METODOLOGIA-CADRU din 13 septembrie 2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 08/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 657 din 17 septembrie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 3850 02/05/2017
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 6501 19/12/2012
ActulACTUALIZEAZA PEMETODOLOGIE 13/09/2012
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 02/10/2018
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 3850 02/05/2017





Notă
*) Aprobată prin ORDINUL nr. 5.745 din 13 septembrie 2012, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 657 din 17 septembrie 2012.
 + 
Capitolul IOrganizarea programelor de formare psihopedagogică + 
Articolul 1(1)Organizarea programelor de formare psihopedagogică urmărește certificarea competențelor specifice pentru profesia didactică.(2)Certificarea competențelor pentru profesia didactică se poate obține la două niveluri, respectiv:a)nivelul I (inițial) care acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul preșcolar, primar și gimnazial, cu condiția acumulării unui minimum de 30 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogică;b)nivelul II (de aprofundare) care acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul liceal, postliceal și superior, cu satisfacerea a două condiții:(i)acumularea unui minimum de 60 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogică;(ii)absolvirea unui program de master în domeniul diplomei de studii universitare de licență.
 + 
Articolul 2(1)Programele de formare psihopedagogică sunt organizate la forma de învățământ cu frecvență, în sistemul creditelor de studiu transferabile.(2)Obținerea creditelor necesare celor două niveluri de certificare pentru profesia didactică se conformează principiilor de transfer, recunoaștere și acumulare a creditelor de studiu.
 + 
Articolul 3Instituțiile de învățământ superior acreditate pot organiza programe de formare psihopedagogică atât pe parcursul studiilor universitare, cât și în regim postuniversitar, pentru ambele niveluri de certificare, în condițiile stabilite prin Metodologia de organizare a programelor de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică, denumită în continuare metodologia proprie.
 + 
Capitolul IIAdmiterea la programele de formare psihopedagogică + 
Articolul 4(1)Se pot înscrie pentru concursul de admitere la programe de formare psihopedagogică studenții și absolvenții studiilor universitare.(2)Admiterea la programele de formare psihopedagogică se face pe baza susținerii unui examen/interviu, în condițiile stabilite prin metodologia proprie.
 + 
Articolul 5(1)În cazul absolvenților, înscrierea la programul de studii psihopedagogice se face pe baza diplomei de licență.(2)Absolvenții studiilor universitare de licență care nu au urmat programul de formare psihopedagogică pe parcursul studiilor universitare pot să se înscrie pentru a parcurge programul de formare psihopedagogică în regimul cursurilor postuniversitare.
 + 
Articolul 6(1)Programele de formare psihopedagogică pot fi organizate în regim de finanțare de la bugetul de stat sau în regim cu taxă.(2)Subvenția de la bugetul de stat se acordă în cadrul finanțării de bază, în funcție de numărul de locuri aprobate pentru fiecare universitate și în funcție de numărul de studenți echivalenți, potrivit coeficienților de finanțare aplicați de Consiliul Național al Finanțării Învățământului Superior, luându-se ca reper numărul creditelor aferente programului.(3)Absolvenții studiilor universitare de licență pot urma programul de formare psihopedagogică numai în regim cu taxă.(4)Cuantumul taxelor de studii aferente programului de formare psihopedagogică se stabilește anual de senatul universității.(5)Drepturile și obligațiile studentului (cursantului) înscris la programul de studii psihopedagogice, precum și raporturile acestuia cu universitatea se stabilesc prin contractul de studii încheiat cu universitatea, potrivit metodologiei proprii.
 + 
Capitolul IIICurriculumul programelor de formare psihopedagogică + 
Articolul 7(1)Curriculumul programelor de formare psihopedagogică este structurat pe 3 componente: curriculum-nucleu, curriculum extins și curriculum opțional, conform Planului de învățământ pentru programul de formare psihopedagogică din tabelul nr. 1 prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie-cadru.(2)Curriculumul-nucleu este alcătuit din disciplinele și activitățile didactice obligatorii pentru nivelurile I și II de certificare pentru profesia didactică. Curriculumul-nucleu cuprinde următoarele pachete de discipline:a)discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală – 18 credite;b)discipline de pregătire didactică și practică de specialitate – 12 credite.(3)Curriculumul extins este alcătuit din disciplinele și activitățile didactice obligatorii pentru obținerea nivelului II de certificare pentru profesia didactică. Curriculumul extins cuprinde următoarele pachete de discipline:a)discipline de extensie a pregătirii psihopedagogice – 10 credite;b)discipline de extensie a pregătirii didactice și practice de specialitate – 10 credite.(4)Curriculumul opțional este alcătuit din două discipline – 10 credite. Se alege câte o disciplină din fiecare dintre cele două pachete de discipline opționale oferite de planul de învățământ pentru nivelul II de certificare pentru profesia didactică.
 + 
Capitolul IVPlanul de învățământ al programelor de formare psihopedagogică + 
Articolul 8Planurile de învățământ ale programelor de formare psihopedagogică de 30 de credite pentru nivelul I și nivelul II de certificare pentru profesia didactică sunt prezentate în tabelul nr. 2a (monospecializare), în tabelul nr. 2b (dublă specializare) și în tabelul nr. 3, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta Metodologie-cadru. + 
Articolul 9(1)Programul de formare psihopedagogică de 30 de credite corespunzător nivelului I oferit studenților, în mod eșalonat, pe parcursul studiilor de licență, se desfășoară conform planului de învățământ prevăzut în tabelul nr. 2a (pentru monospecializare) sau conform planului de învățământ prevăzut în tabelul nr. 2b (pentru dublă specializare).(2)Programul de studii psihopedagogice de 30 de credite transferabile de extensie, necesare acumulării pachetului de 60 de credite corespunzător nivelurilor I și II, se desfășoară conform planului de învățământ prevăzut în tabelul nr. 3 din anexa nr. 2. Acest program poate fi urmat doar de absolvenții învățământului universitar care au obținut certificarea pentru nivelul I, pe parcursul sau după finalizarea studiilor universitare de licență.
 + 
Capitolul VFinalizarea programelor de formare psihopedagogică + 
Articolul 10(1)Programul de formare psihopedagogică se finalizează cu examen de absolvire pentru fiecare nivel de certificare.(2)Examenul constă în elaborarea și susținerea unui portofoliu didactic. Acesta este un pachet de documente care reflectă sintetic nivelul și calitatea competențelor dobândite de absolvenți prin parcurgerea programului de formare psihopedagogică.(3)Structura și conținutul portofoliului didactic se stabilesc prin metodologia proprie. + 
Articolul 11(1)Pentru examenul de absolvire a fiecărui nivel de certificare în profesia didactică se alocă câte 5 credite, distinct de cele 30 de credite aferente disciplinelor și activităților didactice din curriculumul programului de formare psihopedagogică.(2)În cazul în care programul de formare psihopedagogică de 60 de credite este parcurs ca un program compact după absolvirea studiilor universitare, se susține examen de absolvire pentru fiecare nivel de certificare, cotat cu câte 5 credite fiecare.
 + 
Capitolul VICertificarea competențelor pentru profesia didactică + 
Articolul 12Absolvirea programelor de formare psihopedagogică se finalizează cu obținerea certificatului de absolvire, corespunzător nivelului programului de formare psihopedagogică absolvit, respectiv:a)absolvenții studiilor universitare care au finalizat programul de formare psihopedagogică de 30 de credite și au promovat examenul de absolvire, corespunzător nivelului I de certificare pentru profesia didactică, obțin certificatul de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul I, care le acordă dreptul de a ocupa posturi didactice în învățământul preșcolar, primar și gimnazial;b)absolvenții studiilor universitare care au finalizat programul de formare psihopedagogică de 60 de credite și au promovat examenul de absolvire, corespunzător nivelului II de certificare pentru profesia didactică, obțin certificatul de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul II, care le acordă dreptul de a ocupa posturi didactice în învățământul liceal, postliceal și superior, dacă au absolvit și un program de master în domeniul diplomei de licență.c)prin excepție de la prevederile lit. b), pentru anul universitar 2012-2013, la concursurile pentru ocuparea posturilor didactice în învățământul liceal, postliceal și superior se pot înscrie și candidații care fac dovada că sunt înmatriculați și urmează cursurile programelor de formare psihopedagogică corespunzătoare, cu condiția finalizării acestora până la data de 30 septembrie 2013.(la 21-12-2012,
Articolul 12 din Capitolul VI a fost completat de Articolul I din ORDINUL nr. 6.501 din 19 decembrie 2012, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 876 din 21 decembrie 2012
)
 + 
Articolul 13(1)Certificatele de absolvire a programelor de formare psihopedagogică sunt eliberate conform regimului actelor de studii. Fiecare certificat va avea ca anexă foaia matricolă în limba română, limba maternă și în limba engleză, conținând situația școlară a absolventului.(2)Certificatul de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul I se eliberează numai absolvenților programului de formare psihopedagogică care au obținut diploma de licență.(3)Absolvenții care nu au promovat examenele de absolvire a programelor de pregătire psihopedagogică pot să primească, la cerere, o adeverință eliberată de instituția de învățământ superior, care va specifică disciplinele promovate. + 
Articolul 14(1)Certificarea nivelului I de formare psihopedagogică se acordă în urma obținerii unui număr minim de 30 de credite transferabile, conform planului de învățământ prevăzut în tabelul nr. 2a din anexa nr. 2, după cum urmează:a)18 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire psihopedagogică fundamentală;b)12 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire didactică și practică pedagogică de specialitate.(2)În cazul studiilor universitare de licență cu dublă specializare, numărul minim de credite necesar obținerii nivelului I de certificare pentru profesia didactică este de 35 de credite, conform planului de învățământ prevăzut în tabelul nr. 2b din anexa nr. 2. Acestea rezultă din însumarea a 5 credite corespunzătoare didacticii celei de-a doua specializări. Aceste 5 credite nu se acumulează în pachetul de 60 de credite corespunzătoare nivelului II de certificare.
 + 
Articolul 15Certificarea nivelului II de formare psihopedagogică se acordă în urma obținerii unui număr minim de 60 de credite transferabile, prin cumularea celor 30 de credite de la nivelul I cu cele 30 de credite de la nivelul II, după cum urmează:a)18 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire psihopedagogică fundamentală;b)12 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire didactică și practică de specialitate (în cazul unei specializări) sau 17 credite (în cazul dublei specializări);c)10 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de extensie a pregătirii psihopedagogice;d)10 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de extensie a pregătirii didactice și practice de specialitate;e)10 credite corespunzătoare celor două discipline opționale.
 + 
Capitolul VIIDispoziții finale + 
Articolul 16(1)Corespondența dintre domeniile studiilor universitare absolvite și disciplinele care pot fi predate în învățământul preuniversitar se stabilește potrivit Centralizatorului privind disciplinele de învățământ, domeniile și specializările, precum și probele de concurs, pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat anual prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului.(2)Corespondența dintre domeniile studiilor universitare de licență, masterat sau doctorat absolvite și disciplinele care pot fi predate în învățământul superior se stabilește de către senatul universității, prin regulamente interne privind ocuparea posturilor didactice.
 + 
Articolul 17(1)Absolvenții studiilor universitare în domeniul de licență Științele educației – specializările Pedagogie și Psihopedagogie specială – se certifică pentru profesia didactică, pe baza diplomei de licență obținute, cu condiția ca planurile de învățământ ale ciclului de licență să includă integral disciplinele din programul de formare psihopedagogică pentru obținerea certificatului de formare psihopedagogică – nivelul I.(2)Absolvenții studiilor universitare în domeniul de licență Științele educației, cu specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, se consideră certificați, prin diploma de licență obținută, pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul primar și preșcolar.
 + 
Articolul 18Posesorii certificatelor de absolvire a programelor de formare psihopedagogică care urmează sau care au absolvit studii universitare și în alte domenii decât cele pentru care dețin certificarea didactică pot să obțină certificarea didactică în noile domenii și specializări, beneficiind de sistemul de transfer și recunoaștere a creditelor de studiu. + 
Articolul 19(1)Pentru obținerea certificatului de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul I, pentru o altă specializare decât cea inițială, se recunosc 22 de credite obținute anterior și distribuite astfel: la disciplinele de pregătire psihopedagogică fundamentală 18 credite, la Instruire asistată de calculator 2 credite și la Practică pedagogică 2 credite.(2)Obținerea certificatului de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul I pentru o altă specializare decât cea inițială este condiționată de acumularea a 8 credite corespunzătoare disciplinelor Didactica specialității (5 credite) și Practica pedagogică (3 credite).
 + 
Articolul 20(1)Pentru obținerea certificatului de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul II, într-un alt domeniu de licență absolvit, se recunosc cele 20 de credite obținute anterior la disciplinele de extensie a pregătirii psihopedagogice și la disciplinele opționale.(2)Obținerea certificatului de absolvire a programului de formare psihopedagogică – nivelul II, pentru o altă specializare decât cea inițială, este condiționată de acumularea a 10 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de extensie a pregătirii didactice și practice de specialitate.
 + 
Anexa nr. 1Tabelul nr. 1PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNTpentru programul de formare psihopedagogică

Nr. crt.         Disciplinele de învățământ             Perioada de studiu a            disciplinei           Numărul de   ore pe   săptămână*)  Totalul orelor     Eva- luare     Cre- dite    
Anul   Semestrul  Numărul desăptămâni   C      A      C      A    Total 
  0                 1                     2       3        4      5    6    7    8    9    10    11 
A. CURRICULUM-NUCLEU                                                                                            Discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală (obligatorii)                                             
   1 Psihologia educației                  I       1        14     2    2    28   28   56    E     5 
   2    Pedagogie I:                       – Fundamentele pedagogiei          – Teoria și metodologia            curriculumului                          I           2            14         2        2        28       28       56        E         5   
   3   Pedagogie II:                      – Teoria și metodologia instruirii – Teoria și metodologia evaluării      II         3          14       2      2      28     28     56      E       5 
   4  Managementul clasei de elevi           II     I        6         14      1     1     14    14    28     E      3 
Discipline de pregătire didactică și practică de specialitate (obligatorii)                                    
   5 Didactica specialității              II       4        14     2    2    28   28   56    E     5 
   6  Instruire asistată de calculator       II     I        5         14      1     1     14    14    28     C      2 
   7  Practică pedagogică în învățământulpreuniversitar obligatoriu (1)       II     I        5         14      –     3     –     42    42     C      3 
   8  Practică pedagogică în învățământulpreuniversitar obligatoriu (2)       II     I        6         12      –     3     –     36    36     C      2 
  TOTAL: nivelul I                         –       –         –     –    –  140 218 358 5E+3C   30 
   Examen de absolvire: nivelul I         II     I        6          2      –     –     –     –     –      E      5 
B. CURRICULUM EXTINS                                                                                            Discipline de extensie a pregătirii psihopedagogice fundamentale (obligatorii)                                 
   1  Psihopedagogia adolescenților,     tinerilor și adulților                        14       2     1     28    14    42     E      5 
   2  Proiectarea și managementul        programelor educaționale                      14       2     1     28    14    42     E      5 
Discipline de extensie a pregătirii didactice și practice de specialitate (obligatorii)                        
   3    Didactica domeniului și dezvoltări în didactica specialității         (învățământ liceal, postliceal,    universitar)                                        14         2       1       28      14      42       E        5 
   4   Practică pedagogică (în învățămân- tul liceal, postliceal și          universitar)                                     14        –      3      –      42     42      C       5 
C. CURRICULUM OPȚIONAL (se aleg două discipline opționale)                                                     
   5       Pachet opțional 1                  (se alege o disciplină)*):         – Comunicare educațională          – Consiliere și orientare          – Metodologia cercetării           educaționale                       – Educație integrată                              2               14             1           2           14          28          42           E            5     
   6       Pachet opțional 2                  (se alege o disciplină)*):         – Sociologia educației             – Managementul organizației școlare– Politici educaționale            – Educație interculturală          – Doctrine pedagogice contemporane                3               14             1           2           14          28          42           E            5     
TOTAL: nivelul II                         –      –         –      –    –  112 140 252 5E+1C   30 
  Examen de absolvire: nivelul II          4         2      –    –    –    –    –     E     5 
TOTAL I și II:                                          252   358   610   12 E   4 C   70   

Notă *) Precizări:
C = cursuri, A = activități aplicative (seminare, laboratoare, practică).
Listă deschisă, la dispoziția fiecărui departament pentru pregătirea personalului didactic.
 + 
Anexa nr. 2Tabelul nr. 2aPLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNTpentru programul de formare psihopedagogică de 30de creditepentru nivelul I (inițial) de certificare pentru profesia didactică– monospecializare –

Nr. crt.         Disciplinele de învățământ              Perioada de studiu a            disciplinei          Numărul de   ore pe   săptămână*)  Totalul orelor    Forme  de  eva- luare   Numă- rul  de   cre- dite  
Anul   Semestrul  Numărul desăptămâni   C      A      C      A    Total 
  0                 1                     2       3        4      5    6    7    8    9    10    11 
Discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală (obligatorii)                                             
   1 Psihologia educației                  I       1        14     2    2    28   28   56    E     5 
   2    Pedagogie I:                       – Fundamentele pedagogiei          – Teoria și metodologia            curriculumului                          I           2            14         2        2        28       28       56        E         5   
   3   Pedagogie II:                      – Teoria și metodologia instruirii – Teoria și metodologia evaluării      II         3          14       2      2      28     28     56      E       5 
   4  Managementul clasei de elevi           II     I        6         14      1     1     14    14    28     E      3 
Discipline de pregătire didactică și practică de specialitate (obligatorii)                                    
   5 Didactica specialității              II       4        14     2    2    28   28   56    E     5 
   6  Instruire asistată de calculator       II     I        5         14      1     1     14    14    28     C      2 
   7  Practică pedagogică în învățământulpreuniversitar obligatoriu (1)       II     I        5         14      –     3     –     42    42     C      3 
   8  Practică pedagogică în învățământulpreuniversitar obligatoriu (2)       II     I        6         12      –     3     –     36    36     C      2 
TOTAL: nivelul I                          –       –        –      –    –  140 218 358 5E+3C   30 
   Examen de absolvire: nivelul I         II     I        6         2       –     –     –     –     –      E      5 

Notă *) Precizări:1.Numărul de săptămâni și, respectiv, numărul de ore pentru practica pedagogică rezultă din faptul că, potrivit standardelor actuale, ultimul semestru al studiilor universitare este de 10-12 săptămâni.2.Perioada de două săptămâni prevăzută pentru examenul de absolvire este alocată pentru finalizarea portofoliului didactic.3.Se aplică și în cazul studiilor universitare de licență cu durata de 4/5/6 ani.Tabelul nr. 2bPLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNTpentru programul de formare psihopedagogică de 30 de creditepentru nivelul I (inițial) de certificare pentru profesia didactică– dublă specializare –

Nr. crt.         Disciplinele de învățământ              Perioada de studiu a            disciplinei          Numărul de   ore pe   săptămână*)  Totalul orelor      Eva- luare   Numă- rul  de   cre- dite  
Anul   Semestrul  Numărul desăptămâni   C      A      C      A    Total 
  0                 1                     2       3        4      5    6    7    8    9    10    11 
Discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală (obligatorii)                                              
   1 Psihologia educației                  I       1        14     2    2    28   28   56    E     5 
   2    Pedagogie I:                       – Fundamentele pedagogiei          – Teoria și metodologia            curriculumului                          I           2            14         2        2        28       28       56        E         5   
   3   Pedagogie II:                      – Teoria și metodologia instruirii – Teoria și metodologia evaluării      II         3          14       2      2      28     28     56      E       5 
   4 Managementul clasei de elevi                14     1    1    14   14   28    E     3 
Discipline de pregătire didactică și practică de specialitate (obligatorii)                                    
   5 Didactica specialității A            II       4        14     2    2    28   28   56    E     5 
   6 Didactica specialității B          III       5        14     2    2    28   28   56    E     5 
   7 Instruire asistată de calculator   III       6        14     1    1    14   14   28    C     2 
   8   Practică pedagogică (în învățămân- tul preuniversitar obligatoriu) –  specializarea A                      III         5          14       –      3      –      42     42      C       3 
   9   Practică pedagogică (în învățămân- tul preuniversitar obligatoriu) –  specializarea B                      III         6          12       –      3      –      36     36      C       2 
TOTAL: nivelul I                         –        –        –      –    –  168 246 414 6E+3C   35 
  Examen de absolvire: nivelul I     III       6        2      –    –    –    –    –     E     5 

Notă *) Precizări:1.Precizările de la tabelul nr. 2a) "Plan de învățământ pentru programul de formare psihopedagogică de 30 de credite pentru nivelul I (inițial) de certificare pentru profesia didactică" (monospecializare) se aplică și în cazul programului de studii psihopedagogice pentru dublă specializare.2.Cele 5 credite suplimentare nu pot fi acumulate în pachetul de 60 de credite necesar obținerii nivelului II de certificare pentru profesia didactică.Tabelul nr. 3PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNTpentru programul de formare psihopedagogicăde 30 de credite de extensie pentru nivelul II (aprofundare)de certificare pentru profesia didactică – absolvenți destudii universitare

Nr. crt.         Disciplinele de învățământ              Perioada de studiu a            disciplinei          Numărul de   ore pe   săptămână*)  Totalul orelor    Formele  de   eva-  luare    Numă- rul  de   cre- dite  
Anul   Semestrul  Numărul desăptămâni   C      A      C      A    Total 
  0                 1                     2       3        4      5    6    7    8    9     10    11 
Discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală (obligatorii)                                              
   1  Psihopedagogia adolescenților,     tinerilor și adulților                         14      2     1     28    14    42     E       5 
   2  Proiectarea și managementul        programelor educaționale                       14      2     1     28    14    42     E       5 
Discipline de pregătire didactică și practică de specialitate (obligatorii)                                     
   3    Didactica domeniului și dezvoltări în didactica specialității         (învățământ liceal, postliceal,    universitar)                                        14         2        1        28       14       42        E          5   
   4   Practică pedagogică (în învățămân- tul liceal, postliceal și          universitar)                                      14       –      3      –      42     42      C        5 
Discipline opționale (se aleg două discipline)                                                                  
   5        Pachet opțional 1                  (se alege o disciplină)*):         – Comunicare educațională          – Consiliere și orientare          – Metodologia cercetării           educaționale                       – Educație integrată               – ….                                                       14             1            2            14           28           42            E              5      
   6        Pachet opțional 2                  (se alege o disciplină)*):         – Sociologia educației             – Managementul organizației școlare– Politici educaționale            – Educație interculturală          – Doctrine pedagogice contemporane – …                                                         14             1            2            14           28           42            E              5     
TOTAL: nivelul II                         –       –        –      –    –  112 140 252 5E+1C   30 
  Examen de absolvire: nivelul II      II       4        2      –    –    –    –    –     E      5 

Notă *) Precizări:1.Fiecare pachet opțional trebuie să cuprindă cel puțin 3 discipline.2.Perioada de două săptămâni prevăzută pentru examenul de absolvire este alocată finalizării portofoliului didactic.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x