MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE din 23 noiembrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 281 din 25 aprilie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEPROCEDURA 23/11/1999
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 6
ART. 1REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 6
ART. 3REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 6
ART. 4REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 6
ART. 4REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 8
ART. 5REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997 ART. 6
ANEXA 1REFERIRE LAPROTOCOL 11/12/1997
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEOUG 41 28/03/2002
ActulRATIFICAT DEOUG 41 28/03/2002
ActulREFERIT DELEGE 368 11/06/2002
ActulREFERIT DEDECRET 517 10/06/2002

privind cooperarea sub auspiciile Protocolului de la Kyoto, articolul 6, prin proiecte cu aplicare comuna între România şi Olanda*)



Notă *) Traducere.Ministerul Afacerilor Economice şi Ministerul Locuinţelor, Planificarii Teritoriului şi Mediului din Olanda, fiind autorităţile olandeze competente în accepţiunea acestui memorandum, denumite în cele ce urmează partea olandeza, şi Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Industriei şi Comerţului din România, fiind autorităţile române competente în accepţiunea acestui memorandum, denumite în cele ce urmează partea română,amintind ca România şi Olanda sunt tari parte la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice şi la Protocolul de la Kyoto la aceasta convenţie,amintind art. 6 din Protocolul de la Kyoto, care permite transferul de la o parte la alta a unităţilor de reducere a emisiilor ca rezultat al proiectelor care îşi propun reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera,luând în considerare orice linii directoare următoare, referitoare la art. 6, care sunt în curs de a fi stabilite de către Conferinţa părţilor în una dintre sesiunile sale viitoare,anticipand ratificarea şi intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto,cunoscând ca România şi Olanda au cooperat cu succes în domeniul activităţilor cu implementare comuna pe parcursul fazei-pilot indicate în Decizia 5/CP.1 sub auspiciile Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, considerând ca o viitoare cooperare în domeniul implementarii comune sub auspiciile Protocolului de la Kyoto, articolul 6, va aduce o contribuţie eficienta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera,dorind sa exprime voinţa politica pentru a prelungi cooperarea şi sa faciliteze implementarea comuna,au convenit asupra urmatorului memorandum: + 
Articolul 1ObiectivAcest memorandum se va aplica procedurilor care, în conformitate cu art. 6 din Protocolul de la Kyoto, facilitează dezvoltarea şi implementarea în România a proiectelor care vizează reducerea emisiilor şi transferul către Olanda a unor unităţi de reducere a emisiilor care rezultă din aceste proiecte.
 + 
Articolul 2Nivelul de reducere a emisiilorCooperarea în cadrul acestui memorandum vizează un nivel de transfer de unităţi de reducere a emisiilor echivalent cu 2 Mtone CO(2) pe an, ca medie a obligaţiilor, în perioada 2008-2012. Deciziile de transfer vor fi bazate pe o abordare de la caz la caz, în conformitate cu procedura de licitaţie pentru achiziţionarea unor unităţi de reducere a emisiilor (ERUPT) prevăzută în anexa la acest memorandum. Procedura prevede în detaliu informaţii de baza, reducerea de emisii şi alte date specifice pentru fiecare proiect.
 + 
Articolul 3Contribuţia părţii olandezePartea olandeza va contribui la dezvoltarea şi la implementarea proiectelor prin achiziţionarea de solicitări asupra unităţilor de reducere a emisiilor. Aceste solicitări vor fi vândute de companiile care vor dezvolta şi vor realiza proiecte în România, care vizează reducerea emisiilor. Contractul definitiv pentru achiziţii include aprobarea oficială a Olandei pentru proiect în conformitate cu prevederile art. 6.1 a) din Protocolul de la Kyoto.
 + 
Articolul 4Contribuţia părţii românePartea română va contribui la dezvoltarea şi la implementarea proiectelor prin sprijinirea companiilor interesate (informaţii, consultări şi acreditare) şi prin aprobarea oficială a proiectului în conformitate cu prevederile art. 6.1 a) din Protocolul de la Kyoto. Aprobarea părţii române este o condiţie necesară pentru partea olandeza pentru a întocmi un contract de achiziţii definit. De aceea aprobarea trebuie să conţină afirmatia prin care partea română se obliga ca România sa transfere către Olanda unităţi de reducere a emisiilor rezultate, care pot fi solicitate Olandei în cadrul contractelor de achiziţii, în conformitate cu prevederile art. 6 din Protocolul de la Kyoto şi ale liniilor directoare elaborate de părţile la protocol. Scrisoarea de aprobare va afirma, de asemenea, ca transferul va fi scutit de taxe şi va fi responsabilitatea României pentru îndeplinirea obligaţiilor la care se face referire în art. 8 din Protocolul de la Kyoto.
 + 
Articolul 5Procedura de achiziţii publice1. Partea olandeza va cumpara solicitarile de unităţi de reducere a emisiilor prin procedura de achiziţii publice. Proiectul procedurii de licitaţie care va fi folosită este descris în anexa I la prezentul memorandum.Aceasta procedura de licitaţie trebuie să fie finalizată şi poate fi adaptată în funcţie de experienta precedenta; partea română va fi consultata înainte ca varianta finala a procedurii să între în vigoare şi în cazul în care se vor face adaptari majore după semnarea acestui memorandum.2. Partea română, reprezentată de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, va sprijini varianta finala a procedurii de achiziţii în măsura în care aceasta depinde de autorităţile române, incluzând calendarul procedurii.3. Olanda va folosi un centru de validare pentru implementare comuna independent, care va activa în conformitate cu regulile şi liniile directoare pentru proiectele derulate sub auspiciile Protocolului de la Kyoto, articolul 6. Proiectele vor fi validate şi certificate de acest centru.
 + 
Articolul 6Instituţii specializate din RomâniaAtât timp cat evaluarea unui proiect propus depinde de instituţii specializate care nu sunt încă disponibile în România, partea română va coopera cu partea olandeza pentru dezvoltarea unor asemenea instituţii.Semnat la Haga la 23 noiembrie 1999, în doua exemplare originale, în limba engleza.Radu Berceanu,ministrul industriei şi comerţului din RomâniaRomica Tomescu,ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediuluidin RomâniaGerrit Ybema,ministrul afacerilor economice din OlandaJan Pronk,ministrul locuinţelor, planificarii teritoriuluişi mediului din Olanda
 + 
AnexăPROCEDURA 23/11/1999

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x