METODE din 28 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.103 din 7 decembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 1REFERIRE LAORDIN 720 06/07/2005
CAP. 1REFERIRE LAORDIN 505 22/06/2005
CAP. 2REFERIRE LAORDIN 720 06/07/2005
CAP. 2REFERIRE LAORDIN 505 22/06/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1256 28/11/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 1256 28/11/2005

de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide



 + 
Capitolul IDispoziţii generale1. Obiectiv1.1. Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide în şi pe plante şi produse vegetale se prelevează în conformitate cu metodele descrise mai jos.1.2. Obiectivul acestor proceduri de prelevare este de a permite obţinerea unei probe reprezentative dintr-un lot destinat analizei, pentru a verifica dacă sunt respectate nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale. În cazul în care nivelurile maxime de reziduuri nu sunt stabilite prin ordinul menţionat, se vor lua în considerare alte niveluri, cum ar fi cele stabilite de Comisia Codex Alimentarius. Metodele şi procedurile stabilite le includ pe cele recomandate de Comisia Codex Alimentarius.1.3. Probele se prelevează de către inspectorii fitosanitari din cadrul unităţilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.2. PrincipiiNivelurile maxime de reziduuri de pesticide stabilite în ordinul menţionat la pct. 1.2 se bazează pe datele privind buna practică agricolă, iar produsele agricole neprelucrate, ca şi alimentele derivate din acestea, care respectă nivelurile maxime de reziduuri, trebuie să fie acceptabile din punct de vedere toxicologic.Nivelul maxim de reziduuri pentru un produs de origine vegetală ia în considerare nivelul maxim care poate fi prezent într-o probă compozită, care a fost obţinută din mai multe unităţi din produsul tratat şi care trebuie să reprezinte nivelul mediu de reziduuri dintr-un lot. Nivelurile maxime admise se aplică la o probă vrac compusă, obţinută din una până la zece probe primare.3. Definiţia termenilorÎn sensul prezentei anexe, următorii termeni se definesc astfel:a) porţiunea de analizat este o cantitate reprezentativă, de mărime adecvată, din materialul extras din proba de analizat, care permite măsurarea concentraţiei reziduurilor. Pentru a extrage porţiunea de analizat se poate utiliza un instrument de prelevare;b) proba analitică reprezintă materialul pregătit pentru analiză, obţinut din proba de laborator prin separarea porţiunii din produs care trebuie analizată*1), urmată de amestecare, măcinare, tocare fină etc., în vederea extragerii porţiunii de analizat cu o eroare minimă de prelevare.____________* 1) Clasificarea produselor alimentare de origine vegetală şi porţiunea din produs pentru care sunt stabilite nivelurile maxime de reziduuri sunt prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 746 bis din 17 august 2005.La pregătirea probei analitice se vor lua în considerare prevederile anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 505/720/2005, care specifică partea din produs pentru care se stabilesc niveluri maxime de reziduuri, astfel că porţiunea din produs care urmează să fie analizată poate include părţi care, în mod normal, nu sunt consumate;c) proba în vrac/proba reunită reprezintă proba reunită, combinată şi bine omogenizată, obţinută din probele primare prelevate dintr-un lot.Probele primare trebuie să conţină suficient material pentru a permite extragerea tuturor probelor de laborator din proba în vrac.În cazul în care, în timpul colectării probei sau a probelor primare, se pregătesc probe de laborator separate, proba în vrac este suma probelor de laborator la momentul prelevării probelor din lot;d) proba de laborator este proba expediată la laborator sau primită de laborator şi reprezintă o cantitate reprezentativă de material extrasă din proba în vrac. Proba de laborator poate fi constituită din întreaga probă în vrac sau o porţiune din aceasta. Pentru a obţine probele de laborator unităţile nu vor fi tăiate sau divizate. Se pot pregăti probe de laborator duplicat;e) lotul este o cantitate din produsul alimentar livrat la un moment dat, despre care inspectorul de prelevare ştie sau presupune că are caracteristici comune, cum ar fi: origine, producător, varietate, ambalator, tip de ambalaj, marcare, expeditor etc. Un lot suspect este un lot care, din orice motiv, este suspectat că ar conţine un nivel excesiv de reziduuri. Un lot nesuspect este un lot pentru care nu există nici un motiv de suspiciune că ar conţine un nivel excesiv de reziduuri. Dacă un transport de marfă este constituit din loturi care pot fi identificate ca provenind, de exemplu, de la diferiţi cultivatori, fiecare lot va fi tratat separat. Un transport de marfă poate fi constituit din unul sau mai multe loturi. Dacă nu se poate stabili cu certitudine mărimea sau marginile/limitele fiecărui lot dintr-un transport mare, atunci fiecare serie de vagoane, camioane, cale de vapor poate fi considerată un lot separat. Un lot poate fi amestecat prin procese de fabricare sau de sortare;f) proba primară/proba increment reprezintă una sau mai multe unităţi luate dintr-un singur loc al lotului. Este de preferat ca locul din care se prelevează o probă primară din lot să fie ales prin sondaj, dar, dacă acest lucru nu este practic posibil, acesta se alege în mod aleatoriu din părţile accesibile ale lotului. Numărul de unităţi necesare pentru a constitui o probă primară depinde de mărimea şi numărul de probe de laborator cerute. Dacă se prelevează din lot mai mult de o probă primară, fiecare probă primară trebuie să contribuie în aceeaşi proporţie la proba în vrac. Dacă unităţile sunt de dimensiuni medii sau mari, iar amestecarea probei în vrac nu ar permite obţinerea de probe de laborator reprezentative sau dacă unităţile (de exemplu, fructe moi) pot fi afectate prin amestecare, acestea pot fi împărţite aleatoriu, în momentul prelevării probelor primare, în probe de laborator duplicat. Dacă probele primare sunt prelevate la diferite intervale de timp în timpul încărcării sau descărcării unui lot, "poziţia" de prelevare este de fapt un anumit moment din perioada în care se realizează încărcarea sau descărcarea lotului. Pentru a obţine probe primare unităţile nu vor fi tăiate sau divizate;g) proba reprezintă una sau mai multe unităţi selectate dintr-o populaţie de unităţi ori o porţiune selectată dintr-o cantitate mai mare de material. Pentru ca o probă să fie reprezentativă pentru acel lot sau probă în vrac, se ia în considerare exclusiv conţinutul de reziduuri de pesticide pe care îl poate avea aceasta;h) prelevarea este procedura utilizată pentru a extrage şi constitui o probă;i) instrumentul de prelevare este:– un instrument cum ar fi o lingură, un căuş, o sondă sau un cuţit, utilizat pentru a preleva o unitate dintr-un material în vrac sau din ambalaje care sunt prea mari pentru a fi utilizate ca probe primare;– un instrument ca divizorul de probe, utilizat pentru pregătirea unei probe de laborator dintr-o probă în vrac sau pentru pregătirea unei porţiuni de analizat dintr-o probă analitică.Instrumentele specifice de prelevare sunt descrise de standardele internaţionale ISO 950: Cereale – prelevare (boabe), ISO 951: Leguminoase uscate ambalate în pungi – prelevare şi ISO 1839: Prelevare – ceai.Pentru materiale cum ar fi frunze în vrac, poate fi considerată instrument de prelevare chiar mâna inspectorului care prelevează proba;j) inspectorul de prelevare este o persoană instruită în procedurile de prelevare şi, dacă este necesar, autorizată de către autorităţile competente pentru a preleva probe.Inspectorul de prelevare este responsabil cu toate procedurile care conduc la şi care includ prepararea, ambalarea şi expedierea probelor de laborator. Acesta trebuie să înţeleagă că este necesar să respecte întocmai procedurile de prelevare specificate, să furnizeze toate informaţiile despre probe şi să colaboreze cu laboratorul care efectuează analizele;k) mărimea probei reprezintă numărul de unităţi sau cantitatea de material care constituie o probă;l) unitatea este porţiunea cea mai mică dintr-un lot, care trebuie prelevată pentru a constitui proba primară sau o parte din aceasta.Unităţile sunt identificate astfel:1. fructe şi legume proaspete. Fiecare fruct sau legumă întreagă ori un grup din acestea (de exemplu, strugurii) va forma o unitate, exceptând cazurile în care acestea sunt mici. Unităţi de produse mici, ambalate, pot fi identificate conform lit. b). Dacă un instrument de prelevare poate fi utilizat fără a afecta materialul, acesta poate servi la constituirea de unităţi. Fructele sau legumele proaspete nu vor fi tăiate sau divizate pentru a obţine unităţi;2. produse ambalate. Cele mai mici ambalaje individuale vor fi considerate unităţi. Dacă cele mai mici ambalaje sunt prea voluminoase, atunci materialul va fi prelevat ca produse în vrac, conform lit. c). Dacă cele mai mici ambalaje sunt foarte mici, un pachet de ambalaje poate forma o unitate;3. materialele în vrac şi pachetele mari care sunt prea voluminoase pentru a fi luate ca probe primare. În acest caz unităţile se obţin cu ajutorul unui instrument de prelevare.
 + 
Capitolul IIProceduri de prelevare*2)_________*2) Dacă este necesar pot fi adoptate recomandările ISO pentru prelevarea cerealelor [ISO 950: Cereale – prelevare (boabe)] sau a altor produse transportate în vrac.4. Măsuri de precauţie4.1. Din fiecare lot care urmează să fie verificat se vor preleva probe separat.4.2. În cursul prelevării şi pregătirii probelor de laborator se iau măsuri pentru evitarea oricărei contaminări şi deteriorări a acestora, care ar putea afecta rezultatele analitice.5. Colectarea probelor primare5.1. Numărul minim de probe primare care se prelevează dintr-un lot este stabilit în tabelul nr. 1.5.2. Pe cât posibil, fiecare probă primară va fi prelevată dintr-un loc ales în mod aleatoriu din lot.5.3. Probele primare trebuie să conţină suficient material pentru a constitui probele de laborator cerute din lotul respectiv.5.4. Instrumentele de prelevare necesare pentru cereale, leguminoase uscate şi ceai sunt cele descrise în recomandările ISO prezentate la pct. 3 lit. i).6. Pregătirea probei în vrac6.1. Procedurile pentru pregătirea probei în vrac sunt descrise în tabelul nr. 2.6.2. Probele primare trebuie combinate şi bine amestecate, dacă este posibil, pentru a forma proba în vrac.6.3. În cazul în care amestecarea pentru a forma proba în vrac este nepotrivită sau impracticabilă, se poate utiliza următoarea procedură alternativă. Dacă prin procesul de amestecare sau subdivizare a probei în vrac unităţile se pot deteriora şi astfel vor fi afectate reziduurile ori dacă unităţile mari nu pot fi amestecate pentru a realiza o distribuţie uniformă a reziduurilor, atunci, în momentul prelevării probelor primare, unităţile trebuie repartizate aleatoriu în probe de laborator duplicat. În acest caz rezultatul care se va utiliza va reprezenta media rezultatelor valabile obţinute din probele de laborator analizate.7. Pregătirea probei de laborator7.1. Dacă proba în vrac este mai mare decât ar fi necesar pentru o probă de laborator, aceasta va fi divizată pentru a obţine o porţiune reprezentativă.7.2. Se poate utiliza un instrument de prelevare, împărţirea în sferturi sau alt proces corespunzător de reducere a volumului, însă unităţile de produse vegetale proaspete nu vor fi tăiate sau divizate.7.3. Dacă este necesar, în această etapă se vor preleva probe de laborator duplicat sau acestea pot fi pregătite prin procedura alternativă descrisă mai sus.7.4. Dimensiunile minime ale probelor de laborator sunt prezentate în tabelul nr. 2.8. Procesul-verbal de prelevare8.1. Inspectorul de prelevare trebuie să înregistreze natura şi originea lotului, deţinătorul, furnizorul sau transportatorul acestuia, data şi locul prelevării şi orice alte informaţii relevante.8.2. Se va înregistra orice deviere de la metoda de prelevare recomandată.8.3. Fiecare probă de laborator va fi însoţită de un exemplar semnat al procesului-verbal de prelevare, un alt exemplar va fi păstrat de inspectorul de prelevare, iar al treilea exemplar din formular va fi înmânat proprietarului lotului sau unui reprezentant al acestuia, indiferent dacă acesta va primi sau nu o probă de laborator.8.4. Dacă procesele-verbale de prelevare sunt în format electronic, acestea vor fi distribuite aceloraşi persoane menţionate mai sus şi se va menţine o modalitate similară de înregistrare, verificabilă pentru audit.9. Ambalarea şi transmiterea probei de laborator9.1. Fiecare probă de laborator va fi introdusă într-un container curat şi inert, care să ofere o protecţie adecvată împotriva contaminării, deteriorării şi scurgerilor.9.2. Containerul trebuie să fie etichetat şi sigilat astfel încât să nu poată fi deschis sau să nu se poată îndepărta eticheta fără a se deteriora sigiliul şi va fi însoţit de procesul-verbal de prelevare.9.3. Eticheta aplicată pe container conţine următoarele date:a) felul probei;b) destinaţia probei.9.4. În cazul în care este utilizat un cod de bare, se recomandă furnizarea şi a informaţiei alfanumerice.9.5. Proba trebuie livrată către laborator cât mai curând posibil. Se va evita orice deteriorare a probelor în timpul transportului; fructele şi legumele în stare proaspătă vor fi păstrate la rece, iar cele congelate trebuie să rămână ca atare.10. Pregătirea probei analitice10.1. Proba de laborator va primi un cod de identificare unic, care va fi trecut în fişa probei împreună cu data recepţiei şi cu greutatea probei.10.2. Partea din produs care urmează să fie analizată*3) (proba analitică) trebuie separată cât mai curând posibil.____________*3) Partea din produs la care se aplică nivelul maxim prevăzută în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 505/720/2005.10.3. Dacă nivelul de reziduuri trebuie calculat astfel încât să includă părţile care nu sunt analizate*4), se va înregistra greutatea părţilor separate._______________*4) De exemplu, sâmburii fructelor sâmburoase nu sunt analizaţi, dar nivelul de reziduuri se calculează presupunând că aceştia sunt incluşi în proba de analizat, dar nu conţin reziduuri.11. Pregătirea şi depozitarea porţiunii analitice11.1. Dacă este cazul, proba analitică se va mărunţi şi se va amesteca pentru a permite extragerea porţiunilor analitice reprezentative.11.2. Mărimea porţiunii analitice se va determina în funcţie de metoda de analiză şi de eficacitatea amestecării.11.3. Metodele de mărunţire şi amestecare vor fi înregistrate şi nu trebuie să afecteze reziduurile prezente în proba analitică.11.4. Dacă este cazul, proba analitică va fi prelucrată în condiţii speciale, de exemplu la temperaturi sub 0°C, pentru a reduce la minimum efectele adverse.11.5. În cazul în care prelucrarea ar afecta reziduurile şi dacă nu există proceduri practice alternative, porţiunea analitică poate fi constituită din unităţi întregi sau segmente îndepărtate din unităţi întregi.11.6. Dacă porţiunea analitică constă în câteva unităţi sau segmente, este puţin probabil să fie reprezentativă pentru proba analitică şi este necesar să se analizeze un număr suficient de porţiuni similare pentru a putea indica gradul de incertitudine al valorii medii.11.7. Dacă porţiunile analitice urmează să fie depozitate înainte de efectuarea analizei, metoda şi perioada de depozitare nu trebuie să afecteze nivelul de reziduuri prezente.11.8. Dacă este necesar, trebuie extrase porţiuni suplimentare pentru confirmare.12. Reprezentarea schematicăReprezentarea schematică*5) a procedurilor de prelevare descrise mai sus este prevăzută în anexa la prezentele metode._________*5) Reprezentarea schematică este preluată din documentul Comisiei Codex Alimentarius CAC/GL 33-1999, FAO, Roma, ftp://ftp.fao.org/codex/standard/volume2a/en/GL_033e.pdf.13. Criterii pentru determinarea conformităţii13.1. Rezultatele analitice trebuie să fie obţinute pornind de la una sau mai multe probe de laborator prelevate dintr-un lot şi care sunt recepţionate într-o stare corespunzătoare pentru analiză.13.2. Rezultatele trebuie să fie însoţite de date acceptabile privind controlul calităţii.13.3. Dacă un reziduu depăşeşte nivelul maxim admis, se va confirma identitatea acestuia, iar concentraţia sa va fi verificată prin analizarea uneia sau mai multor porţiuni analitice suplimentare, prelevate din probă ori din probele de laborator iniţiale.13.4. Nivelurile maxime admise se aplică la proba în vrac.13.5. Lotul respectă nivelurile maxime admise de reziduuri numai dacă rezultatele analitice nu depăşesc valorile stabilite.13.6. În cazul în care rezultatele pentru proba în vrac depăşesc nivelurile maxime admise, constatarea faptului că lotul nu respectă nivelurile maxime admise se face ţinându-se seama de rezultatele obţinute, pornind de la una sau mai multe probe de laborator, şi de acurateţea şi precizia analizei, indicate de datele privind controlul calităţii*6).___________*6) Proceduri pentru controlul calităţii pentru analiza reziduurilor de pesticide. Documentul SANCO/3103/2000. Amendamentele se găsesc pe site-ul Comisiei Europene.Tabelul nr. 1Numărul minim de probe primare ce trebuie prelevate dintr-un lot

     
    Numărul minim de probe primare ce trebuie prelevat din lot
  Produse ambalate sau în vrac, care pot fi considerate ca fiind bine amestecate sau omogene 1 (un lot poate fi amestecat prin sortare sau prin procesul de fabricaţie)
  Produse ambalate sau în vrac, care pot să nu fie bine amestecate sau omogene Pentru produsele alimentare primare constituite din unităţi mari, numărul minim de probe primare trebuie să respecte numărul minim de unităţi cerute pentru proba de laborator (a se vedea Tabelul nr. 2)
     
  Greutatea lotului în kg  
  <50 3
  50-500 5
  > 500 10
  sau:  
  Numărul de containere de metal, cutii de carton sau alte containere din lot  
  1-25 1
  26-100 5
  > 100 10

Note: a) Tabelul presupune prelevarea probelor în mod aleatoriu.b) în cazul în care o singură probă primară este prelevată, probabilitatea de a depista o non-conformitate este aceeaşi cu incidenţa reziduurilor neconforme.c) pentru probabilităţi exacte sau alternative sau pentru o incidenţă diferită a nonconformităţii, numărul probelor ce vor fi prelevate poate fi calculat astfel:1 – p = (1 – i)^nunde:p reprezintă probabilitateai reprezintă incidenţa reziduurilor neconforme din lot (ambele exprimate ca fracţii, nu procente)n reprezintă numărul de probeTabelul nr. 2Descrierea probelor primare şi greutatea minima a probelor de laborator┌──┬───────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┐│Nr│ │ │ Natura probei │ Greutatea ││c │ │ │ primare │ minima a ││r │ Clasificarea produsului │Exemple │ care trebuie │ fiecarei ││t │ │ │ prelevata │ probe de ││ │ │ │ │ laborator │├──┴───────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤│Produse alimentare primare │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│1. Toate fructele proaspete ││ Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi şi sfecla de zahar, ││ fără plante aromate │├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤│1.1 Produse proaspete de │Bace, mazare, │Unităţi intregi │ 1 kg ││ dimensiuni mici │masline │sau produse │ ││ în general, │ │ambalate ori │ ││ unităţi <25 g │ │unităţi prelevate ││ │ │cu un instrument │ ││ │ │de prelevare │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│1.2.Produse proaspete de │Mere, │Unităţi intregi │1 kg (cel ││ dimensiuni medii, │portocale │ │puţin 10 ││ în general unităţi │ │ │unităţi) ││ de 25-250 g │ │ │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│1.3.Produse proaspete de │Varza, │Unităţi intregi │2 kg (cel ││ dimensiuni mari, │castraveti, │ │puţin ││ în general > 250 g │struguri │ │5 unităţi) ││ │(ciorchini) │ │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│2. Leguminoase uscate │Fasole uscata,│ │1 kg ││ │mazare uscata │ │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│ Cereale boabe │Orez, grau │ │1 kg │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│ Nuci │Cu excepţia │ │ ││ │nucilor de │ │1 kg ││ │de cocos │ │ ││ ├──────────────┼──────────────────┼────────────┤│ │Nuci de cocos │ │5 unităţi │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│Seminte oleaginoase │Arahide │ │0,5 kg │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│Seminte pentru bauturi şi │Boabe de cafea│ │0,5 kg ││dulciuri │ │ │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│3. Plante aromate proaspete │Patrunjel │Unităţi intregi │0,5 kg ││ ├──────────────┤ ├────────────┤│ │Altele │ │0,2 kg │├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤│ (pentru plante aromate uscate a se vedea secţiunea a 4-a din Tabel) │├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤│ Condimente │Condimente │Unităţi intregi │0,1 kg ││ │uscate │sau unităţi │ ││ │ │prelevate cu un │ ││ │ │instrument de │ ││ │ │prelevare │ │├──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┤│Alimente procesate │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│4. Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe, legume, ││ verdeturi uscate, produse cerealiere macinate ││ Produse derivate de origine vegetala, ceai, plante pentru ceai, uleiuri ││ vegetale, sucuri şi produse diverse, de exemplu masline prelucrate şi ││ melasa de citrice ││ Alimente de origine vegetala fabricate (un singur ingredient), cu sau fără││ agenti de condiţionare sau ingrediente secundare ca agenti de aromatizare,││ condimente şi plante aromate, care sunt în mod normal preambalate şi ││ gata de consum, gatite sau ca atare ││ Alimente de origine vegetala fabricate (din mai multe ingrediente), ││ inclusiv produse cu ingrediente de origine animala, în care predomina ││ ingredientele de origine vegetala, paine şi alte produse preparate din ││ cereale │├──────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┤│4.1.Produse cu valoare mare │ │Pachete sau │ ││ pe unitate │ │unităţi prelevate │ 0,1 kg*) ││ │ │cu un instrument │ ││ │ │de prelevare │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│4.2.Produse solide cu │Hamei, ceai, │Unităţi ambalate │0,2 kg ││ densitate mica în vrac │plante pentru │sau unităţi │ ││ │ceai │prelevate cu un │ ││ │ │instrument de │ ││ │ │prelevare │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│4.3.Alte produse solide │Paine, faina, │Ambalaje sau alte │0,5 kg ││ │fructe uscate │unităţi intregi │ ││ │ │ori unităţi │ ││ │ │prelevate cu un │ ││ │ │instrument de │ ││ │ │prelevare │ │├──────────────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┤│4.4. Produse lichide │Uleiuri, │Unităţi ambalate │0,5 l sau ││ │vegetale, │sau unităţi │0,5 kg ││ │sucuri │prelevate cu un │ ││ │ │instrument │ ││ │ │de prelevare │ │└──────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┘_________    *) Poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu       valoare excepţional de mare. În acest caz motivul va fi specificat în       procesul-verbal de prelevare. + 
Anexă──────la metode──────────
 + 
Anexa 2────────– model –────────    MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE                              PROCES -VERBAL    de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării             analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de                            reziduuri de pesticide                       Nr. ….. din ….., localitatea ……..    Subsemnatul ………………, în calitate de inspector fitosanitar    din cadrul ……….., atest că în ziua de ………, ora ………,    s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de    laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot    de ……….., în cantitate de ……………… .    Datele de identificare ale lotului: ……………………………    ……………………………………………………………    ……………………………………………………………    Cantitatea de probe prelevate a fost de ………………………    Prelevarea probelor a fost făcută de la agentul economic: persoană    juridică/persoană fizică …………., cu sediul în ………….,    înmatriculat la Oficiul registrului comerţului …………….. sub    nr. …., codul fiscal ….., reprezentat de domnul/doamna ………,    născut/născută la data de ………. în localitatea …………..,    judeţul/sectorul ……., domiciliat/domiciliată în localitatea …..,    str. ……. nr. …., bl. …., sc. …., ap. ….., judeţul/sectorul    ……, cu reşedinţa în ….., legitimat/legitimată cu actul de    identitate …….. seria ….. nr. ….., eliberat de ……… la    data de ……………….    Menţiuni:    ……………………………………………………………..    ……………………………………………………………..    ……………………………………………………………..    ……………………………………………………………..    ……………………………………………………………..          Inspector fitosanitar, Reprezentatul agentului economic,         …………………… ……………………………

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x