METODE din 15 februarie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 205 din 24 aprilie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1048 12/12/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1048 12/12/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 29 15/02/2001

de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale se preleveaza în conformitate cu metodele descrise mai jos.
 + 
Articolul 2Probele se preleveaza de către inspectori fitosanitari din cadrul direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 3În sensul prezentului ordin, următorii termeni se definesc astfel:a) lotul este o cantitate identificabila de plante şi produse vegetale care au caracteristici aproximativ uniforme;b) sublotul este o parte desemnată dintr-un lot, care poate fi separată şi identificabila din punct de vedere fizic;c) proba increment este o cantitate prelevata dintr-un singur loc al lotului sau al sublotului;d) proba reunita este totalitatea probelor increment prelevate din acelaşi lot sau sublot;e) proba finala este o proba reunita sau o parte reprezentativa din proba reunita, obţinută din aceasta printr-un proces de reducere;f) proba de laborator este o cantitate reprezentativa din proba finala, destinată analizei de laborator.
 + 
Articolul 4Din fiecare lot ce urmează să fie examinat se preleveaza probe separat.
 + 
Articolul 5În cursul prelevarii şi preparării probelor de laborator se iau măsuri pentru evitarea oricăror schimbări care ar putea afecta conţinutul de reziduuri, determinarile analitice sau care ar putea determina ca probele de laborator să fie nereprezentative.
 + 
Articolul 6(1) Probele increment se preleveaza din puncte distribuite în întregul lot.(2) Abaterea de la aceasta procedura se înregistrează în procesul-verbal de prelevare a probelor.(3) Din plantele şi produsele vegetale care sunt în parte sau în totalitate deteriorate nu se preleveaza probe.(4) Totalul combinat al probelor increment nu poate fi mai mic decât cel necesar pentru probele de laborator.
 + 
Articolul 7(1) Fiecare proba de laborator va fi pusă într-un container care să ofere o protecţie adecvată împotriva contaminarii şi deteriorării în timpul transportului şi al depozitarii.(2) Containerul va fi etichetat şi sigilat astfel încât sa nu poată fi deschis sau sa nu se poată îndepărta eticheta fără a se deteriora sigiliul.
 + 
Articolul 8Eticheta aplicată pe container conţine următoarele date:a) felul probei;b) data şi locul prelevarii probei;c) numele şi prenumele persoanei care a făcut prelevarea;d) scopul prelevarii probei;e) destinaţia probei.
 + 
Articolul 9Prelevarea de probe se efectuează în baza unui proces-verbal prin care se identifica lotul, data şi locul prelevarii şi orice alte informaţii care ar putea fi utile pentru efectuarea analizei.
 + 
Capitolul 2Prelevarea probelor din fructe şi legume + 
Articolul 10(1) Numărul minim de probe increment care se preleveaza din fructe şi legume este stabilit în tabelul nr. 1 prevăzut în anexa la prezentele metode.(2) Probele vor avea aceeaşi greutate, de minimum 1 kg.
 + 
Articolul 11În cazul loturilor de fructe şi legume congelate, al loturilor a căror greutate nu este cunoscută de inspectorul fitosanitar care preleveaza probele sau care nu poate fi estimată numărul minim de probe increment poate fi determinat prin derogare de la art. 10, în conformitate cu tabelul nr. 2 prevăzut în anexa la prezentele metode.
 + 
Articolul 12Pentru ciuperci şi trufe, plante aromate pentru gătit şi capere fiecare proba de laborator va cantari cel puţin 0,5 kg.
 + 
Articolul 13(1) Pentru alte fructe şi legume fiecare proba de laborator va cantari cel puţin 1 kg şi va fi constituită din cel puţin 10 fructe sau legume întregi.(2) Dacă greutatea a 10 fructe sau legume întregi depăşeşte 5 kg, proba de laborator poate fi constituită din 5 fructe sau legume.
 + 
Capitolul 3Prelevarea probelor din cereale + 
Articolul 14Cerealele destinate consumului pot fi comercializate ambalate sub diferite forme, containere sau ambalaje individuale, cum ar fi: saci, pungi şi alte ambalaje individuale, iar procedura de prelevare a probelor se aplică tuturor formelor de ambalare.
 + 
Articolul 15Următoarea formula poate fi utilizata ca un ghid pentru prelevarea probelor din loturi comercializate în ambalaje individuale, greutatea fiind exprimată în kilograme: Frecventa greutatea lotului x greutatea probelor increment probelor (FP) = ––––––––––––––––                 greutatea probei reunite x greutatea ambalajului individual
 + 
Articolul 16(1) Greutatea probei increment trebuie să se situeze în jurul a 300 g.(2) În cazul loturilor care conţin marfa ambalata pentru vânzarea cu amănuntul greutatea probei increment depinde de greutatea produsului ambalat.
 + 
Articolul 17(1) Numărul de probe increment care se preleveaza pentru loturi cu o greutate mai mica de 15 tone depinde de greutatea lotului, cu un minim de 10 şi un maxim de 100.(2) Pentru a determina numărul de probe increment care trebuie prelevate se utilizează datele cuprinse în tabelul nr. 3 prevăzut în anexa la prezentele metode.
 + 
Articolul 18Subdivizarea loturilor în subloturi se face în funcţie de greutatea lotului, conform tabelului nr. 4 prevăzut în anexa la prezentele metode.
A. Loturi de cereale ≥ 50 tone + 
Articolul 19(1) Fiecare lot este subdivizat în subloturi conform tabelului nr. 4, cu condiţia ca fiecare sublot să poată fi separat fizic.(2) Greutatea sublotului poate depăşi cu maximum 20% greutatea menţionată în tabelul nr. 4.
 + 
Articolul 20Din fiecare sublot se preleveaza un număr de 100 de probe increment.
 + 
Articolul 21(1) Greutatea probei reunite este de 30 kg.(2) Proba reunita, înainte de macinare, se amesteca şi de divizeaza în 3 subprobe egale.
 + 
Articolul 22(1) Proba de laborator reprezintă o subproba de 10 kg.(2) Fiecare subproba este macinata fin, separat şi este amestecata pentru a se obţine o omogenizare completa.
B. Loturi de cereale <50 tone + 
Articolul 23Pentru loturi de cereale sub 50 tone se poate utiliza un plan de prelevare constând în prelevarea a 10 până la 100 de probe increment, conform tabelului nr. 5 prevăzut în anexa la prezentele metode, rezultând o proba reunita de 1-10 kg.
 + 
Articolul 24Proba reunita sau totală este constituită prin unirea şi amestecarea probelor increment.
 + 
Articolul 25(1) Proba totală poate fi utilizata ca atare ca proba finala.(2) Dacă proba totală este prea mare sau voluminoasa, proba finala se poate separa din aceasta printr-o metoda adecvată de reducere, de exemplu prin împărţire în sferturi, eliminarea a doua sferturi diagonal opuse, amestecarea şi reimpartirea în sferturi a probei rămase şi asa mai departe, până când se ajunge la mărimea dorita.(3) În acest proces fructele sau legumele individuale nu vor fi tăiate sau divizate.
 + 
Articolul 26Tabelele nr. 1-5 sunt prevăzute în anexa la prezentele metode.
 + 
Anexă    ––la metode–––

     
  Tabelul nr. 1
  Greutatea lotului (kg) Numărul minim de probe increment ce trebuie prelevat
  <50 3
  50-500 5
  >500 10
     
  Tabelul nr. 2
  Numărul de pachete sau de unităţi din lot Numărul minim de pachete sau de unităţi care trebuie prelevate
  1-25 1
  26-100 5
  >100 10
     
  Tabelul nr. 3
  Greutatea lotului (tone) Numărul de probe increment
  <0,1 10
  >0,2 – <=0,2 15
  >0,2 – <=0,5 20
  >0,5 – <1,0 30
  >1,0 – <=2,0 40
  >2,0 – <=5,0 60
  >5,0 – <=10,0 80
  >10,0 – <=15,0 100
         
  Tabelul nr. 4
  Produsul Greutatea lotului  (tone) Greutatea sau numărul de subloturi Numărul de probe increment
  Cereale >=1500 500 tone 100
    >300 şi <1500 5 subloturi 100
    >=50 şi <=300 100 tone 100
    <50 10-100*)
  *) În funcţie de greutatea lotului.
     
  Tabelul nr. 5
  Greutatea lotului  (tone) Numărul de probe increment
  <=1 10
  >1 – <=3 20
  >3 – <=10 40
  >10 – <=20 60
  >20 – <=50 100

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x