MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE din 29 mai 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 6 noiembrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 1011 26/10/2000

între Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România şi Comisia pentru Controlul Energiei Atomice a Canadei



În conformitate cu paragraful 1 al art. VII din Acordul de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei, în domeniul dezvoltării şi utilizării energiei atomice în scopuri paşnice, denumit în cele ce urmează acord, semnat la Ottawa la 24 octombrie 1977 şi amendat prin schimbul de note din 12 octombrie 1994, Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România şi Comisia pentru Controlul Energiei Atomice a Canadei, denumite în cele ce urmează autorităţi sunt de acord sa încheie prezentul memorandum de înţelegere, denumit în cele ce urmează memorandum de înţelegere. + 
Articolul 1ScopScopul acestui memorandum de înţelegere este de a facilita îndeplinirea efectivă a obligaţiilor ce decurg din acord.
 + 
Articolul 2Definiţii şi convenţii(1) În sensul prezentului memorandum de înţelegere, termenii echipament, material, material nuclear, instalaţii şi informaţii au aceeaşi semnificaţie ca în art. VIII din acord. Alţi termeni utilizaţi în acest memorandum de înţelegere au aceeaşi semnificaţie ca cea a termenilor din paragrafele 98-116 din Documentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomica (AIEA) INFCIRC/153 (corectat).(2) În acest memorandum de înţelegere unităţile utilizate pentru evidenta materialului nuclear vor fi aceleaşi ca şi cele specificate în paragraful 101 din Documentul AIEA INFCIRC/153 (corectat). Unitatea utilizata pentru evidenta materialelor va fi kilogramul.
 + 
Articolul 3Raportul anual(1) Fiecare autoritate va furniza celeilalte autorităţi un raport anual privind toate echipamentele, instalaţiile, materialele, materialele nucleare şi informaţiile, care fac obiectul acordului şi care se afla pe teritoriul sau. Acest raport acoperă o perioadă de 12 luni care se termina în luna decembrie a fiecărui an. Raportul anual va fi transmis celeilalte autorităţi cat mai curând posibil, dar nu mai târziu de 3 luni după închiderea fiecărei perioade.(2) În raportul sau anual fiecare autoritate va transmite celeilalte autorităţi date privind materialele şi materialele nucleare pentru fiecare dintre următoarele categorii:a) uraniu natural;b) uraniu îmbogăţit la 20% U(235) sau mai puţin;c) uraniu îmbogăţit la 20% U(235) sau mai mult;d) uraniu saracit;e) uraniu 233;f) plutoniu;g) thoriu;h) apa grea.(3) Pentru fiecare categorie de materiale sau materiale nucleare, precum şi pentru echipamente, instalaţii şi informaţii fiecare autoritate va include în raportul anual, după caz:a) începerea inventarului;b) primirile;c) transferurile;d) alte modificări de inventar, precum şi modificările conform art. III şi V din acord;e) terminarea inventarului.(4) În cazul în care se considera ca este necesar, fiecare autoritate va anexa o nota la raportul sau anual, prin care va explica orice informaţie inclusă în raport. Va fi anexată o nota în cazul în care în perioada acoperită de raport controlul de garanţii al AIEA privind materialul nuclear care face obiectul acordului a fost terminat sau dacă în perioada acoperită de raport materialul nuclear exceptat, compatibil cu prevederile acordului, a primit din partea AIEA aceasta calitate de material nuclear exceptat.(5) Fiecare autoritate va confirma celeilalte autorităţi primirea raportului anual în 30 de zile.(6) Fiecare autoritate va transmite celeilalte autorităţi orice nelamurire pe care o poate avea referitor la datele din raportul anual, în mod normal într-o perioadă de 90 de zile de la primirea raportului.(7) Fiecare autoritate va coopera strâns cu cealaltă autoritate şi îi va acorda sprijin pentru soluţionarea unor astfel de nelamuriri, până la sfârşitul anului calendaristic.
 + 
Articolul 4Echivalenta şi proportionalitate(1) Nu este obligatoriu ca fiecare autoritate sa identifice în raportul sau anual cantitatea exactă a materialelor sau materialelor nucleare care fac obiectul acordului sau originea acestora, dar fiecare autoritate va indica o cantitate echivalenta de materiale sau de materiale nucleare. Înlocuirea materialului nuclear care face obiectul acordului cu material nuclear de o calitate diferita se poate produce în cazul în care autorităţile convin în acest sens.(2) Fiecare autoritate va aplica principiile de echivalenta şi proportionalitate în asa fel încât sa nu rezulte vreo reducere a cantităţii totale de material nuclear sau de material care face obiectul obligaţiilor de neproliferare.(3) În procesele fizico-chimice în care materialul nuclear care face obiectul acordului este doar o parte a materialului nuclear procesat principiul de proportionalitate simpla se va aplica pentru produs, produs secundar, deseu sau pentru pierderile de proces. În cazul în care procesul implica amestecul diferitelor tipuri de material nuclear, proportionalitatea se va baza pe cantităţile relative de izotopi sau pe elementul semnificativ.(4) În procesele de iradiere în care materialul nuclear care face obiectul acordului contribuie la producţia nucleara cantitatea de material nuclear produs care face obiectul acordului va fi echivalenta cu contribuţia la procesul de producţie pe care a avut-o materialul nuclear original. Pentru acest scop "contribuţia la producţie" a materialului nuclear care face obiectul acordului va fi discutata de autorităţi, de la caz la caz.
 + 
Articolul 5Proceduri pentru transferuri directe sau prin intermediul unui terţ(1) Notificarea prealabilă. Înaintea oricărui transfer de echipamente, materiale, materiale nucleare, instalaţii sau informaţii, care vor face obiectul acordului, la receptionare, autoritatea expeditoare va notifica în scris celeilalte autorităţi transferul, prin furnizarea informaţiilor corespunzătoare specificate în anexa A la acest memorandum de înţelegere. Autoritatea expeditoare va cere acordul scris prealabil al celeilalte autorităţi, în care să se stipuleze ca produsul transferat, la receptionare, precum şi produsele derivate din acesta, menţionate în anexa A la acord, vor face obiectul acordului şi, în particular, al prevederilor art. III paragrafele 4 şi 5 din acord. Transferul va fi autorizat numai după primirea acordului scris.(2) Răspunsul. Pentru fiecare notificare prealabilă autoritatea destinatara va transmite, în prealabil, un acord scris care să stipuleze ca articolul transferat, la receptionare, precum şi articolele la care se face referire în anexa A la acord, care sunt derivate din acesta, vor face obiectul acordului şi, în particular, al prevederilor art. III paragrafele 4 şi 5 din acord.(3) Transportul. La transportul echipamentelor, materialelor, materialelor nucleare, al instalaţiilor sau informaţiilor, care vor face obiectul acordului, la receptionare, autoritatea furnizoare va informa în scris cealaltă autoritate, prin transmiterea informaţiilor specificate în anexa A la prezentul memorandum de înţelegere, folosind formularele adecvate, ataşate ca anexa B şi anexa C la prezentul memorandum de înţelegere.(4) Receptionarea. La receptionarea echipamentelor, materialelor, materialelor nucleare, a instalaţiilor sau informaţiilor, care fac obiectul acordului, autoritatea destinatara va informa în scris cealaltă autoritate, prin transmiterea informaţiilor specificate în anexa A la prezentul memorandum de înţelegere, folosind formularele adecvate, ataşate ca anexa B şi anexa C la prezentul memorandum de înţelegere.
 + 
Articolul 6Proceduri pentru retransfer(1) Cererea de retransfer şi răspunsul. Autoritatea expeditoare va solicita celeilalte autorităţi un acord prealabil scris, conform art. III din acord, cu cel puţin 6 săptămâni înaintea datei propuse sau programate pentru transport. Cererea va include informaţiile corespunzătoare specificate în anexa A la prezentul memorandum de înţelegere. Autoritatea căreia îi este adresată cererea pentru acordul prealabil scris va răspunde celeilalte autorităţi într-un interval de 3 săptămâni de la primirea cererii.(2) Transportul. La transportul echipamentelor, materialelor, materialelor nucleare, al instalaţiilor sau informaţiilor, care fac obiectul acordului, autoritatea expeditoare va informa cealaltă autoritate în scris, prin transmiterea informaţiilor specificate în anexa A la prezentul memorandum de înţelegere.
 + 
Articolul 7Comunicări(1) În aplicarea prezentului memorandum de înţelegere fiecare autoritate va utiliza în mod corespunzător canale de comunicaţie sigure din punct de vedere al protecţiei informatiei.Punctul de contact în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România este:Şef serviciuServiciul garanţii nucleare şi protecţie fizicaComisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor NucleareBd Libertăţii nr. 14Bucureşti, sectorul 5, CP 42-4, RomâniaTelefon: (401) 410.24.41Fax: (401) 411.14.36Punctul de contact în cadrul Comisiei pentru Controlul Energiei Atomice a Canadei este:Şef serviciuServiciul de neproliferareDivizia de neproliferare, garanţii şi securitateComisia pentru Controlul Energiei AtomiceCasuta poştală 1046Ottawa, Canada, K1P 5S9Telefon: (613) 995.58.94Fax: (613) 995.50.86(2) Fiecare autoritate va lua orice măsură rezonabila pentru a preveni divulgarea neautorizata a informaţiilor ce i-au fost furnizate în mod confidenţial conform acestui memorandum de înţelegere şi va notifica celeilalte autorităţi informaţiile care necesita protecţie specială.
 + 
Articolul 8Responsabilităţi(1) Nici una dintre autorităţi nu va avea vreo răspundere în raport cu cealaltă autoritate privind costurile pregătirii oricărui raport cerut conform acestui memorandum de înţelegere.(2) Acest memorandum de înţelegere poate fi amendat oricând, cu acordul autorităţilor. Amendamentele vor fi făcute în scris şi vor intra în vigoare conform alin. (3) al acestui articol.(3) După semnarea în numele autorităţilor acest memorandum de înţelegere va intra în vigoare la data primirii notificării finale prin care autorităţile se vor informa reciproc ca au fost îndeplinite procedurile legale pentru intrarea sa în vigoare. La data intrării în vigoare a prezentului memorandum de înţelegere acesta va înlocui Protocolul de înţelegere semnat la 23 ianuarie 1978 şi procedurile ce decurg din acesta.Semnat la Bucureşti la 29 mai 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile română, engleza şi franceza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe în interpretarea termenilor prezentului memorandum de înţelegere, textul în limba engleza va prevala.Semnat la Ottawa la 23 mai 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile română, engleza şi franceza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe în interpretarea termenilor prezentului memorandum de înţelegere, textul în limba engleza va prevala.Pentru Comisia Naţionalapentru Controlul Activităţilor Nucleare,dr. Dan Cutoiu,preşedintePentru Comisia pentru Controlul Energiei AtomiceAgnes J. Bihop, MD,preşedinte
 + 
Anexa Aa) Numărul de referinţa, conform specificatiilor autorităţii expeditoare, după cazb) Denumirea şi adresa organului de expediţiec) Denumirea şi adresa organului de destinaţied) Data/datele expedierii sau receptionarii, după caze) Descrierea (de exemplu: forma chimica, forma fizica, numerele de identificare)f) Greutatea şi categoria elementului sau materialului, cantitatea pe tipuri de utilaje sau cantitatea de articole de informaţie, după caz, şig) Greutatea izotopului, după caz.
 + 
Anexa BNOTIFICARE PRIVIND TRANSFERURILENotificare privind transferurile între ……………/(ţara expeditoare) şi ……………./(ţara destinatara) care fac obiectul acordului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei în domeniul dezvoltării şi utilizării energiei atomice în scopuri paşnice, intrat în vigoare la data de 14 iunie 1978, şi, în particular, al prevederilor art. III, paragrafele 4 şi 5 din acord. În plus, articolele la care se face referire în anexa A la acord şi care deriva din articolele menţionate în aceasta notificare sunt supuse termenilor şi condiţiilor acordului şi, în particular, prevederilor art. III paragrafele 4 şi 5 din acord.

A. Numărul de referinţa:
Descrierea articolelor:

Data transferului:
Denumirea şi adresa organului
de excepţie:

Denumirea şi adresa organului
de destinaţie:

B.

Articolele specificate în formularul atasat au fost expediate din
…………./(ţara expeditoare) în ………../(ţara destinatara)

……………………… ………………………….
(data) (pentru autoritatea expeditoare)

C.

………………../(autoritatea destinatara) confirma primirea
articolelor specificate în secţiunea B de mai sus.
Receptionarea va fi înscrisă şi raportată conform Memorandumului de
înţelegere dintre Comisia Naţionalapentru Controlul Activităţilor
Nucleare din România şi Comisia pentru Controlul Energiei Atomice
a Canadei.

…………………… ……………………………..
(data) (pentru autoritatea destinatara)

D.

Observaţii:

Instrucţiuni de întrebuinţareAutoritatea expeditoare completează secţiunile A şi B în doua exemplare, semnează şi trimite ambele exemplare autorităţii destinatare.Autoritatea destinatara completează şi semnează secţiunea C din ambele exemplare, păstrează un exemplar şi returnează un exemplar autorităţii expeditoare. + 
Anexa C

                Anexa la formularul "Notificare privind transferurile"
1 2 3
Articol Data expedierii Observaţii
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

4. ……………………. Confirmare de expediţie …….. Data ………(autoritatea expeditoare)5. ……………………. Confirmare de recepţie ……… Data ………(autoritatea destinatara)Instrucţiuni de întrebuinţareAutoritatea expeditoare completează acest formular în doua exemplare, semnează şi trimite ambele exemplare autorităţii destinatare.Autoritatea destinatara semnează ambele exemplare, păstrează un exemplar şi returnează celălalt exemplar autorităţii expeditoare.––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x