentanţelor diplomatice ale României în ţările respective.
 + 
Articolul 39La încetarea mandatului, lectorii de limba română în străinătate sunt obligaţi să se prezinte în ţară la posturile care le-au fost rezervate pe perioada petrecută în străinătate.
 + 
Articolul 40Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
 + 
Anexa 1––-la metodologie–––––INSTITUTUL LIMBII ROMÂNELector de limba română (nume şi prenume)Anul universitarLunaFIŞĂ DE ACTIVITATE LUNARĂ  ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐  │ Universitatea │  │ │  │ Facultatea │  │ │  │ Catedra (Departamentul) │  ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤  │ Tipul lectoratului: │  │ Durata cursului: │  │ Examen (anual etc.): │  │ Evaluarea studenţilor (nr. credite): │  │ Scala de evaluare a cunoştinţelor (A1, A2 etc.): │  │ │  │ │  ├───────┬──────────────┬────────────────────┬─────────────────┬────────────┤  │ Data │ Activităţi │ Materiale │ Activităţi │ Observaţii │  │ │ curriculare │didactice utilizate │extracurriculare │ │  ├───────┼──────────────┼────────────────────┼─────────────────┼────────────┤  └───────┴──────────────┴────────────────────┴─────────────────┴────────────┘    Propuneri de măsuri necesare îmbunătăţirii activităţii lectoratului:       Data întocmirii Semnătura lectorului       …………… ………………….
 + 
Anexa 2––-la metodologie–––––INSTITUTUL LIMBII ROMÂNEFIŞĂde monitorizare a activităţilor planificate/realizatede către ……. în anul universitar …………UniversitateaFacultateaCatedra (Departamentul)Tipul lectoratului:Durata cursului:Examen (anual etc.):Evaluarea studenţilor (nr. credite):Scala de evaluare a cunoştinţelor (A1, A2 etc.):────┬───────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┐Nr. │ Denumirea activităţii │Normarea activităţii│ Total ore/an │crt.│ │ │ planificat/realizat│────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤    │ │ │ │  1.│Activitatea didactică: Predare │ │ │    │………………………… │ │ │  2.│Consultaţii: │Conform statului de │ │    │………………………… │funcţiuni al departa│ │    │ │mentului/facultăţii │ │  3.│Activităţi curriculare │din străinătate │ │    │prevăzute în norma lectorului │ │ │  4.│Activităţi extracurriculare │ │ │    │prevăzute în norma lectorului │ │ │    │(reuniuni, colective speciali- │ │ │    │zate în ….., acţiuni de │ │ │    │promovare a cursului, partici- │ │ │    │parea la activităţi de formare │ │ │    │destinate corpului profesoral │ │Conform normativelor │    │din facultate etc.) │ │Consiliului Naţional │  5.│Prestigiul profesional: lucrări│ │al Cercetării │    │ştiinţifice publicate/prezen- │ │Ştiinţifice din │    │tate în cadrul unor edituri din│ │Învăţământul Superior│    │străinătate sau în cadrul │ │Conform Metodologiei │    │manifestărilor organizate de │ │privind recrutarea, │    │facultate etc. │ │selecţia, încadrarea │  6.│Participare la acţiunile │ │şi evaluarea lecto- │    │iniţiate de Institutul Limbii │ │rilor români care │    │Române │ │urmează să predea │    │ │ │cursuri de limbă, │  7.│Alte menţiuni │ │cultură şi civilizaţie    │ │ │românească la │    │ │ │universităţi din │    │ │ │străinătate │    │ │ │ │────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤    │TOTAL ore/an │ │ │────┴───────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┘              Data întocmirii Semnătura şefului de departament              ……………. …………………………….NOTE:1. Fişa este valabilă cu tabelele de mai jos, completate, pentru a justifica orele trecute.2. Activitatea de cercetare inclusă la criteriul 5 se raportează la studiile publicate în decursul activităţii de lector numit de Institutul Limbii Române şi se referă la apariţiile editoriale/publicistice din străinătate.1. Predare

Nr.
crt

Facultate/Departament/
Anul de studiu/Nivel
de competenţă
lingvistică
Grupa/
Numărul
de studenţi

Material
didactic
folosit

Perioada de
desfăşurare
a cursului

Nr. total
de ore
planificate

Nr. de
ore
efec-
tuate
1.
2.
3.

Notă:Se vor ataşa aici:● Copie de pe orarul departamentului care să cuprindă şi repartiţia cursurilor de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.● Copie de pe lista de înscrieri pentru cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească realizată la deschiderea semestrului/ anului universitar.● Copie de pe catalogul aferent evaluării studenţilor care au frecventat cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.Se recomandă ca aceste copii să fie autentificate prin semnătura directorului de departament sau a responsabilului direct care supervizează activitatea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.2. Consultaţii

Nr.
crt

Facultate/Departament/
Anul de studiu/Nivel
de competenţă
lingvistică
Grupa/
Numărul
de studenţi

Material
didactic
folosit

Perioada de
desfăşurare
a cursului

Nr. total
de ore
planificate

Nr. de
ore
efec-
tuate
1.
2.
3.

3. Activităţi curriculare

Nr.
crt

Facultate/Departament

Activităţi
curriculare
prevăzute
în norma
lectorului
Descri-
ere

Perioada de
desfăşurare

Nr. total
de ore
planificate

Nr. de
ore
efec-
tuate

1.
2.
3.

4. Activităţi extracurriculare

Nr.
crt

Facultate/Departament

Activităţi
extra-
curriculare
prevăzute
în norma
lectorului
Descri-
ere

Perioada de
desfăşurare

Nr. total
de ore
planificate

Nr. de
ore
efec-
tuate

1.
2.
3.

5. Prestigiul profesional5.1. Cărţi, cursuri sau manuale publicate sau în curs de elaborare

Nr.
crt

Denumirea lucrării/
Editura

Perioada
de
elaborare/
Data
apariţiei
Colec-
tivul

Nr. total
de
pagini

Nr. de
pagini/
Raportor

Nr. de pagini/
Raportor/Anul
de raportare

1.
2.
3.

5.2. Articole publicate în reviste (apărute)

Nr.
crt
Denumirea lucrării

Colectivul

Revista

1.
2.
3.

5.3. Lucrări prezentate la manifestări ştiinţifice şi publicate în volumele acestora

Nr.
crt
Denumirea lucrării

Colectivul

Manifestarea
ştiinţifică
Organizatorul

1.
2.
3.

Notă:Se vor ataşa copii de pe toate materialele menţionate la criteriul 5.6. Participare la acţiunile iniţiate de Institutul Limbii Române

Nr.
crt
Descrierea obiectivului/manifestării
propuse de Institutul Limbii Române
Perioada de
contact
Perioada de
desfăşurare
1.
2.
3.

7. Alte menţiuni……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… + 
Anexa 3––-la metodologie–––––CRITERIILE DE EVALUARE ŞI PUNCTAREa candidaturilor depuse pentru ocuparea posturilorde lectori de limba română în străinătateI. Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor cadrelor didactice din mediul universitar

*Font 8*

┌──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┐│ │ Criteriul de evaluare │ Criterii de punctare │ Puncte ││ │ │ │ acordate │├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤│ Evaluarea candidaţilor conform pregătirii profesionale │├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤│1.│Calificare universitară în limba şi literatura română │Candidatul are diplomă de │3 puncte ││ │ │absolvent al facultăţii de │ ││ │ │limba şi literatura română. │ │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│2.│Titlu universitar (diplomă de master, diplomă de │Candidatul are diplomă de │2 puncte ││ │doctor) │master în filologie. │ ││ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. ├────────────────────────────┼────────────┤│ │Punctele pentru studiile postdoctorale se cumulează, │Candidatul are diplomă de │3 puncte ││ │dacă este cazul, punctelor acordate pentru titlul de │doctor în filologie. │ ││ │doctor. ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Studii postdoctorale în │ ││ │ │filologie │2 puncte │├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤│ Evaluarea candidaţilor conform activităţii profesionale │├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤│3.│Grad didactic │Candidatul este asistent │ ││ │ │universitar. │1 punct ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Candidatul este lector │ ││ │ │universitar. │2 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Candidatul este conferenţiar│ ││ │ │universitar. │3 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Candidatul este profesor │ ││ │ │universitar. │4 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│4.│Experienţă în predarea limbii române pentru străini │Numărul de ani universitari │Punctajul ││ │ │în care candidatul a predat │maxim acordat│ │ │limba română ca limbă │este de 10 ││ │ │străină │puncte. (Ceea│ │ │ │ce depăşeşte││ │ │ │10 ani nu se││ │ │ │punctează ││ │ │ │suplimentar)│├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│5.│Tipul activităţii de predare a limbii române ca limbă │Cursuri de vară │1 punct ││ │străină ├────────────────────────────┼────────────┤│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │An pregătitor │2 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Lector de limba română în │ ││ │ │străinătate │3 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│6.│Cunoaşterea limbii ţării respective sau a unei limbi de │Specializare universitară în│5 puncte ││ │circulaţie internaţională │limba ţării respective │ ││ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Certificat de cunoscător al │ ││ │ │limbii ţării respective │4 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Specializare în altă limbă │ ││ │ │străină de circulaţie │ ││ │ │internaţională │3 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Certificat de cunoscător al │ ││ │ │unei limbi străine de │ ││ │ │circulaţie internaţională │2 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│7.│Aprecierea activităţii didactice şi ştiinţifice │Evaluarea listei de lucrări │Se acordă ││ │ │şi a extraselor din studii │între 1 şi ││ │ │reprezentative │5 puncte. │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│8.│Participarea la proiecte universitare internaţionale │Evaluarea participării la │Se acordă ││ │ │proiecte, programe, │între 1 şi ││ │ │schimburi universitare │5 puncte. ││ │ │internaţionale │ │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│9.│Aprecierea proiectului de activitate propus de │Evaluarea proiectului de │Se acordă ││ │candidat ca viitor lector de limba română │activitate propus de │între 1 şi ││ │ │candidat ca viitor lector │5 puncte. ││ │ │de limba română │ │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│10│Exigenţe particulare │Criterii profesionale │Se acordă ││ │ │solicitate de partenerul │între 1 şi ││ │ │străin │5 puncte. │└──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┘Sunt declaraţi eligibili candidaţii care întrunesc minimum 23 de puncte.Numărul maxim de puncte care pot fi obţinute de un candidat este de 50 de puncte.II. Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor cadrelor didactice din mediul preuniversitar┌──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┐│ │ Criteriul de evaluare │ Criterii de punctare │ Puncte ││ │ │ │ acordate │├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤│ Evaluarea candidaţilor conform pregătirii profesionale │├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤│1.│Calificare universitară în limba şi literatura română │Candidatul are diplomă de │ ││ │ │absolvent al facultăţii de │ ││ │ │limba şi literatura română │3 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│2.│Titlul de doctor │Candidatul are diplomă de │ ││ │ │doctor în filologie │2 puncte │├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤│ Evaluarea candidaţilor conform activităţii profesionale │├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤│3.│Grad didactic │Grad I │3 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Grad II │4 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│4.│Experienţă în predarea limbii române pentru străini │Numărul de ani universitari │Punctajul ││ │ │în care candidatul a predat │maxim acordat│ │ │limba română ca limbă │este de 10 ││ │ │străină │puncte. (Ceea│ │ │ │ce depăşeşte││ │ │ │10 ani nu se││ │ │ │punctează ││ │ │ │suplimentar.│├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│5.│Tipul activităţii de predare a limbii române ca limbă │Cursuri de vară │1 punct ││ │străină ├────────────────────────────┼────────────┤│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │An pregătitor │2 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Lector de limba română în │ ││ │ │străinătate │3 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│6.│Cunoaşterea limbii ţării respective sau a unei limbi de │Specializare universitară în│5 puncte ││ │circulaţie internaţională │limba ţării respective │ ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Certificat de cunoscător al │ ││ │ │limbii ţării respective │4 puncte ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │ │Specializare în altă limbă │3 puncte ││ │ │străină de circulaţie │ ││ │ │internaţională │ ││ │ ├────────────────────────────┼────────────┤│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │Certificat de cunoscător al │ ││ │ │unei limbi străine de │ ││ │ │circulaţie internaţională │2 puncte │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│7.│Aprecierea activităţii didactice şi ştiinţifice │Evaluarea listei de lucrări │Se acordă ││ │ │şi a extraselor din studii │între 1 şi ││ │ │reprezentative │5 puncte. │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│8.│Participarea la proiecte internaţionale │Evaluarea participării la │Se acordă ││ │ │proiecte, programe, │între 1 şi ││ │ │schimburi şcolare │5 puncte. ││ │ │internaţionale │ │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│9.│Aprecierea proiectului de activitate propus de candidat │Evaluarea proiectului de │Se acordă ││ │ca viitor lector de limba română │activitate propus de │între 1 şi ││ │ │candidat ca viitor lector │5 puncte ││ │ │de limba română │ │├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤│10│Exigenţe particulare │Criterii profesionale │Se acordă ││ │ │solicitate de partenerul │între 1 şi ││ │ │străin │5 puncte │└──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┘Sunt declaraţi eligibili candidaţii care întrunesc minimum 23 de puncte.Numărul maxim de puncte care pot fi obţinute de un candidat este de 50 de puncte.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x