MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE din 30 iunie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 2 decembrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 514 06/06/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 514 06/06/2011
ActulAPROBAT DEHG 1119 10/11/2010
ActulCONTINUT DEHG 1119 10/11/2010

între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea în domeniul geografiei militare



Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, denumite în continuare participanţi,luând în considerare necesitatea de a coopera şi a schimba informaţii geospaţiale militare (IGM), incluzând, dar nelimitându-se la hărţi topografice, hărţi de navigaţie aeriană, date geodezice, date geospaţiale digitale şi materiale geospaţiale aferente pentru scopuri de apărare,luând în considerare prevederile Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea din domeniul militar, semnat la Bucureşti la 29 iulie 1996,au convenit următoarele: + 
Articolul 1ScopScopul prezentului memorandum de înţelegere (MoU) este de a crea cadrul necesar pentru cooperarea participanţilor în domeniul geografiei militare.
 + 
Articolul 2Domeniu de aplicare(1) În baza prezentului MoU, participanţii vor coopera prin:a) furnizarea şi/sau schimbul de informaţii şi servicii, după cum urmează:– hărţi terestre şi hărţi de navigaţie aeriană;– date geospaţiale digitale;– informaţii şi documente tehnice privind progresele tehnologice;– cataloage;b) schimb de personal în vederea instruirii şi vizite reciproce ale specialiştilor în domeniu.(2) Alte forme de cooperare vor fi stabilite de comun acord de către participanţi.(3) Pentru scopurile prezentului MoU, prin informaţii geospaţiale militare (IGM) se înţelege, dar fără a se limita la, date despre Pământ şi atmosfera sa, care fac referire la poziţia geografică şi care sunt prezentate într-o structură logică. Acestea includ produse topografice, aeronautice, imagini satelitare georeferenţiate, planimetrice, altimetrice, tematice, geodezice şi geofizice, descrierea datelor (metadate), publicaţii şi materiale. Acestea vor fi disponibile în format analogic (hărţi terestre şi de aeronavigaţie) sau în format digital.
 + 
Articolul 3Aplicarea MoU(1) În scopul aplicării prevederilor prezentului MoU, în termen de nu mai mult de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, participanţii vor începe negocierea unor înţelegeri tehnice (IT) care vor stabili IGM ce vor fi schimbate şi structurile responsabile pentru aceasta, precum şi adresele şi detaliile privind transmiterea.(2) Înţelegerile tehnice vor fi actualizate de către participanţi ori de câte ori este necesar.
 + 
Articolul 4Responsabilităţile participanţilor(1) În condiţiile alin. (2), IGM schimbate vor fi utilizate de participantul beneficiar numai în scopurile sale de apărare şi pentru uzul altor instituţii guvernamentale, ca sprijin pentru nevoi de apărare, şi nu vor fi distribuite unei terţe părţi fără acordul scris prealabil al participantului furnizor. Utilizarea în scopuri de apărare este definită ca utilizare în orice parte a lumii de către sau pentru forţele armate şi alte unităţi ale oricărui participant, inclusiv contractanţi care lucrează în sprijinul nevoilor de apărare, dar nu include vânzări sau transferuri către terţe părţi. Prin terţă parte se înţelege o persoană care nu este angajat al unuia dintre participanţi sau nu lucrează direct în folosul lor.(2) IGM schimbate în baza prevederilor prezentului MoU vor fi, de regulă, marcate cu date referitoare la drepturile de autor şi, unde este posibil, cu instrucţiuni de manipulare. Fiecare participant va manipula şi va utiliza IGM schimbate în limitele restricţiilor de difuzare şi ale drepturilor de autor impuse de celălalt participant. Copierea acestor IGM se va face în conformitate cu prevederile art. 5.(3) Schimbul IGM va fi cât mai cuprinzător, exceptându-se cazurile în care motive de securitate naţională sau drepturile unor terţe părţi exclud schimbul.(4) Schimbul IGM detaliat în înţelegerile tehnice va fi realizat în mod echitabil şi, ca regulă, fără plată. Orice neechivalenţă stabilită în comun poate fi compensată prin acordul participanţilor, prin furnizarea de produse, servicii sau alt sprijin. Plăţile pentru produsele şi informaţiile geografice militare schimbate sunt excluse.(5) În măsura în care legislaţia statelor participanţilor permite, participanţii se vor asigura că nu vor fi impuse taxe vamale şi alte plăţi sau restricţii cantitative pentru import-export în aplicarea prezentului MoU.(6) Costurile de expediere vor fi suportate de participantul furnizor.
 + 
Articolul 5Drepturile de autor şi drepturile de proprietate intelectuală(1) Toate aprobările pentru multiplicare şi schimburile prevăzute în prezentul MoU vor fi exceptate de taxele aferente drepturilor de autor sau de alte taxe, ca recunoaştere a sprijinului operaţional oferit de un participant celuilalt participant.(2) Participanţii îşi vor acorda reciproc, în cazul Regatului Unit, în virtutea autorităţii delegate din partea supervizorului Biroului de Înscrisuri al Majestăţii Sale, licenţe neexclusive pentru reproducerea, adaptarea, distribuirea şi utilizarea ca materiale-sursă, în conformitate cu prevederile prezentului MoU.(3) Aprobările pentru multiplicare acordate în prezentul MoU implică numai reproducerea IGM protejate prin drepturi de autor pentru nevoile de apărare ale participanţilor. Ele nu vor acoperi utilizarea în scop comercial, inclusiv publicarea şi vânzarea, a IGM reproduse.(4) Aspectele referitoare la dreptul de autor pentru produse realizate în cooperare între participanţi vor fi stabilite de către aceştia, de la caz la caz.(5) Participanţii se vor asigura, prin toate mijloacele rezonabile, că drepturile de proprietate intelectuală asupra IGM Semnat la Bruxelles la 30 iunie 2010, în două exemplare originale, fiecare în limbile română şi engleză, toate textele fiind egal autentice. furnizate sau generate în baza prevederilor prezentului MoU nu vor fi încălcate de către un participant sau de o terţă parte.(6) Dacă un participant realizează un produs utilizând în principal materiale-sursă furnizate de celălalt participant, aspectele referitoare la dreptul de autor, dreptul de proprietate intelectuală şi difuzarea către terţi vor fi stabilite prin acord reciproc.(7) Dacă un participant primeşte informaţii despre încălcarea drepturilor de autor, drepturilor de proprietate intelectuală sau de difuzare ale unei terţe părţi, acest participant va informa celălalt participant fără întârziere. Măsurile vor fi decise prin acordul participanţilor.(8) Pentru scopuri de apărare, fiecare participant poate reproduce sau modifica prin orice metodă IGM primite de la celălalt participant în baza prevederilor prezentului MoU, cu acordul prealabil al furnizorului. Orice drept de autor existent şi instrucţiunile de folosire vor apărea pe materialul reprodus. IGM modificate vor păstra drepturile de autor ale participantului furnizor, în conformitate cu indicaţiile acestuia.(9) Pentru scopuri de apărare, IGM în format analogic schimbate în baza prevederilor prezentului MoU pot fi convertite în format digital fără obţinerea unei aprobări suplimentare din partea participantului furnizor. Asemenea conversii vor fi marcate privind drepturile de autor ale participantului furnizor, în conformitate cu indicaţiile primite din partea acestuia. Participantul care realizează conversia IGM analogice va furniza o copie a produsului în format digital celuilalt participant în timp cât mai scurt după conversie.
 + 
Articolul 6SecuritateToate acţiunile întreprinse de către participanţi conform prevederilor prezentului MoU vor avea caracter nesecret. Dacă este necesară/necesar furnizarea sau schimbul de date şi documente clasificate între participanţi, asemenea documente vor fi utilizate, transmise, depozitate, manipulate şi protejate în concordanţă cu Memorandumul de înţelegere dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea din domeniul militar, semnat la Bucureşti la 29 iulie 1996.
 + 
Articolul 7Pretenţii şi despăgubiri(1) În eventualitatea în care o terţă parte reclamă încălcarea de către participantul primitor a drepturilor sale privind proprietatea intelectuală asupra informaţiilor geospaţiale sau datelor primite, schimbate ori generate în baza prevederilor prezentului MoU, participantul furnizor va fi răspunzător pentru plata tuturor costurilor rezonabile pentru rezolvarea pretenţiilor.(2) În eventualitatea în care pretenţiile terţului rezultă din furnizarea sau utilizarea informaţiilor de către participantul primitor prin încălcarea prevederilor prezentului MoU, atunci participantul primitor va fi responsabil de rezolvarea pretenţiilor în modul cel mai economic pentru participanţi.(3) În eventualitatea în care pretenţia apare din cauza încălcării unei prevederi a prezentului MoU, participantul care a încălcat prevederile va fi responsabil pentru plata tuturor costurilor. Participantul împotriva căruia s-a făcut plângerea va fi responsabil pentru rezolvarea acesteia în modul cel mai economic pentru participanţi.
 + 
Articolul 8AmendamentePrezentul MoU poate fi modificat oricând prin acordul scris al participanţilor. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. (1) din art. 10.
 + 
Articolul 9DisputeOrice dispută referitoare la interpretarea sau aplicarea prezentului MoU va fi rezolvată prin consultare între participanţi şi nu va fi supusă spre soluţionare unei terţe părţi ori unei curţi naţionale sau internaţionale.
 + 
Articolul 10Data intrării în vigoare, durată şi încetare(1) Prezentul MoU va intra în vigoare la data la care participantul britanic va primi în scris, prin canale diplomatice, notificarea participantului român referitoare la îndeplinirea procedurii legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a MoU.(2) Prezentul MoU va rămâne în vigoare pe o perioadă de 10 ani, dacă nu va înceta mai devreme prin acordul participanţilor sau prin denunţarea de către unul dintre participanţi prin notificare scrisă cu cel puţin 3 luni înainte. În cazul ieşirii din vigoare, fiecare participant va continua să respecte prevederile referitoare la dezvăluirea şi utilizarea datelor şi informaţiilor geospaţiale schimbate sau furnizate de celălalt participant, până în momentul în care aceştia stabilesc de comun acord că aceste prevederi nu se mai aplică. Valabilitatea prezentului MoU poate fi extinsă automat pentru noi perioade de câte un an.(3) La data intrării în vigoare a prezentului MoU, Memorandumul de înţelegere dintre ministrul apărării naţionale al României, reprezentat de şeful Direcţiei Topografice Militare, şi ministrul apărării al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, reprezentat de directorul general al Serviciului Topografic Militar, semnat la 31 ianuarie 1992 la Londra şi la 4 februarie 1992 la Bucureşti, ce prevedea cooperarea în domeniul hărţilor topografice, hărţilor de navigaţie aeriană, datelor geodezice şi al materialelor aferente, îşi va înceta valabilitatea.Cele de mai sus reprezintă înţelegerea dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord asupra problemelor la care se face referire în aceasta.Pentru Ministerul Apărării Naţionale din România,Marin Alniţei,şeful Direcţiei topografice militarePentru Ministerul Apărării din Regatul Unit alMarii Britanii şi Irlandei de Nord,Stuart Haynes,directorul Centrului Geografical Apărării––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x