Informatii Document
Emitent: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act: | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
cercetării statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare
1. Cadrul general1.1. Obiectivele cercetării statisticeSacrificarile şi producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistica lunară şi anuală "Producţia de carne", cap. III "Carne de oaie şi capra".Scopul acestei cercetări statistice este obţinerea, lunar şi anual, pentru fiecare specie (ovine, din care miei, şi caprine) a:● numărului de animale sacrificate;● greutatii în viu a animalelor;● greutatii în carcasa a animalelor;● greutatii medii şi a randamentului la tăiere.1.2. Cadrul legalRealizarea cercetării statistice "Producţia de carne" are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CE din 1 iunie 1993 referitoare la efectivele de ovine şi caprine, secţiunea II „Statistica sacrificarilor”, art. 13 şi 14, şi Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 964 din 24 august 2005.1.3. Concepte şi definiţii de bazaDefiniţiile de mai jos vizează clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetării statistice, astfel încât repondentii să poată răspunde corect la cerinţele cercetării.Ovine şi caprine:– miei (masculi sau femele): cu o greutate în viu sub 15 kg, în vârsta de mai puţin de 12 luni;– berbeci: ovine masculi (în vârsta de peste 12 luni);– oi: ovine femele, care au fatat deja;– caprine.Greutatea în carcasa este greutatea corpului rece al animalului sacrificat după înlăturarea sângelui, a pielii şi a maruntaielor şi după îndepărtarea capului (despărţit la imbinarea atlanto-occipitala), a picioarelor (despărţite la imbinarea carpo-metacarpala sau tarso-metatarsala), a cozii (despartita între a 6-a şi a 7-a vertebra)2. Descrierea cercetării statistice2.1. Sfera de cuprindereCercetarea statistica se adresează unităţilor economice care sacrifica ovine şi caprine. Acestea pot fi unităţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi procesarea carnii, precum şi exploataţii agricole (de tipul abatoarelor industriale) sau alte tipuri de unităţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinută fiind procesata ori comercializata.Unitatea de observare este întreprinderea – unitate legal constituită -, care dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridică, tine evidenta proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizată sa producă în unul sau mai multe locuri unul ori mai multe produse industriale.Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţara, care au activitatea principala sau secundară "Producţia, prelucrarea şi conservarea carnii", clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetării statisticeCercetările statistice din domeniu sunt de doua tipuri, în funcţie de periodicitate: IND C – lunar şi IND – C anual.Atât prin cercetarea statistica IND C – lunar, cat şi prin cercetarea statistica IND C – anual, la cap. III "Carne de oaie şi capra" se colectează următoarele variabile: numărul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasa, randamentul mediu la tăiere, pentru ovine total, din care miei, şi capre total.Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasa trebuie exprimate în kilograme.Greutatea medie se calculează cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimată în kilograme.Randamentul mediu la tăiere se calculează cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimat în procente.Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport hârtie.Periodicitatea este lunară pentru cercetarea statistica IND C – lunar, respectiv anuală pentru cercetarea statistica IND C – anual.2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizateCercetarea statistica "Producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare" necesita utilizarea următoarelor clasificari şi nomenclatoare:– CAEN Rev. 1 – Clasificarea Activităţilor din Economia Naţionala – utilizata pentru codificarea activităţilor principale sau secundare ale unităţilor cercetate la nivel de clasa;– Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare – NUTS 2 – utilizat pentru codificarea regiunilor de dezvoltare;– SIRUTA – Nomenclatorul localităţilor din România – utilizat pentru codificarea localităţii de adresa a unităţilor cercetate;– Nomenclatorul formelor de proprietate – utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unităţilor cercetate.2.4. Metode de calcul al principalilor indicatoriGreutate medie = Greutate în viu/Număr de capete sacrificateRandament mediu la tăiere = Greutate în carcasa/Greutate în viu x 1003. Esantionul cercetării statisticeCercetarea statistica este exhaustiva şi se adresează tuturor unităţilor (agenţilor economici) care desfăşoară ca activitate principala sau secundară producţia, prelucrarea şi conservarea carnii, clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor4.1. Metoda de înregistrareCercetările statistice utilizează chestionare imprimate ce vor fi completate de către întreprinderi prin autoinregistrare.4.2. Perioada de referinţa şi de înregistrarePentru cercetarea statistica IND C – lunar perioada de referinţa este luna calendaristică precedenta, iar datele se colectează de la unităţile raportoare până pe data de 12 a lunii.Pentru cercetarea statistica IND C – anual perioada de referinţa este anul calendaristic precedent, iar datele se colectează de la unităţile raportoare până pe data de 1 martie a anului.4.3. Personalul care efectuează cercetarea statisticaChestionarele statistice sunt distribuite şi colectate către/de la unităţile raportoare de către personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statistica.Direcţiile teritoriale de statistica asigura transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al Institutului Naţional de Statistica, în vederea prelucrării automate a datelor.La nivelul central al Institutului Naţional de Statistica, echipa responsabilă de cercetarea statistica asigura corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza şi validare a rezultatelor finale.4.4. Prelucrarea datelorDatele recepţionate de la unităţi se verifica la nivelul direcţiilor teritoriale de statistica, asigurându-se, în principal, următoarele:● completitudinea şi corectitudinea datelor completate;● explicaţii clare în caz de nonraspuns.La nivelul Institutului Naţional de Statistica, sistemul de prelucrare asigura următoarele funcţiuni: introducerea datelor, validarea şi centralizarea rezultatelor.Confidenţialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de colectare şi de verificare a acestora.4.5. Soluţia ITAplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetările statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare este scrisă în Visual Fox.La nivelul Institutului Naţional de Statistica se realizează: introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare, reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, analiza statisticii raportarii, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetării statistice5.1. Principalii indicatori rezultaţiIndicatorii rezultaţi în urma prelucrării datelor sunt:● numărul de capete sacrificate pentru ovine – total (din care miei);● numărul de capete sacrificate pentru caprine – total;● greutatea în viu, greutatea în carcasa, greutatea medie şi randamentul mediu la tăiere, care se diferentiaza pe categorii de animale:– ovine, din care:– miei;– caprine.5.2. Formele de prezentare a rezultatelorRezultatele obţinute din cercetările statistice sunt prezentate pe total ţara (IND C – lunar şi IND C – anual) şi pe regiuni de dezvoltare (IND C – anual).Anual, în luna iunie, rezultatele cercetării statistice se disemineaza în publicaţia "Producţia fizica industriala de carne, lapte şi produse lactate".5.3. Transmiterea datelor cercetăriiTransmiterea datelor cercetăriiRezultatele cercetărilor statistice se transmit lunar la Direcţia generală de statistici agricole şi mediu, la 35 de zile de la expirarea lunii de referinţa, şi anual, la aceeaşi direcţie, la data de 30 iunie a fiecărui an.Direcţia generală de statistici agricole şi mediu asigura transmiterea rezultatelor la Eurostat după reîntregirea datelor cu sacrificarile şi producţia din gospodăriile populaţiei.6. LimităriÎn procesul de colectare a datelor de la unităţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de către producători.–––